Evrenle İlgili Soru-Cevaplar
-
CHaRMaNDeR bunu yazdıHolyOne bunu yazdı
Charmander: islam bilginlerine bağlayana kadar ilgiyle okudum =) yanlız ışık hızının aşılması ne ışık nede başka çeşit bi hadron/lepton için mümkün değil, ışık hızının ölçümünde görecelik de yok her zaman ve mekanda sabit kabul ediliyor.
islam bilginlerinin o şekilde söylemiş olması ilgimi çekti ve söyledim. sonuçta pozitif fikirli olmadıktan sonra sırf içinde islam geçiyor diye antipati varsa objektif olunamaz oda yanlı bilim olur. ama bilimin ilkeleri tamamen tarafsızlık ve ölçüme dayalılık olmak zorunda.
@wert: benim bahsettiğim cern deki test değil, opera testi. iki sensör arasındaki temas zamanının farkını ölçüp hızı çıkartıyorlar. bu tip metodlar, dalga boyu baz alınarak yapılan rf frekanslarının yayın yaptığı yerlerde de kullanılır var yaklaşık 60 yıldır başarıyla kullanılan bir sistem (D/F diye geçen sistemin zaman tabanlı olan tekniği). 732 km lik aralıklarla koyulan 2 sensörün de nötrinoların hızını bu yöntemle algılanması mümkün.
bariz bir teknik hata yoksa-ki olsa özür dilenirdi çoktan, denedikleri yöntem, başka alanlarda kesin sonuç veren bir yöntem.
edit: konunun daha iyi anlaşılması için video http://www.facebook.com/video/video.php?v=264138763640233
Yanlış bilgileri pazarlamadan önce konuyu senin anlaman lazım. CERN testi değil Opera testi demişsin.
anonim6918524 tarafından 22/Eki/12 16:36 tarihinde düzenlenmiştir
CERN, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezidir. Yani bir yer ismidir. Opera ise CERN'de yapılan deneyin adıdır.
Bu konuda resmi açıklama zaten yapıldı. Araştırmadan etmeden teknik hata olsa özür dilenirdi diyorsun. İnsanlara yalan yanlış şeyler yazacağına önce öğren sonra gel. -
FireX bunu yazdıCHaRMaNDeR bunu yazdıHolyOne bunu yazdı
Charmander: islam bilginlerine bağlayana kadar ilgiyle okudum =) yanlız ışık hızının aşılması ne ışık nede başka çeşit bi hadron/lepton için mümkün değil, ışık hızının ölçümünde görecelik de yok her zaman ve mekanda sabit kabul ediliyor.
islam bilginlerinin o şekilde söylemiş olması ilgimi çekti ve söyledim. sonuçta pozitif fikirli olmadıktan sonra sırf içinde islam geçiyor diye antipati varsa objektif olunamaz oda yanlı bilim olur. ama bilimin ilkeleri tamamen tarafsızlık ve ölçüme dayalılık olmak zorunda.
@wert: benim bahsettiğim cern deki test değil, opera testi. iki sensör arasındaki temas zamanının farkını ölçüp hızı çıkartıyorlar. bu tip metodlar, dalga boyu baz alınarak yapılan rf frekanslarının yayın yaptığı yerlerde de kullanılır var yaklaşık 60 yıldır başarıyla kullanılan bir sistem (D/F diye geçen sistemin zaman tabanlı olan tekniği). 732 km lik aralıklarla koyulan 2 sensörün de nötrinoların hızını bu yöntemle algılanması mümkün.
bariz bir teknik hata yoksa-ki olsa özür dilenirdi çoktan, denedikleri yöntem, başka alanlarda kesin sonuç veren bir yöntem.
edit: konunun daha iyi anlaşılması için video http://www.facebook.com/video/video.php?v=264138763640233
Yanlış bilgileri pazarlamadan önce konuyu senin anlaman lazım. CERN testi değil Opera testi demişsin.
CERN, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezidir. Yani bir yer ismidir. Opera ise CERN'de yapılan deneyin adıdır.
Bu konuda resmi açıklama zaten yapıldı. Araştırmadan etmeden teknik hata olsa özür dilenirdi diyorsun. İnsanlara yalan yanlış şeyler yazacağına önce öğren sonra gel.cern de higgs bozonu test ediliyor. bu ise ayrı bir test.
ayrıca adamlar, bu sorun çok daha hızlı olabileceğine de işaret olabilir demiş.
Ayrıca mantık önermelerine göre de ışıktan daha hızlı bir şeyin olması zorunlu.
1- birçok insan bazı olaylar olmadan önce bilgisini rüyasında görebiliyor
2- aynı insanlar, olmadan önce bunun bilgisini başkasına anlatıyor
3- ve olan olaylar ya çok uzakta, yada ayrı zaman dilimindeki olaylar
bu önermelere göre demekki zamanın ötesinde, veya ışık hızını geçip zamanı bükecek seviyede ayrı bir kanun var-ki görülen veya hissedilen herşeyinde ölçümlü karşılığı olduğuna göre buda kanıtlanacaktır.
o yüzden şu an olmasada birkaç yıla kadar açıkca göreceğiz ben buradayım, tekrar konusu açılır mutlaka.
ayrıca, yanlış bilgiyse yanlış bilgi dersin. geçmişinde 0 hataylamı yaşadınki insanlarda da sıfır hata arıyorsun? bu kadar ateşli ve yeter artık psikolojisindeysen bunun başka manalarıda olabilir.
-
Sert çıktım, çünkü;
1-) Konudaki önceki postları okumadan yazıyorsun.
anonim6918524 tarafından 22/Eki/12 17:31 tarihinde düzenlenmiştir
2-) Defalarca kez bilimsel bilgi karşına koyulduğu halde gerçekleri gözardı ediyorsun.
3-) Emin olmadığın yalan yanlış şeyleri doğruymuş gibi yazıyorsun.
4-) Konu hakkında bilgisi olmayan insanları yanlış bilgilendirip yanlış yerlere yönlendiriyorsun.
5-) Konu hakkında bilgisi olan insanlara öğrenin diyorsun. Gereken bilgi sana çoktan verildi zaten.
6-) Tüm bu yanlışlarla üzerine İslam propagandası yapmaya kalkıyorsun.
7-) Sana verilen her cevabın ardından 1. adıma dönüp tüm bu yaptıklarını tekrar ediyorsun. -
wert bunu yazdıShockMan bunu yazdı
O Değilde Yakınlarda Dünya Gibi Kayalık Gezegenler Keşfedilmiş... Belki Oralarda Bilgimiz Dışında Farklı Normlarda Hayat Vardır... Yahu Bu Konularda Özellikle Bulunan Bulgular varsa, Paylaşılmasını Cok İstiyorum..
Bu gezegenlerde Hayat olabilir. Umarım buluruz. Bence Bulacağızda Aç Gözlülüğümüz, Irkçılığımız, Hırsızlığımız hep Bu Dünyayı Küçük görmemizden Kaynaklanıyor. Umaım bu sefer Gezegenleri Paylaşamamazlık etmeyiz. Koca Gezegenler İçin Biririmize Grmeyiz.
benim kişisel görüşüm
hacı eğitim sisteminde
tarih ve din dersleri olduğu sürece
insanlar birbirine girmeye devam edecek
bu iki derste bize ırkçılık milliyetçilik ayrımcılık
pompalanıyor
12 yaşındaki bir çocuk neden yahudilerden yunanlılardan ingilizden vsvs nefret etsinki :|
Bilemem, İnsanlık İçin Umut Besliyorum İşte. :)
-
CHaRMaNDeR bunu yazdıFireX bunu yazdıCHaRMaNDeR bunu yazdıHolyOne bunu yazdı
Bu konuda resmi açıklama zaten yapıldı. Araştırmadan etmeden teknik hata olsa özür dilenirdi diyorsun. İnsanlara yalan yanlış şeyler yazacağına önce öğren sonra gel.cern de higgs bozonu test ediliyor. bu ise ayrı bir test.
ayrıca adamlar, bu sorun çok daha hızlı olabileceğine de işaret olabilir demiş.
Ayrıca mantık önermelerine göre de ışıktan daha hızlı bir şeyin olması zorunlu.
1- birçok insan bazı olaylar olmadan önce bilgisini rüyasında görebiliyor
2- aynı insanlar, olmadan önce bunun bilgisini başkasına anlatıyor
3- ve olan olaylar ya çok uzakta, yada ayrı zaman dilimindeki olaylar
bu önermelere göre demekki zamanın ötesinde, veya ışık hızını geçip zamanı bükecek seviyede ayrı bir kanun var-ki görülen veya hissedilen herşeyinde ölçümlü karşılığı olduğuna göre buda kanıtlanacaktır.
o yüzden şu an olmasada birkaç yıla kadar açıkca göreceğiz ben buradayım, tekrar konusu açılır mutlaka.
ayrıca, yanlış bilgiyse yanlış bilgi dersin. geçmişinde 0 hataylamı yaşadınki insanlarda da sıfır hata arıyorsun? bu kadar ateşli ve yeter artık psikolojisindeysen bunun başka manalarıda olabilir.
Müdür OPERA testi CERN ile ortaklaşa yapılıyor. Nörtrino'lar CERN'den İtalya'daki OPERA detektörüne yollanıyor. Bahsi geçen nötrino'nun ışıktan hızlı olma olayınında cihazdaki bir sorundan kaynaklandığını kendileri açıkladılar zaten.
Bak bu aşağıdaki CERN'in cihazlarının haritası. Sağ alttaki CNGS'den çıkan nötrinolar OPERA detektörüne gidiyor.

-
ışık hızını falan bilmem ama evrenin big bangten hatta daha öncesinden başlayarak günümüze kadar gelişini anlatan en güzel belgesel var
Arlong tarafından 22/Eki/12 18:06 tarihinde düzenlenmiştir -
Arlong bunu yazdı
ışık hızını falan bilmem ama evrenin big bangten hatta daha öncesinden başlayarak günümüze kadar gelişini anlatan en güzel belgesel var
bunun türkçesi yada alt yazılısı yokmu hcam
blmrt tarafından 22/Eki/12 18:11 tarihinde düzenlenmiştir
edit: hallettim hocam -
Arlong bunu yazdı
video güzel hazırlanmış ama, bazı mantık hataları var. birincisi, trilyonlarca metrekarelik alanda nedense dünyanın sadece en uygun yörüngesini nasıl bulduğu anlatılmamış, veya eğer 20 milyon yılda binlerce meteorda su düşmüşse başka gezegenlerde de aynısını görünürdü.
yani o kadar su bir araya gelip atmosferi oluşturacak, o sırada yine kadar göktaşı çarpacakki güneşten gelen zararlı tüm maddeleri ve ışınları yansıtacak manyetosferi oluşturacak vs.vs. sonuçta tesadüf zincirine bağlanacak ya, oralarıda es geçmek o yüzden sorun olmaz herhalde. başlığına bilim deyince kesin gerçek oluyor ya sonuçta
çok değil, dünyanın kendi etrafındaki dönüşünde sadece 1mm lik yalpalama olsa büyüyecek ve yörüngesinden çıkacak. bunun olmaması için de çarpan meteorların sayısı değil, içinde taşıdığı maddelere kadar ton ton değil, kg kg değil, gram gram hesaplı olması gerekiyor.
ama dawkins ne derse ona uymaya devam. müslümanlar peygamber ne derse uyunca sorun oluyor ama, bugünün insanı dawkins ne derse bir sebebi vardır deyip ona uyunca sorun olmuyor
-
FireX bunu yazdı
Sert çıktım, çünkü;
2-) Defalarca kez bilimsel bilgi karşına koyulduğu halde gerçekleri gözardı ediyorsun.
4-) Konu hakkında bilgisi olmayan insanları yanlış bilgilendirip yanlış yerlere yönlendiriyorsun.
5-) Konu hakkında bilgisi olan insanlara öğrenin diyorsun. Gereken bilgi sana çoktan verildi zaten.
7-) Sana verilen her cevabın ardından 1. adıma dönüp tüm bu yaptıklarını tekrar ediyorsun.bazı cevaplardaki mantık hatalarını görünce bazen öyle yapıyor olabilirim hatam varsa kusura bakmayın lütfen. bilim başlığı altında birçokları saçma şeyler öne atıyor. + sadece bana yapılan birşey değil. normal konuya devam etsem sorun yok bunuda denedim ama islam veya din deyince milletin sinir damarları tetikleniyor o yüzden konunun seyri değişiyor. birçok ateistle konuştum değişik sorular ve yanıtlar verdiler baya önce. sonra tesadüfen dawkins in videolarıyla karşılaştım, çok gariptir ateist olan birçok kişi ne diyorlarsa aynısını o ifade etmiş. yine onun videolarında falan islamla dalga geçince herkes gülüyor hoşuna gidiyor falan.
halbuki islam dünyanın yuvarlak olduğunu anlatırken avrupa hala düz diyordu. ibnu haldun zamanın bükülmesinden bahsetmiş vs. vs. ben bu bilgiye sahipken, çıkıp birisi bilgi eksikliğinden bunlara laf atarsa, nasıl dawkinse laf atınca ateistler ayaklanıyorsa ben ve benim gibilerde müsade etmezler.
ya bilimsel tarafsızlık sağlanır amaç öğrenme ve öğretme olur yada bu problemler devam eder. birkaç yobaz alim bilimle alakasız fetva verdiyse, bu islam'ın ayıbı olmaz o fetvayı verenin ayıbı olur
diğer garip olansa, birkaç kişi öyle fetva verdi diye, bütün islam alemi aynı gibi onlara mal ediliyor. madem amaç dawkins'in dediği bilimse, islam lafı geçsede bilim öz olduğundan ona önem verilirdi. islam yıkılsa mı sanki bilim şaha kalkacak.
basit birşeyden bahsetmiyorum bakın, hatta denmiş ki, 1 gün birkaç gün gibi hissedilir yada tam tersi birkaç gün 1 gün gibi hissedilir diye zamanın bükülmesi olayı, hala el yazması olarak mevcut olan eserlerde islam alimleri tarafından çok geniş izah edilmiş. einstein'da konuyu anlatan başka güzel bir örnek veriyor, o olay gerçekleştiğinde roketteki adam 1 gün yaşamışken, geri döndüğünde asırlar geçmiştir diyor. bunda anlamayacak ne var diyorsunuz, bu ifade ettiğimi anlamayacak ne var
CHaRMaNDeR tarafından 22/Eki/12 18:58 tarihinde düzenlenmiştir -
CHaRMaNDeR bunu yazdıFireX bunu yazdı
Sert çıktım, çünkü;
7-) Sana verilen her cevabın ardından 1. adıma dönüp tüm bu yaptıklarını tekrar ediyorsun.bazı cevaplardaki mantık hatalarını görünce bazen öyle yapıyor olabilirim hatam varsa kusura bakmayın lütfen. bilim başlığı altında birçokları saçma şeyler öne atıyor. + sadece bana yapılan birşey değil. normal konuya devam etsem sorun yok bunuda denedim ama islam veya din deyince milletin sinir damarları tetikleniyor o yüzden konunun seyri değişiyor. birçok ateistle konuştum değişik sorular ve yanıtlar verdiler baya önce. sonra tesadüfen dawkins in videolarıyla karşılaştım, çok gariptir ateist olan birçok kişi ne diyorlarsa aynısını o ifade etmiş. yine onun videolarında falan islamla dalga geçince herkes gülüyor hoşuna gidiyor falan.
halbuki islam dünyanın yuvarlak olduğunu anlatırken avrupa hala düz diyordu. ibnu haldun zamanın bükülmesinden bahsetmiş vs. vs. ben bu bilgiye sahipken, çıkıp birisi bilgi eksikliğinden bunlara laf atarsa, nasıl dawkinse laf atınca ateistler ayaklanıyorsa ben ve benim gibilerde müsade etmezler.
ya bilimsel tarafsızlık sağlanır amaç öğrenme ve öğretme olur yada bu problemler devam eder. birkaç yobaz alim bilimle alakasız fetva verdiyse, bu islam'ın ayıbı olmaz o fetvayı verenin ayıbı olur
diğer garip olansa, birkaç kişi öyle fetva verdi diye, bütün islam alemi aynı gibi onlara mal ediliyor. madem amaç dawkins'in dediği bilimse, islam lafı geçsede bilim öz olduğundan ona önem verilirdi. islam yıkılsa mı sanki bilim şaha kalkacak.
basit birşeyden bahsetmiyorum bakın, hatta denmiş ki, 1 gün birkaç gün gibi hissedilir yada tam tersi birkaç gün 1 gün gibi hissedilir diye zamanın bükülmesi olayı, hala el yazması olarak mevcut olan eserlerde islam alimleri tarafından çok geniş izah edilmiş. einstein'da konuyu anlatan başka güzel bir örnek veriyor, o olay gerçekleştiğinde roketteki adam 1 gün yaşamışken, geri döndüğünde asırlar geçmiştir diyor. bunda anlamayacak ne var diyorsunuz, bu ifade ettiğimi anlamayacak ne var
Ben de sert çıktığım için kusura bakma derim.
Olayın dini boyutu hakkında yorum yapmayacağım. Şahsen bilime göre dini anlayışlarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum, bazı insanlar dine göre bilimi ele aldığından ortaya büyük sıkıntılar çıkıyor. Tanrı bir kitap yazıp göndermişse bilim bu kitapla asla çelişmemeli.
Ortaya bilimsel bilgi koymak yerine konunun alakalı veya alakasız bir şekilde dine getirilip dalga geçilmesine ben de karşıyım. Bu her şeyi daha da kötü hale getiriyor. Diğer yandan dinlerin bazı bilimsel bilgileri de dolaylı yoldan sahiplenmesine karşıyım. Kitapta şunu derken bunu kastetmiş gibi şeyler kişinin kendi yorumundan ibaret.
Neyse... Derin ve uzun uzun yazılabilecek türden konular.
Birileri din konusu başlatmış biz de konuyu özüne döndürüp bilim konuşmaya devam edelim.