Evrim Teorileri
-
:) baddoog..
şimdi bizim dnalarımızı bir programlama gibi düşün..
baya bi kapsamlı kütüphane kadar bilgiyi depo etmiş bir program.. Benim öyle bir programı yazmam için öncelikle sonsuz yıl gerekir.. çünkü programlama zor bir iştir.. hata ayıklama yapmalısın ve uyumlu olması gerekir ayrıca sürekli geliştirmelisin.. Bi gün bilgisayarımı açıyorum ve bakıyorum yazdığım milyonlarca sayfadaki kodlara bir bebek rastgele şeyler yazmış.. o yazdığı şey benim programıma o kadar uygun ki hem de programı kat be kat geliştirmiş,rakiplerimin önünde de fark atmışım ben.. ayrıca bu bebek ara sıra uğruyor ve rastgele şeyler yazarak programımı geliştiriyor...ve ben hep en iyisi oluyorum ve favori oluyorum!
Olayı dna ve bilgisayar programı olarak karşılaştıralım... Gerçekten bebek rastgele müdahaler de bulunarak sınırlı sayıda komut tanıyan milyonlarca sayfaki kodlarla uyumlu daha iyi birşey program yapabilir mi?
Aynı şeyi doğa bizim dnalarımıza müdahale ederek yapabilir mi? Ben bunları bir bebeğin değil de profesyonel bir programcının yapabileceğine inanıyorum. O da bizim dnalarımızı programlayan Allah tan başkası olamaz!
Not: Örnek kendi örneğimdir :) sahibi belirtildikçe kullanabilirsiniz :)
-
İlginç bir örnek ama benim için yeterli değil. Bence; eldeki verilerin yetersiz kaldığı noktada bir çıkış yolu bulabilmek için, insan doğası gereği, düşünülen bir şeydir yaratıcı. Tartışma bu noktaya geldikten sonra hep sorarım, o zaman yaratıcıyı kim yarattı diye? Cevap hep aynıdır, "O" en büyük, "O" herşeydir, "O"nun geçimişi ve ya geleceği yoktur vs. vs. Şimdi şöyle bir durum var, bu tarz tartışma yaptığım birisi zamanında insanların, dünya dışı varlıkların(uzaylı değil) kendilerine benzeyen varlıklar yaratmak amacıyla yaptıkları bir deneyin sonucu olduğunu söyledi :/ Sürekli ufo haberleri duyuyoruz ya, kontrole geliyorlarmış. Ona da sordum, onları kim yarattı? Cevap: Onlar zaman ve mekanın olmadığı başka bir boyuttanlar. Zaten uzayıda onlar yarattı vs. vs...Ne kadar ilginç değil mi? Bu durumda benim gözümde bu iki düşüncenin pek bir farkı yok, ikinci cümlede dediğim gibi, ikiside bir çıkış arayışı sonucu ulaşılmış aynı sonuca getirilen farklı yorumlar. Bu konuyu fazla tartışmak istemiyorum, İlahiyatçılarla, Profesörlerle(Yani boş olmayan adamlarla) tartıştım kaç kere. İçlerinden birisi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, "Din amaç değil araçtır." demişti. Bu cümle hoşuma gider hep. Dediğim gibi "din" kavramına inanmıyorum, en azından ruhsal bazda(ahiret, tanrı vb.) ama iyiki dünyamızda "Din" kavramı var...Konuyu fazla dağıttım sanırım, hepinizin düşüncelerine saygım var, birini aşalayıcı bir yorumda bulunduysam özür dilerim. Saygılar.
-
ertan ın bahsettiği program örneğine değineyim ben de..
sen bir yapay zekalı program yazıyorsun, program hangi işletim sistemine yüklenirse yüklensin uyum gösterip çalışıyor, yüklendiği makinaya göre kendi üzerinde bazı deişiklikler yapıyor daha verimli çalışabilmesi için,
bu durumda program rastgele mi deişikliğe uğradı? yoksa bilinçli şekilde mi o hale geldi.. bunun gibi bişey işte..
-
baddog, yaratan yaratılabilir mi? O zaman şöyle bir yöntem izleyelim :)
İnsanın yaratılışını açıklayan 4 farklı kuram olduğunu düşünelim.Birisi Allah ın yarattığı diğeri de doğa ya da uzaylılar her ne ise onların yarattığı olsun..
Şimdi ben bu diğer 3 şeyi çürütsem geriye mantıklı olarak tek bir seçenek kalır ondan başka seçenek olmadığı için o doğru olur. biraz daha açarsam.öss de olduğumuzu düşünelim. 5 şık var. Ben 4 ünü eledim geriye bir şık kalır. O halde o kalan şık doğrudur, demi?
Şimdi Allah dışındaki kafanı karıştıran fikirler varsa onları konuşalım ve çürütmeye çalışalım.Çürütürsek tek bir fikir kalır ve onu kabul etmek zorunda kalırız..
cold-m4
şimdi...
yapay zeka programı program kodları içinde herhangi bir değişiklik yapamaz.Yani tekrar derlenemez.Sadece içindeki algoritmalara göre çalışır.. Bahsettiğin örneğin basit mantığı şudur, eğer bu bu ise o zaman bunu yap, değilse şunu yap.. Bu kadar basit.Herhangi bir değişiklik mi olmuş? Gelişme mi olmuş.. Hayır..Gelişme nasıl olur? kodlarını değiştirerek.O yüzden yazılımcılar updatelerini çıkarır.Eğer senin dediğin mantıkta olsa kimse update yapmazdı.Ama gelişmesi için update yani yeni eklenmiş kodların olması gerekir :) yoksa program da bir gelişme söz konusu olamaz!
Bu cevap sanrım yeterli olur!
-
hocam sağolasında böyle akılda kalanla yetnimeyip bir kir araştırma yapsan daha iyi ve aydınlatıcı olurdu.
-
Ertan şimdi durum şöyle biz öss de 5 şık olduğunu biliyoruz, birinin doğru diğerlerinin yanlış olduğunuda biliyoruz, ve dördünü eleyince son kalan doğal olarak doğru oluyor. Ama bizim durumumuzda kaç şık olduğunu bilmiyoruz, kaldiki şıklarıda kendimiz üretiyoruz. Belki bu şıkların hepsi yanlış, yada belki bizim düşünemediğimiz bir çerçeve içinde birleşiyorlar, yani bir bakıma hepsi doğru?
Bu başlık altında evrim konusunu tartışabiliriz enine boyuna ama önümüzdeki günlerde en iyi olduğu alanın evrim olduğunu iddia eden, aynı zamanda hem evrime hemde yaratılışa inanan bir doçent hocamla sohbet etmeyi planlıyorum. Daha sonra burada yorumlarımı yazarım.
-
ertan bunu yazdı:
-----------------------------:) baddoog..
şimdi bizim dnalarımızı bir programlama gibi düşün..
baya bi kapsamlı kütüphane kadar bilgiyi depo etmiş bir program.. Benim öyle bir programı yazmam için öncelikle sonsuz yıl gerekir.. çünkü programlama zor bir iştir.. hata ayıklama yapmalısın ve uyumlu olması gerekir ayrıca sürekli geliştirmelisin.. Bi gün bilgisayarımı açıyorum ve bakıyorum yazdığım milyonlarca sayfadaki kodlara bir bebek rastgele şeyler yazmış.. o yazdığı şey benim programıma o kadar uygun ki hem de programı kat be kat geliştirmiş,rakiplerimin önünde de fark atmışım ben.. ayrıca bu bebek ara sıra uğruyor ve rastgele şeyler yazarak programımı geliştiriyor...ve ben hep en iyisi oluyorum ve favori oluyorum!
Olayı dna ve bilgisayar programı olarak karşılaştıralım... Gerçekten bebek rastgele müdahaler de bulunarak sınırlı sayıda komut tanıyan milyonlarca sayfaki kodlarla uyumlu daha iyi birşey program yapabilir mi?
Aynı şeyi doğa bizim dnalarımıza müdahale ederek yapabilir mi? Ben bunları bir bebeğin değil de profesyonel bir programcının yapabileceğine inanıyorum. O da bizim dnalarımızı programlayan Allah tan başkası olamaz!
Not: Örnek kendi örneğimdir :) sahibi belirtildikçe kullanabilirsiniz :)
-----------------------------ertan abi onu öyle düşün bunu böyle düşün olarak olmuyor sanırım.o zaman şöylede düşünemez miyiz? bizim dnalarımızı kas olarak düşünelim güç gerektiren işleri yaptıkça kaslarımız güçleniyor :d
-
Darwin bence bu adama inanan dine ters duser simdi hz adem hava hasaa maymunmuydu tovbe tovbe hadi maymundan geldik diyelim neden hala maymunvar yoksa onlarda farkli turmude tam gelisemede sacma sapan seyleri tartisiyorlarya birde bunu kitaplara koyuyorlarya delinin biri bir kuyuya tas atmis 40 kisi cikaramamis boyle birseydi iste kalin sagicakla
-
be_cool bunu yazdı:
-----------------------------
Darwin bence bu adama inanan dine ters duser simdi hz adem hava hasaa maymunmuydu tovbe tovbe hadi maymundan geldik diyelim neden hala maymunvar yoksa onlarda farkli turmude tam gelisemede sacma sapan seyleri tartisiyorlarya birde bunu kitaplara koyuyorlarya delinin biri bir kuyuya tas atmis 40 kisi cikaramamis boyle birseydi iste kalin sagicakla
-----------------------------vay be görüyonuz mu adam evrimi çürüttü.
-
edit
Underground tarafından 20/May/13 18:04 tarihinde düzenlenmiştir