folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Federasyon Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Federasyon Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DanLev
    DanLev's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Sabahtan beri televizyonda ve internette geziniyorum. RTE ve AKP her yerde gizliden gizliden bu federasyon olayını anlatıyor. Başkanlık sistemi, yeni çıkan Belediye yasası, federasyon, gibi konular aldı başını gidiyor. 

2004 yılında RTE; Gerekirse teröristle de müzakere yaparız dedi, sonrasında geldiğimiz nokta ortada. Yani adam belli bir zaman öncesinde aklında var olanı söyleyip, daha sonra allem kullem edip, yapıyor. Buradan yola çıkarsak; üniter devlet algısını bilemem ama federasyon olayını 1-2 yıl içerisinde etkin hale getirecek diye tahmin ediyorum. Bu yüzden de aslında biz toplum olarak bu konuyu konuşmalıyız. 

Kendi şahsım açısından sesli düşünüyorum;

- Eyalet sistemine karşı değilim. Üniter yapıya zarar vermemek kaydı ile federatif sistemi destekliyorum. Çünkü şuanda Türkiye'nin demokrasi anlayışı tamamen bürokratik, ağır ve merkezci. Sovyet artığı ülkelerden hiç bir farkımız yok. 

- Model ülkeyi doğru belirlememiz gerekiyor. Amerika, Kanada, Avustralya, Çin, Almanya, Rusya gibi ülkeler federasyon ile yönetiliyor. Bence Kanada veya Amerikan sistemi bir bakıma uygulanabilir. Çünkü onlarda da bir hayli fazla etnik, dini veya sisyasi yapı var, bizde de. Ama Amerikan veya Kanada halkı gerek eyaletlerine gerekse devletlerine oldukça bağlılar. Bu ayrıntı gözden kaçmamalı.

- Eyalet sistemi Türk tarihinde çokça kullanılmıştır. Kronolojik olarak geriye gidersek; Osmanlı, Anadolu Selçuklu, Büyük Selçuklu, Uygurlar, Göktürkler, Hun Devletleri... Hepsinde en az 2 büyük eyalet vardı. Hiç biri de ''eyaletten dolayı'' yıkılmadı.

Şimdi bu sistem ülkeye ne getirir, ne götürür? Sizin fikriniz nedir?

Saygılar

kontrol edebilir olduğum savaş, kontrolüm dışında ki barıştan her zaman daha iyidir...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

küçük ülkeler federe devlet mantığıyla kolay bölünebilir. türkiye yeteri kadar büyük mü? evet farklılıklar var. ben bir yandan destekliyor bir yandan

da karşı çıkıyorum. çünkü bu konuda kapsamlı bir araştırma gerekli. karar siyasi olmamalı. eğer gerçekten ülkemiz için uygunsa yapılmalı. amerikayı

örnek vermişsin ama bir kaç yıldır özellikle texas eyaletindekiler ayrı devlet kurmak istiyorlar. sanrım 4 büyük eyalet ayrılmak ve farklı devlet

kurmak istiyorlar. bunun için 1 milyon imza toplandı. sebep ise gayet mantıklı. zengin eyaletlerin vergileri eşit biçimde eyaletlere dağıtılmasından

şikayetçiler. mesela x eyaleti 20 milyar dolar vergi veriyor, y eyalati 1 milyar dolar. hizmet babında ikisi de 10 ar milyar dolar alıyor. çok fazla

vergi veren eyalet çok daha fazla hizmeti hak ettiğini düşünüyor bu yüzden de bu sisteme karşılar. kendi habr sitelerindeki makalelerden bu

tarz bir şey çıkardım ama bana kalırsa bu gösterilen yüzü. bunun  diğer boyutunda artık amerikanın miadının dolduğu ve bölünerek gücünün

azaltılması birileri tarafından istendiği için böyle bir hareket başlamıştır. ülkemizin etrafı düşmanlarla dolu ve bu düşmanlar hep var olacaktır.

bunu bilerek hareket etmeliyiz. ülkenin çıkarı neyi gerektiriyorsa o olmalıdır. hangisi daha iyi diye bilmek için yeterli seviyede araştırma yok

türkiyede. bence bu araştırma yapılmalı ve çağa uygun olan sistem benimsenmelidir. biz 10 milyonluk dünyada söz sahibi bir ülke değiliz bu da

göz önüne alınmalı. çünkü her zaman aktif planlar içinde yer aldık ya da zorlandık bundan kaçış yok. bu tarihin bize yüklediği bir misyon. gerek

geçmişimizle gerek nüfus potansiyeliyle gerekse de jeopolitik konum sebebiyle bu misyonu taşıyoruz. 

o yüzden her konuda dikkatli olup güzelim ülkemizi emperyalistlere peşkeş çektirmeden, iç kavgalara sebebiyet verilmeden düşünülmelidir.

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

eyalet bencede gerekli ama ulke yaapisini bozmamali.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    diamonique
    diamonique's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

türkiye devleti kuruluş aşamasında yanlış kodlandı. ulus devlet bence çökmeye mahkum. türkiye çökmeden gerekli önlemlerin alınması şart

Reecep Tayyip'in Askerleriyiz
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Erkek

bence birleşik devletlerdeki aynı sistem uygulamalı

nasıl olsa 7 bölge hazır hepsi ufak devlet olur

her eyaletin kendine göre kanunları olur

köylü köyüne şehirli şehrine siktir olup gider

böylece ülkeye huzur gelir

umarım eyalet sistemi biran önce uygulanır

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    S-E-R-H-A-T
    S-E-R-H-A-T's avatar
    Erkek

Kesinlikle gerekli, çok geç kaldık...

Irak gitti Kürtler Federasyon kurdu, Suriye'de de gidişat o yönde, İran a ABD-İsrail girdiginde de orda Kürt federasyonu olacak, bizde de gidşat o, hiç kendimizi gaza getirip biz yedi düvelle savaşırız ederiz demeyelim kan alırlar adamdan emperyalistler birleşince..

Hemen federasyona geçip mümkünse tüm kürt bölgelerini (ırak-iran vs) barışçıl bi şekilde kendimize dahil etmeliyiz. hem ülkemizi  korumuş hem zenginleştirmiş oluruz..

yoksa bölüneceğimiz acı bi gerçek, şu an zihnen bölündü zaten o bölge bizden...

şeyini şeyettiğimin şeyi
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Erkek

zaten hali hazırda 7 bölgeye ayrılmış durumda, onun üzerinden bile yürünebilir.
    eyalet sistemine geçmenin hem iyi hem kötü yanları elbette var. zaten bu hem iyi hem kötü yanı olması her yönetim şeklinde vardır. 
    eyalet eyalet ayrıldıktan sonra tüm eyaletler aynı ülkeye hizmet edecek şekilde örgütlendikten sonra kötü yanlarından birini ortadan kaldırmış oluruz aslında ama insanın içinden sanki eyalet sistemi bizim memlekette suistimale çok açıkmış gibi geliyo :)

.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Erkek
    MaviGozluDev bunu yazdı

eyalet sistemine geçmenin hem iyi hem kötü yanları elbette var. zaten bu hem iyi hem kötü yanı olması her yönetim şeklinde vardır. 
    eyalet eyalet ayrıldıktan sonra tüm eyaletler aynı ülkeye hizmet edecek şekilde örgütlendikten sonra kötü yanlarından birini ortadan kaldırmış oluruz aslında ama insanın içinden sanki eyalet sistemi bizim memlekette suistimale çok açıkmış gibi geliyo :)

herhangi kötü yanını görmüyorum açıkçası

devlet doğu bölgelerini zaten yönetemiyor yani orda devlet yok desek yeri

eyalet sistemi olursa bölünecekmiş türkiye ulan zaten bölünmüşsün

2 halk birbirini sevmiyor

sen doğu bölgelerini yönetemiyorsun sözünü geçiremiyorsun

ayrıl 7 bölgeye kurtul çözüm budur bana göre

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistic
    pesimistic's avatar
    Erkek

Bencede mantıklı. Yani tamamen ayrı bir devlet havasında değilde böyle bölge bölge bazı konularda özgür eyaletlere ayrılması mantıklı evet.

Beyin olanca gücüyle ilerlerken, cinsel sistemlerin korkunç etkinliği daha uykuda olduğu için çocukluk, hayatımız boyunca özlemle geri dönüp baktığımız masumiyet ve mutluluk dönemi, hayatın cennetidir, kayıp cennet. - Arthur Schopenhauer
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DanLev
    DanLev's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Amerikan sisteminin en bariz hatalarından biri şu; fakir ve üretimin az olduğu eyaletler var. Örnek vermek gerekirse bu konuda yapılmış araştırmam olmadığından isim veremiyorum, o yüzden buna X eyaleti diyorum. Şimdi diyelim ki X eyaleti üretime çok katılmıyorsa, kendi kazancı ölçüsünde geçinmelidir. Bu sayede rekabet artacak ve eyaletler arasında ki ekonomik farklılık gözler önüne serilecektir. Ancak şu da yapılmalı; Türkiye'de lokomotif bölge Marmara'dır. Onun haricinde Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgesi gerek tarımsal sanayi ve gerekse ağır sanayi açısından Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesine göre daha elverişliler. Eğer ben Ege'de üzüm, tütün üretip 100 TL vergi vereceksem, 100 TL'lik hizmet beklerim. Bu para yine benim bölgem içinde kullanılmalı. Güneydoğu'da ki yaşayan yurttaş 40 TL'lik üretim yapıyorsa o kadarlık hizmet almalı. Arada ki fark o bölge için gerek Türkiye'den gerekse Yurtdışı teşvikleri ile kalkındırılmalı. 

Benim düşünceme göre, ekonomik yapılarını kendilerine bırakırsak emekleyen bebeğe yürümeyi öğretmiş olacağız. Çünkü şuan hantal olan devlet teşkilatı her bölgede üsler kuracak ve bu sayede bölgesel çözümler bulmak kolaylaşacaktır. 

Tabi işin bu noktaya gelebilmesi için; ''tüm halkın anlayabileceği, sade, herkese eşit mesafede, kişisel hak ve özgürlüklerin tamamının verildiği'' bir ANAYASA'dır. Şu anda bunu yapmak bu anayasa ile sadece hayal.

kontrol edebilir olduğum savaş, kontrolüm dışında ki barıştan her zaman daha iyidir...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Erkek
    DaveReed bunu yazdı
    MaviGozluDev bunu yazdı

herhangi kötü yanını görmüyorum açıkçası

devlet doğu bölgelerini zaten yönetemiyor yani orda devlet yok desek yeri

eyalet sistemi olursa bölünecekmiş türkiye ulan zaten bölünmüşsün

2 halk birbirini sevmiyor

sen doğu bölgelerini yönetemiyorsun sözünü geçiremiyorsun

ayrıl 7 bölgeye kurtul çözüm budur bana göre

mesela zaten bölünmüşüz nolcak ki deyince kolayda, amaç yönetemedğin yerleri elde etmekse ayrı, yönetemediğin yerleri elden çıkartmaksa evet güzel çözüm bu. O topraklardan elde edilecek gelirle Türkiye çok rahat kalkınır, sırf bunun için bile önüne geçilmeli.

.
Toplam Hit: 5613 Toplam Mesaj: 48