Fransız Jandarması: "Ubuntu"Ya Geçerek Milyonlarca Euro Tasarruf Ettik."
-
function UpdateTimeStamp(pdt) { var n = document.getElementById("udtD"); if(pdt != '' && n && window.DateTime) { var dt = new DateTime(); pdt = dt.T2D(pdt); n.innerHTML = dt.D2S(pdt,((''.toLowerCase()=='false')?false:true)); } } UpdateTimeStamp('633724635880970000');
Fransız Jandarması, 2004'ten beri yürüttüğü BT teknoloji yenileme operasyonu 50 milyon Euro tasarruf etti. Kolluk kuvvetleri 2015'e kadar toplamda 90 bin iş istasyonunda Ubuntu kullanmayı hedefliyor.
Fransa'nın ünlü jandarma teşkilatı Gendarmerie Nationale, masaüstü yazılım tercihleri ve BT altyapısını Microsoft Windows'tan Ubuntu Linux dağıtımına çevirerek 50 milyon dolar tutarında tasarruf yaptığını açıkladı.
Özgür ve ücretsiz yazılım geçişini 2004'te başlatan güvenlik güçleri, ilk büyük adımı 2005 yılında teşkilatın tamamında, Microsoft Office paketinden muadil olarak yaygın bir şekilde kullanılan OpenOffice.org'a geçerek attı.
Özgür yazılım kullanım tercihini Mozilla Firefox İnternet tarayıcısı ve Thunderbird e-posta istemcisi kullanarak devam ettiren teşkilat, 2006 yılında Windows Vista'nın pazara sunulmasıyla birlikte, tercihini daha önce kullandığı Windows altyapısının tamamını Ubuntu'ya çevirme yönünde kullandı.
Windows'tan Ubuntu'ya göçün ilk noktasında Ubuntu yüklü 5 bin iş istasyonu satın alan Fransızlar, pilot uygulamanın başarıyla sonuçlanmasının da etkisiyle, bu yılın sonuna kadar 15 bin iş istasyonu daha satın alacaklarını belirtiyor. Gendarmerie Nationale, 90 bin iş istasyonundan oluşan tüm teşkilat altyapısını 2015 yılına kadar ücretsiz ve özgür bir şekilde dağıtılan Linux dağıtımları üzerine geçirmeyi planlıyor.
Avrupa Komisyonu'nuın Açık Kaynak Denetimi tarafından yayınlanan bir raporda, Gendarmerie Nationale'den Yarbay Xavier Guimard'ın yıllık Bilişim Teknolojileri (BT) bütçesini yüzde 70 düşürürken, işgücünden hiç kayıp yaşamadan operasyonu yürüttüğü belirtiliyor.
2004 yılından beri, özgür yazılım kullanarak 50 milyon Euro tasarruf yaptıklarını ifade eden Yarbay Guimard, "Windows XP'den Ubuntu'ya geçiş, inanılmaz bir şekilde, çok kolay oldu. Yalnızca iki büyük farklılık gördük, işletim sisteminin simgeleri ve oyunlar. Oyunlar zaten bizim önceliklerimiz arasında değil" şeklinde konuştu.
Özgür yazılımı kullanmak ve teşvik etmek, Fransız Jandarması'nın önem verdiği BT konularından biri. Açık kaynaklı standartları en iyi destekleyen yazılımın yine açık kaynaklı olması gerektiğini söyleyen Guibard, aynı zamanda bu yazılımın uzaktan denetim ve uzaktan bakım işlemlerini de oldukça kolaylaştırdığını ifade ediyor.
Linux, Fransız bürokrasisinde diğer kurumlarca da destekleniyor. Fransız Millet Meclisi, 1000'den fazla iş istasyonunda Ubuntu Linux kullanıyor, Tarım Bakanlığı'nın kullandığı Linux dağıtımı ise Mandriva.
-----------------------------
adamlara helal olsun diyorum, gönül isterdi ki pardus ta bir boka benzese de ilk amacı ile askeri, kamu vb alanlarında kullanılmaya başlansa...
-
windows kullanmanın para vermenin mantığı yok zaten. Hatta windows a verilecek para toplanıp işletim sistemi bile yazdırılır anasını satam.
-
Olması gerekende o windows tamamen Amerikan hükemetinine bilgi sızdırmaya yazılmıştır. Bakınız Windows kurulum ekranındaki kurulum sözleşmesine
- Microsoft, olabilecek bütün zararlardan kendini muaf tutmaktadır. Üstelik bu zararlar ondan kaynaklansa bile, yine sorumlu tutulamaz.
- Yazılım yüzünden başınıza bir zarar gelirse, 5$ ile 100$ arası komik bir tazminat ödenecek. Üstelik bu tazminatın ödenme garantisi yok, sadece Microsoft gerek görürse ödeniyor.
- Size dair bilgi toplanıp, başkalarıyla paylaşılabiliyor.
- Yazıcı veya dosya paylaşımını 5 bilgisayar veya aygıttan fazlasıyla yapamazsınız.
- Microsoft, dilediği zaman, bilgisayarınıza program yükleyebilir veya bilgisayarınızdaki bir özelliği kaldırabilir.
- Üzerinde çalıştığınız işletim sistemini daha iyi anlayabilmek için inceleme hakkınız bulunmuyor. -
ubuntuya vs baska bir linux surumune gecmek icin bu isten anlayan adamlar olmasi lazim .. tum yapiyi hazirlamasi .. vs windows gibi gorsel degil next next falan yok: .. turkiyede endersys ugrasiyor unix ve linux ile adamlar kasmis calismis basarmislar .. buyuk bir adim atmislar.. hem fiyat hem performans konusunda.. cok iyi oldugunu dusunuyorum. .. cok buyuk bir adim...
-
ah bide benim driverları tanısa : /
-
fransaya pardus lazım :F
-
bi ben kaldım gecemeyen
-
beleş diye dandik zannediyorlar.
-
Almanlar da geçmişti onun da haberi yapılmıştı :|
millet interneti google bilgisayarı windows diye bildiği sürece zor gelişir parduscum Türkiyede :(
-
okulda hocalara biraz ara gazı verdikden sonra duvarlara pardus ubuntu ve linux sistemler hakkında bilgilendirme afişleri astırdım cogu arkadasında dikkatini cekiyor linux sistemleri gerçek güzel sistem az sorun güzel performans ilk baslarda biraz zorluk cekiyorsun ama sonra herşey düzeliyor keşke semtimdeki okullara da seminer benzeri şeyler yapılsa diorum falan zamanla gelişeck daha da gelişeck Linux RUleZ!
-
bide bizim ilke akıllansada daha mantıklı şeylerden tasarruf etsek(kemer sıkma ve vergi oranı arttırmakdan iyidir)..