Gelecekteki Durumumuz
-
Merhaba arkadaşlar, birçok okuduğum kitabın yazarı, köşenin yazarları, ve hem ben hem de çoğunluk tarafından görüşlerine değer verilen uzman 40 ve üzeri yaşlarda ve ben bu insanların ifade güçlerine, kültürel, entelelktüel derinliklerine, bilgi dağarcıklarına gıpta ediyorum. Bu adamların yaşına verelim desem adamın 20'li yaşlarda yazdıkları yazılara veya kitaplara bakıyorum, yine çok büyük incelik ve derinlikler görüyorum.
Benim babam işçi emeklisi, sanat okulu mezunu. Okulda okurken işçi olacağı belliyken bile onlarca kitap okumuş, harçlıklarını kitaplara yatırırmış. Bizim zamanımızda herkes çok okurdu diyor. Gittigidiyorda eski kitaplar satanları gezerseniz bugün bile kim neden çevirmiş, neden türkçeye kazandırmış diyeceğiniz inanılmaz derecede yetkin kitaplar görürsünüz ama bugün o kitapları göremezsiniz, bugün bizi heyecanlandıracan şeyler öğrendiklerimizin derinliği değil face'de paylaştığımız şeye yorum yapılıp yapılmadığı ve twitte kaç takipçimiz olduğu olmuş, daha ötesi değil.
Bugün herhangi yetkin bir uzmanı(örneğin dışilişkiler) tutup sorduğumuzda gençliğinin okumak ve araştırmakla geçtiğini söyleyecektir. Belki bugün yaşar nuriyi, zekeriya beyaz'ın görüşlerini beğenmiyorsunuzdur ama 20 yıl sonra onlar gibi yetişmiş adamları bulamayacaksınız. Belki tv'lerde tartışma programlarında konuşan bazı uzmanları medyatik-şovmen bir adam diye fikirlerini küçük görüyor olabilirsiniz ama 20 yıl sonra bu ülkede onu bile bulamama tehlikesiyle karşı karşıyayız.
Bu insanlar böyleyken ben 80 ve sonrası doğan nesilden, özellikle 90'lılardan entellektüel açıdan gelecek için pek fazla umutlu değilim. Çünkü bu nesil eskiler gibi kendini gençliğinde ilme vermemiş. Ağaç yaşken TV'de, face'de, youtube'da vakit geçirmiş ve kartlaşınca da geçirecek gibi duruyor.
Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?
-
hakkısın, okumuyoruz. durum çok kötü.
-
balik_ bunu yazdı:
-----------------------------
hakkısın, okumuyoruz. durum çok kötü.
-----------------------------olay sadece okumamak değil hocam, yarısı okumamak diğer yarısı ise okumanın yerine koyduğumuz alternatifin yıkıcılığı. paylaşımını beğendiler diye adam mutluluktan havalara uçuyor, bu nasıl bir beyindir ya?
-
biz insanlar korelmeye mahkumuz cunku biz birseyler ogrenme hevesinde degiliz sadece hazir olani kullanip cebimizdeki paranin havasini atma derdindeyiz ne gibi?
1 1500 lira verip ayfon aliyiyoruz neden cunku muzik dinleyip alo dicez ve bunlari yaparkende bu telefonu kilifindan cikarma artislikleri gostericez.
2 biz sevgi ve aski 2 bacak arasinda arayan beyinsiz varliklariz
3 biz okumayi degil duydugumuzu kulakdan kulaga yaymayi seviyoruz
4 biz alkolu bi bok sanip uyusturucu gibi iletlerden medet uman beyinsiz varliklariz
5 biz duygularini ve ruhunu paraya satan insanlariz
6 biz universite bitirmeyi iyi bir is kapisi olarak gordugumuz icin bitiriyoruz
kisacasi biz 25-30 tane insanin yonettigi 70 milyar varligiz ama fiziken variz beynen degil....
-
Şu telefonlardaki kılıf artislik için miymiş :D
Yahu yeni iphone 4s aldım anası mikildi,cebte çiziliyo eve geliyorum yatağa atıyorum yağlı ellerle kullanıyorum işte 3 hafta oldu heryeri çizik yağ içinde :D
ama mesela kullanılmaz hale gelince yenisini alabilirim gidip bitane daha, şimdi kılıflı kullanan bi adam zar zor para biriktirip almış aman birşey olmasın aman çizilmesin diye kullanıyo bana göre cool olmuyor bu durum.
Tabi bakış açısı.
PROFIT
-
Bi gün ermeni kanalına denk geldim.
adamlar gün boyu her kanalda ve farklı saatlerde olmak üzere kendi atalarını, tarihlerini yayınlıyorlar. nasıl olunması gerektiğini ülke politikası nedir iktisat nedir bilim nedir, ülkelerinde hangi üstünlükler vardır nasıl kkulanılabilir ve geliştirilebilir her kanalda yayınlıyorlar bunları
ayrıca inceledim ki aynı şekilde mesela haberlerden sonra yada programlardan sonra kitap tanıtıyorlar. ama reklam duygusu olmadan bilim,din,sosyal,iktisadi aklınıza ne gelirse.. hem tanıtılıyor hem incelemesi yapılıyor..
ve daha neleri neleri var.
şimdi evet genç nesil dağılmış halde. doğru.
ama bu kadar serbestliğin içinde yöneltim yoksa ??
tabiki ben devlete şuna buna laf söylemiyorum sadece yük onlarda değil ama genç dediğin şey yaşken eğilir hiç bir yönelim yoksa ??
Bu sadece gençlerle alakalı değil ki?
Artık ilk okullara kadar verilen ödevler internetten alınma hazırlanma vs.. durumunda.
siz hangi hocanın gidip milli kütüphane, yada halk kütüphanesinden araştıracaksınız dediğini gördünüz ?
nerde o yönlendirme yol gösterme ??
dananın ipini bırakırsan ya bağa bahçeye kaçarmış yada gider komşu ineği s*kermiş
önce bilinçlendirme yapılmalı ondan sonra suçlu aranmalı aslında.
olayı temelden halletmeli üstten üstten değil..
-
Allura bunu yazdı:
-----------------------------Şu telefonlardaki kılıf artislik için miymiş :D
Yahu yeni iphone 4s aldım anası mikildi,cebte çiziliyo eve geliyorum yatağa atıyorum yağlı ellerle kullanıyorum işte 3 hafta oldu heryeri çizik yağ içinde :D
ama mesela kullanılmaz hale gelince yenisini alabilirim gidip bitane daha, şimdi kılıflı kullanan bi adam zar zor para biriktirip almış aman birşey olmasın aman çizilmesin diye kullanıyo bana göre cool olmuyor bu durum.
Tabi bakış açısı.
PROFIT
-----------------------------lafim o degil kardes eger cumleyi iice okursan anlarsin demek istedigimi ama sende haklisin virgul nokta kullanma ozurluyum :D
-
hani derler ya kendimi çok gereksiz buluyorum aynen öyle....
gereksizim çünkü okumuyorum bildiklerim küçülüyor sadee bedenim büyüyor
ne diyeyim bilmiyorumki
-
Tahribat olarak okuma kulübü kurabiliriz.
-
zalimadam bunu yazdı:
-----------------------------hani derler ya kendimi çok gereksiz buluyorum aynen öyle....
gereksizim çünkü okumuyorum bildiklerim küçülüyor sadee bedenim büyüyor
ne diyeyim bilmiyorumki
-----------------------------aynen.. önümüzde insanlara çığır açtırabilecek bir buluş "internet" var ama bunu doğru kullanamıyoruz.
-
Hocam benim babamda çok okurdu lise yıllarında ve sonrasında.O zamanların hocaları bir kitap okuyun gelin o kitap hakkında tartışalım dermiş.Bundaki amaç hem kitap okutturmak hem yorum yapma yeteneğini geliştirmek hemde farklı fikirler arasında uyumu bulmaktır.Şimdi bizim yeğenlere (Lise 1-3) hoca ödev veriyor internetten komple kopyala yapıştır yapıyorlar..Şimdi kitap okumak nedense bir külfet gibi geliyor bazı gençlere.Geçenlerde İstanbul Kitap Fuarı açılmış,haberlerde gösteriyor ziyaretçilerin çoğunluğu genç.İyiye doğru gidiyordur belki? Sanmam ama...