Geleneksel Toplum İle Çağdaş Toplumun Anlayış Farkı
-
@ nitrous
resimde öyle birşey olduğunu düşünmüyorum. kader konusu mesela, zaten islamda kader demek olacak olanın belirlenmesi değil yaratıcı tarafından bilinmesi demektir. biri kalkıp kaderimiz böyleymiş derse bu islama da ters değil midir?
materyalizm konusunu da dediğim gibi direk olarak dinsizlik diye algılarsak dediğin gibi olur ama o anlamda değil diye düşünüyorum. yukarıda da belirttim çağdaş toplum her inanca saygı duymalıdır.
eskiye kötü denmez, doğruları da yanlışları da muhakkak var ve bizim de olacak. bizi de değerlendirecek ileriki nesiller.
gelenekçi demek geçmişe saygı duyan değil ne öğrendiyse onu yapan düşünemeyen demektir burada. yoksa anladığın anlamda değil.
ki "çağdaş" olacaksak eğer bunu atalarımızı kötüleyerek değil iyi yönlerine sahip çıkıp iyi olmayanları değiştirerek yani daha iyiye götürerek yapacağız.
özet olarak gelenekçi toplumdan kasıt ne öğrendiyse onu yapan sorgulamayan toplumdur. koyun sürüsüdür.
nitrous senin anlattığın atalarımız ise bana sorarsan gelenekçi değil çağdaşlardı.
örneğin tabloya göre bakarsak ibn-i sina Allah hastalığı verdi dua edelim demedi araştırdı inceledi öyle bir doktor oldu ki kitapları avrupada üniversitelerde 200-300 yıl okutuldu. gelenekçi değil çağdaştı.
benim anladığım budur.
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------@ nitrous
resimde öyle birşey olduğunu düşünmüyorum. kader konusu mesela, zaten islamda kader demek olacak olanın belirlenmesi değil yaratıcı tarafından bilinmesi demektir. biri kalkıp kaderimiz böyleymiş derse bu islama da ters değil midir?
materyalizm konusunu da dediğim gibi direk olarak dinsizlik diye algılarsak dediğin gibi olur ama o anlamda değil diye düşünüyorum. yukarıda da belirttim çağdaş toplum her inanca saygı duymalıdır.
eskiye kötü denmez, doğruları da yanlışları da muhakkak var ve bizim de olacak. bizi de değerlendirecek ileriki nesiller.
gelenekçi demek geçmişe saygı duyan değil ne öğrendiyse onu yapan düşünemeyen demektir burada. yoksa anladığın anlamda değil.
ki "çağdaş" olacaksak eğer bunu atalarımızı kötüleyerek değil iyi yönlerine sahip çıkıp iyi olmayanları değiştirerek yani daha iyiye götürerek yapacağız.
özet olarak gelenekçi toplumdan kasıt ne öğrendiyse onu yapan sorgulamayan toplumdur. koyun sürüsüdür.
nitrous senin anlattığın atalarımız ise bana sorarsan gelenekçi değil çağdaşlardı.
örneğin tabloya göre bakarsak ibn-i sina Allah hastalığı verdi dua edelim demedi araştırdı inceledi öyle bir doktor oldu ki kitapları avrupada üniversitelerde 200-300 yıl okutuldu. gelenekçi değil çağdaştı.
benim anladığım budur.
-----------------------------o zaman senin lugatınla benimkiler farklı be hocam.
Benim bakış açım şu
çı/çi ekini nasıl kullanıyoruz bakalım
Atatürkçü : Atatürk ilkelerine bağlı olan Atatürk'ü seven değilmidir yada ülkücü devrimci Türkçü ümmetçi gerici ilerici gibi gibi.
Gelenekçi de bu bağlamda geleneklerine bağlı ona sahip çıkan anlamına gelir diye düşünüyorum.Birçok kişi içinde bu böyledir bende bu anlam açısından yorum yaptım.
Kader konusunda söylediklerine katılıyorum
hayır ve şer Allah'tan gelir olan herşey kader çerçevesindedir.Bu hastalanan insanın kaderim buymuş diyip derman aramaması ne kader anlayışı ile dolayısı ile islam ile bağdaşmaz.
Ama materyalist felsefenin savunduğu kaderin olmayışı anlayışı düşüncesinin karşıtı bir kader anlayışı vardır.
Yani kader boyun eğmek değildir.
Hocam yanıldığın bir konu var
materyalizm tamamen dinsizliktir.Şimdi dinsiz arkadaşlar bunu hakaret olarak görmesin komik bir durum ortaya çıkabilir:)
materyalizm doğadaki herşeyi madde ve maddenin farklı formlarına bağlar.metafizik kavramlar yoktur.yani ruhmuş cinmiş şeytanmış melekmiş kadermiş Allah'mış dinmiş bu tür kavramlar yoktur materyalist felsefede.
şimdi materyalist bir insan kabul etmediği birşeye nasıl saygı duyacak. Saygı duyuyorum der en fazla.
Gelenekçi insan çağdaşda çağdaş olabilir.Hatta istisnaları saymazsak olur da denilebilir.
İslam çağdaş bir dindir.Ortaçağda avrupa karanlık çağını yaşarken Doğu ilimin doruğuna ulaşmıştır ne yazıkki devamını getirememişiz günümüze kadar.
“Çin’de de olsa ilmi arayınız. Çünkü ilim öğrenmek her Müslümana farzdır. Melekler, yaptıkları işten hoşlandıkları ilim talebeleri için kanatlarını yere sererler.” (Câmiü’s-Sağîr, 1/310) İslam'ın ilime verdiği değeri anlamanız için.
İbn-i Sina çağdaştı
Çağdaş İbn-i Sina aynı zamanda gelenekçiydi. Bu 2 sıfar birbirine düşman zıt sıfatlar değil ikiside aynı isimden önce gelebilir doğal olarak.
-
@ nitrous
lügat farklılığından çok ben yazarı bildiğimden ona göre yorumladım biraz
kaale alıp yazdığın için teşekkür ederim
birşeyler aldım yazılarından
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------@ nitrous
lügat farklılığından çok ben yazarı bildiğimden ona göre yorumladım biraz
kaale alıp yazdığın için teşekkür ederim
birşeyler aldım yazılarından
-----------------------------Doğrudur hocam. yazar hakkında yüzeysel bir bilgim olduğu için yazar için değil bu tür karşılaştırmaları yapanlara ve yapılan karşılaştırmalara genel bir yorum yaptım bende.
Estafirullah seviyeli tartışmasını bilen birisini kaale almama gibi bir saygısızlık yapmam.
Ne mutlu bana birilerininin bilgilerine bilgi katabildiysem.
-
Nitrous bunu yazdı:
materyalizm tamamen dinsizliktir.Şimdi dinsiz arkadaşlar bunu hakaret olarak görmesin komik bir durum ortaya çıkabilir:)
materyalizm doğadaki herşeyi madde ve maddenin farklı formlarına bağlar.metafizik kavramlar yoktur.yani ruhmuş cinmiş şeytanmış melekmiş kadermiş Allah'mış dinmiş bu tür kavramlar yoktur materyalist felsefede.
-----------------------------Materyalizm derken kastedilen bilimsel düşünce ise modern bilim tanrı, ruh gibi kavramları inkar etmez. Sadece bilimin yöntemi ile "tanrı vardır" veya "tanrı yoktur" diyemeyeceğinden bu tür konularda herhangi bir yargı vermez. Herhalde buna en iyi örnek, büyük patlamaya (big bang) dair patlama öncesine yönelik herhangi bir soru sorulmamasıdır. Çünkü bilim(sel) olma iddiasında ki her düşünce bu soruyu da yanıtlamaktan uzaktır.
Yani, bilimin yargıya varamayacağı konularda herhangi bir yargı vermemesi o konuyu inkar ediyor anlamına gelmez. Ne ki, bilimadamları da insandır ve her insanın belli bir inanç sistemi vardır (İnanç sistemi derken hem dini inancı, imanı, hem de kültürle edinilen her türlü alışkanlığı kastediyorum). Dolayısıyla en bilimsel olma iddasında ki bir araştırmada da bilim adamı inançları doğrultusunda karar verebilir. Yani yaradılışa inanan bir biyolog evrim kuramını reddetmekle beraber biyoloji alanında başka bir konu üzerine çalışabilir; ama çalışmasının evrensel bilim anlayışıyla, yani fizik-matematiğin diliyle ifade edilmiş ve deney-gözlemle doğrulanmış olma, uyuşması beklenir bilim adamından. İnancın kendisi de, genel olarak, kişinin kendi içsel meselesi olarak görülür.
Bireyler yetiştikleri ortama göre bu kültürlerin "paradigmalarını" çeşitli derecelerde benimsiyorlar. Paradigma teriminin türkçe anlamı, algı düzeneği, yani kişinin çevresindekileri algılarken benimsediği ilkeler, ya da kısacası taktığı "gözlüklerdir".
Paradigma kavramı ilk defa T. Kuhn tarafından ve bilimin yöntemini açıklamak için ortaya atıldı. Daha sonraları Foucault [Fuko], "episteme" kavramıyla Kuhn'un paradigma kavramını daha geniş ölçekte, yani sadece bilimi değil tüm insan kültürünü kapsayan şekilde, yeniden tanımlamaya çalıştı.
-
Nitro hocam bildiğin bir doğru ile (-ci ekinin kullanımı) bütün kavramları yorumlamaya kalkışman yanlıştır, zira terimler yapıca benzer kelimeleri çağrıştırsa da bulundukları alanda her zaman tahmin ettiğin sınırları tanımlamazlar. prometheus da açıklamış olayı ben biraz daha detaylandırayım:
GELENEKÇİLİK NEDEN APTALLIKTIR?
Hemen bize aptal dedii diye atlamayın, zira gelenekçiliğin ne olduğunu tam olarak anlayınca hala kendinizi böyle niteleyeceğinizi sanmıyorum.
Biliyorsunuzki "akıl" denen bir yeteneğiniz var. Eğer bir konu üzerinde düşünüp karara varıyor ve birşeyi doğru buluyor, ama geleneklere uymamasına rağmen yapıyorsanız, bu yenilikçiliktir, eğer bulduğunuz doğru geleneklere uyuyorsa ve yine yapıyorsanız bu yine yenilikçiliktir, gördüğünüz gibi yenilikçi düşüncede bulunan doğru sırf geleneklere uyuyor diye bunu atma yoktur, yenilikçilik "eski herşey kötü, yeni herşey iyi" demek değildir, aklı kullanarak çağı yakalamak, eğer akıl geleneklere ters düşüyorsa ancak gelenekleri hiçe saymaktır. Eğer üzerinde düşünüp doğru bulduğunuz şey geleneklere ters düşünce bu doğrunuzu uygulamıyor ve geleneklere boyun eğiyorsanız bu gelenekçiliktir, aklı hiçe saymaktır. Peki aklı hiçe sayana da akılsız denmez de ne denir? Eğer siz kararlarınızı alırken aklınızı kullanmıyorsanız hiç kusura bakmayın akılsızsınızdır, o beynin orada bulunmasının bir anlamı yoktur. Sizden hiçbir üstünlüğü olmayan insanlar sırf sizden daha önce yaşadılar diye onların doğrusu sizin doğrunuz olmak zorunda değildir, bu dünyaya geliş sırasını siz seçmediniz, siz de daha önce gelebilirdiniz.
PS: Evet materyalizm dinsizliktir, buna kimsenin itirazı yok zaten. Çünkü materyalist düşünce evren nasıl var oldu sorusuna "allah muhammedin yüzü suyu hürmetine yarattı" cevabını tatmin edici ve mantıklı bulmaz, bilimsel verilerin ışığında akıl ile yorumlar. "Ruh"un varlığını reddetmez, sadece onun "kabirde azap çekecek soyut bir varlık" değil de insan bedeni ile birlikte hareket eden ve ölünce ayrılan bir enerji formu olarak yorumlar, reddettiği "soyut ruh" kavramıdır. Kısacası düşünceyi tüm inançlardan arındırır. Ki inanç akli düşünce olmadan kabul edilen birşeydir, bir bilgi değildir, bilgi olsa bilinirdi. İnanıyorsan bilmiyorsundur ve kayıtsız şartısz (aklına ters olsa bile) öyle olduğunu varsayıyorsundur. Aklı devre dışı bırakmanın ne olduğuna yukarıda daha önce değinmiştik.
Aklıyla hareket edene "akıllı", inancıyla hareket edene "inançlı" deriz.
İnancını devre dışı bırakana "inançsız", aklını devre dışı bırakana "akılsız" deriz.
Bu saygısızlık değil, neyin ne olduğunu dürüstçe kabul etmektir.
-
KaptanMagaraAdami bunu yazdı:
-----------------------------Nitrous bunu yazdı:
-----------------------------Materyalizm derken kastedilen bilimsel düşünce ise modern bilim tanrı, ruh gibi kavramları inkar etmez. Sadece bilimin yöntemi ile "tanrı vardır" veya "tanrı yoktur" diyemeyeceğinden bu tür konularda herhangi bir yargı vermez. Herhalde buna en iyi örnek, büyük patlamaya (big bang) dair patlama öncesine yönelik herhangi bir soru sorulmamasıdır. Çünkü bilim(sel) olma iddiasında ki her düşünce bu soruyu da yanıtlamaktan uzaktır.
-----------------------------materyalizmin temel kuralı herşey madde/fizik kökenlidir der. Diğer kavramların olmadığını iddaa etmesi için başka birşey söylemesine gerek yok zaten bu sözün üstüne.
materyalizm Allah'ı inkar edemez çünkü herşeyi madde olarak ele alan materyalizm madde ile Allah ın yokluğunu ispatlayamaz.Matematikteki farklı birimlerin birbiri ile işlemleri gibi birşey bu.
İnkar edemediği gibi var da diyemez aynı sebepten dolayı.
Ama islam Allah'ın var olduğunu söyler ve materyalist düşünceye karşıdır.
Buda materyalist birinin inançlı(dini inanç) olamayacağı anlamına gelir. Bak ne güzel söylemişsin maddeye dayanarak big bang öncesini açıklayamaz materyalizm.Burada Tanrı inanç din devreye girer.
yani dünyada göremeyeceğiniz tip insan sofu materyalisttir:) görsenizde aldırış etmeyin kişilik problemleri yaşayan acınası varlığın tekidir o.
sonsöz olarak derim ki
Din ile bilim düşman değil
Din ile bilim iç içedir.
-
n2 bunu yazdı:
-----------------------------İnanıyorsan bilmiyorsundur ve kayıtsız şartısz (aklına ters olsa bile) öyle olduğunu varsayıyorsundur.
-----------------------------sadece bu cümleye yorum yapıcam
yanılıyorsun, bilmiyorsun.
isteğim odur ki müslümanlar materyalistlere "böyle diyosunuz" demesin
isteğim odur ki materyalistler de müslümanlara "böyle diyosunuz" demesin
uzatmak konuyu buraya almak istemiyorum, tek istediğim peşin hükümlü olmayın.
++++++++++++++++++++
ateist adam inançlıya gerizekalı gözüyle bakıyo inançlı adam ateiste gerizekalı gözüyle bakıyo ne bu ya?!
adam olun herkes karşındakini tanısın oturup gözgöze bakarak konuşsun sonra laf söylesin!
bu gavur kızı kesin orospu bu kürt kesin terörist bu arap kesin şeriatçı bu mudur?
böyle düşünüyosam bana böyle düşünüyosan sana herkese lanet olsun!
-
@ n2
o zaman ona gelenekçilik değil yobazlık deyin olsun bitsin.
Çünkü gelenekçilik diye tanımladığın şey yüzyıllardır bildiğimiz gördüğümüz tiksindiğimiz yobazlığın/gericiliğin ta kendisi ki burda belirtmek isterim kendisini ilerici! olarak lanse eden birtakım kişilerin aklına gerici denilince dinci(her nedemekse) gelmektedir.o kıt akıllarına dinine bağlı kişiler gelmektedir.
"gelenek" olgusunu kötüleştirmeyelim.
tekerleme gibi söylenen kelime gruplarımız bile var gelenek ile ilgili
gelenek görenek örf adet...
bunlar kültürü oluşturur kültürde insan topluluğunu millet yapar.
Bu tür söylemlerle geleneği ve bununla birlikte gelenekçiliği yıpratmayalım.
+
Konumuz bir kelime ve onun barındırdığı/kullanıldığı anlam değil ancak farklı kişiler üzerinde farklı anlaşılmalara sebebiyet verebilir.
-
nitro@ literatürde "gelenekçilik" bu anlamda yaygın olarak kullanılır ama sen bugüne kadar bu kelimeyi böyle bilmemişsen kirletilmesini istememen normal seni anlıyorum, "yobazlık" diyebilirsin evet. ama dedim ya yenilikçilik "hadi bütün gelenekleri silip atalım" demek değildir, geleneklere saygısızlık etmek de değildir, sadece aklın önündeki gelenekleri gözünü kırpmadan yıkmaktır, zira akla engel olan gelenek saygıyı haketmez.
promet@ kimseye siz şöylesiniz siz böylesiniz demedim nasıl öyle anladın çok ilginç. birşeyin x olduğunu ya bilirsin, ya da öyle olduğuna inanırsın. inanıyorsan bilmiyorsundur çünkü bilsen inanmakla tanımlamazsın bunu. e derdin ne o zaman bunun neresi hakaret? muhammed'e gökten vahiy indiğini biliyor musun sen? hayır bilmiyorsun öyle olduğuna inanıyorsun. ee sorun ne?