Genişleyen Dünya Teorisi
-
underzero bunu yazdı:
-----------------------------sanirim ortaokul zamanindaydi
cografya sevdigim bir dersti
dunya haritasina bakarken afrika nin amerikaya bakan gozle gorunen o buyuk girintisinin amerikanin afrikaya bakan girintilerinin birbirlerini tamlayabilecegini gormustum.
simdi video yu izleyince daha mantikli geliyor.
ama dunyanin buyumes yercekimi degilde dunyanin cekirdeginin bi sekilde genislemesinden dolayi olabilecegini saniyorum
ama sebebi nedir diye sorarsaniz bilmiyorum derim.
-----------------------------Hocam bu dediklerinin tabanında büyük patlama teorisi var.Kıtaların olusumu ise milyarlarca yıl surmustur, magmadan gelen lavlar yuzbınlerce yıl dısarı enerji patlamalarıyla akmıştır.bir başka teorıye görede 1 kaç milyar yıl sonra kıtalar birleşecek.
-
bu mantıkla insanlarında sürekli büyüyor demektir . ki biyerde doğru. evren sürekli büyüyosa
edit: ama herşey eşit büyüyosa demmekki büyümüyo olması da lazım
-
bizim bir biyoloji hocamız vardı derdki şimdi biz beynimizin %5 ini kullanıyoz ilerde belkide %100 unu kullanırsak kim bilir nerler olur derdi düşünsenize gözle göremedigimiz varlıkları görebiliriz hatta ucabiliriz.
Asp , php , c++ ...... gibi program dillerini ne rahat yazarız :D ozaman binnary bile ogreniriz :D
-
Evrenin sürekli genişlediği doğru da evrendeki G kuvvetinin merkezi neresi öyle bi merkez mi varmış ?
Ayrıca evrendeki genişlemeye göre hareket ediyorsa herşey genişliyor demektir buna görede bizim uzunluk, zaman ölçütlerimizde değişiyor. Bu durumda biz nasıl anlıcaz dünyanın büyüyüp küçüldüğünü falan ?
-
Fizikte büyüyen bir madde büyüdüğü derecede küçülür.
Yani dünyada yokdan var olduğu için bir gün yok olacak diye biliyorum...
-
Dünyayı bilmem ama evrenin yok oluşunu açıklamak üzere ortaya atılmış iki tane teori var:
Kapalılık ilkesine göre(ki daha çok kabul görüyor) evrenin genişlemesi bir gün duracak, kütle çekimin etkisi altında kalan evren zamanla küçülüp, ısınarak sonsuz yoğunluk ve hacme sahip olarak yok olacak.
Açıklık ilkesine göre ise; zamanla genişleyen evren soğuyacak ve üzerindeki maddeyi oluşturan tüm enerjiyi harcayarak yok olacak.
-
Ya şimdi genişlemekten mi genleşmekten mi bahsediyoruz?
Dünyanın sadece çapı mı genişliyor yoksa hacmi mi artıyor?
-
genel jeoloji dersi almıştım, bu tip kıta hareketlerine levha hareketleri deniyo hatta bilim teknik bi sayısında bunla ilgili bi cd vermişti. Levha hareketlerinin sebebinin Kıtaların yüzmesi olarak öğretmişlerdi, ama genleşincede aynı hareket alınır, o bakımdan doğru ama neden genleştiğini açıklayabilmesi lazım önce.
Dünyada stabil bi sıcaklık var, yeryüzü sıcaklığı yükselmiyo, o yüzden bi genleşme de olmaması lazım benim mantığıma göre. Ki ısınmayı geç, dünya yavaş yavaş soğumuş bi gezegen, o bakımdan daralması daha mantıklı olurdu :)
-
genişleyen dünya teorisi değilde
genişleyen evren teorisini biliyorum
dünya dediğin evren olmasın :)
evren genişledikce herşey genişliyo, "evreni balona benzetelim üzerine bikaç yuvarlak şekiller çizip balonu şişirelim balon ile beraber üzerindeki herşey genişler"
ve bu örnek ile ilgili bazı sayısal veriler vardı bu verilerde evrenin genişlediğini gösteriyodu
-
Yunus-Emre bunu yazdı:
-----------------------------genişleyen dünya teorisi değilde
genişleyen evren teorisini biliyorum
dünya dediğin evren olmasın :)
evren genişledikce herşey genişliyo, "evreni balona benzetelim üzerine bikaç yuvarlak şekiller çizip balonu şişirelim balon ile beraber üzerindeki herşey genişler"
ve bu örnek ile ilgili bazı sayısal veriler vardı bu verilerde evrenin genişlediğini gösteriyodu
yok bu onun dünya için olanı ama benzer mantık. Evren teorisinde bir noktadan patlama olduğu için tüm evren sürekli 3 boyutta yol alıyo yyani genişliyo ama bunda dünya genleşiyo