Georges POLITZER Yaşasaydı Ona Bir Sorum Olacaktı...
-
Bu adamı içinizden tanıyanlar elbette vardır.Çok zeki bir felsefeci,1942 yılında İşçi üniversitesinde proleteryaya marksist felsefeyi öğretmek için görev yaptı,ve bir öğrencisinin tuttuğu ders notları kitap haline getirildi. Sosyalist Felsefenin Temel Prensipleri (Bu ad yasaklı),onun yerine Felsefenin Başlangıç İlkeleri adlı kitap türkiyede yayınlandı. Bu kitabı okudum ve aklıma bir soru geldi,bu soruyu burdaki arkadaşlarıma da sormak istedim
Politzer materytalist felseyi savunuan bir kişi,maddenin şart olduğunu,ruhun madde tarafından yaratıldığı düşünceyi benimsiyor.Yani Allah ı yok sayıyor ve maddeyi mutlak gerçek olarak kabul ediyor.Yoktan hiç birşey var olmaz,var olan şey yok olmaz. Bu özetlemeye yeter.Neyse soruma gelelim
Kitapda bir örnek vermiş,onun üzerinden yola çıkarak soruyorum. Maddenin gerçekten var mı?
Ben bir rüya gördüm,rüyada bir yılan gelip beni ısırıyor,ve kan akıyor benden ayrıca canım çok yanıyor,rüyada olduğum için herşey gerçek gibi,çünkü canım gerçekten yanıyor, şimdi bakın rüyadayken bir madde var mı? Madde olmadan nasıl acı çekebiliyor insan,gerçeğinden ayırt edebilir misiniz rüyayı rüya anında?Rüyada madde olmadan tüm gerçekliği yaşıyorum,gerçek hayattaki bir yılanın ısırmasıyla bir fark yok,ama ortada madde yok,sadece beyinin bir düşşsel gücü diyelim buna,
Bunu desteklemek için bir örnek daha veriyorum,
Yağmur yağınca ıslanıyoruz değil mi? Evet.bir tv programında izledim,öğrenciler bir sinema salonuna gidiyor ve herkes gözlük gibi birşey takıyor.film başlıyor,filmde yağmur sahmesi başladığı anda sinemadaki öğrencilerde ıslanıyor?? Nasıl oluyor acaba,yağmur (madde) olmadan insan nasıl ıslanabilir ki? O taktıkları gözlük sanki ıslanıyormuşsun gibi bir sinyal gönderiyor,ben adama o an bir yumruk vursam kişi onu yağmur damlası olarak algılayacak veya hiç vurmasam da sonuçta ıslanıyor adam.O zaman gerçekten yağan yağmurda sadece bir görüntü olabilir,sonuçta madde olmadan ıslanma hissini verebilen birşey varsa maddeye bağımlılık zorunlu değildir?
Evet arkadaşlar sorularım-açıklamalarım bitti.Biraz karışık gibi,bir kaç kez okursanız anlayabilirsiniz.Bu soruyu materyalist bir felsefe hocasına sordurttum,hoca sınıfın ortasında hiç birşey diyemiyor :))
Bunu açıklayabilcek bir arkadaş var mı aranızda ???
Bütün yollar Allah'a çıkar... -
Dediklerin biraz karışık olmuş. Ben genede birkaç yorum yapayım. Rüyanda gördüklerini gerçek gibi algılayabilirsin. Önemli olan beynin bunu nasıl algıladığıdır. Sonuçta duyularımızla algıladığımız herşey elektrik sinyalleri olarak beyine iletilir ve orda işlenir. İlla bir madde olması gerekmez. Beyne gerekli sinyaller yollanırsa yada beyin bunları kendi yaparsa (rüyada olduğu gibi) biz onu gerçek gibi algılayabiliriz.
Kısacası
What is the matrix?? :)) -
Güzel kardeşim aşağı yukarı bende senle aynı fikirdeyim,ama maddecilik bunun tersini savunuyor.Maddenin mutlak gerçek olması gerekliliği. Ki bu örneklerde bunla taban tabana zıt,burda materyalist felsefe düşünürleri yok mu acaba? onlardan bir cvp bekliyorum.
bir iki eklenti yapmak istiyorum. Aslında göz görmez ve kulak da duymaz,onlar sadece bir araçtır.Herşeyi yapan beyindir. Eğer gözün görme yeteneği olsa bir sürü bakteri parazit v.s. görebilirdik,kulağımız belli bir khz altını duysaydı karınca yürüyüşlerini falan duyardık,bunları kısıtlayan beyindir.Yani Allah beyinde bir sınır koymuştur,duyduğumuz ve gördüğümüz şeyler kısıtlıdır,herşeyi duysak kafayı yerdik doğal olarak,tabii bazıları hangi mantıkla tesadüflere dayandırıyor anlamıyorum. 2004 yılında Antony Flew yaratıcıyı kabul etmiştir.En büyük materyalist felsefecilerden biridir ve söylediği söz şudur
"Elbette insanları etkiledim,bu yüzden vermiş olabilceğim büyük zararları gidermek istiyorum ve bunun için çaba göstereceğim" -
2 kez okudum
o olaya gelince felsefeci hipnozcunun tekıdır bence....
-
Flew mi hipnozcu :))
O adam 50 küsür yaşına kadar materyalizmi savunuyor,en katı savunurlarından biridir o adam.Bir insan nerdeyse ömrünün sonuna kadar bu düşünceyi savunup sonra yok diğerine geçtim diyebilir mi? Adamın zaten yaratıcıyı kabul etmesi nedenlerine bak,dna daki mükemmellik,evrenin tesadüfler sonucu oluşamaması.... v.s.
Neyse konumuz o flew değil,ben hala kimseden bir yanıt alamadım (materyalist arkadaşları kastediyorum) Bunu cvplayacak biri yok mu ya? Eğer imkanınız varsa bunu bir felsefe hocasına sorup cvp bana bildirirseniz sevinirim.bizimkiler cvplayamıyor.Dahası bunu sadece felsefe hocalarına sormadım,komünist bir arkadaş topluluğum var,onlar materyalist felsefeyi savunuyorlar,ki marksist felsefede materyalist felsefeye bağlıdır,ama hiç bir tanesi buna cvp veremedi -
ertan hocam,cevap veremezler,çünkü bir çoğunun bu konuda kalkıp konuşacak bilgisi yok,olanlar da içinden çıkamayacakları için pek bu konulara girmezler.Düz mantık anlayacağın.
-
Durumu özetledin yani :))
-
evrende her şey birer algıdır gerçek olan yalnız ALLAH dır
buna karşıt yorum yapanlara acıyorum... -
Madde bu olayda da var bence materyalist falan değilim allaha da inanırım ama düşünün bunlar elektrik sinyali değil mi hissetmenizi sağlayan ya da acı kasılan kasınız yüzünden değil mi?(belki de başka bişey) sizce burda da maddenin etkisi yok mu?
-
ertan hoja hem çok zeki demişsin adam için hem Allah'a inanmıyo demişsin.sokim öle zekiliğe ben
-
horby uyu aslanım sen takılma böle konulara anlamassın.
saygılar gömdüm horby=)
Toplam Hit: 4485 Toplam Mesaj: 29