Georges POLITZER Yaşasaydı Ona Bir Sorum Olacaktı...
-
Baya güzel bir cvp yazmışsınız,size katıldığım konular var tabii katılmadıklarım var.
Öncelikle şu tanrı kavramını ortadan kaldıralım,benim tanrım falan yoktur ben Allah a inanırım.Kim tanrıya inanırsan inansın beni ilgilendirmez,zaten ortalık tanrı dolu
Gelelim konumuza,idealist felsefe ile başlayalım.Aslında idaelistler maddeyi kabul etmiyorlar herşeyin bir düşünce olduğunu benimsiyorlar bu da islam ile ters düşüyor ama bir yaratıcı varlığını kabul ettikleri için islam çizgisinin yanında gösteriliyor
Rüya,rüyanın bilimsel açıklaması en azından duyduklarım alt bilinç diye geçiyor.Tabii öyle rüyalar var ki bu rüyalar bu bilimsel gerçekliği çürütüyor.İslam da ise rüya ruhun bedenden ayrılıp alemlere gitmesi olarak açıklanıyor.
İşin biyolojik yanına hiç girmeyeyim en iyisi felsefe ile devam edelim. Hep şu soru vardır ruh mu maddeyi yaratır yoksa maddemi ruhu yaratır? Evrenin ilk yaratılış anına bakarsak mutlak bir madde gerçekliği yoktur.Evren 10^-28 gibi bir noktadan bir patlama ile (big bang) ile yaratılmıştır.Bu rakam yok a tekabül ediyor.Yani evren hiçlikten yaratılmıştır.Ki bu Allahın ispatına yeter.Tabii big bang teorisini farklı olarak ele alan materyalist stephan hawking de "Evren içi evren teorisini" ortaya atar. Görüşüne göre yoktan bir patlama olamaz o halde bizim evrenin içinde de bir evren vardır orda bir patlamayla oluşmuştur bizim evrenimiz.Tabii o evrenin içinde de bir evren onun içinde de bir evren... böyle sonsuz bir uzayı kast ediyor.Tabii evrenin sürekli olarak büyüdüğünü düşünürsek bizim evren bir üst evren içinde büyüyor o evrende başka bir evren içinde,balon gibi genişliyor yanii. Şimdi burda insanın beyini duruyor,eğer burayı iyi anladıysanız çok enteresan olduğunu görürsünüz.İnsanın beyni belli bir kapasite ile sınırlandırılmıştır.Nitekim beynimizin %1-2 sini kullandığımız halde bile daha fazlasını düşünemiyoruz.Sonsuz evrenin hiç bir mantıklı dayanağı yoktur,tamamiyle materyalist görüşü ayakta tutmak için ortaya atılmış bir görüştür,bilim adamları bunun ispatını yapamazlar onun için teoriye kadar atmışlar bu olayı,insanlar o kadar büyük muazzam bir yapının o kadar mükemmel bir yapının tesadüflerle oluştuğunu nasıl inanabiliyor anlamıyorum,Allah tan bu kadar nefret edilir mi? Kör,akıldışı,mantıksız olayları Allah'ın yaratmasından daha olanaklı görüyorlar.
Kuran'da Allah onların gözlerine perde inmiş,kulakları tıkanmış,kalpleri mühürlenmiş,onların kalpleri var onlar onla düşünmezler buyuruyor.Ne güzel söylemiş. Ama şu bir gerçektir ölüme yaklaştıkça,ölüm korkusu arttıkça Allah korkusuda onalara yaklaşıyor... Dilerim tüm insanlık doğru yolu bulur.Sizde yazınız için teşekkür ederim. Sizin yazınıza verecek bir cvbım pek yok,çünkü bir sorunuz veya bana zıt olan birşey de yok
Herşey için tekrar teşekkürler,tüm arkadşalarıma da -
ertan Said That a.g :)
Bunu desteklemek için bir örnek daha veriyorum,
Yağmur yağınca ıslanıyoruz değil mi? Evet.bir tv programında izledim,öğrenciler bir sinema salonuna gidiyor ve herkes gözlük gibi birşey takıyor.film başlıyor,filmde yağmur sahmesi başladığı anda sinemadaki öğrencilerde ıslanıyor?? Nasıl oluyor acaba,yağmur (madde) olmadan insan nasıl ıslanabilir ki? O taktıkları gözlük sanki ıslanıyormuşsun gibi bir sinyal gönderiyor,ben adama o an bir yumruk vursam kişi onu yağmur damlası olarak algılayacak veya hiç vurmasam da sonuçta ıslanıyor adam.O zaman gerçekten yağan yağmurda sadece bir görüntü olabilir,sonuçta madde olmadan ıslanma hissini verebilen birşey varsa maddeye bağımlılık zorunlu değildir?
HAh bi düşünün bakalım Sen daha önce harbi bi yağmur altında islanmasaydın, Bi yılanın verdiği aciyi akıttığı kanı tatmasaydın yada görüp bilmeseydin , Senin beynin bu olgulari nasil çevirip ayni hisleri verecekti sana??? Bu nimeti ALLAH Bize geliştirmemiz için verdi gelişirken bu pezevenk gibi sağa sola sapan beyinler de olmuyor değil yani süttümün Filozofu :)) -
Güzel bir bakış açısı,böyle hiç düşünmemiştim, eyvallah sağol
-
Ertan kardeş
Geç oldu , tam da uyuyacaktım ama yazmadan edemeyeceğim:)) Öncelikle şu tanrı kelimesine inançlı insanlar neden alerji duyuyor onu anlamış değilim.Eskiden beri tanrı kelimesi atesitlere mal edilir.Aslında alakası yok. Bunun tek bağlantısı dilledir:) Dilbilimsel açıdan bakıldığı zaman bu kadar tepki duyulacak bir durum yok ortada.Üstelik tam tersi.Tanrı kelimesi öztürkçe tengri kelimesinden gelir.Eski Türk yazıtlarında yaratıcı kelimesinin karşılığı Tengridir.Tanrı kelimesi de ordan geliyor. Yaratıcıyı karşılıyor.Allah ise arapçadır.Kuranda yaratıcı Allah kelimesiyle ifade edilmiştir . Aralarında başka bir fark yok.Ama işte kelimelere anlamlarını yükleyen biziz.:)Bu konu Türkçe ibadete kadar uzar aslında ama uzatmayacağım.
Felsefi düşünmek istiyorsun ama bir yerde hata yapıyorsun bence. Kavramları yüzeysel ele alıyorsun. Lütfen varlık ve yokluk kavramlarını düşün. Varlık nedir yokluk nedir? Varlık varlığa nasıl gelir? Yokluk ne demek? Bir şey yoktan var olur mu? Yokluk adı üstünde yokluktur.Varlığın kökeni yine varlıktır.Önemli olan o ilk varlığı anlamaya çalışmaktır.Felsefe yapan zihin her türlü koşullanmalarından arınırsa ancak saf felsefe yapabilir. Eğer sen felsefi düşünmenin dinsel inancına zarar vereceğini düşünüyorsan felsefi düşünme:) Buna zorunlu değilsin.Ama aklına ve özüne de yabancılaşmış olursun böyle yaparsan.Ama bu da insanın hür seçimidir.İster felsefi düşünür ister felsefi düşünmez. Ya da felsefi düşünür ama sonunda akıl-inanç ayrımını yapar ben inanmak istiyorum kardeşim inanacağım der. Tüm bu düşündüklerimi bir kenara koyuyorum ben der. Bunların hepsi insanın özgür iradesiyle gerçekleşen şeyler.
Ama bu noktada şunu sakın unutma; tarih boyunca bu yönde çaba gösteren çok insan olmuştur dünya yüzünde ama felsefe hiç bir zaman dinin hizmetine girmez.Dini temellendirme çabalarına alet olmaz. Felsefe özgür aklın ürünüdür. Herhangi bir kalıba girmeden, koşullanmadan,sınırlanmadan özgürce düşünmektir, düşünebilmektir. Bu düşünme etkinliğinde bazıları Allaha varır bazıları başka yere.:) Başka yere varanları kınamak da kimseye düşmez.Ne sana ne bana ne başkasına. Şu hoşgörü kültürünü içimize sindirebilsek; başkalarının bizden farklı farklı düşünüp yaşayabileceklerini içimize sindirebilsek şu dünya ne güzel olacak değil mi? Ben öyle düşünüyorum şahsen..Senin ve herkesin düşüncelerine de saygı duyuyorum.. -
1- Kimsenin yaşantısı beni ilgilendirmez bana ve çevremdekilere zararı yoksa,görüşlerine saygılıyımdır da
2- felsefe akıl ile yürütlen birşeydir,kişinin bakış açısına göre değişir,dediğiniz gibi kimi Allah ı bulur kimi başka şeyleri. Sonuçta Allah kuranda 800 küsür kez insanlara bir nevi felsefe yapın diye buyuruyor. "Ne kadar az düşünüyorsunuz?" Bu emir kuran da 800 küsür kez tekrarlanıyor.Daha önce bununla ilgili birşeyler yazmıştım,bıkmadan yine yazarım,
-İki gözünle bir görüyorsun
-Gözünün iç tarafında dar dış kısmında ise geniş açılı bir ayar var,bu açılarda sapma olursa burnunu görürsün,hayatın kayar
-Burunda jet in çalışma prensibi vardır,ayrıca burundaki en ufak bir aksaklıkta ciğerlerin altı ayda çöplüğe döner
Ne kadar az düşünüyorsunuz??
-O burunu oraya koyan bir sistem seni hergün 1 saat tek ayak üstünde tutar
-Burnun kenarında buharlaşma olur,göz ile alakalı birşey var,sanırım gözdeki yaş damlalarıyla ilgili,o buharlaşma olmasasaydı burnunun kenarını silmekten yara yaparsın
-İnsan beyni 0.06 volt elektrikle çalışıyor,sor annene acaba seni doğrurken elini elektrik prizine mi sokmuş
Ne kadar az düşünüyorsunuz??
...........
ki bunun kibi binlerce örnek yazılabilir.Herşey hassas bir denge içindedir,bunu en ahmak insan bile görebiliyor ve hala Allah'ı bulamaması şaşırtıcı.Benim burda bir çıkarım yok,bana derim Allah a inansın inanmasın,ama bizim görevimizdir.Doğru yolu anlatmak,yanlış bildiği doğruları söylemek.Amenna inanır inanmaz o ona kalmış ama ben ona anlatmakla yükümlüyüm
3- Tanrı kavramına gelince,evt türkler islamiyeti kabul etmeden tanrı vardı hayatlarında neyse o önemli değil,kuranı kerimde Allah ismi geçiyor ve onlar orda okuduktan sonra Allah ismini benimseleri gerekiyor.Tanrı,acaba ne tanrısı,aşk tanrısı,ateş tanrısı,toprak tanrısı,yoksa dişi tanrı hera falan mı? Marodana el ile gol atmıştı ve yaptığı açıklamada kendi eline tanrının eli diyor.Sonra ben normalmiş gibi tanrıyı özel isim gibi kabul edeceğim hee?? Tanrı manrı yok benim için Allah var,bütün islam alimlerine sorun onların hepsi de benimle aynı görüştedir.Tanrı demek daha hoş geliyor değil mi?Bazıları farklı olmak için tanrı ismini kullanır.Ben onlardan değilim,kim ne yaparsa yapsın,sadece söylerim uygular uygulamaz o onun bileceği iş
4- Bu arada ben sayısalcıyım :) -
Ben herkesin aklı var kendi gerçeğini kendi bulur diyorum sen hala akıl veriyorsun.Bir yol gösterici bir akıl verici görevi edinmişsin kendine ordan gidiyorsun:) Ver bakalım akıl.:)) Şunu da unutma akıl pazarında herkes kendi aklını beğenip yine onu alırmış:)
Ha bu arada...Ben Allaha inanırım ama senin inandığın biçimde değil...Kal sağlıcakla... -
ben olsam aynen söel sorard1m
sen amc1k m1s1n ?
o adama yani -
Bak neuromancer hocam,akıl vermek farklı görüşlerimi belirtmek farklıdır.Bir müslüman olarak bu senin üzerine farzdır.Dinin yayılması sana farz kılınmıştır. Öyle adamlar var kendine müslüman diyor ama o kişi kuran-ı kerimin sayfalar halinde hz. muhammed (s.a.v.) efendimize geldiğini sanıyor,o kadar ateist var çoğu islam dinini bilmiyor bile,bazıları yaratıcıyı kabul ediyor dine inanmıyor v.s. Bunlara yanlış bildiklerini söylerim ve bu ikna edici olur.Çünkü Allah ın dininde yanlış yoktur.O halde kurana bağlı kalarak söylenen her söz doğru değil midir? Kuran'ın tek bir harfine dünyayı bağlasan yemin ederim ki o dünya yerinden kıpırdamaz der bir evliya,vallahi doğrudur bu.Çünkü Allah sözü.Sen buna akıl verme de başkası birşey desin bu ad koyma kişiye göre değişir.Kimsenin inancını yargılamak bana düşmez ama bazı şeyleri söylemekle yükümlüğüm ve son kararı o verecek tabi
Toplam Hit: 4490 Toplam Mesaj: 29