Gezegenler Arası Veri İletimi ?
-
Diğer gezegenlere gönderilen araçlar çektikleri fotoğrafları Dünya'ya nasıl iletiyor ? Dünyadan nasıl kontrol edilebiliyorlar ?
Kullandıkları veri yolu (wifi gibi birşey mi mesela) ve veri gönderici/alıcı cihazlar hakkında detaylı bilgi lazım.

-
Radyo dalgalarıyla yavaş yavaş hocam.
Okadar yaşki şuan marstaki cihaza verilen bir komut yanlış hatıalamıyorsam 8 dakikada ulaşabiliyor.
Zaten dünyadan kontrol edilen derken oradaki her hareketini kontrol etmiyorlar, mesela ilerlemesine oraya bak buraya bak gibi felan değil onlar tam programlanmış kısmi yapay zekaya sahip cihazlar.Diyorki her bilmemkaçdakikada bir fotograf çekip yolla veya şuraya vur çıkan toprağı çek ve sakla felan diye.
Kendi kendilerine analiz yapıyolar ondan sonra o rağorları yolluyorlar.
360 derece çektikleri bir fotografı yüksek çözünurlukte atmaları saatler sürüyor
erebos tarafından 07/Kas/14 19:43 tarihinde düzenlenmiştir -
dünyanın belirli noktalarına kurulan radyo verici ve alıcıları ile müdür.
güney kutuptan kuzey kutuba kadar çizgi halinde aralarında 100 km ara ile istasyonlar koyuyorlar.
her gün 8 dakika kopma yaşıyorlar sadece. yani 24 saaate sadece 8 dakika bağlantı kopuyor.
bildiğin çok düşük kalitede radyo dalgalarını kullanarak iletişim kuruyorlar.
veri aktarımı çok yavaş . ses bu yüzden böyle garip geliyor artronotlar konuşurken.
ama yinede ttnetten hızlı olduğuna eminim. en azından bilmem kaçbin km de sadece 8 dakika bağlantı kopuyor mk.
-
Uydu uzerinden gps i de dusunursek rahatlikla veri akisi saglanir sanirim.
-
belkide hiç gitmemişlerdir :D iletişim açısından düşününce
akmarky tarafından 07/Kas/14 19:44 tarihinde düzenlenmiştir -
Uydu haberleşmesi zannediyorum
-
yamuluyorumda mantikenboyleydi radyo sinyal dalgalari uzadikca veri hizi dusuydor fakat verinin ulasabilicegi yer uzaklasiyor tam tersi durumda var
-
ortalama 300.000 km yi aşan mesafeler için dünyaya gelen tüm radyo dalgaları 1 saniyeyi geçeceği için gezegenin konumuna göre değişkendir ve radyo teleskopları ile veriler alınır, gönderici cihazlar için ise nasıl bi fotoğraflama tekniği olduğunu araştır,
-
fotoğraflama tekniklerini izledim, google'ın street view kameraları gibi çalışıyorlar.
radyo dalgaları en son ihtimal verdiğim şeydi. daha yüksek teknolojide bir iletişim olarak hayal ediyordum. şimdi radyo dalgalarının resim dosyasını nasıl aktardığını araştırıcam. sağolun başlangıç için güzel bilgiler bunlar :)
bir de beyin fırtınası sorusu sormak istiyorum. bir gün mars'ın veya buz kütlesine sahip herhangi bir gezegenin buz kütlesini kırıp altındaki su tabakasında seyahat edip keşif yapabilecek bir denizaltı üretebilirse birşeyler çıkar mı sizce ?
-
DadasAdam bunu yazdı
fotoğraflama tekniklerini izledim, google'ın street view kameraları gibi çalışıyorlar.
radyo dalgaları en son ihtimal verdiğim şeydi. daha yüksek teknolojide bir iletişim olarak hayal ediyordum. şimdi radyo dalgalarının resim dosyasını nasıl aktardığını araştırıcam. sağolun başlangıç için güzel bilgiler bunlar :)
bir de beyin fırtınası sorusu sormak istiyorum. bir gün mars'ın veya buz kütlesine sahip herhangi bir gezegenin buz kütlesini kırıp altındaki su tabakasında seyahat edip keşif yapabilecek bir denizaltı üretebilirse birşeyler çıkar mı sizce ?
Hacı Uzayda adam akılli su yok sen denizaltı derdindesin
-
Şimdi şöyle yapılıyor. Ekvatora yakın konumlarda devasa büyüklüklerde (70 metre falan) 120 derecelik açı oluşturacak şekilde çanaklar dikiyorlar.
Sonra X bandı dediğimiz;
7250-7750 Mhz
7900-8400 MhzFrekans aralıklarında radyo dalgları ile haberleşme sağlanıyor.
Mesela çanaklardan birisi bu: