Glutensiz Beslenme
-
Eskiye nazaran daha sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Belkide yaş 30'u geçti ondan. Son 1 aydır yapay şeker almıyorum. Tatlı ihtiyacımı kendi yaptığım meyveli smoothie ve milk shakelerden (muz+süt+kefir+ve herhangi bir mevsim meyvesi) karşılıyorum.
Okuduğum kitaplardan glutenin çok sakıncalı olduğu yönünde hatta geçen gün aşağıdaki videoyu izledim. Dehşete kapıldım.
Ramazandan sonra hayatımdan ekmeği yani gluteni çıkaracağım. Zaten yeni arkaşaşımda Tahıl Beyin adlı kitabı hediye etti. Bizim memlekette de takıl tüketimi çok yaygın.
https://www.youtube.com/watch?v=S-SNHeoM27g
Merak etttiğim. Çölyak hastalığı olmadığı halde glutensiz beslenen var mı? Varsa glutensiz beslenmeden sonra ne gibi farklar gördü.
-
Gluteni bilmem de ben bir dönem vejetaryen takılmıştım. Enerji patlaması yaşattı resmen. Vücudumun bayram ettiğini hissediyordum. Nalet olsun içimdeki barbekü sevgisine :))
-
ombra bunu yazdı
Eskiye nazaran daha sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Belkide yaş 30'u geçti ondan. Son 1 aydır yapay şeker almıyorum. Tatlı ihtiyacımı kendi yaptığım meyveli smoothie ve milk shakelerden (muz+süt+kefir+ve herhangi bir mevsim meyvesi) karşılıyorum.
Okuduğum kitaplardan glutenin çok sakıncalı olduğu yönünde hatta geçen gün aşağıdaki videoyu izledim. Dehşete kapıldım.
Ramazandan sonra hayatımdan ekmeği yani gluteni çıkaracağım. Zaten yeni arkaşaşımda Tahıl Beyin adlı kitabı hediye etti. Bizim memlekette de takıl tüketimi çok yaygın.
Merak etttiğim. Çölyak hastalığı olmadığı halde glutensiz beslenen var mı? Varsa glutensiz beslenmeden sonra ne gibi farklar gördü.
< ="//www.youtube.com//S-SNHeoM27g" width="560" height="314" allowfullscreen="allowfullscreen">
Geçen bende bi video izlemiştim, glutenin plastik gibi bişey olduğunu görünce içim ürperdi. İstanbul’da isen sanırım halk ekmekte glütensiz ekmek var. Un da var, kek böreği onunla yaptırabilir ekmeği ordan alabilirsin.
Ben de başlayamadım daha ama bende glütensiz beslenmeyi düşünüyorum .
-
Ben çölyak hastasıyım. 2 yıldır diyet yapıyorum.
Öncelikle glutensiz besleneceğim diyen bir insan dışarıda hemen hemen hiçbir şey yememelisiniz. Çünkü yemek yapılan mutfağında glutensiz olması gerekir çapraz bulaşma olmaması için.
Bu beslenme kültürün artması gerekiyor. Konuyu açan arkadaşında dediği gibi bu gluten sadece çölyak hastaları için değil diğer insanlara da zararlı.
-
cptprice bunu yazdı
Ben çölyak hastasıyım. 2 yıldır diyet yapıyorum.
Öncelikle glutensiz besleneceğim diyen bir insan dışarıda hemen hemen hiçbir şey yememelisiniz. Çünkü yemek yapılan mutfağında glutensiz olması gerekir çapraz bulaşma olmaması için.
Bu beslenme kültürün artması gerekiyor. Konuyu açan arkadaşında dediği gibi bu gluten sadece çölyak hastaları için değil diğer insanlara da zararlı.
Çapraz bulaşma ile gluten bulaştığını duymuştum. Ancak ilk aşama olarak glutenli ürünleri çıkarmayı düşünüyorum. Açıkçası bütün mutfak malzemelerini değiştirmem demek evden beni atmaları demektir.
Beyaz pirinç yerine bulgur tüketiyordum. Ancak bulgurda da gluten varmış. Artık psikolojik mi bilmem. Ama pirinç yada bulgur pilavı yemeden bu ben doymuyorum. Acaba siz pilav olarak ne tüketiyorsunuz.
-
-
İyi güzel, Dr. Halit YereBakan`ın videosunu da seyrettim. Biraz da Şeytanın avukatlığını yapayım. kafamı kurcalayan birşey var:
Tamâm, bu Gluten`i hayatınızdan çıkardık.
Ee, peki bu Gluten, vücudumuzdaki herhangi birşeyin, Örneğin Proteinlerin YapıTaşı değil mi?
Hiç mi lâzım değil bu Gluten dedikleri nane?
Büyük moleküllerden biri ise, bunu sindirebilen Sindirim Enzimleri, yok mu Midede İnceBağırsakta?
-
RitmFarbRacourci bunu yazdı
İyi güzel, Dr. Halit YereBakan`ın videosunu da seyrettim. Biraz da Şeytanın avukatlığını yapayım. kafamı kurcalayan birşey var:
Tamâm, bu Gluten`i hayatınızdan çıkardık.
Ee, peki bu Gluten, vücudumuzdaki herhangi birşeyin, Örneğin Proteinlerin YapıTaşı değil mi?
Hiç mi lâzım değil bu Gluten dedikleri nane?
Büyük moleküllerden biri ise, bunu sindirebilen Sindirim Enzimleri, yok mu Midede İnceBağırsakta?
gluten protein gruplarından sadece biridir.
-
PanxeR bunu yazdıRitmFarbRacourci bunu yazdı
İyi güzel, Dr. Halit YereBakan`ın videosunu da seyrettim. Biraz da Şeytanın avukatlığını yapayım. kafamı kurcalayan birşey var:
Tamâm, bu Gluten`i hayatınızdan çıkardık.
Ee, peki bu Gluten, vücudumuzdaki herhangi birşeyin, Örneğin Proteinlerin YapıTaşı değil mi?
Hiç mi lâzım değil bu Gluten dedikleri nane?
Büyük moleküllerden biri ise, bunu sindirebilen Sindirim Enzimleri, yok mu Midede İnceBağırsakta?
gluten, protein gruplarından sadece biridir.
Tamam da, işte biz bu Gluten protein`inden faydalanamıyor muyuz?
Bağırsaklardan, YapıTaşı şeklinde (tam emin değilim, glutamik asit(?), amino asidi şeklinde ) geçiremiyor muyuz?
bunların da, sağı ve sol`u varmış. @@,)
-
RitmFarbRacourci bunu yazdıPanxeR bunu yazdıRitmFarbRacourci bunu yazdı
İyi güzel, Dr. Halit YereBakan`ın videosunu da seyrettim. Biraz da Şeytanın avukatlığını yapayım. kafamı kurcalayan birşey var:
Tamâm, bu Gluten`i hayatınızdan çıkardık.
Ee, peki bu Gluten, vücudumuzdaki herhangi birşeyin, Örneğin Proteinlerin YapıTaşı değil mi?
Hiç mi lâzım değil bu Gluten dedikleri nane?
Büyük moleküllerden biri ise, bunu sindirebilen Sindirim Enzimleri, yok mu Midede İnceBağırsakta?gluten, protein gruplarından sadece biridir.
Tamam da, işte biz bu Gluten protein`inden faydalanamıyor muyuz?
Bağırsaklardan, YapıTaşı şeklinde (tam emin değilim, glutamik asit(?), amino asidi şeklinde ) geçiremiyor muyuz?
bunların da, sağı ve sol`u varmış. @@,)
En kaba tabirle şöyle anlatayım. İnsanoğlunun organizması binlerce yıl aynı tür proteinlere adapte olmuş. GDO neden zararlı diyoruz ya işte şundan dolayı. Vücuda farklı yapıda protein sokuyoruz(Gluten gibi) bu sayede vücut bu alışık olmadığı proteine karşı reaksiyon gösteriyor. Hala alışabilmiş değiliz belki bunun için binlerce yıl geçmesi gerekir ama bu sadece bir üründe yok. Domates te salatalık ta biber de diğer sebze ve meyvelerin hemen hepsinde aynı durum söz konusu. Birinden kaçıyorsun fakat istemeden diğerinden tüketiyorsun. Yapacak birşey yok. Pek de kasmayın.
-
KarakartaL bunu yazdıRitmFarbRacourci bunu yazdıPanxeR bunu yazdıRitmFarbRacourci bunu yazdı
İyi güzel, Dr. Halit YereBakan`ın videosunu da seyrettim. Biraz da Şeytanın avukatlığını yapayım. kafamı kurcalayan birşey var:
Tamâm, bu Gluten`i hayatınızdan çıkardık.
Ee, peki bu Gluten, vücudumuzdaki herhangi birşeyin, Örneğin Proteinlerin YapıTaşı değil mi?
Hiç mi lâzım değil bu Gluten dedikleri nane?
Büyük moleküllerden biri ise, bunu sindirebilen Sindirim Enzimleri, yok mu Midede İnceBağırsakta?gluten, protein gruplarından sadece biridir.
Tamam da, işte biz bu Gluten protein`inden faydalanamıyor muyuz?
Bağırsaklardan, YapıTaşı şeklinde (tam emin değilim, glutamik asit(?), amino asidi şeklinde ) geçiremiyor muyuz?
bunların da, sağı ve sol`u varmış. @@,)
En kaba tabirle, şöyle anlatayım. İnsanoğlunun organizması, binlerce yıl, "aynı tür" proteinlere , adapte olmuş. GDO(GenetiğiDeğiştirilmişOrganizma)ya, neden zararlı diyoruz ya, işte şundan dolayı:
Vücuda ,farklı yapıda protein sokuyoruz(Gluten gibi), bu sayede vücut bu "alışık olmadığı proteine karşı", reaksiyon gösteriyor(bu alerjinin tanımı herhalde.). Hala alışabilmiş değiliz. belki bunun için binlerce yıl geçmesi gerekir ama bu sadece bir üründe yok. Domates te salatalık ta, biber de, diğer sebze ve meyvelerin hemen hepsinde, aynı durum söz konusu. Birinden kaçıyorsun, fakat istemeden ,diğerinden tüketiyorsun. Yapacak birşey yok. Pek de kasmayın.
Tamam, senin yazdıklarını anlıyorum, fakat: Çölyak Hastalığı, yada Gluten`e duyarsız İnsanlar için de , Bu videoda anlatılan durum, geçerli mi?
Asıl merak ettiğim, dediğim gibi, Bu Gluten proteininin İnsanın Sindirim Sisteminde parçalanmasına neden olacak ,Genel bir enzim , yok mu?
Gluten Proteini, Yapay bir protein mi? Doğada, daha önce, insanlar bu Gluten ile yüzyüze gelmemişler mi?
İyi bir örnek olmayacak ama, Selüloz gibi bir durum mu söz konusu?
Sâfi merak. yoksa amacım kasmak değil.
geçenlerde de @izzmarit Soya vb. birkaç madde ile ilgili , wiki sayfası paylaşmıştı. Kafa iyice, Milyon oldu. @@,) ^^D)