folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Güzel Bi Fizik - Kimya Sorusu

Güzel Bi Fizik - Kimya Sorusu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Erkek

her ikiside patlar.  önemli olan patlamaya neden olan faktör.  boş ve dolu tüpü küçük tüpün üzerine koyup  yaksanız boş tüp önce patlar fakat tahribatı az olur. dolu tüp geç patlar ama ortalığı yakar yıkar.

Temel adalettir .
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asiminnesli
    asiminnesli's avatar
    Erkek

code_46 bunu yazdı:
    -----------------------------

asiminnesli bunu yazdı:

code_46 bunu yazdı:

nasıl patlamaz. dolu tüp patlar extreme bri durumda içinde hava basıncının kaç katı gaz basıncı var. :)

400 santigrat dereceye kadar ısıttılar tüpü 700 iken acıldı valfler ve boşalttı tüm gazı tabi patlatmatan kastım bir bumm olayı tüpün en az 2 parça olması yani yanması falan değil ....

bildiğimiz  tüpünten bahsediyorsun dimi ? ipragaz aygaz ...

denenen tüpün içinde propan vardı bir de ne fark vardır bilmiyorum ama amerikada denediler (mythbusters)

I am Jack's inflamed sense of rejection
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fuhrer45
    fuhrer45's avatar
    Erkek

arkadaşlar dolu tüp patlamaz ...

şöyle açıklıyayım en iyisi; dolu tüpün vanasını açıp üzerine ateş tuttuğunuzda dışarı çıkan basınçlı propan gazı havadaki serbest oksijenle tepkimeye girer ve sadece alev alarak yanar...

ancak içerisindeki gazın bitmesi sonucu dış ortamla tüp içerisindeki basıncım tepe noktaya ulaşması sonucu sıkışan hava ile birlikte patlar....

oolabildiğince basit anlatmaya çalıştım fazlada ayrıntıya girmenin manası yok ,dolayısı ile ile ; boş tüp patlar :)

Her Zaman Bir FUHRER Olacak....
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    asiminnesli
    asiminnesli's avatar
    Erkek

ArkiYaN bunu yazdı:

mesela benzinin full dolu olduğu bir arabanın benzin deposuda patlamaz diye biliyorum

tamamen akıl yürtüyürom patlamamsı için iyi bir neden var tamemen dolu ise içinde oksijen yoktur ozaman ateşliyici olmaz o zmana deponun erimesi gerekir zordur oda ya 

I am Jack's inflamed sense of rejection
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wking
    wking's avatar
    Erkek

Hocadan aldığım cevabı direkt yazıyorum:

"Dolu tüp tam doluysa patlamaz diye düşünüyorum. İçinde bulunan gaz, kaçak varsa yanar tutuşur. Öyle infilak edeceğini sanmıyorum. Benim kanım boş tüpün basınç farkından patlayacağıdır."

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Heima
    Heima's avatar
    Erkek

wking bunu yazdı:

Hocadan aldığım cevabı direkt yazıyorum:

"Dolu tüp tam doluysa patlamaz diye düşünüyorum. İçinde bulunan gaz, kaçak varsa yanar tutuşur. Öyle infilak edeceğini sanmıyorum. Benim kanım boş tüpün basınç farkından patlayacağıdır."

yani benim tezim geçerli :D

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek

ya boş tüp niye patlasın arkadaşlar içi boş, ne basınç farkı var ne de gaz var boş içi, basıncı da hava basıncına eşit, ki zaten boş olmasının tek dayanağı bu gaz olduğu için... Tüp zaten patlamaz.. Kaçak varsa gaz birikir, o gaz patlar, patlamanın şiddetiyle ya da ısıdan dolayı bi süre sonra da tüp basınç fazlalığından dolayı patlar.. çok kötü bir patlama olur...

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tosun
    tosun's avatar
    Erkek

Tüpün içerisindeki LPG, bağlı olan cihazın ihtiyacı olan debiyi sağlayabilmek amacıyla dış ortamdan aldığı ısı enerjisiyle kaynayarak gaz fazına geçer. Tüplerin içerisindeki gazın basıncı ortam sıcaklığına bağlı olarak 2-3 bar arasında değişir, buna rağmen tüplerin işletme (çalışma) basıncı 17,5 bar olacak şekilde tasarlanır. Tüplerin üzerinde bulunan emniyet valfleri tüpün içerisindeki basınç 26,5 barın üzerine ulaştığı takdirde açılarak yüksek basınçlı gazı dışarıya tahliye eder ve tüpün içerisindeki basıncın daha da yükselerek tüpün patlamasını önler. Tüpler imalattan çıktıktan sonra hidrostatik mukavemet testinden geçerler. Bir tüpün patlaması için tüpün içerisindeki basıncın çok yüksek değerlere (50 bar ve üzeri) çıkması, belirli bir sürenin üzerinde yangın içerisinde kalması ve emniyet valfinin açılmaması gerekir. Basında çıkan birçok “tüp patladı” şeklindeki haberlerde asıl kastedilen patlama tüpün değil, ortama yayılan gazın bir ateş kaynağıyla birleşerek patlamasıdır. Bu sebeplerden dolayı evlerde kullanılan tüplerin mukavemet ve kaçak testlerinden geçtiğinden ve emniyet valflerinin çalışır durumda olmalarından mutlaka emin olunmalıdır.

Ben derimki dolu tüp patlamaz ! 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Frank
    Frank's avatar
    Erkek

Bi kere soruda gariplik var. Tüp denmiş ama ne tüpü. Mesela yağlı boya tüpü olabilir mi ?

Eğer hangi tüp oldugunda kanaat getirecek olursak patlatma şekli hakkında da bir bilgi yok.

Herkesin bahsettigi tüpleri düşünecek olursak bazı arkadaşlar boş tüp patlar demişler. Boş bir metali nasıl patlatmayı düşünüyorsunuz? Aynı mantıkla gidip mutfaktan bi düdüklü tencerenin agzını kapatın koyun bi köşeye patlayacak mı. Veya ısıtma ile. Ha derseniz ki patlar, o zaman içinde propan ve oksijen karışımı olan bir tüp, boş olan bi tüpe göre daha kolay ve güzel patlar.

Tüm sıkıntı ve üzüntülerin kaynağında iradenin arzuları vardır; çünkü tatmin edilmemiş bir arzu bizi özlemle dolu olarak bırakır, tatmin edilen bir arzunun yerine bir yenisi alıncaya kadar da can sıkıntısı yaşarız.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ssemih
    ssemih's avatar
    Erkek

Patlayan herşey tehlikelidir... :D

Birşeyler ilk aşkımı hatırlatsa da son aşkım sendin asla anlamasan da...
Toplam Hit: 8355 Toplam Mesaj: 34