Hadi Tahribat Kahve Kavurucu Yapalım
-
Hocalar diyorum ki edindiğimiz bilgilerle, ölçtüğümüz, çizdiğimiz parametrelerle kahve kavurucu yapalım. Herkes kendi evinde kahvesini kendi kavursun.
NOT: Ben meraklı ve araştıran bir kahve severim. Öğrenci işi kendi yaptığım manuel bir kavurucum var. Yani kavurma eğitimi almadım veya profesyonel bir kavurma makinesinde kavurma yapmadım. Amacım kendime tamamen kontrol edilebilir, verimli, tahminen 250 gr - 1kg arasında kavrum yapabilecek bir kavurucu yapmak. Burada yazan bilgiler eksik veya hatalı olabilir.
Benim kavurucu: https://i.hizliresim.com/OJMUgt.jpg
Neden kahvemi kendim kavurmalıyım?;
Lezzet konusu: Kendi demleme yöntemine ve damak tadına göre kavrum profilinde kahveyi kavurursun.
Ekonomik sebep: Nitelikli olarak kavrulan kavrulan kahve zahmetli olduğundan pahalı oluyor. He ucuza da alırsın ama kahve çekirdeklerinin ayıklanmadığı, kömür olana kadar kavrulmuş veya bayatlamış bir kahveyi içebilirsin.
Türk bir mühendis kendi deneyim ve bilgilerini paylaşmış; (Teknik olarak bir sürü bilgi var)
https://kahveuno.wixsite.com/evde-kahve-kavurma/blank-osjwm
https://kahveuno.wixsite.com/evde-kahve-kavurma/evde-kavurucu-yapimi
Sitede kahve hakkında bir çok şey var. Kavrum yapmak istemiyorsanız bile bir inceleyin, kahve hakkında bir sürü şey öğrenebilirsiniz.
Evde kavrum yapanların takıldığı forum sitesi var mı brom;
https://forum.homeroasters.org/news.php
http://www.homecoffeeroaster.co.uk/forum.php
https://kahveuno.wixsite.com/evde-kahve-kavurma/blank-osjwm
Düşündüğüm tasarım ocak üstü olacak, çünkü herkeste ocak var dimi .d Reyize göre var, Reyiz saolsun mağara adamı değiliz artık..
Ocağın üstüne konabilen bir tasarım ile ocağın vana kısmına oturan boru vanalar kullanarak tamburu ısıtmayı planlıyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=xEKIDHJTl9k
https://www.youtube.com/watch?v=bDmAL72ED8o
Kahveuno sitesinde mühendis abinin yazdığı gibi dikkat edilmesi gereken bir kaç hesap kitap var;
Tambur Hacmi
Tambur Hızı veya Tambur sabit olursa tambur içindeki karıştırıcı hızı
Isıtıcı Gücü ve kontrolü
Havalandırma Sistemi
Tasarımda dikkat edilmesi gereken bir kaç husus;
Soğutma için karıştırıcı ve fan. Kahve kavrulduktan sonra tamburdan çıkarıldığında kullanmak için
Kavrum esnasmasında kahveden ortaya çıkacak olan chaff (kabuk)ları toplayan bir tasarım.
Bunun haricinde başka bir tasarım; Hava Akımı Kavurucu (AirFlow Roaster);
Bunun olayı da sıcak havayı dik duran silindir kaba direkt veriyorsun, kahve hem karışıyor hem de kavuruluyor.
https://www.monsoonroastery.com/blog/2018/9/18/fluidbed
https://piratesbrewcoffee.net/pirates-brew-coffee-air-roast-beans/
Çok profesyonel makinalarda (4-8 tonluk) hava üfleyen bir fanın önüne ateş püskürtüp hava akımı oluşturup kahveyi öyle kavuruyorlar: https://www.youtube.com/watch?v=Ka6_1sI5hQU
Aynı zamanda 100-200 grlık kavurucularda sıcak hava tabancası gibi bir sistemle kavuruyorlar:
https://www.youtube.com/watch?v=sBMnw6Wwzi0
Tabi bunda durmadan elektrik harcıyorsun ne kadar fatura gelecek bunun hesabını yapmak lazım. Şuan ülkede doğalgaz elektrikten daha ucuz sanki.
-
Cok fazla atraksiyona girmeden bildigin firinin icine firin tepsisi icinde ustuste gelmeyecek sekilde yesil kahve cekirdeklerini koyup citlama seslerine gore (2. seste aliyorum) kavurma isini yapmistim, cokta guzel olmustu.
-
ben de bir nitelikli kahve takipçisi ve demlemeye çalışıcısı olarak kesinlikle önermiyorum.
Nitelikli kavurma uzun yıllar emek, bilgi, tecrübe gerektirir düşüncesindeyim. Evde yapılacak bu girişim büyük ihtimalle kahveyi mundar etmekten öteye gitmeyecektir. İyi bir sonuç alsan bile uzun sürelik denemeler sonucunda bunu belki elde edebilirsin o zamana kadar yaktığın nitelikli yeşil çekirdeklere yazık olacak. Damağının da aynı şekilde felaket kuvvetli olması lazım yahut bir degüstatörü yahut iyi kahveciyi bulup denetletmen lazım falan filan. Gerçi ben bu işte çok katı ve prensipçi bakıyorum olaya. Hobi olarak uğraşılabilir, denenebilir de. Kolay gelsin hocam.
-
telekom bunu yazdı
Cok fazla atraksiyona girmeden bildigin firinin icine firin tepsisi icinde ustuste gelmeyecek sekilde yesil kahve cekirdeklerini koyup citlama seslerine gore (2. seste aliyorum) kavurma isini yapmistim, cokta guzel olmustu.
Hocam öyle yapınca kahvenin hangi profile kadar kavrulacağını kontrol edemiyorsun ve sıcaklık tüm çekirdeklere homojen ulaşmayacağı için homojen kavrum olmayacaktır.
-
Ephesus bunu yazdı
ben de bir nitelikli kahve takipçisi ve demlemeye çalışıcısı olarak kesinlikle önermiyorum.
Nitelikli kavurma uzun yıllar emek, bilgi, tecrübe gerektirir düşüncesindeyim. Evde yapılacak bu girişim büyük ihtimalle kahveyi mundar etmekten öteye gitmeyecektir. İyi bir sonuç alsan bile uzun sürelik denemeler sonucunda bunu belki elde edebilirsin o zamana kadar yaktığın nitelikli yeşil çekirdeklere yazık olacak. Damağının da aynı şekilde felaket kuvvetli olması lazım yahut bir degüstatörü yahut iyi kahveciyi bulup denetletmen lazım falan filan. Gerçi ben bu işte çok katı ve prensipçi bakıyorum olaya. Hobi olarak uğraşılabilir, denenebilir de. Kolay gelsin hocam.
Hocam nitelikli olanlar bir yerden başlayarak öğrendiler ve uyguladılar. Kavurma esnasında dikkat edilmesi gereken; kavrum esnasında sıcaklıkları kontrol etmek, içeride hava akışı sağlamak ki kahve kavrulurken açığa çıkan carbon monoksit çekirdeklere işlemesin. Kavrumda nitelik katan şey bu ölçümlerden ziyade, hangi demleme yöntemine veya çekirdeğin hangi origin olmasına göre hangi profil kavurmayı bilmek bu tabii ki 3-5 senede öğrenilecek şeyler değil. Bunlar için her kavrumda notlar almak gerekiyor, daha iyi kavrum için bir öncekinden farklı adımları uygulamak gerkiyor.
Kahve mundar etme konusunda katılmıyorum hocam. Eğer kavrum homojen olursa çoğu kavrum içilir. Tabi eğer kavurucuyu kontrol edemiyorsan istediğin profilde kavuramazsın orası ayrı. Eğer çevrim hızını kontrol edebiliyorsan yakmazsın bile.
https://legacy.sweetmarias.com/library/using-sight-to-determine-degree-of-roast/
Ben bu manual kavurucu da bile -ölçüm yapamadğım için- kontrol edebileceklerim neler olarabilir diye düşünürken ocak büyüklüğü ve çevrim hızında karar kıldım. Yani ben de aşırı prensipçiyim bu konularda. Her bir turu 3 snde yapmamın gerektiğini böylece daha homojen kavrum olduğunu gördüm. Bu manuel kavurucu da bile kömür kahve yapmadım.
Hocam damak tadı mevzuu içtikçe gelişen birşey.
Kısacası söylediklerine katılmıyorum. Profesyonel bir makine verimini yakalayabilirsin hatta daha iyi sonuçlar alabilirsin, çünkü zaten 250 gr kadar kavruyorsun.
-
Yazdıklarınızı Nescafe içerken okudum ve kendimi ikinci sınıf insan gibi hissettim. :(
-
kontrol mekanizması zor, ısıyı kontrol altında tutma hadisesi bayağı komplike ve imkansız geldi, çok fazla kontrol altında tutman gereken etmen var. kahve ne kadar belli etmese de hassas bir meyve. Kavururken ortaya ısı, çekirdekten çıkan yağ vs gibi birçok etmeni manuel el yapımı makine ile yakalaman biraz zor olur gibi, ev fırınlarına girmiyorum bile bu tamamen acımasızlık olur, en iyisi evine yakın bi roaster cafeden haftalık kahve alman, elemanlarda kafa ise zaten yardım edeceklerdir. Bayağı bi zar atma gibi bir şey olmuş hocam seninki sen başarılı olursun lakin aynı reçetede ben yapsam başarılı olmaya da bilirim, lakin performansını merak ettim, bi tadım için misafir olabilirim bak :P
-
PlayForFree bunu yazdı
kontrol mekanizması zor, ısıyı kontrol altında tutma hadisesi bayağı komplike ve imkansız geldi, çok fazla kontrol altında tutman gereken etmen var. kahve ne kadar belli etmese de hassas bir meyve. Kavururken ortaya ısı, çekirdekten çıkan yağ vs gibi birçok etmeni manuel el yapımı makine ile yakalaman biraz zor olur gibi, ev fırınlarına girmiyorum bile bu tamamen acımasızlık olur, en iyisi evine yakın bi roaster cafeden haftalık kahve alman, elemanlarda kafa ise zaten yardım edeceklerdir. Bayağı bi zar atma gibi bir şey olmuş hocam seninki sen başarılı olursun lakin aynı reçetede ben yapsam başarılı olmaya da bilirim, lakin performansını merak ettim, bi tadım için misafir olabilirim bak :P
Ahaha memnuniyetle hocam. Ben çok kavurmuyorum hocam çünkü araştırınca da gördüm ki fazla kavurunca daha baskın bir tad ortaya çıkıyor. Manuel olunca second crack'e yaklaştığında hemen yanabilir dediğin gibi ocakta ısıyı da kontrol edemiyorsun malum. Çünkü kavrulunca kahve endotermikten ekzotermiğe geçiyor yaklaşık 200 derecelerde ısıtıcıdan daha fazla ısı yayıyor. Açıkcası öğrenmek istediğim için bu yola başvurdum, 1 sene oldu birçok şey öğrendim ama daha başındayım. Zaten bu yüzden ısıyı kahvenin çekirdekleri ölçebileceğim kavurucu yapıcam.
Kontrol etmekte o kadar zor değil hocam, iki farklı thermocouple ile hem tamburu hemde çekirdekleri ölçebiliyorsun. Zaten tonlarca kahve kavuran makinelerde bile bunlar ölçüyorlar.
Açıkcası Fuild Bed Roaster (Hava yoluyla kavurma) yöntemi çok temiz bir kavurma sunuyor gibi.
https://www.monsoonroastery.com/blog/2018/9/18/fluidbed
Eleman demiş ki "Klasik tambur kavurucular da çekirdekler kavrulurken tambura sürttükleri için orada tortu bırakırlar ve kavrum second crack'e yaklaştıkça bu tortu -galiba şekerden dolayı- katrana döner. Ki çok haklı benim kullandığım bu manuel tamburda bile -first crack sonrası kavrumu bitirdiğim halde- siyah izler kalıyor ve bunlar çıkmıyor. Fırçayla denemedim belki çıkar.
Mylitta bunu yazdıYazdıklarınızı Nescafe içerken okudum ve kendimi ikinci sınıf insan gibi hissettim. :(
Est hocam. Kahveden tonlarca para kazanan, tarlada halkı sömüren o kadar çok şrket var ki insanlar ne içtiklerini bilmiyor, firma içinde para kazanbiliyorsa bu da sorun teşkil etmiyor. Daha cuma günü kahve ayıklarken çiğ kahvelerin içinde kahve böceği çıktı, "çekirdeklerin içinde böcek olabilir diye" bir yerde okumuştum bizzat görünce çok şaşırdım. Moralini bozmak gibi olmasın ama çözünebilir kahve 1-2 ay önce demlenmiş çayın aynısı .d
-
Kankim iyi güzel de parasını verip alsak basic bir şey daha iyi sanki, bu nedir Aqü Cern düzeneği gibi
-
merak hocam, ben de evde cold brew yapmaya sardım şu sıralar, hem keyif alıyorsun hem ortaya lezzetli bir şey çıkınca ego patlaması yaşıyorsun, hey yavrum hey :D
-
LaNCeLoT bunu yazdı
Kankim iyi güzel de parasını verip alsak basic bir şey daha iyi sanki, bu nedir Aqü Cern düzeneği gibi
Brom ucuz olsa alınırda ;
Bir de bunlar 250 gr filan kavuruyor, sen düşün gerisini