Hangisi Yere Önce Düşer ?
-
Soruda yükseklikleri farklı olan x , y , z küreleri var hepsi 1 kg ağırlıgında hangisi yere önce düşer ? Aynı anda bırakılıyorlar ve sürtünmeyi hesaba katmayın . yükseklikler h1,h2,h3
-
x artık bu sorudanda scricocco tarzı şeyler çıkarsa yok öz kütle yok bilmem bişiy boynuzu yok sütlü nescafe fln valla çeker vururum
denedim suanda 1er kiloluk dambıl bilyesi var evde
30'ar cm aralıklar ile attım yere en aşagıdaki ilk çarptı yere
Allura tarafından 09/Eki/12 19:01 tarihinde düzenlenmiştir -
x küresinin yüksekliği 1 cm olsun y ve z'ninki de 50-75 km olsun hangisi düşer =)
-
aynı anda mı bırakılıyorlar? Yükseklik ne? Vmax hızlarına ulaşabilecekleri yüksekliktelerse iş değişebilir...birde sürtünmeyi hesaba katçaz mı?
-
veriler sadece verdiklerinle sınırlı ise cevap x.
-
Yere düşme süresinin ağırlıkla yoğunlukla veya herhangi başka birşeyle ilgisi yoktur. Aslında kütle çekimi büyük kütlelerde biraz daha artacağı için vardır ama bunlar dünyanın kütlesi yanında çok küçük kaldığı için g yani yerçekim ivmesi sabit kabul edilir.
Hava sürtünmesi ihmal edilirse, kuş tüyü ile 1 kg lik küre de aynı yükseklikten bırakılınca aynı anda yere düşer. Yukarıdaki durumda en alçakta olan en önce düşer tabiki. Yani x.
denklem : d = 1/2 gt^2, denklemde t yalnız bırakılırsa, d yani h, denklemin diğer tarafındaki tek değişkendir. Yani h ile t doğru orantılıdır, yani yükseklik artarsa daha geç düşer. Böyle amaçsız bi soru için niye bukadar yazdım bilmiyorum avarelik heralde.
AMpul tarafından 09/Eki/12 23:05 tarihinde düzenlenmiştir -
Serbest düşen bir cismin diagramını ve denklemini baz alırsak
a=g=9.81m/sivme ile hızlanır bu cisimler, bunun yanında serbest düşmedeyken kazandıkları ivmeler, kütleyle bağlantılı değildir.
h3=3m
h2=2m
h1=1m
varsayarsak
h3=1/2.g.(t^2)
1/t^2=1.63
t3=1/1.27671
t2=1/1.5652
t1=1/2.2135
Tabiki havanın sürtünme denklemini göz ardı edersek.
önce x sonra y sonra z varması lazım
Esconda tarafından 09/Eki/12 19:42 tarihinde düzenlenmiştir -
kutleleri ayni olabilir ancak yere paralel kesitleri ayni mi surtunme yok derken parasut etkisi olmasin ;)
-
cisim ne kadar yüksekte olursa o kadar fazla ivme kazanmazmı ?
-
Sürtünmeyi hesaba katmazsak 3 de aynı anda yere düşer, ilk okuldan beri fil ile fare örneği verilir aynı durum burada da söz konusu.
-
retnokisnon bunu yazdı
Sürtünmeyi hesaba katmazsak 3 de aynı anda yere düşer, ilk okuldan beri fil ile fare örneği verilir aynı durum burada da söz konusu.
Ciddi olamazsın. :D