folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder İkizler Paradoksu (Uzay İçerir)

İkizler Paradoksu (Uzay İçerir)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Erkek

hacı bu konuyu 2 kere mi ne baya uzun açıkladım forumda dur linkini koyayım.

http://tahribat.com/Forum-asdf-145985/2/#1710955

Şimdi olay şu, normal bildiğimiz uzay 3 boyutludur. X, Y, Z boyutları, bir cisim bu üç boyutta istediği hızda hareket edebilir. örneğin falsolu şut çekildiğinde top 3 boyuttada belli hızda hareket eder. Bu 3 vektör uzayda cismin hareket yönünü belirler.

İşte zaman'da 4. boyuttur. Uzay aslında x,y,z,t uzayıdır ve tıpkı x,y,z de olduğu gibi t de de her cisim farklı hızda gidebilir. Yani zaman aslında basitçe uzaydaki yerini belirleyen 4 boyut vektöründen birisidir. Bu yüzden teoride uzayda aynı x,y,z koordinatlarında olan bir cisim aslında aynı yerde olmayabilir, çünkü bir de zaman boyutu var.

Yani sen falsolu şut çektiğinde top 3 uzay boyutunda anlaşılabilir birşekilde hareket ederken aynı zamanda zaman boyutunda da (t) durmadan hareket eder. Ancak dünyada hemen hemen herşey birbirine çok yakın hızda olduğu için, zaman boyutu hepimiz için aynıdır ve sabittir. Yani teoride dünyadaki herkes için zaman eşit hızda akar, birbaşka deyişle, hepimiz zamanda aynı hızda hareket ederiz. 

Ancak işte ışık hızına yakın hızlarda, tıpkı farklı kuvvetlerle vurulan iki topun farklı hızlarda gitmesi gibi, farklı hıza sahip olan cisimler zamanda da farklı hızda hareket ederler. Yani birbirlerine göre zamandaki hızları değişmiş olur, zamanın yavaşlaması demek budur, bir cisim ışık hızına yaklaşırsa onun için zaman yavaşlar, teoride ışık hızında zaman durur ve ışık hızı geçilirse zaman tersine akmaya başlar.

Özetle, olayı anlamak için, zamanında (t) uzay boyutlarından biri olduğunu ve tüm cisimlerin zamanda da sürekli belli bir hızda hareket ettiğini düşünün. Biz dünyada birbirimize göre çok yakın hızlarda hareket ettiğimiz için hepimiz için zaman aynı akar yani sabit görünür, doğal olarak x,y,z koordinatını bildiğiniz bir cismi mesela uydudan vurabilirsiniz :) ancak hepimiz yakın hızlarda hareket ediyor olmasaydık bazılarımız 0.9 c ile hareket ediyor olsaydı, cismin konumunu belirtmek için t boyutu da bilinmesi gerekirdi, ancak dünyada dediğim gibi t hepimiz için aynı olduğundan ihmal edilir, zira hepimiz için zaman aynı hızda akar. Hepimiz zamanda aynı hızda hareket ederiz.

What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek
    snnyk bunu yazdı:
    -----------------------------

verdiğin linki okumadım ama

bundan 8 sene evvel fizik dersinde aynalar konusunda yansıma başlığı adı altında ( yanlış hatırlamıyosam )

dünyadan x milyon km uzaktan bir teleskop ile bakıldığında ( şu anda x milyon km uzağa gidip ordan burayı gözetleyecek bir teleskop olduğu varsayılarak  )

efendime söyleyim Fatih'in 1453 İstanbul'u fethettiğini görebilirmişiz ( ? )

yine dünyada geçen zaman ile uzayda geçen zaman ( ! ) kavramı hakkında haftalarca hocayla kavga ettiğimi hatırladım şimdi

hee bu yazdıklarımı okuyunca bi açıklama yapacağımı düşündüyseniz yanıldınız o sene okulu bıraktım ve bir açıklamam yok takipteyim :/

teleskop ile yıldızlara baktığımızda baktığımız yıldızın x milyon ışık yılı önceki halini görüyormuşuz. yani yıldızdan gelen o ışığın dünyaya ulaşabilmesi için x milyon sene geçmesi lazımmış. bu durumda şimdi uzaya baktığımızda uzayın şimdiki halini değil de x milyon yıl önceki halini görüyormuşuz. bu durumda tersi de doğrudur. an itibariyle felanca yıldızdaki teleskoptan bize bakan uzaylılar bizi değil milyonlarca yıl önceki atalarımızı görüyorlar. ilginç ama gerçek :)))

Ben yüzmeyi ördeklerden öğrendim.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek
    Bundan yüzyıllar sonra insanoğlu dünyadan x milyon ışık yılı uzaktaki bir gezegene gelişmiş bir teleskop ve gelişmiş bir dinleme cihazı gönderecektir. bu sayede geçmişte dünyamızda yaşanan olayların görüntüleri ve sesleri kaydedilecektir. yani artık tarihçilik diye birşey olmayacaktır.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek
    islam dinindeki mahşer meydanı denilen herkesin öldükten sonra dirilip toplanacağı, insanların geçmişte yaptıkları şeyleri içeren seslerin, düşüncelerin ve görüntülerin insanlara verileceği, iyilikleri ağır gelenlerin cennete gideceği, kötülükleri ağır gelenlerin cehenneme gideceği mekanı bilimsel olarak ispat etmiş bulunuyorum.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FireFly.
    BaBe
    BaBe's avatar
    Erkek

izafiyet değil mi bu ?

,,,lel,,,
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

balik_ bunu yazdı:
    islam dinindeki mahşer meydanı denilen herkesin öldükten sonra dirilip toplanacağı, insanların geçmişte yaptıkları şeyleri içeren seslerin, düşüncelerin ve görüntülerin insanlara verileceği, iyilikleri ağır gelenlerin cennete gideceği, kötülükleri ağır gelenlerin cehenneme gideceği mekanı bilimsel olarak ispat etmiş bulunuyorum.

Sesler baya bayaaa geriden gelicek gibi balik_, ses ile ışık hızının farkını düşününce, senkronizasyon sorunu olacak :) Neyse dert etmez tanrı bunu, alt yazı geçer. Ama düşünceleri nasıl yayınlar dediğin bu tezle bilemem...

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    🧿
    BlackApple
    BlackApple's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    lise 2 demi lise 3temi ne modern fizikte öğretmişlerdi hatta problemleri formülleri falan vardı :|
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek

balik_ bunu yazdı:
    Bundan yüzyıllar sonra insanoğlu dünyadan x milyon ışık yılı uzaktaki bir gezegene gelişmiş bir teleskop ve gelişmiş bir dinleme cihazı gönderecektir. bu sayede geçmişte dünyamızda yaşanan olayların görüntüleri ve sesleri kaydedilecektir. yani artık tarihçilik diye birşey olmayacaktır.

Şu an ışıktan daha hızlı birşey yok diyorlar(gerçi bunu yıkmak için çalışmalar vardı) _balik. Peki bu ışık hızıyla o kadar yıldır yol almış görüntüleri yani ışın dalgalarını, nasıl gidip yakalayacaksın ? Çünkü onlardan daha hızlı gidemiyorsun şimdilk teknik olarak, bu durumda, o dalgaları sonsuz düzlemde, hiçbirzaman yakalayamayacaksın. Ancak gönderirsin, orada bekler o dediğin mekanizma, bizim de zaten bildiğimiz şeylerin görüntüsü alıp gösterir :) 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek
    SpArK bunu yazdı:

balik_ bunu yazdı:

Sesler baya bayaaa geriden gelicek gibi balik_, ses ile ışık hızının farkını düşününce, senkronizasyon sorunu olacak :) Neyse dert etmez tanrı bunu, alt yazı geçer. Ama düşünceleri nasıl yayınlar dediğin bu tezle bilemem...

haklısın ama herşeyi bilen tanrı onun da çözümünü bulmuştur. günümüzde bilim adamları insanın hatıralarını yaşadıkları olayları beyindeki merkezlerde bulup silebiliyorlar. yani yaşadığımız kötü olayı unutturabiliyorlar. demekki düşüncelerimiz de beyindeki maddelerin belirli hareketleri ile oluşuyor. bu hareketleri gözlemleyip kaydeden tanrı mahşerde bunu bize sunacaktır. bilmem anlatabildim mi.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Erkek
    artık güneş beni yakıyor diyemeyeceğim. güneş ışıkları ve ısısı dünyaya x milyon sene sonra geliyor ise şöyle diyeceğim : "x milyon sene önceki güneş beni yakıyor !!!"

Toplam Hit: 6619 Toplam Mesaj: 44