Ilim İrfan Sahibi İnsanlardan Tecrübelerine Dayanarak Ufak Bir Soru(Yazılım İle İlgili)
-
Hocalarım 1 ay önce bi adamla anlaştım ondan önce genelde 100-200 TL ye ufak tefek android uygulmaları yapıp satıyordum.
Adam bi proje anlattı Web kısmı için ayrı VT kısmı için ayrı elemanı olduğunu ve android tarafında çalışacak birine ihtiyacı olduğunu söyledi. Konuştuk falan bana ilk önce ne kadar istediğimi söyledi. bende öğrenci olduğum için normal asgari ücret 1300 TL ise günde 10 saat çalışma ile haftalık 60 Saat ayda da 250 Saat ortalama yapıyor. 1300/250 de Saatlik 5 TL gibi bi rakam çıkardı. Bende okeyledim. Tecrübe olur diye hem ilerde referans olur iyi bi proje yani.
Her neyse son zamanlarda Webdeki arkadaş sadece Php biliyor başka bir cacık bilmiyor sanırım. Adama diyorum ki bana WebServis yaz da android uygulamama verileri gömeyim.. Adam 2 hafta oylaadı yapıcam yapıcam falan. Sonra 3 gün sonra bilmiyorum dedi. uyuz oldum bende. Dedim bu böyle olmaz . Sizin ne WebServisiniz var ne login sisteminiz. Belki de sistemin girişinde Token muhabbeti bile yok hatta SQL INJECTION açığı bile vardır. Adam EEM Çıkışlı php biliyor.. Servis yazmayı bilmiyor bodozlama site yapıyor herif. Ben günlük 7-8 saatimi ayırarak hemen hemen sitenin yarısını yaptım (Tasarım olarak ) bu süre zarfında da adam bekledim sonra böyle yamuk çizince bişey demedim bende gittim bana parayı veren adama dedim böyle böyle. Servis olmazsa yapmam hem program da açık olur hem login sistemi olmaz hemde sistem bok gibi olur zarara uğrarsınız. Tamam dedi servis yazmayı biliyorsan sen yap zaten 3-4 gün önce bi konu açmıştım . Olaylar buna paralel gelişti.
Bende XML Web Servis biliyorum. Dedim tamam eyvallah yapalım. Adamı yarıda bırakmamak için kabul ettim. Para az geldi Hem android hem Servis taraflı çalışıcam . Adamların Use-Caseleri bile yok 0 dan birsürü işim var. Diyagramları yok Class diyagramı vs. vs. Gelde işin içinden çık.
Bu adama yok çeksem proje yarıda kalacak adam zor duruma düşecek ki adam da iyi biri kırmak istemiyorum. Saatlik 5 TL de az geldi. Ne yapmalıyım sizce hocalar ? Yol mu vereyim yoksa yapayım mı . Adamın dediğine göre şimdilik 5 TL ilerde artacak şuan oda sıkışıkmış . Buda bana hikaye geliyor emeğimin karşılığını alamamak da var. Diceksiniz ki anlaşma yapın. o zaman da projeye KDV falan olayları girer sanırım. Sigorta falan saçma sapan işler olur işş resmiyete döküldüğü için sanırım.
Siz bu durumda olsanız napardınız ?
-
köle misin hocam sen.. 60 saat calisma ne.. saatlik 5 tl ? git dilencilik yap 1 saatte 20 kati kadar para kazanirsin (ciddiyim),
adama soyle de ki boyle cok agir oluyor, saatlik ucretini arttir, sizin elemaninizin yapamadigi isi de bana yuklediniz, kim bilir o ne kadar aliyor bilmiyorum ama bu sartlar altinda calisma. Adam iyi olsun kotu olsun, saka gibi cidden.. Suc ilk basta sende hangi kafayla 60 saat dersin.. Bu saatten sonra adam sana ucuz is gucu gozuyle bakiyor degistirmen de zor gibi.
unbalanced tarafından 08/May/16 13:50 tarihinde düzenlenmiştir -
Yok zaten günlük 6-7 Saat çalışıyorum maksimum. yani 6-7 saatimi projeye ayırıyorum. Tam zamanlı değil . Birde referans olur diye tecrübe olur diye parayı pek dert etmedim. Şimdi adam kitliyor :/
-
Hocam işte bir müsibet bin nasihatten iyi.
Yaklaşık 600-700 liraya hem android hem servis işini yap deseler 800 ben vereyim siz yapın derim.
Bunun dışında hadi diyelim kırmamak istiyosun. Ozaman phpciden parayı kesecek sana verecek.
Ama gel gelelim php bir .net sistemi vs olmadığı için web servis bazlı çalışmaz doğal olarak, ona göre kodlamaması da çok doğal. Sen api deseydin o yapardı yine bişeyler.
Ben daha önce tahribattan da iş aldım 2 defa. İkisinde de yarıyolda bırakmak zorunda kaldım. İstenilen şey ile yapılacak olan o kadar farklıydı ki. Gerçi birisi blog yazmaktı ona bişey diyemem de. Anlayacağın parayı yüksek tutmak her zaman en iyisi olur.
Yerinde olsam bırakırdım kısaca
-
@by_Tet hocam zaten dedim ben ona Api lazım diye Web Servis lazım android'e öyle MySql MsSql bağlantı yapamıyorsun. Adam ilk başlarda tamam dedi şimdi bilmiyorum diyor sorun da o. ben işen içine dahil olduğumda adam Apiyi yazacak ben sisteme gömeceğim diye biliyordum.
MhmdAlmz tarafından 08/May/16 14:01 tarihinde düzenlenmiştir -
Kahvehanelerde günlük 40 lira yevmiye ile çalışıyorlar. Kalifiye olman gerekmiyor, el yatkınlığın olsun yeter.
Bu adamlar genele vurduğunda senden daha az süre çalışarak daha fazla kazanıyorlar.
Önce kendi emeğini, birikimini ciddiye alacak, iyi pazarlayacaksın. Ne kadar basit iş olsa da yaptığın işin ederi, eğitim sürecinin karşılığı bu mu? Bunu hesapla. Kâr zarar hesapla. Hangisi baskınsa kararını ona göre ver.
Öğrenci olsan da, ufak bir iş yapıyor olsan da yaptığı işin küçük görme.
-
Bu kadar ucuza çalıştığınızı öğrenmem iyi oldu ben sürekli uygulama yaptırıyım hocam size . Yapmayın emeğinize yazık.
Yol verme servis taraflarınız yok vs bunları benim yapmam ekstra yük ve zaman kaybı . Seni yarı yolda bırakmak istemiyorum bu kısımıda ben yapacağım için saatlik ücretimi 20 TL yapalım onun haricinde bu ücretle bu iş yürümezde.
-
@Austen , Hocam şöyle düşündüm. Ben Yazılım Müh. 1. Sınıf öğrencisiyim. Millet 4. sınıfta mevzun olup 1.300-1.700 TL arası maaşla başlıyor. Onlarda ortalama saatlik bu ücrete çalışmıyorlar mı mantıken? Ben böyle düşündüğüm için kabul ettim . Zaten sürekli kendimi geliştirip makale okuyorum paso. Android studio girip projeyi açıp grandle'nin anasını ağlatıyorum Manifest dosyasının anasını ağlatıyorum saçma sapan şeyler ekleyip düzeltmeye çalışıyorum. Bu şekilde ypamak yerine sağlam bi projede kendimi geliştireyim dedim boş yere zaman harcamaktansa saatlik 5Tl de 5TL dir dedim. O yüzden kabul ettim. Yaptığım işi hiçbir zaman küçük görmedim. Daha sınıfta Console de iç içe 2 for yazmayı bile bilmeyenler var böyle bi sınıfta okuyorum ve okula sırf imza atmak için gidiyorum. Hiçbir şeyi küçük görmedim zaten :/ Dediğinizi yapayım o zaman daha fazla ücret isteyeyim vermezse de bırakırım tekrar FreeLance devam edeyim.
@SSH , Hocam niye bu kadar ucuz ? Iş veren siz olunca vur beline garibin al ekmeği elinden mantığı değil mi ? Kimse kimsenin hakkını vermiyor zaten :/ Siz böyle diyorsunuz da Tahribatta bile. 20 yıllık projeye adam çok basit zaten o bu şu internette var ordan kopyala yapıştır ile çözülür. benim zamanım olmadığı için başkası kazansın istiyorum ile başlıyor cümleler. ve bu adamlar iş verenler tahribatta. kime güvenelim ? Ve piyasa bilgim yok. daha yeni yeni pişiyoruz :/
-
Webciyi kovsun senin ücretini artırsın. O ki bi işe yaramıyor.
-
@SkynetX , Bunlar zaten 8-9 Aydır bununla uğraşıyorlar VT Leri falan var Masaüstü uygulaması yaptırmış adam daha önceden şimdi onu Android ve Web'e ekliyor. 3 platformda da olcak proje. VT hazır zaten adam sadece Web'i kodluyor. Adama kalkıp Php'ci yi kov diyemem.
-
MhmdAlmz bunu yazdı
@Austen , Hocam şöyle düşündüm. Ben Yazılım Müh. 1. Sınıf öğrencisiyim. Millet 4. sınıfta mevzun olup 1.300-1.700 TL arası maaşla başlıyor. Onlarda ortalama saatlik bu ücrete çalışmıyorlar mı mantıken? Ben böyle düşündüğüm için kabul ettim . Zaten sürekli kendimi geliştirip makale okuyorum paso. Android studio girip projeyi açıp grandle'nin anasını ağlatıyorum Manifest dosyasının anasını ağlatıyorum saçma sapan şeyler ekleyip düzeltmeye çalışıyorum. Bu şekilde ypamak yerine sağlam bi projede kendimi geliştireyim dedim boş yere zaman harcamaktansa saatlik 5Tl de 5TL dir dedim. O yüzden kabul ettim. Yaptığım işi hiçbir zaman küçük görmedim. Daha sınıfta Console de iç içe 2 for yazmayı bile bilmeyenler var böyle bi sınıfta okuyorum ve okula sırf imza atmak için gidiyorum. Hiçbir şeyi küçük görmedim zaten :/ Dediğinizi yapayım o zaman daha fazla ücret isteyeyim vermezse de bırakırım tekrar FreeLance devam edeyim.
@SSH , Hocam niye bu kadar ucuz ? Iş veren siz olunca vur beline garibin al ekmeği elinden mantığı değil mi ? Kimse kimsenin hakkını vermiyor zaten :/ Siz böyle diyorsunuz da Tahribatta bile. 20 yıllık projeye adam çok basit zaten o bu şu internette var ordan kopyala yapıştır ile çözülür. benim zamanım olmadığı için başkası kazansın istiyorum ile başlıyor cümleler. ve bu adamlar iş verenler tahribatta. kime güvenelim ? Ve piyasa bilgim yok. daha yeni yeni pişiyoruz :/
Bunların hepsi ayak arkadaşlar yok vaktim yok bilmem ne yokta sen kazanda bunlara aldırış etmeyin. Freelance iş nasıl yapılır ücret ne olmalıdır onunla alakalı bir konuşalım. Yeni piştiğinin farkındayım o nedenle diyorum zaten milletin kölesi olmayın diye :)