

İphone 4S Ve Siri ! Yapay Zekanın Gerçek Anlam Ve Kullanımda İlk Adımlarımı ?
-
SpArK bunu yazdı:
-----------------------------FCN bunu yazdı:
-----------------------------AbdullahAzad bunu yazdı:
----------------------------------------------------------
-----------------------------
Üzüldüm bu açıklamalara. Siz böyle büyük çapta sistemlerin halen basit bot usulleri ile yapıldığını mı düşünüyor sunuz ? Yoksa Yapay Zekanın alt dallarından olan NLP(Doğal Dil İşleme) yöntemlerinin kullanılmasına rağmen Siri nin biraz basit gelmesiyle mi bot diyorsunuz kendisine ? Biliyorum Lisple Prologla uğraşmak, dil işlemek falan filan biraz uzak türklere belki ama, yapmayın abi, Siri ye de basit bir bot demeyin, hemen mantıkla keywordlerle çözmüşsünüz olayı ya helal.
Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_language_processing
http://en.wikipedia.org/wiki/Siri_(software)
http://ce.yildiz.edu.tr/myfile.php?id=14&cat=265
-----------------------------yazdiklarimi okuyup indrak edemeyecek kadar ya sarhossun ya da bilmiyorsun.
temeli bot abi. anahtar kelimelere gore nette baglanip sonuclari getiriyor. bu kadar.
aksini idda edebilir misin?
yapay zeka ne demek abi biliyor musun?
siri bir yapay zeka ise bende ESSEGIM.
-
:D abi yapay zeka falan deyince insanlar nedense insan gibi düşünüyor .. Öyle birşey imkansız.
Yapay zeka nedir ?
ulaştırma bakanı açıklamadan açıklayalım : yapay zeka adı üstünde olduğu gibi insan tarafından makinaların insanlaştırılabilmesidir.
Fakat burda mevzu farklıdır.Artık makinalar insanlar gibi düşünmesi yerine, insanlar makina gibi düşünmeye başladı.Yani farklı bir yapısı var.Ne gibi ? En basit örneğini vereceğim ;
3+5 bunun cevabı nedir ? 8.Nasıl bildin bunu ?? topladın.Makinada toplar.Fakat postfix, prefix yöntemlerini kullanır. 35+ der mesela.bunun gibi daha bi ton şey.
Bulanık mantık vs.. vardır ki karmaşık.1 ve 0 lardan oluşuyor bilgisayar.Nedir bu ? var yada yok.True yada false.
18 dereceyi ele alalım.sıcak mıdır soğuk mu ? 1 sıcak 0 soğuk olsun.İkiside dğeil, ortadır.Nasıl anlatacaksın bunu ??
---
bir sürü şeyler giriyor işin içine.Fakat hepsinin temeli bottur.if, else mantığına dayanır.Benim botum her ne kadar veritabanında 5 öncelik kelimesine dönüştürsede mantığı if/else'e dayanır ki oda 1 ve 0 dır.
Yani istersen en kral satranç programını getir, neticede 1-0 dır ve bot mantığına dayanır.Şöyle birşey diyorum hep : programcı ne kadar kod yazarsa, kullanıcı o kadar az uğraş verir.Yapay zeka olayıda bu.Satırlarca kod yazarsın, binlerce belki milyona yakın satır kodlarsın ; neticede konuşarak iş verir sana.
bilgisayar mevzusunu neden o kadar büyütüyorsunuz ki ? ftp olayına benzeyen bir olayı alıp süslediler püslediler cloud computing dediler.Bulutun içinde server olduunu sanan adamlar bile var.
Bilgilere her yerden erişebilmenin adıdır cloud.İşletim sistemleri bile bna geçiyor.Artık heryerden aynı pcye erişeceksin.Temeli nedir ? websitesinde, server ile aynıdır.onun temeli nedir ? internettir.
O zaman cloud internet yani büyük ağdır ?? Yani ? hayvan gibi yapay zekayı bottan ayıran tek olay deli gibi matematik fonksiyonları yazmak ve hayvan gibi algoritma kasıp binlerce koda dönüştürmek.
bi benim gözüme büyük gelmiyr herhalde böyle sistemler.Evet zor ama herhangi birine başlarsam adam gibi ilerleyeceğimi düşünüyorum.Bi siri o kadar zor dğeil.açık kaynakçılar 3 yıla kalmaz daha iyisini yapar.
önemli olan kitlelere yenilik götümek ki apple bunda iyi.
-
Ulan yapay zeka bu tip konularda kullanılan terimdir açıklamanın manası yok.
ayrıca sadece kelime işleten bot diyenlere helal olsun
siri yi biraz araştırın kelime bazlı bot değilde" dil işleme " olayına bakın olay bu kadar basit değil
-
internete bağlanmadan , sadece telefon üzerinde siz konuştukça yeni kelimeler ögreniyor ve bunları uygulayabiliyorsa o zaman yapay zeka derim işte şuanda arkadaşların dediği gibi kelimeişleme yazılımı sebebi de 1e1 kopyaları olan programlarında aynı bu şekilde çalışması örnek google arma durumuna ingilzce newyork hava durumu diye aratın (sesli arama aktif)
karşınıza hava durumu çıkacaktır. Siri de bunu aldı koydu aq apple degilmi , ha tebrik ediyorum güzel birşey yaptı yenilik iyidir ^^
-
Diğer firmaların/ürünlerin hep reklam yetersizliğinden dolayı herşeyi ilk Apple'ın yaptığını düşünüyor insanlar. Siri de kimmiş CleverBot'a bi bakın: www.cleverbot.com
-
valla sohbet edebilcegimiz yapay zeka olsa ne vakit öldürüm varya :D şu compisco çok hoşuma gitmişti ben onu eğitir türkçe de öğretirim bi dağıtsa programı .:(
-
Mycity bunu yazdı:
-----------------------------valla sohbet edebilcegimiz yapay zeka olsa ne vakit öldürüm varya :D şu compisco çok hoşuma gitmişti ben onu eğitir türkçe de öğretirim bi dağıtsa programı .:(
-----------------------------Cleverbot
Muhabbeti iyidir. Öğrenir, espiri yapar, küfür eder :)
-
XCoder bunu yazdı:
-----------------------------Diğer firmaların/ürünlerin hep reklam yetersizliğinden dolayı herşeyi ilk Apple'ın yaptığını düşünüyor insanlar. Siri de kimmiş CleverBot'a bi bakın: www.cleverbot.com
-----------------------------Siri'yi ilk Apple yapmadı. Apple şirketi satın aldı. İkincisi Cleverbot'tan daha akıllı. Cleverbot gibi öğrenebiliyor, artı birşeyler yaptırabiliyorsun. Cleverbot pasif sadece konuşuyor
Yapay zeka değil diyenler, şuna bakın http://www.quora.com/Siri-product/Why-is-Siri-important?q=Why+sir 1960'lardan bugüne gelen çalışmaların ürünü ve DARPA'nın da projede büyük katkıları var.
Sadece IF-ELSE'den ibaret olduğunu sanan arkadaşları, bilgisayar mühendisliğine PC mühendisliği diyen arkadaşlarla eş tutuyorum. Aynı yüzeysellik. Bilgisayar bilimine hakaret etmeyin.
-
MaviEkran bunu yazdı:
-----------------------------XCoder bunu yazdı:
-----------------------------Diğer firmaların/ürünlerin hep reklam yetersizliğinden dolayı herşeyi ilk Apple'ın yaptığını düşünüyor insanlar. Siri de kimmiş CleverBot'a bi bakın: www.cleverbot.com
-----------------------------Siri'yi ilk Apple yapmadı. Apple şirketi satın aldı. İkincisi Cleverbot'tan daha akıllı. Cleverbot gibi öğrenebiliyor, artı birşeyler yaptırabiliyorsun. Cleverbot pasif sadece konuşuyor
Yapay zeka değil diyenler, şuna bakın http://www.quora.com/Siri-product/Why-is-Siri-important?q=Why+sir 1960'lardan bugüne gelen çalışmaların ürünü ve DARPA'nın da projede büyük katkıları var.
Sadece IF-ELSE'den ibaret olduğunu sanan arkadaşları, bilgisayar mühendisliğine PC mühendisliği diyen arkadaşlarla eş tutuyorum. Aynı yüzeysellik. Bilgisayar bilimine hakaret etmeyin.
-----------------------------şükür anlayan birisi çıktı
-
pc mühendisliği oluyor mu ?? Pc engineer olmasın o ? Mp3 gibi (em pi üç diye okuyorlar ya em pi three de ya me pe üç) ... kişisel bilgisayar mühendisliği olmaz, bilgisayar mühendisi olur.Şimdi bu yanlışınıda düzelttikten sonra ;
bana şu bilgisayar mühendislerin yapay zeka yapay zeka diye dolandıkları, yapmak için uğraş verdikleri mevzuda bir örnek verebilr misiniz ??
---
botego merve'yi bile yapay zeka sanan toplumda sirinin yapay zeka ile alakasın açıklamak zor olacak normal.Yapay zeka denilen şeye ulaşmak için bir ton iş yaptıkları doğrudur.Eminim siz daha siri nedir duymazken ben steve jobsun olmadığı 4s sunumu yayınlanır yayınlanmaz indirip izlemiştim.
Tarcanbot ile merak sardığım yapay zeka alanında bir sürü şey araştırdım hatta tarcanbot'a uygulamaya çalıştım.yapay zekalı bot dendiğinde bi şu yabancı birşey vardı o baya bi iyidi.
Yapay zekalı ürün, insanların, mühendislerin, endüstricilerin ve şirket sahiplerinin uğraşmak için çaba sarf ettiği birşey.Fakat tam anlamıyla ortada bir örnek yok.Yüz tanımlama sistemini yapay zeka diye çevirtenden tut, kompişko gibi sistemlere kadar yapay zeka kavramı her yerde.
Fakat kavram olarak.Ulaşılmak istenen bir hedef yapay zeka.Fakat kendi tanımladıkları hale hala gelemedi.Ben ajax gibi görüyorum.Javascript alt yapısıyla microsoft sayesinde gelen birşey.Fakat bir teknik.Yani ajax bir dil değil.
Aynı bunun gibi yapay zeka da tamamen ulaşılmış bir hedef değil.Sizin duyduğunuzdan daha fazla şey baktım.TarcanBot'un yeni versiyonunu çıkartıcam 2 seneye kadar.Bu sefer siri gibi birşey olacka.Büyük ilham verdi.
Fakat, bunu size anlatmak uzun sürecektir.Sirinin içinde ses tanımlama, aksan çözme, kelime grupları vs.. gibi bir sürü şey vardır.
--------
Öte yandan bana o linki veren MaviEkran arkadaşım hiç okumamış herhalde.daha ilk cümleye bakın
"It is perhaps easy to discount Siri as just another Voice recognition application, albeit a rather good one. Siri it turns out is far more than this. It is far more than the Artificial Intelligence infrastructures that are dynamically used."
devamıda var ;
"It is also far more than the continual learning and contextual awareness systems. Siri is all this and something that could only be held to the definition of true synergy, e.g.: “Two or more things functioning together to produce a result not independently obtainable”. None of the individual parts are "new" but the combination Siri created has never really been seen before."
ordaki tanımıyla da ses tanıma programı.Fakat yapay zeka, kendiliğinden öğrenme gibi bir çok şey içinde mevcut.
İşte kafanızın karıştığı olay şu : adam diyor ki kendiliğinden öğreniyor.Beni tarcanbot'a yeni versiyonda, bilmediği bir kelimeyi tdk dan aratıp, eş anlamlı sözcük varsa buldurma vs.. gibi özelliklerim var.buda kendiliğinden öğreniyor ? Oda konuşacak ve oda google, facebook, wiki, wolfram'dan cevaplayacak.Dahası hafta sonu yağmurlu mu sorusuna oda cevap verecek.
Evet siri bir çok yöntemin, bir çok yapay zeka mantığının kullanıldığı birşey.Teknik olarak.3 kişi uğraşsak daha iyisini yapabiliriz (ses kullanımı harici sadece yazılı).Hayır anlamadığım şey bütün bunların temelinde bot mantığı olduğunu neden anlamıyorsunuz yada neden kabul etmek istemiyorsunuz ??
Apple hayranıyım, siri'ye bayıldım fakat if-else mantığı değil dersen senin anlını karışlarım arkadaşım.
--
Mantığını anlamakta red ediyorsunuz.Bilgisayarın temeli 1-0 dır.sizin gördüğünüz resim 1-0 mantığına göredir.Ses tanımalar 1-0 mantığına göredir.Resimde 128 pixel varsa, ağaç çizeceksen bir çizgi çeker ve çizgi içinde olan 1 yani siyah, olmayan 0 dır.Kısaca mantığı budur.Ses olayı bile aynıdır bilgisayarda 1 ve 0'a göre gider.
Bu mantığı ısrarla red etmenizi anlamıyorum.En kral işler yapılsın isterse ; bütün bilgi birikimin temelinde bu olay vardır.Bilgisayar için birşey vardır yada yoktur.sen if kllanmasan, sql sorgusu ile like kullansan dahi, onun ardında yine 1-0 yani true false, yani if-else olacaktır.
Neden temeli if-else tarzındadır dendiğinde illaki
if soru == "bu gün hava sıcak mı"
yazdır "değil"
şeklinde düşünüyorsunuz anlamıyorum.Madem yapay zeka falan diye ötüp çok bilgiliyim diyorsunuz , yapay zekanın en sağlam konularından birini vereyim.Araştırın.bulanık mantık ;http://tr.wikipedia.org/wiki/Bulan%C4%B1k_mant%C4%B1k
1-0 dolayısıyla True-false, dolayısıylada if-else neymiş görün.Hayır anlatabilmek için ne yapmam lazım anlamadım.
www.deu.edu.tr/userweb/k.yaralioglu/dosyalar/bul_man.doc
http://80.251.40.59/science.ankara.edu.tr/ozbek/bulanik-1.htm