İphone 5, 12 Eylül‘De Tanıtılıyor
-
raul bunu yazdı
adamlar aldılar arkalarına bi moda rüzgarı ne yapsalar satılacak biliyorlar tabi boş durmuyorlar aradan bikaç ay geçmiyor üst model çıkıyor. millet atlıyor tabi iphone bu adı var . milyarlarca dolar ucuyor amerikaya . ama olsun milliyetci ulkemin cani sagolsun .
ulan adam akilli bir android marka uretsin artik su turkiye gidip saniyesinde almazsam adam degilim .
general mobile fox su an yeterli gelmiyor bana . üretin lan şöyle büyük ekran çift işlemci yeterli bana android olsun . yeter yurtdışına giden paralar
moda rüzgarı mı ?
istiyorsan Apple'ın teknolji devrimlerini bir incele. ÖYle yada böyle teknolojiye kazandırdıklarını. Tasarım dilini falan.
GUI yani klasörlü vs.. bilgisayarlar, wireless, usb... gibi bir sürü teknolojiyi ilk Apple kullandı. iPod'dan bahsetmiyorum. 2-3 şarkıyı önbelleğe alıp, harddisk'i durdurma mantığı bile başlı başına bir devrimdir.
Sadece buda değil. Pixar'ı incele. NeXT'i incele. Bu adamlar sadece grafik, tasarım , bilgisayar değil satış pazarlamada da yenilik getirdiler.
'1984' Apple Macintosh Commercial (Full advert, Hi-Quality)
Bu mükemmel reklam, o senelerde reklamcılık anlayışını değiştirdi. iPod'lara yaptıkları silüet reklamları zaten anlatılmaz.
Apple Store'lar var. Bunlar sayesinde üretimden, tasarıma, satıştan, satış sornası desteğe kadar bütün herşeyi ellerinde tuttular. Baştan sona kontrol sistemini bu derece büyük kullanan belkide ilk firmadır.
iPhone ile sadece telefon anlayışına yenilik getirmediler. iPhone ; ilk tam tarayıcıya sahipti. Twitter'ın hızlanmasını gerçekleştirdi. Bugün Androidde sorunsuz çalışanların büyük kısmı iPhone'da çalışan uygulamalardır. Diğerleri sapıtmaktadır.
Tasarım, zaten ayrı. Apple'ın tasarım yönetemi var. Bugün twitter'da dahi görebilirsin.
---
Şüphesiz Apple'ın ürünleri kullanımı en basit ürünlerdir. Bu gün grafikerlerden tut, film şirketleri için bir sürü basit araç üretmişlerdir.
MacOs öyle, iPhone, iPod, iPad öyle. Kullanımı çok basit hepsinin. Parası olan ama teknolojiden anlamayan adamların elinde görüp ; görgüsüz ama parası var diye triplere girmeyin.
Dünyada böyle. Bu gün 4 yaşındaki yiğenim, yada 60 yaşındaki anneannem eline alıp, rahatlıkla kullanabiliyor (ciddyim). Bu kadar basitleştirdi bu adam bu işleri.
Dünyanın kabul ettiği Steve Jobs var. Fakat siz kalkıp bütün yaratıcılığı, bütün yenilikleri bir kenara koyup (doğal bilmiyor olabilirsiniz) markalaşma, moda gibi 2 sözcükle kıyaslıyorsunuz.
---
Konu markalaşmaktan açılmışken : samsung 55 akıllı cihaza sahip, Apple 1 tane. Geliştirmesi, üstünde düşünmesi gereken tek telefon var. Tek telefonla böyle.
Dell, Apple'ın 13 katı satış yapıyor fakat Apple Dell'in 5 katı net kazanç sağlıyor. Bu markalaşmanın getirdiği birşey.
Eğer basit, markalaşmış falan diyorsanız buyrun hodri meydan. Götüne güvenen varsa dandik aleti markalaştırsın, madem markalaşmak bu kadar basit 3 liralık cihazı satın 300 liraya, sizde kral olun.
Bu adamlar salak değil. CEO'lar (Mark Zuckerberg'den tut bir sürü CEO MacBook vs.. kullanyor) , üst düzey yöneticiler, bilim adamları, doktorlar falan iPhoneları yada Apple ürünleri kullanıyor.
Bu adamlar aptal değil. Yeterince zeki ve, kalitenin ne demek olduğunu biliyor. Oturduğunuz yerden Apple saçma, kalitesiz şirketmiş ama adı varmış gibi düşünme cahilliğine düşmeyin.
Steve Jobs'un öngörüsü, yaratıcılığı var ki ; dünya yeterince kabul etmiştir. Bugün 2-3 bin'e alınan aletler dandik olsa bu kadar satılır mı ? Gayet kalitedir. Sağlamdır.
Sizin sorununuz bu. Nokia'nın kameraı 41 mp, samsung galaxy bilmem ne kadar daha fazla ram'e sahipken Apple mı alınır diye düşünüyorsunuz.
Hoş böyle düşünen biri Apple'ın ve Steve Jobs'un geçmişini, dünyaya ve insanlığa neler kattığını bilmeden konuşuyordur. Sadece teknoloji değil, reklamcılık, satış-pazarlama, tasarım gibi bir sürü konuya destek vermiştir. Şu an kullandığınız Adobe'un bile temelinde Steve Jobs'un parmağı var.
Photoshop, adnroid yada başka birşeyler kullanırken bir daha düşünün. Sonra çıkıp karşıma bilinçsizce Apple moda sayesinde satıyor derken bir daha düşünün.
-
şirket çok iyi bir şekilde markasının borusunu öttürüyor. bilinç altımıza hükmettiler bile. ıphone varsa oo kralsın düşüncesi var artık beyinlerde bunu başardırlar. yani iphone sahip olmanın insanların kişiliğine bir şeyler kattığı şuursuzluğuyla çok kişi bunu satın alacak. ne özellikte olacağı umrumda dahi değil telefon sonuçta. birde neden samsungun o kadar satmasına izin verdiler onuda anlamıyorum. adam dünya markası oldu nokia yı ezi bitirdi. ne planları var bu koca kafaların bilemiyorum ama gidişat iyi değil.
zeybekustasi tarafından 05/Eyl/12 00:57 tarihinde düzenlenmiştir -
bir marka bağımlısı nasıl olunur en üstte görebilirsiniz
adam ne demiş o neyi aradan çekip çıkarmış
ve önemsemediği iki cümle yüzünden hep yabancı markalara hayran hayran bakıcaz.
-
olaya moda rüzgarı olarak bakmamak lazım sadece.. tamam adamların sattığı şeyi özelliklerinden ziyade adı için alan milyon tane insan vardır burası doğruda adam sadece adını da satmıyo.. yaptığı yenilikler, geliştirdiği şeylerde göz önüne alınmalı.. adam ne yaparsa piyasa oraya doğru yöneliyo.. hal böyleyken evet adınıda kullanarak babalar gibi satışını yapıyo..
-
zeybekustasi bunu yazdı
şirket çok iyi bir şekilde markasının borusunu öttürüyor. bilinç altımıza hükmettiler bile. ıphone varsa oo kralsın düşüncesi var artık beyinlerde bunu başardırlar. yani iphone sahip olmanın insanların kişiliğine bir şeyler kattığın yanılgısıyla çok kişi bunu satın alacak. ne özellikte olacağı umrumda dahi değil telefon sonuçta. birde neden samsungun o kadar satmasına izin verdiler onuda anlamıyorum. adam dünya markası oldu nokia yı ezi bitirdi. ne planları var bu koca kafaların bilemiyorum ama gidişat iyi değil.
Hocam öncelikle Starbucks, AUDI, Apple markalaşmayı becermiş firmalar. Google yazılım konusunda Apple'dan kat kat daha iyi. Fakat Google markalaşma konusunda berbat. Gelecein Microsoft'u. MArkalaşma demişken ; Microsoft'ta bir marka. FAkat hepimiz ürünlerinin ne kadar boktan olduğunu bilyioruz.
XP'den sonra bence bitti. Windows 7 falan benim için hikaye. Günümüzde markalaşmak önemli zaten. LC Waikiki diyoruz mesela. Bugün çocuklar için ordna kıyafet almasalar nerden alacaklar ?
Adamlar kemikleşmiş. Yada tişörtlerde ve sporda U.S. Polo var. MArkalaşma olayınla uğraşıyorum bu sıralar çok ilginç şeylerde öğrendim.
Markalaşma alan daraltmakla olur. Google tam tersini yapıyor. Her boka el attı mesela. Yanlış hareket.
Öte yandan volkswagen var mesela. İyi kötü ? Bilmem ama Alman arabası. En azından güvenli falan fişman. Fakat bir Golf var ki, fanları oluştu. Markalaşma böyle birşey. AUDI benim için her markasının güzel olduğu bir firma. FAkat mercedes'Ten ben tiksiniyorum. bmw'nin de 2-3 modelini beğeniyorum.Örneğin.
Günümüzde markalaşan ayakta kalır. Markalaşmanın dışında baştan sonra kotnrollü olmaktır. Gloria Jeans franchise ile geldi. Fakat Starbucks her mağazasını kendisi açıyor. Yerel emlakçılarla çalışıyor , bir sürü sistem vs.. vs.. Fakat daha güçlü. MArka olarak daha sağlam.
---
Öte yandan Samsung olayına gelirsek ;
Apple-Samsung'un çok pis bir ilişkisi var. Sado-mazo bence. iPhone çipleri Samsung'dan. FAkat hırlaşıyorlar sürekli. Yada taktik.
PEki neden Samsung-Android ikilisi bu kadar tuttu ? Bunun nedeni şu ;
Eski Google CEO'su Eric Schmitdh (yada soy adı herneyse) Apple'ın yönetim kurulundaydı. Steve Jobs sonradan iPhone üzerinde çalışırken, bilgileri Google'a satmakla suçladı. 2005'te Google Android'i aldı.
Fakat daha öncesinden Steve Jobs kitap şeklinde bilgisayar yapmak istiyordu ve onun için çalışıyordu (iPad) bu sırada iPod çıkınca alt yapıda yeni bir telefonumsu şeye kaydırıldı ve dokunmatik vs.. iPad'de çalışan ekipleri, iPhone'a yöneltti. (tabi o sırada tekerlekli menülü telefon yada dokunmatik olarak 2'ye ayrılmıştı. Daha bir ton karmaşa)
Yani iPod 2001'de, iPhone 2007'de çıktı ama daha önce üstünde çalışıyorlardı. Android alındı ama ilk sürümü 2009'da çıktı. Ve iPhone'a bakarak tam bir facia idi.
--
Durumu değerlendirelim ;
iPhone 2007'de çıktı muhtemelen 2004-2005 yıllarında çalışmaya başladılar. Android 2005'te alındı, 2009'da çıktı. Samsung ise iPhone için donanım üretiyordu.
Ve 2010-2011'li yıllarda Samsung Apple'ın en iyi rakibi oldu. iPhone tahtı için kapıştılar (asla oturamadı ve oturamayacak samsung).
Sony gibi bir dev bile bu piyasaya 2011'de girebildi. Windows akıllı cep telefonlarına windows phone ile girdi ve 2010'da duyurdu. (tabi windows tableti çook önceleri çıkarttı ve mobil cihaz üstünde çalışıyordu ama yenilik microsofta göre değil, beceremediler)
Neyse sonuç olarak ; bütün devlet 2007 baz alınarak, nerdeyse 4-5 sene sonra piyasaya ancak inebildiler. Fakat ne hikmetse ; Samsung-Android ikilisi tak diye geldi.
Neden ?
Çünkü Samsung zaten Apple'a donanım üretiyordu ve Eric ise Google'a iPhone projesini sürekli bildirip geliştiriyordu. Steve Jobs bana kalırsa işin bu kadar gelişip, dünyayı değiştireceğini düşünmedi. Sonradan Eric'e kızmış, suçlamış, google ve samsung'a patlamıştı (Samsung'a ceza kesildi).
--
Kısacası : Samsung ve Google , Steve Jobs ve dolayısıyla Apple'ın arkasından iş çevirdiler. Steve Jobs Dürüst olmamakla suçları, çalmak ve satmak ile suçladı. Muhtemelende doğrudur. FAkat teknolojide böyle büyük şeyler zaten çalınmadan ilerlenmez.
İşte Nokia'nın bitme, Samsung'un ve Android'in güçlenme durumu. Fakat Google stratejik hata yaptı bence. Sadece Samsung ile daha markalaşabilirdi. Fakat açıldı. PAzar payı için marka gücünü feda etti.
Microsoft'ta pazarın sahibi, ama MacOs marka ;)
Durumlar bu şekilde karışık. MAalesef.
Poloroid , filmli fotoğrafı göremedi , kodak patladı. Kodak teknolojiyi göremedi canon ve nikon patladı. Canon ve nikon mobil cihazları göremedi ; şimdi galaxy ve iPhone fotoğrafçılık alanında patlıyor. Tamam profesyonel belki canon falan kullanır ama işler değişti. Flickr sitesinde en çok iPhone yükleniyor.
iPhone twitter'a büyük destek sağladı mesela. falan filan. Olayı en kısa bu şekilde anlatabilirdim :)
-
@zumsuk yazdıklarına %99.9 katılıyorum :)
MaviGozluDev tarafından 05/Eyl/12 01:22 tarihinde düzenlenmiştir
0.01 lik dilime gelirsek, google ın pazsar payını hedef alarak marka değerinden vazgeçmesi kabul edilebilir bi durum aslında. şu an bile mobil işletim sistemi pazarına baktığında gördüğün oranlarda androidin bu kadar yüksek olmasının sebebi uzaktan kumanda dan daha kaliteli olmayan telefonlarda bile android olması zaten.. androidi parlatarak bi çıkış düşünmüşlerdir.. sadece google-samsung-android olarak kalsalardı belki ios un yarısı kadar pazar payları olmayabilirdi.. galaxy serisindeki androidlerle ios u kıyaslarsak bile bu oran ciddi şekilde değişir günümüzde olduğundan.. Android gibi ios un karşısına çıkması için çıkmış bi ürünün pazar payı içinde markalaşma belli düzeyde kurban edilebilir, ki google da bunu yapmış tamamen. Yoksa başka türlü, istatistiklere bakarak kendine yön veren insanların kararını Android den yana değiştiremezlerdi sadece google-samsung-android üçlüsüyle açıkara yenik durumda kalırlardı heralde. -
MaviGozluDev bunu yazdı
@zumsuk yazdıklarına %99.9 katılıyorum :)
0.01 lik dilime gelirsek, google ın pazsar payını hedef alarak marka değerinden vazgeçmesi kabul edilebilir bi durum aslında. şu an bile mobil işletim sistemi pazarına baktığında gördüğün oranlarda androidin bu kadar yüksek olmasının sebebi uzaktan kumanda dan daha kaliteli olmayan telefonlarda bile android olması zaten.. androidi parlatarak bi çıkış düşünmüşlerdir.. sadece google-samsung-android olarak kalsalardı belki ios un yarısı kadar pazar payları olmayabilirdi.. galaxy serisindeki androidlerle ios u kıyaslarsak bile bu oran ciddi şekilde değişir günümüzde olduğundan.. Android gibi ios un karşısına çıkması için çıkmış bi ürünün pazar payı içinde markalaşma belli düzeyde kurban edilebilir, ki google da bunu yapmış tamamen. Yoksa başka türlü, istatistiklere bakarak kendine yön veren insanların kararını Android den yana değiştiremezlerdi sadece google-samsung-android üçlüsüyle açıkara yenik durumda kalırlardı heralde.Aynen bir nevi bende katılıyorum. Çünkü markalaşma ve rekabet kuralında bunlar gerekli.
Yani rakibin kırmızı kullanıyorsa sen mavi kullanacaksın. Tersine ve zayıf yönlerine saldıracaksın. Google'da bilinçli şekilde bunu yaptı.
Tahribat bile yaptı. Yani cw'de kapalı kapılar ardında varken, tbt'de açık kapılar önünde diye bölüm vardı :) Bu basit markalaşma işlemidir. Rekabet işlemidir.
Fakat sorun şu ; ben bunu sevmiyorum. Yani Google tam bir mühendis şirketi gibi davrandı. Şu an yiğenlerimde, dayımda, arkadaşlarımda android var. Galaxy s3'te var, başkalarıda var. Fakat kullanamıyorlar. Tasarım zaten karanlık. Ondan bahsetmeyeceğim.
Fakat Google'ın eksik kaldığı konu bu işte. PAzar payına yayıldı. Yayılda, kendini güçlendir. Linux dünyasından bu yüzden vazgeçtim. Tasarımı berbat. Kullanım mantığı berbat. Gnome bile MacOs'tan arayüz kopyalamasına gittiyse, mantık kısmını kopyaladıysa yazık.
Android'de bir klasör oluşturacğaım canım çıkıyor. Birde uygulamalar kısmı, ana menü falan yapmışlar ki sorma. Bir uygulamayı sileyim derken pat ana ekrana geçiyor, ordan siliyorum ama uygulamada duruyor sonra oraya gidiyorum ohoooo....
iOs'ta üzeirne basarsın, çarpıya bas silinsin. Sürükle , diğer uygulamanın üstüne bırak, al sana klasör. Yani bu tarz ufak şeyler var. Bunları halledebilmesi lazım Google'ın.
Tamam Google süper güç, mühendisleri mükemmel, yazılım kısmında mükemmel ve açık kaynak gücünü aldı. Fakat yaratıcılık ve yenilik hiç yok. Sıfır.
---
Bazı arkadaşlar nasıl yok diyebilir. Fakat google wave açtı, orkut açtı, bir sürü şey açtı. Belki 100lerce ürünü vardı (eski bir Google fan'ı olarak gayet iyi biliyorum). Kaç tanesi tuttu? Gmail, Youtube, android, arama motoru, chrome vs..
Youtube, alıntı. Android liux dünyasından geliştirildi. Yani bugün windows kullanan bir adamın bana android'i övme nedeni linux dağıtımlarının avantajları. FAkat adam windows kullanıyor ?? Neyse. Chrome dediğin, Apple ile oluşturdukları webkit motorunun gücü. TAbi bir iki şey dhaa var.hrome hızlı açılıyor doğru ama bilgisayara açılışta kendini ekletiyor ve bilgisayarın geç açılmasını sağlıyor ? Bu tarz şeylerde var.
Yani kendi geliştirdiği ürünler kötü durumda. Gmail spamdan geçilmiyor. Arama motoru desen ezbere çalışıyor. Yani daha önceki aramalar önbelleğe alınmış öyle çalışıyor. Zaten ilk 5 sonuçta istediğini buluyorsun. Ezbere. Fakat 3. sayfadan sonra herşy sapıtıyor.
Google'ın dezavantajı ve sevmediğim yönleri ; 1-* herboku loglamaları, 2-tam mühendis mantığında davranmaları. Yahu herşey rakamlar değildir. Biraz kalite, yaratıcılık, basitlik olmalı.
Konuşsam sabaha kadar yazarım. Durum bundan ibaret. Google tam mükemmelleşecekti ki, niye bilmiyorum (belki ceo değişikliğidir) işleri berbat etti. Şu an güçlü olabilir ama sezgilerime güveniyorum ; 4-5 sene sonra (böyle giderse) insanlar google'dan soğuyacak. Çok kan kaybedecek.
-
Zumsuk güzel anlatmışsın. Bir ara budizmle felan ilgileniyordun. Eğer biraz daha araştırdıysan varlığını birşeyle bütünleştirmenin saçma bir şuursuzluk olacağını anlardın belkide biliyorsun bilmiyorum. Mesela mercedesi sevmem diyorsun niye hocam onun içinde para harcandı o kadar mühendis kafa yordu sırf sen onu beğen diye. Sevmiyorsun çünkü bir şeyler seni tatmin etmiyor tanımlayamıyorsun onunla kendini birleştiremiyorsun. Bende her gün apple samsung haberlerini takip ediyorum. Markalaşmanın nasıl olduğunu uzmanların konferanslarından da takip ettim yani burada amacım saçma ruhsal şeyler yazmak değil. Senin budizmle ilgilendiğini bildiğim için çoğuna saçma gelen bu şeyleri yazdım. Her şeyin farkında olarak yazmaya çalışıyorum. Bir cevap beklemiyorum. Beni anladığına inanıyorum. Saygılar.
-
raul bunu yazdı
adamlar aldılar arkalarına bi moda rüzgarı ne yapsalar satılacak biliyorlar tabi boş durmuyorlar aradan bikaç ay geçmiyor üst model çıkıyor. millet atlıyor tabi iphone bu adı var . milyarlarca dolar ucuyor amerikaya . ama olsun milliyetci ulkemin cani sagolsun .
ulan adam akilli bir android marka uretsin artik su turkiye gidip saniyesinde almazsam adam degilim .
general mobile fox su an yeterli gelmiyor bana . üretin lan şöyle büyük ekran çift işlemci yeterli bana android olsun . yeter yurtdışına giden paralar
Sağdece Iphone'ye giden para ile olucaksa buna herkez sıcak bakar ama işte Iphone'den önce gelen şeyleri engellemek lazım. Yani fasa fiso yapmayalım :)
-
jobs apple ı hem mükemmele taşıyan hem yerlere sokan adam o nun uçuk fikirleri olmadan vede diğer firmaların yaptıkları ürünleri anında koplayabildiklerini düşünürsek acaba apple daha ne kadar gidecek onu merak ediyorum ben. Gerçekten.
Bilişm tarihine bakarsanız apple olmasaydı çok çok daha gerilerde olacağımızı bilirdiniz.
Apple ın başarılı olmuş olmamış birçok uçuk fikri vardı bazılarını satabildiler (ipad iphone ipod imac vs) bazılarını satamadılar (ilk tablet denemeleri oyun konsolu denemesi vs)
apple a saygım sonsuz ama google açık kaynağıda seviyorum.
android yıllarca çala çala bu hale geldi.
samsung hem tasarım da hem donanımda hem kodlamada çala çala bu hale geldi.
iphone satışları küresel olarak pazar kaybetmeye devam edecek gerçek yenilikler eklemezlerse çünki artık sadece kopyalamakla kalmıyor üstüne de ekliyor diğer firmalar.
Samsung kullanıyor ve mint üzerinden yazıyorum :)
PanxeR tarafından 05/Eyl/12 01:41 tarihinde düzenlenmiştir