İş Konusunda Öneri

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Zumsuk sana daha öncede söyledim şimdide tekrardan söylüyorum.

Sen sanıyorsunki senin gibi geniş vizyonu olan teknolojiyi takip eden proje geliştiren ama aynı zaman notları çok iyi olan derslerinde başarılı adam yok. Bende diyorum ki o kadar çok ki şaşar kalırsın.Sen kendi üniversite cevrene bakıp çok ileride olduğunu düşünürsen bende kendi çevreme bakıp senin çok geride olduğunu söylebilirim.

Ar-Ge mühendisi olmak istiyorsan ilk önce çok boyutlu ve çok noktalı düşünebilmen gerek.Sen sadece durduğun noktaya bakıp konuşuyorsun.

Ben lisans hayatım boyunca bir sürü adam biz proje yapıcaz senin önüne geçicez diye karşıma çıktı sonuc ben tonla proje yaptım tonla insanla çalıştım onlarsa bir yerde program geliştirmekten öteye gidemedi.

Sonuc onlar hala proje geliştiricez dünyayı değiştiricez diyorlar ama ellerinde ne var ?Hiç

Şu anda ben iş ve proje geliştirme konularında çalışıyorum.İnsanlar bana fikirlerle ve ihtiyaclarıyla geliyorlar bende onlara bunu nasıl paraya döndürüceklerini , kullanıcı davranışını ve teknolojik öngörüde bulunuyorum.Bu noktaya ben nasıl geldim peki?

Bir gecede çıkıp ben proje yaptım deseydim kimse bana ne kaynak verirdi nede ciddiye alırdı.Kimse bana gelip kara kaşım kara gözüm içinde iş vermezdi.

Ben çift anadal yaptım onu yaparken çalıştım kendi projemi yıllarca yapamadım vaktim yoktu,iyikide olmamış çünkü başka projelerde alt yapılarda o kadar çok çalıştım ki insanların genel hatalarını dar bogazlarını ve başarılarını görebiliyorum.Tecrübe çok yavaş ve acıyla gelen birşey.

Sen okul olmuyorsa proje yaparım diyorsun ama bir projenin sıfırdan nasıl planlanması gerektiğini sorunlarla nasıl mücadele etmen gerektiğini nasıl ekip kurman nasıl kaynak yaratman nasıl kullanıcı çekmen ve tutman ve en en önemlisi işi nasıl kurumsallaştırman gerektiğini bilmiyorsun zaten bunlarda bata çıka öğrenilir.

Seni çok severim biliyorsun hep destekte oldum ama şu sözüme artık hak ver.Hayatta bir yere gelmek istiyorsan sırasıyla A-B-C-D yollarından geçersin A'dan Z'e gitmek sadece daha hızlı düşmene sebep olur.

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opensource2009
    opensource2009's avatar
    Erkek

VBDream bunu yazdı:
    -----------------------------

@serdar

dostum son konuşmamızdan sonra gördüğüm şu realizme yenilmişsin. Dostum neyin garantisi ? diploma ve onun sana sağlayacağı hayat garanti doğru, ama bu garanti doğru mu ? Şu an okuyan bir çok mürid bana şiddetle karşı çıkıyor ama bu gün tarihe geçen adamlar zamanında hor görülenler, karşı çıkılanlar değil mi ? Bak biz ölümü unutuyoruz. zumsuk belki de bana alıntı yapacakken ölecek birazdan, hiç belli değil, ucu açık bulmaca. Düşün biz bunları tartışırken, zumsuğu siktir et, emrenin hayatı SONSUZA KADAR son buluyor, hop defter kapanıyor. O zaman bu garantinin bir önemi var mı ? aston martin yerine lada niva ya bindim diye hayıflanmanın anlamı var mı? yok. Bunlar tabu, öğretilmiş gerçek, bizi oyalayıp oyalayıp öldürüyorlar. Aç kal, sokakta kal, bok sat para kazanırsın hatta örneği var, beyazıtta elemanın biri yerden birkaç avuç toprak aldı, farklı farkı poşetlere koydu, üzerine kastomu toprağı, rize toprağı yazdı ve sattı, alan da "aynı memleketim kokuyor" diyor amk. Para sıkıntı değil, kadında sıkıntı değil, ama kaybettiğin her saniye sıkıntı çünkü geçen her saniye içinde %50 ölüm şansı barındırıyor eğer ölmessen sana ölüme yaklaşmayı %100 garantiliyor, o korkunç sonsuza doğru yani.

çok zor, gerçekten 7 milyar kar tanesini barındıran bir çığ üzerindeyken sen bir su damla olarak sen aramızda donmaya mahkumsun diyorlar ve düşün bir mucize olmadığı sürece donarsın. Mucize kısmında sen devreye giriyorsun, önce buharlaşacaksın etrafa dağılacaksın belini doğrultamayacaksın ama sonra fırsatını bulupta yoğunlaştığında tek bir damla olarak kendini bütün çığın üzerinde bulacaksın. Tek bir damla, bütün çığı siker atar.

Egemen ben hayalleri ertelemekten bahsetmiyorum. Kesinlikle projelerinin arkasında olması gerektiğini düşünüyorum ama anlatmak istediğim nokta @sandman'in yazdıkları ile paralel. @zumsuk daha dün iPhone vs Apple ürünleri kullanmaya başlayıp, Apple "fanboy" u olup, üstüne üstlük teknolojiyi hep herkesten önce takip ettiğini buraya yazmış birisi. Bunun nesi yanlış dersen ayrı bir tartışma konusu. Ben Emre'nin söylediklerine biraz dikkatli yaklaşıyorum ve onun da dikkat etmesini istiyorum. Hatta kırıcı oluyorum farkındayım ama senin ve benim farklı şeyler yazmamız bile daha etraflıca düşünmesini sağlar.

İnsan öldü mü uzunca bir süreliğine ölür. Yaşam kısa olsada pişmanlıkla dolu bir yaşam, kendini değersiz hissedeceğin bir yaşam kimse için istenmeyecek birşey. Benim söylediğim şu ki Emre bir tercih yapmasına gerek yokken işlerini zorlaştırıyor boşuna. Buna insanın dibe vurma arzusu mu yoksa kaçış mı denir Emre ile ilgili bir durum bu. O kadar tanımıyorum. Her insan ölür, her kalp kırılır. Yaşanır her türlü fakat yapmak istediklerini gerçekleştirmek için hangi yoldan gideceğine iyi karar vermeli insan.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alberteinstein
    alberteinstein's avatar
    Homo
    tüm yazılanları 2 kere okudum. iki sorum var. 1 nerede okuyorsun 2 zumsuk şu an kendimi yeterince kötü hissederken nasıl oluyorda içeriği dolu olan sözlerinizi adamın yüzüne vuruyorsunuz. herkesten çok şey öğrwndim ama adam hata yaptı yada yanlış düşünüyor diye çok ağır konuşmak mı lazım.

eski sevgilisi yüzünden çalışmadığım ingilizce hazırlık sınıfının yaz okulu parasını sevgilinden isteyen. yine eski sevgilisinin gönderdiği kontörü aynı gün başka kızlarla konuşarak yiyen kinci insan.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sipidik
    sipidik's avatar
    Erkek

zumsuk bunu yazdı:

sipidik bunu yazdı:

aç bi dükkan fatura ödeme ve parça kontur olarak.. sonra bayilikler ver. sağlam calıs deli para var. internetten cartdan curttanda anlıyosun sonucta tamamdır işte

abicim yaşam kolay. Bir ağaç bile yaşayabildiğine göre yemek, besin oldumu tamam. Derdim ferrarilerim, kapımda bir sürü kul köle olacak insanım ; sağlam hatunlarım olsun değil.

Marangozda çalışırım, avrupaya gidip benzin pompacılığı yaparım, yine iş olur. Hindistana gider, orda teknoloji şirketlerinde iş bulurum. Birşey yaparım sıkıntı değil.

Sorun şu ; beni tatmin etmeyecek olması. Elimde teknoloji var ; herkesden önce teknolojiyi takip ediyorum. Yapabileceğimi biliyorum. Beni tatmin edecek birşey değil. İnsanlara yararlı olmak varken parça kontör'ü satıp ne yapıcam ? Parça kotör'ü bulan adam olmalıyım.

abi ben konuyu yanlıs anlamısım ben senn okul bitene kadar seni idare etcek bi iş arıyosun sandım.. 

@smirnof ne kızıon yaa :D yanlıs anlamısız alla alla

bide anlayamadıgım nokta illa kendi şirketinimi açmak istiyorsun yoksa baskasının yanında da calısabilirmisin?    kafandaki projeleri neden tamamlayamadın?

şu anda aklında baska projeler varmı yapmak istediğin? tam olarak hangi noktada kitlendiğini düşünüyorsun? psikolağa gitmeyi düşündünmü?

NesTo | same shit diffirent asshole
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

@ sandman : abi gerçekten çok zaman kaybettim. 22 yaşındayım, 3. senemde hala 1. sınıftayım. Aileme yardım olsun diye %50 burslu geldim, c'nin altındaki dersler sayılmadı. 2. sınıfken, bi anda 1. sınıfa düştüm tekrar. Bildiğin bombok. Bir ev parası gitti. Boşuna.

Şu an vakit kaybetmeye zamanım yok. Şimdi başlasam 26 yaşıdna mezunum. Sonra 2 sene master (büyük ihtimalle hindistanda) ki 28-29 ; dön gel askerlik, sonra iş hayatı eder 31-32.

32 yaşından sonra proje gelişrisem ? tarcanbot tarzında yapay zeka değilde, yararlı bot yazmaya başlasam ; muhtemelen 10 sene içinde appleda, siride daha iytisini yapar. html5 ile konuşmayı yazıya çevirttim (chrome) ve tarcanbot'un şu anki hali (bir kaç api ekleyince güzelleşti) siriden kat kat daha sağlam. 2 senem var hepsi bu. Sonra oda bitecek.

Esas sorunum şu ; okumaya mı yoksa iş hayatına mı karar veremedim. İŞ hayatında henüz geleceğim yok. Okurkende çalışmam gerek. Freelancer yada herhangi bir şekilde. Fakat hayatı kaçırıyorum gibi bir his var ve bu delirtiyor.

--

@ opensource2009 : zaten birşeyler yapmam gerektiğinin farkındayım. Fakat o apple ürünlerini kullanıp apple fanboyluğu yapmam 1 senelik dğeil. Onun ötesinde kaç google projesini takip ettim, kaç google kitabını okudum. Seminerlerini izledim. Onunda önceleri mevcut. 2006 da pardus neymiş lan diye başlayıp bugün Apple'a kadar gelen birşey. Google güzeldi fakat kendimle özdeşleştiremediğim yan vardı. Oda yenilik. Olanı harika şekilde yaparlar. Çünkü mükemmel bir mühendislik şirketi.

Fakat yeni ürün çıkartmak, mühendislikten çok daha ötesini gerektirir. Apple, Windows, Facebook, Google... Bunların hiç biri üniversite diplomasını aldıktan sonra ortaya çıkan şeyler değildi. Üniversitedeyken yada üniversiteyi terk ettikten sonra geldi. Kısacası evet üniversiteden birşey öğrenmem gerek.

Fakat bu fikir vereceği anlamına gelmez. Tarcanbot'u geliştirmek için hocaların yanına gittim, durumu anlattım bana yapay zekayı anlattılar. Zaten biliyorum. Tarcanbot yapay zekalı bir asimo botu olsun istemiyorum. Onlara bunu anlatamadım. Hava kaç derece dediğinde ; browser ile (html5) nerde olduğunu öğrenip ; yahoo'nun hava durumu API'sine gidip, ordan api çekmesi gerek.

Benim istediğim bu. Yapay zeka değil. Yapay zeka insanların işine bunu kadar yaramıyor şu anda. Ses tnaıma, parmak izi falan filan var ; ileri mühendislik. onları kaç yerde kullanıyoruz ? evet gelecek orda ama kaç sene sonra ? Herkesin kullanabileceği birşeyler gerek. Ve işlerini kolaylaştıracağı.

3 sene önce tarcanbotla bunu düşünmüştüm ama sağolsun iPhone dediğim işleri uygulamalar ile yaptı. Hala yılmadım, farklı fikirler var. Fakat zeka olmama , olmamam yada öyle düşünmen (sonuçta beni tanımıyorsun) hiç bir anlam ifade etmiyor. Elimde proje var, elimde birşeyler var. Ben bunları kullanmak istiyorum.

Beylik cümleleri dediğin şeyler ; şu an mağra devrinde değil ileri teknoloji dünyasında yaşamamızı sağlıyor. Hayalleri olmayan bir insan makinadan farksızdır. 

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek

zumsuk herkesin dediği aynı hocam.Sen kendini boksör olmadan Muhammed Ali atfediyorsun.Senin gibi piyasada cok insan var.Ama misyonları vizyonları yok.Seninde tek özelliğin bu sende görüş darlığı yok.Kendini bir kavanozdaki kurbağa gibi düşün.Sen ben bu kavanozdan dışarı atlayabilirim diyorsun ama atlamaya çalışmıyorsun.Diğer insanlarda dışarı atlamama ne gerek var zaten burda da yaşanıyor diyor.İşte olay bundan ibaret.

Senin yaptığın tarcanıda biliyorum ama hacı kusura bakmada Merve diye bir bot var onun kadar bile olamamıştı o botun.Çünkü gerektiği kadar üzerinde durmamışsın.

Arkadaşların dediği gibi kendin özel olmak istiyorsan tek yapabileceğin calısmak.Böle giderse dediğim gibi 2-3 sene daha kendini özel hissedersin ve potansiyelini eritirsin.Ama özel olamazsın.Bu bir kac senelik periyodun sonunda da ne misyonun kalır ne vizyonun.Tek çare kendini sıkmak ve çalışmak.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

çalışmaktan korkum olmadı. Birazda ailemin ısrarıyla çalışmadım. Annem para kazanmaya başlarsam tatlı geleceği için korktu.

Ben okula başladığımın ilk senesinde, 2. senesinde , 3. senesinde ve bu sene başında sürekli olarak kıbrıstan bunaldım diyordum. Şu an beni almaya karar verdi. Bu sefer gittiğimde ar-ge şirket için okul diploması gerektiğini falan araştırdım. Destek için. İlk defa okulu bitirmek için geldim. Diplomayı almak için. Fakat bu dönem dön gel dedi.

Bu dönemde bekle diye ikna ettim. Son dönemim olabilir, yada herşey güzel olabilir. Kıbrısın bu kadar boktan olduğuu yıllardır herkes söylüyor . Burda okuyanlar, ben. NEden bu dönem ? 3 sene önce yapsaydı , ev almış olacaktık. Ben iyi kötü bir düzen oturtmuş olacaktım. Tam proje ve okul için birşeyler düşündüğüm dönem.

Daha iyi oldu, bu dönem sıkı çalışıp, proje geliştirip, iş yapabilirim. Günde 4-5 saat uymaya alışabilirim. Problem değil. Pazar günü dinlenirim.Fakat o kadar garip birşey oldu ki.. Hoş birşeyler yapmam gerektiğinin zaten farkına vardım. Zaten biliyordum yapamm gerektiğini fakat ; Dışarda çıkıp dolaşmak, youtubeda önerilen 2 videoya daha bakmak , oturup boş boş insanlarla takılmak yerine ; bunlara yönelebilirdim.

Şimdi yönelicem. Olayın özü bu. Maalesef okulda aklımızı kullanmayı öğretiyorlar. Beden, hayal, his nasıl kullanılır nedir, hakkında 2 gram birşey vermediler. İnsanlar hayallerine nasıl ulaşılır çözmek zorunda.

Fakat hepsi okulunu oku, ingilizce öğren, evlen şeklinde ortak dili konuşuyor. Bunlara kıymet veriyorlar. Sonra kendi koydukları kuralları uygulıyorlar. Sonra tekrar uyguladıkları kurallara , sırf kendileri yapıyor diye saygı duyuyorlar.

--

Bölümde 10-12 hocayla oturup konuştum. Fakat vizyonunun geniş olan bir adama rastlamadım. Şarapçı, profesör, işadamı... Ne olduğu fark etmez. Hayallerini gerçekleştiren bir adam bulsam ; kouşucam fakat yok. Okul oku, okul bitir, bi ton projede çalış... Böylelikle tecrübe edinirsin. Durum bu. 

Bu kurala uymayıp, hayallerinin peşinden giden ve başaramayanlara aptal dediler. Bu kurallara uymayıp, hayallerinin peşinden gidip başaranlara dahi dediler.

Ve aptal/dahi adamlar piyasada fazla yok. Aptal yada dahi olması önemli değil. Şu boktan kuraların dışında yaşabilen insan yok. Helşe bizim toplumda, çok az. O yüzden konuşacak birini bulamıyorum.

İnsanlar toplum olmayı istiyor, parçası olmayı. Çünkü işler kolay. Yapılması ve yapılmaması gereken şeyler var. Bunlara uydukları sürece vicdanları rahat. Fakat iş birey olmaya başladığı ; kuralların aslında o kadar mantıklı olmadığını düşünmeye başlandığı an farklılaşıyor. Yapılması gereken ne ? nasıl olmaı ? bunun bir kuralı yok, okullarda öğretilen bu değil.

Mühendislere imkansız denen şeyler, mühendis olmayanlarca yaptırıldı. Kalıp düşünmekten kurtulmak gerek

------

Fakat işn sonunda okula devam ediyorum. Daha sağlamlaşıp bitirmem gerek. Rektörlüklebir iki iş yapıcam. Bu programlama konusunda değil ama organizasyon. Kendi projelerime ufak ufak girişicem. Mümkünse, dışarı site yapıcam. Bu şekilde devam ettirmem gerek. Başka çarem yok.

Fakat sıkı, güzel, aklımı başıma getirici ders oldu. Bir sürü (en kötü olanlar bile) fikir geliyor insanın aklına. Sonra yaşadığı hayatın güzel olduğunu anlıyor. Devam etmek için gaz, azim, korku... ne gerekiyorsa o geliyor. Bu yüzden evet, hayatımın güzel olduğu halde ne kadar boktanlaştırdığımı grödüm. Düzeltip, devam ettirmem gerek.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zone
    zone's avatar
    Erkek

bence de bir yerden başlama sıkıntısı var..  şöyle düşün projelerden 1 tanesini yayınla.. gün geçtikçe eskiyecek eskidikçe şarap misali güzelleşecek hatalarını göreceksin düzelteceksin.. falan fialn.. seni yavaştan tanıyacaklar..  bu arada küçük işler de yapacaksın ki cebine para gelsin.. küçük iş dediğim bir kaç kişiye herrhangi bir site açmak gibi.. sonra 2. projeyi süreceksin piyasaya.. bu sefer eskisi tuttuysa bu üstüne oturmuş olacak ve merdiveni hızlı atlamanı sağlayacaktır..

yavaş yavaş gelişe geliştire olucak gidecek..  o basit işleri bence önemsememezlik yapma..  onlar çerez parası olur ;) ben sen kadar bu bilgilere sahip olsam ne yapardım bilmem.. çok bilgi var onlar seni nereye gideceğini şaşırtıyor  ama senden gizlice bişeyler öğreniyorum bunları kendime uygulayamıyorum orası ayrı tabi :D konuşmak kolayda.. bence okulu bırakmaman iyi olmuş yoksa çalışırken yapmak çok zor vakit ayıramazsın bir kere..

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek

galiba ülkemizde az çok zeki olup da kendi başına programlamayı öğrenip birşeyler yapmayı da başarabilen insanların genel olarak yakalandığı psikolojik bunalıma yakalanmışsın. ne üniversitenin teknik bilgisini küçümse ne de ülkemizdeki iş hayatını küçümse. ne de kendini dünyayı değiştirebilecek kadar büyük bir insanmış gibi gör. steve job'ın kitabından alıntı yapmışsın gibi hissettim yazdıklarından ama o insanlar az çok birşeyleri başardıktan sonra çok büyük hayallere yöneldiler, sen şu durumunda ben böyle yapacağım, siri'ye şöyle kafa tutacağım, dünyayı değiştireceğim dersen kalırsın şu durumda ne yazık ki. :/

ayrıca siri'ye kafa tutmuşsun da işin en zor kısımlarından olan speech recognition kısmını google'ın servisiyle hallediyorsun sanırım? o teknolojiler alanında uzman matematik ve bilgisayar dallarında çalışan onlarca insan tarafından üretiliyor bilmiyorum farkında mısın.

son olarak sana göre büyük bir projeni yayınladığında çok büyük ihtimalle beklediğin ilgiyi görmeyeceksin, bu da seni sonraki aşamada depresyona sokar bilgin olsun. sadece yazılımla ilgili bir olay değil bu pazarlamasından tut reklamına kadar birçok etmen var bu işte.

. . .. . ... .
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SinusX
    SinusX's avatar
    Erkek

Buremba bunu yazdı:

galiba ülkemizde az çok zeki olup da kendi başına programlamayı öğrenip birşeyler yapmayı da başarabilen insanların genel olarak yakalandığı psikolojik bulanıma yakalanmışsın. ne üniversitenin teknik bilgisini küçümse ne de ülkemizdeki iş hayatını küçümse. ne de kendini dünyayı değiştirebilecek kadar büyük bir insanmış gibi gör. steve job'ın kitabından alıntı yapmışsın gibi hissettim yazdıklarından ama o insanlar az çok birşeyleri başardıktan sonra çok büyük hayallere yöneldiler, sen şu durumunda ben böyle yapacağım, siri'ye şöyle kafa tutacağım, dünyayı değiştireceğim dersen kalırsın şu durumda ne yazık ki. :/

ayrıca siri'ye kafa tutmuşsun da işin en zor kısmı olan şey olan speech recognition kısmını google'ın servisiyle hallediyorsun sanırım? o teknolojiler alanında uzman matematik ve bilgisayar dallarında çalışan onlarca insan tarafından üretiliyor bilmiyorum farkında mısın.

son olarak sana göre büyük bir projeni yayınladığında çok büyük ihtimalle beklediğin ilgiyi görmeyeceksin, bu da snei sonraki aşamada depresyona sokar bilgin olsun. sana yazılımla ilgili bir olay değil bu pazarlamasından tut reklamına kadar birçok etmen var bu işte.

Aynen katılıyorum o adamların çoğu dünyayı değiştiricem diye yola çıkmadılar (google hariç) günü kurtarmak birazcık para kazanabilmek uğruna bişey yaptılar şansları yaver gitti orjinal bişeyler yaptılar ve tutunca değiştirebildiklerini gördüler

Bide bi çin atasözü vardı "En dibi görmeden asla en tepeye çıkamazsın" diye olayları akışına bırak rahat ol biraz :)

Si vis pacem para bellum.
Toplam Hit: 4750 Toplam Mesaj: 41