İş Kuranlardan İş Kuracaklara Tavsiyeler
-
izlemedeyiz
-
Müritler,bazılarınız reserved,sonra ekleyeceğim vs demişler onlar tecrübelerini paylaşırlarsa çok iyi olur.
-
güzel konu olmuş hakkaten sabitlenmesi gerek.
benim anlamadığım birşey var şimdi tedarikçiler aracılığıyla mal aldınız sitenizden satıyorsunuz. mal 100 tl ye geldi buna birde fatura siz kestiniz %18 kdv etti 118 artı kargo 10 tl etti 128 tl 100 tl ye maliyeti olan bir ürünü satarken 128 tl ye sattığınızda ancak fifti fifti oluyor. hesap böylemi. eğer böyleyse esnaflık çok zor. mantıken kar etmeden verği ödüyoruz. olayı bilen biri yazabilirmi?
-
NuLL29 bunu yazdı
güzel konu olmuş hakkaten sabitlenmesi gerek.
benim anlamadığım birşey var şimdi tedarikçiler aracılığıyla mal aldınız sitenizden satıyorsunuz. mal 100 tl ye geldi buna birde fatura siz kestiniz %18 kdv etti 118 artı kargo 10 tl etti 128 tl 100 tl ye maliyeti olan bir ürünü satarken 128 tl ye sattığınızda ancak fifti fifti oluyor. hesap böylemi. eğer böyleyse esnaflık çok zor. mantıken kar etmeden verği ödüyoruz. olayı bilen biri yazabilirmi?
hocam öyle yaparsan 1 lira bile kazanamazsın hamballık olur.Maliyet üzerine kar marjı koyarsın örnek olarak %30 130 tl ye işin maliyeti + %18 kdv ekle+10 tl kadar o şekilde satış yapabilirsin.(böyle biliyorum)
-
mekan konusuna çok dikkat edin iki kuruş daha az kira verelim diye ispar iş merkezi gibi lanetli bir yerde ofis kiraladım kimse uğramaz oldu her türlü dolandırıcılığın yapıldığı naylon faturacıların en çok kullandıkları iş merkeziymiş aman diyim uzak durun :)
-
ÇİZ
-
Merhaba,
Bircok arkadas ortakliktan yakinmis. Ama bazi durumlarda ortak demek güc demektir. (Finans eden bir ortak ya da akil verip isleri gelistirebilen bir ortak her zaman iyidir.)
Bir de islerin akisini daha kolay saglayabilmek icin riski cok az olan ve nakit dönen islere yönelmek iyidir.
Ayrica cevre cok onemlidir. Networking dedigimiz olay yani.
Yine de özetlemek gerekirse; Doğru yer, doğru zaman, doğru iş.
Hayirli isler.
-
Şirket veya bireysel olarak yapabileceğim bir işte gelir beyan etmek zorundayım, gelir vergisi ve diğer vergiler açısından hangisini seçmem benim için daha iyi olur
-
-Aynı/benzer işi yapan başka bir-iki firmada birkaç yıl çalış. Hem müşteriyi hemde piyasayı tanırsın.
-Sektördeki diğer rakiplerinden farkın olsun. Bununla ilgili bir fıkra var. Büyük ihtimal biliyorsundur ama yine de yazayım.
Firmanın birinde makine bozulmuş. Tamirci gelmiş olmamış, servis gelmiş olmamış yok çalışmıyor makine. Biri demişki üni de mühendislik fakültesi var hocalarına soralım. Hoca ne anlar muhabbeti olmuş ama çare yok haber vermişler. Hoca gelmiş açmış cizimleri sessizce saatlarce incelemiş. İzleyenler çatlamışlar ama ses de çıkarmamışlar. Sonra 1 tane çekiç istemiş. Çekici eline almış, eğilmiş makinenin kenarına vurmuş. Makine çalışmaya başlamış. Herkes sevinçli. Aradan zaman geçmiş yollamış faturayı 1000 dolar. Patron delirmiş, altı üstü çekiç vurdu deyip fatura ayrıntısı istemiş. Ayrıntı gelmiş. 1 dolar çekiç vurmak, 999 dolar çekici nereye vuracağını bilmek.
Benzer şey doktora gitmek gibidir. Aile hekimine gitmek neredeyse bedavadır ama profesöre 2 kere gitsen vereceğin asgari ücreti geçer.
-Rakiplerinden bilgi olarak birikim olarak ciddi farkın olsun. Piyasada 150 tl ye 100 metrekare evin elektrik projesi çizen de var 5000 dolara da var. yılda 150 tl ye çizen 500 iş alıyor, 5000 dolara çizen 20 tane alıyor ama daha çok kazanıyor. Fark işi bilmek, malzemeyi bilmek, örneğiminde evin hanımının isteyeceği, fark olacak imalatları bilmelik. Ev işinde parayı erkek verir ama işi hanım seçer. Birnevi erkek sağdece bankamatikdir.
-Sektörü takip et. Piyasadan herhangi birşeyi müşterinden öğrenme. İnsanlar seni cözüm aracı olarak görsün.
-Akrabalarını işe alma. Dökme altın olsa, bulabileceğin en iyi eleman olsa yine de alma. Direk batarsın.
-Herşeyinin yasal olmasına dikkat et. Windowsundan sektörel yazılımını kadar lisanslı kullan. Excel kullanacaksam ubuntu kur üzerine libreoffice kur ama asla kaçak yazılım kullanma.
-Her şeyin kayıtlı olsun.
-Kazandığını mala yatır. Bu çok önemli. Ticarette satarken değil alırken kazanırsın. Mesela genelde inşaat demiri kışın ucuzdur ama peşin paran varsa ucuzdur. Aralıkta 20 tirilyonluk demir alıp yaz sezonunda 30-35 trilyona satıyor insanlar.Mutlaka kazandığını mala yatır. Tabi malı ne zaman alacağını kaça alacağınıda bil.
-Her şeyin kayıtı olsun. Lafa mal satma, hizmet verme.
-Sgk ve vergi dairesi ile asla asla papaz olma. Adamlar bitirirler seni, belini doğrultamassın.
-Bankalardan kredi alma vb. yapma. Bir arkadaşım banka=yasal tefeci demişti.
-Kredi kartıyla satılabilecek tutarlarda iş yap.
-Veresiye ye iş yapma, mal satma. Çeyreğini bile toplayamassın.
-Faizli para alma ve mümkünse de varme. Faiz her zaman piyasada mal alıp satmaktan daha pahalıdır. Sıkıştığında 100 e aldığın malı 98 e sat 95 e sat. 100 tl nin faizi 5 den çook fazladır. Bu nedenle paranı mala yatır diyorum. Mal herzaman paradır.
-Gizli giderleri hesapla.
-Dükkanını-deponu sigortalat.
-Kriz zamanında vazgeçilemeyek sektörü seçersen daha rahat edersin. Mesela müşterin diğer işyerleriyse her şartta ihtiyac duyacağı şeyleri hizmetleri sat.
-İş yapmış olmak için iş yapma. Mal satmış olmak için mal satma.
-Devlet hemen herşeye destek veriyor. Otel işletmekten, inek yetiştirmeye liste uzun. Destekte fena değil. %60 a kadar veriyor desteği üstelik karşılıksız. İş yapmak istediğin konuda iyice araştır bak bakalım destek durumu nasıl.
-Muhasebecin düzgün olsun + yinede güvenme muhasebecine. Ön muhasebeni kendin tut.
-Birine iş yaptıracaksan en basiti matbaada kart bile bastıracaksan işi bitirtmeden,malı teslim almadan para verme.
-İlk bir yıl dükkanı döndürecek para kazanamayacaksın, kendini hazırla.
-Reklamın olması gerekirmi düşün? Mesela sanai makinesi satışı servisi ol. Milyon dolarlık makinelerden bahsetmiyorum en basit salam kesme makinesi de olsa müşterin seni bilsin. Potansiyel mal satabileceğin yerlerde saat ajanda vb. reklamın olsun. Saat sıradan olmasın ki diğer firmalarınkini duvara asıp seninkini başka bir ilde okuyan yeğenine vermesin. Yada ajanda vereceksen ciltli defter gibi olmasın. Vereceğin kişinin işine yarayacak bilgiler olsun, yanında taşıyabileceği güzellikte olsun. Mühendislik odalarının özelliklede 2012 mimarlar odasının ajandasını incele.
-Diploma iş yapmıyor, tecrüben olsun. Salt Diplomana güvenme. -
çizik