Işığın Hızını Nasıl Ölçersiniz
-
Gidiceksın hocaya diyeceksınkı :
e = mc kare nasıl kare yapıldıgını bılmıyom sız zaten formulu bılıyorsunuz bakın sımdı bir foton yanı ısık bir elektron ve bir pozıtronun yuksek hızda carpısması ılen olusur e=mc kare ise enerjiyi bulacan pozıtronun ve elektrorun kı yaklasık bir protonun 2000 de 1 i dir orada elektronla pozıtronun birlesmesı ıcın gereken enerjiyi bulursan c karenın neden ısık hızının karesı oldugunu anlatabilirsin yardımcı olabildiysem ne mutlu bana bunu hocaya soyle en azından bi 80 alırsın suan yemek yıyorum yanı kan mıdemde toplanmıs durumda bazı kavramları ters yazmıs olabilirim affınıza sıgınıyorum
-
yanına işi gücü olmayan birini daha (kardeşin olabilir:) alacaksın.muhtemelen yaşı itibari ile kolunda elektronik bebe(casio)saatlerinden olacaktır.saatin kronometresini açtıracaksın.sonra apartmanın en üst katına bir el feneri alıp çıkacaksın.kardeşinide en alt kata yolluyacaksın.merdiven boşluklarından taa en alt kattaki kardeşine el işaretiyle uyararak feneri açacaksın.oda bir hışımla kronometresini çalıştırıp durdurcak:)))
-
triumpun bir hışımla dediği saniyennin 100binde biri felan :D
-
smok3 bunu yazdı:
-----------------------------
Yöntem biraz zor ama kesin sonuç:
Şimdi hocanın evinin önünde bi tane atom bombası patlatcan.sona ortaya çıkan enerjinin,bombanın kütlesine oranını bulacan.sonuç:ışık hızı(c)
E=MC^2
bir de karekökünü alacaksın tabi :) -
Triumph bunu yazdı:
yanına işi gücü olmayan birini daha (kardeşin olabilir:) alacaksın.muhtemelen yaşı itibari ile kolunda elektronik bebe(casio)saatlerinden olacaktır.saatin kronometresini açtıracaksın.sonra apartmanın en üst katına bir el feneri alıp çıkacaksın.kardeşinide en alt kata yolluyacaksın.merdiven boşluklarından taa en alt kattaki kardeşine el işaretiyle uyararak feneri açacaksın.oda bir hışımla kronometresini çalıştırıp durdurcak:)))
-----------------------------oda bir hışımla kronometresini çalıştırıp durdurcak:)))
buna sen inanıyon mu böyle bişi imkansız :D:D:D
-
şaka yaptım böyle bir şey tabii ki imkansız ama.hesaplama bunun mantığında yapılıyor.ultra duyarlı cihazlarla.başka bir alternatifi yoktur heralde.
-
hacı bi parmağın anahtarda olsun gözlerin ampülde
anahtara bas içinden say geçen süreyi güzünle ampül arasındaki mesafeye böl (:
abi düz mantık böle hesaplıcan yada sana bi fikir verem
fotoselli bi devre yap ama hem anahtar hem fotosel olsun
tabi pic programlama feln lazım devre kaç saniye sona kapandı feln (: log tutcak bişiler
sona ışığın anatarı ile devrenin anahtarına eş zamanlı bascan sona loglarından bakıcan bi kaç hesap (: sona ışık hızın elinde
şu devre kafanı karıştırabilir.o log tutma feln uzun sürer bide nasıl logunu tutucan o var (: tabi led yakıp söndürüp led'in durumuna göre yapabilirsin. saatlerin ekranı gibi bi yerde log u gösterebilirsin
yabi bunlar için biraz yardım alman lazım
-
saol un arkadaşlar hepinize teşşekür ederim ayrı isminizi yazacaktım biraz uzun sürüyor
fotoselli bi düzenek bende düşündüm ama fotoselli bi makina da biraz geç algılıyor bildiğim kadarıyla unutmayın ki ışık sn nin 600.000 birinde 500 metre yol alıyor yani sn nin 600.000 biri kadar bille bi yanlışlık olsa 500metre fark oluşuyor bu da çok büyük bişey
ibrahim_c: dedi ki
Gidiceksın hocaya diyeceksınkı :
e = mc kare nasıl kare yapıldıgını bılmıyom sız zaten formulu bılıyorsunuz bakın sımdı bir foton yanı ısık bir elektron ve bir pozıtronun yuksek hızda carpısması ılen olusur e=mc kare ise enerjiyi bulacan pozıtronun ve elektrorun kı yaklasık bir protonun 2000 de 1 i dir orada elektronla pozıtronun birlesmesı ıcın gereken enerjiyi bulursan c karenın neden ısık hızının karesı oldugunu anlatabilirsin yardımcı olabildiysem ne mutlu bana bunu hocaya soyle en azından bi 80 alırsın suan yemek yıyorum yanı kan mıdemde toplanmıs durumda bazı kavramları ters yazmıs olabilirim affınıza sıgınıyorum
bunu biraz açarmısın bişey anlamadım
-
einsteinin e =mc kare formulune gore enerji maddeye donusebilir
buna gore bize gerekenler :
1- Isık hızının formule etkısı kı bu elımızde yok bunu bız bulacagız
2- Isık yani fotonu olusturan elektron ve pozıtronun kutleleri kı bunlar bir protonun 2000 de 1 i dir .
3-elektronun ve pozıtronun kafa kafaya carpısarak foton olusturması ıcın gereken enerji kı bunun birimini ben bilmiyorum
sımdı elımızde 3 sıkkın cvbını da buldugumuzu varsayarak
e=mc kare formulundekı
e =enerji 3 maddeden bulduk
m= kutle elektron ve pozitronun kutlelerini verdim
ckare = buda formulun eksık kalan kısmı 1 bilinmeyenlkı denklem bi zahmet cozuverın
-
bak hocaya sunu da sunabilirsin bir elektoron bir fotın yanı ısık kadar hızlı gıder Fransa Isvıcre sınırındakı parcacık hızlandırıcısını ornek verırsın adı CERN burada bir tup ıcerısıne proton parcacıkları koyuyorlar borunun etrafınada elektrık verıyorlar yanı elektron - proton + oldugundan proton elektronlara yanı ısık hızına ulasmaya calısııyor burada 500 kg bakırı eritmeye yetecek enerji cıkıyor sana kalan formulden yola cıkarak
1- kullanılan protonların kutlesı
2-bakırın erime enerjisi joule ile ifade ediliyor sanırım
sımdı bunları bıldıgıne gore proton kutlesı.ısıkhızı =enerji ise burada
sadece ısık hızı bilinmeyen olarak kaldıgından bir bilinmeyenlı bu basıt denklemı cozmen sanırım zor olmayacak ahh ahh hocalar bıze bole sorular sormuyorlarkı tutturmuslar almanca almanca aq anlamıyorum ıste almancadan sası oldum sınıfta kalmak korkusuyla kopya cekmekten ama ondan da bısı anlamıyom kelımelerı sacma sapan yazıyom hoca puan vermıyor off off ne yapcam ben anlasılan okula bağıs yapmam gerekecek :D