Islam‘In, Müslümanların Ve Müslüman Olmayanların Bakışları
-
Merhabalar,
Daha önce islam kültürü ile ilgili konu açmıştım ve referans kitap talep etmiştim
http://tahribat.com/Forum-Islam-Kulturu-Projem-Icin-Kaynak-Gerekiyor-201060/
bugün hocayla görüşmem vardı, bu konunun çok fazla derin olduğunu ve tam olarak neye odaklanmam gerektiğinin belirli olmadığını söyledi.
Benim de aklıma müslüman olmayanların, müslümanlar bilime hiç bir şey katmadı düşüncesine karşı bir şeyler hazırlamaktı ama hoca ben fransızım dedi, ve fransa çok kapalı bir ülke, tarih derslerinde sadece fransa fransızlar gördük ama buna rağmen derslerde bilim çok şeyini arap müslümanlardan aldığını öğrendim dedi.
O iş de yattı yani sonra aklıma müslümanların, müslüman olmayanların ve kur'an ın bir konu hakkında ne söyledikleri ile ilgili bir şey geldi ve hoca da kabul etti.
Biraz daha detaya inersem, 3 şekilde inceleme yapacağım
1- Kur'an ne söyler
2- Müslümanlar ne söyler (referans olarak hadisler, icma,kıyas alınabilir)
3- Müslüman olmayanlar ne söyler
örnek olarak islam'da hristiyanlar nasıl görülür?
1- Kur'an ın hristiyanlar ile ilgili söylediklerini yazacağım
2- müslümanların onları nasıl gördüğünü yazacağım (teröristler de dahil çünkü onlar müslüman kimliği ile kendini gösteriyor)
3- müslüman olmayanlar, nasıl düşünüyor bu konuda onu yazacağım
yine başka bir örnek, kadınlar
1- kur'an kadınlar için ne söyler
2- müslümanlar kadınlar için ne söyler
3- müslüman olmayanlar, islam'da kadının yeri için ne söyler
umarım anlatabildim.. Bunla ilgili kaynak bakıyorum yine.. 3 alanda açıklama yapacağım için farklı görüşlerden kaynaklar gerekli. Akademik yazılar, kitaplar olabilir, ingilizce kitaplar/makaleler olabilir. Ve tabi ki güzel bir kur'an sitesi lazım. Yani hristiyan diye arattığımda hristiyan kelimesinin geçtiği ayetler çıkacak ve bunu çoklu dil olarak sunarsa güzel olur.
yani türkçe,ingilizce,almanca, fransızca ve makedonca olarak yoksa tek tek ayetleri bulmak zorunda kalacağım.
neden çoklu dil? çünkü ingilizce ayeti okuyanların anadili ingilizce değilse büyük ihtimal anlamayacaklar çünkü bazı kelimelerin çevirileri çok zor o yüzden herkesin anadilinde ayetleri koymak istiyorum ki daha net anlaşılsın.
Desteklerinizi, yardımlarınızı, önerilerinizi bekliyorum
Not: diğer konuda kaynak veren arkadaşlara çok teşekkür ederim, hoca çok beğendi referansları çok güzeller ve kabul edilebilir dedi :)
-
Biliyorsun ki, İslam'ın 3 leme(trinity) konusunda Kuran-ı Kerim'de bulunan sert ayetler vardır.Müslümanların bakış açısından yola çıkarak bu ayetleri sunarsan, duruma çok iyi yaklaşmayacakları kanısındayım.Çünkü şu anda avrupada hristiyanlık konusunda yeni bir dini düşünce yayılıyor.Bu düşünce 3 lemeyi kabul etmiyor bunun yanında katolik inancını benimsemiyor ve Papa'lık sistemini kabul etmiyorlar.
Bu yüzden Avrupa'nın büyük çoğunluğunu oluşturan katolik inancı bu güruhtan haz etmiyor.
Bir ikincisi Hz. Meryem anamızın ve İsa peygamberin İslam'daki önemini vurgulamanı öneririm.Günümüzde de islam inancını yobazlaştıran terör örgütlerinden örnek vererek ayetlerle bu durumun aslında İslam inancında kabul edilemeyeceğini açıklayabilirsin.
Son olarak Psikolojik analizlerle incelenmiş bir kitabı önerebilirim.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=444804
-
dil hakkında öneri: mission dawah'ın sitesine gir tüm ülkelerin dillerine ait kuran çevirileri var. muhtemelen sağlam çeviridir.
-
Düz yazı halinde uzun uzun yazmaya gerek yok aslında her biri için ayrıntıya girileceğinden her biri için kaynak verilmesi gerektiğinden sadece senin istediğin şekilde madde madde cevaplayıp en temel kavramlarıyla açıklamak doğru olur gerisni sen ayrıntılı şekilde yazarsın,
1-Kuran ne söyler?
Kuran içerik olarak 20 küsür senede parça parça oluştulmuş anlık olaylara, sorulan sorulara, yaşanan toplumsal gelişmelere, içinde bulunduğu sosyal şartlara göre kendine has bi uslupla cevap/açıklama olarak verilmiş astronomiden,biyolojiye jeolojiden sosyolojiye, tıptan fiziğe, anatomiden zooloji türlü alanla ilgili çoğu en temel konularda olmak üzere, bi kısmı ise çağın insanlarının entellektüel bilgi birikimi ile kesinlikle açıklanamayacak mucize olarak adlandırılabilecek şeylere dem vurması ile 1400 yıllık bir kitap olmasına rağmen ne bir bilim ne sadece sosyal hayatı değiştirmeye yönelik bi manifesto kitabıdır, kendisinin değimi ile insanlara nereden geldiğini nereye gideceğini nasıl bir yaşam sürmesi gerektiğini söyleyen bi öğüttür, her çağda kendisinin insan sözü olamayacağını söyleyen bi fenomeni muhakkak çıkar,
2-Müslümanlar ne söyler?
Kimlik olarak kendini müslüman kabul eden şuan dünya üzerinde yaşayan insanların büyük bölümü kuran değil gelenek/ata kültü üzere bi anlayışla din yaşar, ibadetlerinde ahlak anlayışlarında bile, aslında sadece kuran baz alınsa bile milyarlarca insanın tek noktada buluşup buluşamayacağı bile gene tartışılır,
3-Müslüman olmayanlar ne söyler?
Müslüman olmayan ama kim? materyalist ile spitüralist bakış açısı için ayrı ayrı konuşmak gerek,
ingilizce kaynakta quranx.com a göz at
Zodiac tarafından 04/Kas/14 17:40 tarihinde düzenlenmiştir -
birçok ibadet yerlerini gezip gören inceleyen, farklı dinler ve inançalara sahip olan insanlarla uzun uzun oturup muhabbet etmiş biri olarak sana skype üzerinden bu bilgileri aktarabilirim. yazarak anlatmak imkansız gibi birşey beni yorma :)
bir üstteki postta arkadaşın yazdığı gibi bu çağda islamı kendi örf adet ve atalarından gelen alışkanlıklara göre şekillendirip öyle yaşıyorlar.
mesela : abi bizim oğlanı karıya götürdüm sevaptır öğrensin.
hacı günah değilmi ? hem oğlunun hem para verdiğin kadının günahı falan filan ?
yok abi günah değil. çocuk öğrensin. bizim mahallenin hocalarına sormuştum öğrensin diye karıya götürmek günah değilmiş. :S
zalimadam tarafından 04/Kas/14 17:46 tarihinde düzenlenmiştir -
cevaplar için teşekkürler
@esconda, söylediğin konuları beğendim hocam, can alıcı konuşarı seçmek lazım. toplam 7-8 sayfalık bir yazı yazmam gerek, sunumda da fazla vaktim olmayacak sanırm 15-20 dk o yüzden önemli konuları irdelemek gerek, bahsettiğin konular gayet güzel, teslis inancı ile ilgili ayetleri biliyorum, bir ayetde Allah, hristiyanlarla konuşurken bizim rabbimiz bir diyerek yaklaşın diyordu. Onlarla en güzel şekilde konuşmak gerek. Amacım tabi misyonerlik yapmak değil, katı ve kötü baktıkları islam için küçük de olsa kaplerinde bir güzellik bırakmak isterim
@daniel-koo, teşekkürler hocam dawa yı biliyorum, ama kur'an çeviri olayını bilmiyordum bakayım bi. dediğm gibi online arama şeyi olursa güzel olur
@zodiac, şimdi hocam önemli olan konu belirmek ve bunla ilgili 3 taraf için de kaynak belirlemek.. müslüman olmayanlar kim sorusuna gelince, hoca dedi bir sürü grup var, hepsi için olmasına gerek yok.. mesela X konusunda hristiyanlar ne düşünüyor, y konusunda yahudiler ne düşünüyor tarzı olabilir belki başka konuda ateistler ne düşünüyor olabilir.
Ama şu var, hristiyanlar diyince bunu nasıl ispatlayacağım, adamın biri kitap yazmıştır ama o onun görüşürüdür bunu nasıl tüm topluma mal edeceğim.. keza müslüman toplumlar için de öyle.. kültürel farkllıklar çok.. bir arap müslüman ile türk müslüman ya da malezyalı müslüman ya da iranlı müslüman çok farklı düşünebilir.. bunları nasıl ortak çatı altında buluşturacağım
-
zalimadam bunu yazdı
birçok ibadet yerlerini gezip gören inceleyen, farklı dinler ve inançalara sahip olan insanlarla uzun uzun oturup muhabbet etmiş biri olarak sana skype üzerinden bu bilgileri aktarabilirim. yazarak anlatmak imkansız gibi birşey beni yorma :)
bir üstteki postta arkadaşın yazdığı gibi bu çağda islamı kendi örf adet ve atalarından gelen alışkanlıklara göre şekillendirip öyle yaşıyorlar.
mesela : abi bizim oğlanı karıya götürdüm sevaptır öğrensin.
hacı günah değilmi ? hem oğlunun hem para verdiğin kadının günahı falan filan ?
yok abi günah değil. çocuk öğrensin. bizim mahallenin hocalarına sormuştum öğrensin diye karıya götürmek günah değilmiş. :S
:) hocam ben her türden insan tanıyorum zaten hristiyan bir ülkede yaşıyorum, eski kız arkadaşım ve şimdiki kız arkadaşım da hristiyan.. problem şu ki, bunları bilimsel çerçevede söylemem gerek. O öyle dedi bu böyle dediden ziyade bunun için referans göstermem gerek.
islam ne der için kur'an referanstır ama ya diğerleri? senin de verdiğin örnek gibi, sana göre yanlış ama onlara göre doğru şimdi ben müslümanlar bu konuda ne düşünür diye bilimsel bir şeyler ortaya koymam lazım ama bilmiyorum nasıl olacak
-
Hocam bu araştırmanı bitirince burda paylaşmanı isterim şahsen..
-
insanların bakış açısı kısmı epey zorlayıcı olmus senin icin. kolay gelsin.
-
Bence biraz dünya siyasetine ve siyonizme gir. Müslüman görünen terör örgütleri kurulduğunu ve terör=müslüman algısı yaratılmaya çalışıldığını, bu sayede islamiyetin dünyada kötü tanınmasını amaçladıklarını ama aslında islamiyetin tüm dinlerden daha hoşgörülü ve hümanist bir inanç olduğunu dip not olarak düşmelisin :)
-
Muslumanlarin gozunde diger tum dinler ve dinsizler cehennemlik, gerci ne dersek diyelim muslumanin biri cikip aslinda gercek muslumanlik oyle degil diyecek