folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Islam‘In, Müslümanların Ve Müslüman Olmayanların Bakışları

Islam‘In, Müslümanların Ve Müslüman Olmayanların Bakışları

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Daniel-Koo
    Daniel-Koo's avatar
    Erkek
    badass bunu yazdı

Eger gercek arastirma yapmak istiyorsan bilim kitaplarindan daha kolay arastirma yaparsin. Sonucta arastirma ile insanlarin nerden geldigini kanitlarla aciklamislar. 2-3 saatlik bir belgesel var Walking with Cavemen diye, belki ilgini cekebilir. 

Muslumanlikta diger dinler gibi insan hayali bir urun. Olumun hayatin bitisi olmasi insanlari korkutan bir kavram.

Ilk insan fosil kaniti 2-2.5 yil oncesine dayaniyor. http://www.nhm.ac.uk/nature-online/life/human-origins/modern-human-evolution/when/index.html

Ki insanlarin bundan cok daha once yer yuzunde yasadiklarina inaniliyor. 

Hadi diyelim ki 2 milyon yil once evolusyonumuzu tamamladik. Su an inandigimiz en yaygin dinler 2000 sene oncesine bagli. Yani 1998000 yil kimse ne Muslumanligi duymus ne baska bir dini. Sonucta Muslumanlikta Yunan Mitolojisi gibi birsey. Eskiden Zeus'a inaniyorlarmis simdi bakiyoruz sacmalik diyoruz.

Yanlis anlama, amacim senin inaclarina karsi cikmak degil sadece Musluman olmayanlarin bakislarindan bir parca paylasmak. 

Karikateist mezunu musun nesin?

Mesala İbrahim peygamber'in 4000 yıl önce yaşadığı biliniyor. Yahudilikten 1000 küsür yıl önce bir topluluğa ait olan Ebla Tabletlerinde İbrahim'in adının geçmesi, ona bir delil oluyor. Yirmi yıl kadar önce Şanlıurfa da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda milattan önce 10 bin yıllık göbeklitepe höyüğü bulunmuş ve bu medeniyetin din kavramına çok fazla önem verdiği görülmüştür.

Kur'an'ın çizdiği algıya göre Hz. Adem ilk bilinçli insan modeli. Ve bir tarihi yok Kur'an'da. Eğer, Adem'i (Kur'an bağlamında) ilk 'BİLİNÇLİ' insan modeli görürsek: senin verdiğin rakamın bir önemi yani dinler açısından verdiğin tarihin önemi kalmıyor. Hadi Kur'an'ı, İncil'i falan geç Hinduizm, upanişadlar, brahma purana falan da boru değil MÖ. 3000'e dayanır ve daha eski kalıntıları da mevcut. Günümüzde hala metinleri var.

Ve bunu bu şekilde gördüğümüzde ise Adem'in bir peygamber olduğunu, kavmine ya da çevresindekilere İslam'ı tebliğ ettiğini görebiliriz.

Tabi Adem derken, aslında bazı düşünürlere göre tek kişi değil bir topluluktan bahsedildiği görüşleri de vardır. Adem, sembolik geçer vs diyorlar. Olabilir de olmayabilir de.

Daniel-Koo tarafından 04/Kas/14 20:34 tarihinde düzenlenmiştir

ne diyon?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    badass
    badass's avatar
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

katkın için sağol hocam :) ama olaya biraz farklı yaklaşıyorsun. 

şimdi şöyle.. bir konu var diyelim kadınlar.. islam ın bu konuda söylediği nedir? müslümanların düşündüğü nedir ve müslüman olmayanlar, islam'da kadının yerinin ne olduğu hakkında düşündükleri nedir.. mesela bir hristiyan ne düşünüyor kadın islam'da nedir diye. biraz karışık cümle oldu..

şimdi bir sürü müslüman olmayan unsur var, budist ayrı düşünür yahudi ayrı düşünür deist ayrı ateist ayrı.. onların hepsini alamayacğım için mesela kadınlar konusunda hristiyanlar ne düşünüyor islamdaki kadının konumu için onla ilgili şeyler lazım

sen ise direk olarak evrim teorisini anlatmaya çalışmışsın ama benim konum ise islam temelli bir şey. islamdaki şu kurala hristiyan(müslüman olmayan) ve müslümanların bakışı nedir gibilerinden bir şey.

Soylemeye calistigini anladim, yapmaya calisitigin cok guzel birsey ancak bunlari siniflandiramayiz. Biz genelde Sunni ve Sii olarak iki tur musluman var diyoruz ki bu bile Kuran'in hic degistirilmedini konusunu karistiriyor. Cunku en azindan iki tur Musluman var, ve bunlarin kadinlara bakis acisi farkli. 

Turkiye'nin Ege bolgesindeki bir muslumanla, Sudi Arabistanin Nejd bolgesindeki muslumanin bakisi cok farkli. Her ikiside musluman ancak inanclarinin birbiriyle alakasi yok. Hiristiyan ulkelerindede bu durum ayni.

Mesala kadinlarin sunet olmasi hem Somali (Musluman) hemde Eteria (Hristian) da hala uygulanan bir kavram. Turkiye'de boyle birsey yapilsa pek kabul edilmez. 

Erkeklerin sunnet olmasi, hem Turkiye'de hemde Amerkada genel olarak uygulanan birsey.

Sudi Arabistanda kadinlar cok acik birsekilde erkeklerle esit degiller ancak Endonezyada esitlik cok dengeli. 

Din kulturle degisen bir sey. Bu yuzden hiristiyan ulkelerde bu oluyor diyemezsin, butun yapilan seyler aslinda kultur ve sosyal egitim/baski ile olan seyler.  Din kultur ile devamli degisiyor. Bunun kaniti farkli ulke ve kulturlerde ayni dinin nasil farkli uygulandigidir. 

Eger arastirma yapmak istiyorsan kulturel farkliliklara yogunlasiman sana daha fazla kaynak saglar ve daha genis bir bakis acisi saglar. 

Reza Aslanin bir kitabi var belki iyi bir baslangic olabilir. 

NO GOD BUT GOD: THE ORIGINS, EVOLUTION, AND FUTURE OF ISLAM

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

sağol hocam fikirler için :) senin söylediğin şey benim 2. kategori olarak nitelendirdiğim şey. Her toplumun kılık kıyafeti bir kültürel öğedir, ya da yemekleri.. Din konusunda da bazı şeyler kültüre adapte edilmiş, bunun yararları ve zararları farklı bir konudur ama kur'an da geçenden farklı bir yorum kullanılıyorsa o zaman o din Allah ın dini değil. İşte  ben bunun ayrımını yapmak istiyorum

Kur'anda söylenen ile, müslümanların uyguladıklarını göstermeye çalışacağım. Bazen paralel olur bazen zıt olur.. Ama hala inanırlar.. Mesla bir grup müslümanlar kerbela dolayısıyla kendilerini kesip biçmekte... Mesela bu kültürel bir şey ama adamlar bunu islam dininin bir parçası olarak görüyor..

işte bu ayrımları yapmak lazım..

Reza Aslan'ı biliyorum hocam daha önce bazı şeylerini izledim, kitabını da incelemiştim. Bakarım tekrar ona sağolasın

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Daniel-Koo
    Daniel-Koo's avatar
    Erkek
    badass bunu yazdı
    unbalanced bunu yazdı

katkın için sağol hocam :) ama olaya biraz farklı yaklaşıyorsun. 

şimdi şöyle.. bir konu var diyelim kadınlar.. islam ın bu konuda söylediği nedir? müslümanların düşündüğü nedir ve müslüman olmayanlar, islam'da kadının yerinin ne olduğu hakkında düşündükleri nedir.. mesela bir hristiyan ne düşünüyor kadın islam'da nedir diye. biraz karışık cümle oldu..

şimdi bir sürü müslüman olmayan unsur var, budist ayrı düşünür yahudi ayrı düşünür deist ayrı ateist ayrı.. onların hepsini alamayacğım için mesela kadınlar konusunda hristiyanlar ne düşünüyor islamdaki kadının konumu için onla ilgili şeyler lazım

sen ise direk olarak evrim teorisini anlatmaya çalışmışsın ama benim konum ise islam temelli bir şey. islamdaki şu kurala hristiyan(müslüman olmayan) ve müslümanların bakışı nedir gibilerinden bir şey.

Soylemeye calistigini anladim, yapmaya calisitigin cok guzel birsey ancak bunlari siniflandiramayiz. Biz genelde Sunni ve Sii olarak iki tur musluman var diyoruz ki bu bile Kuran'in hic degistirilmedini konusunu karistiriyor. Cunku en azindan iki tur Musluman var, ve bunlarin kadinlara bakis acisi farkli. 

Turkiye'nin Ege bolgesindeki bir muslumanla, Sudi Arabistanin Nejd bolgesindeki muslumanin bakisi cok farkli. Her ikiside musluman ancak inanclarinin birbiriyle alakasi yok. Hiristiyan ulkelerindede bu durum ayni.

Mesala kadinlarin sunet olmasi hem Somali (Musluman) hemde Eteria (Hristian) da hala uygulanan bir kavram. Turkiye'de boyle birsey yapilsa pek kabul edilmez. 

Erkeklerin sunnet olmasi, hem Turkiye'de hemde Amerkada genel olarak uygulanan birsey.

Sudi Arabistanda kadinlar cok acik birsekilde erkeklerle esit degiller ancak Endonezyada esitlik cok dengeli. 

Din kulturle degisen bir sey. Bu yuzden hiristiyan ulkelerde bu oluyor diyemezsin, butun yapilan seyler aslinda kultur ve sosyal egitim/baski ile olan seyler.  Din kultur ile devamli degisiyor. Bunun kaniti farkli ulke ve kulturlerde ayni dinin nasil farkli uygulandigidir. 

Eger arastirma yapmak istiyorsan kulturel farkliliklara yogunlasiman sana daha fazla kaynak saglar ve daha genis bir bakis acisi saglar. 

Reza Aslanin bir kitabi var belki iyi bir baslangic olabilir. 

NO GOD BUT GOD: THE ORIGINS, EVOLUTION, AND FUTURE OF ISLAM

Eğer Kur'an yani vahyi es geçip "biz bunu anlayamayız arkadaş" diyip hadisler ve siyerlere sarılırsa o kişi, yahudi geleneği ve bununla beraber birçok geleneği hüp diye içine çeker ve onunla beslenir, ortadoğudaki çoğu müslüman bunu uyguluyor. Oralarda ilginç bir farklılaşma var.

Misal, Kur'andaki savaş stratejisi tamamen savunmaya yönelik ama ortadoğudaki tüm örgütler cihad kavramını retorik yapıp önüne gelen herkese saldırı açıyor. Tek gerekçeleri: kafirdi, mürteddi vs.

Kur'an'a göre mürted öldürülmez ama hadislerin ortaya koyduğu mesajlara göre gayette öldürülebilir. Hadislerden beslenen bazı mezheplere göre de namaz kılmayan öldürülür, sarı tişört giymek haram (neye göre haram?), kadınları aşağılayan şeyler hep hadislerde.

Bir insan hadisleri ve diğer siyer vs Kur'an'ı üstünde tutuyor ve bunlar olmadan anlayamıyoruz derse boka sarar.

Üstelik hadisler, hadisleri bile yargılayabiliyor. Kimi hadisde peygamber, kendisinin sözlerini kağıda yazanları görüp: "Yazmayacaksınız. Çünkü Kur'an ile ileride karışır." diyor kimi hadisde ise tam tersi: "Evet yazın" gibi bir anlatımlar var.

Din diye insanlara neler yedirmişler, bunun acısını ortadoğu çekiyor.

ne diyon?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pcdoktor636
    pcdoktor636's avatar
    Erkek

Hocam Hamza Tzortzis ve Reza Aslan bu konuda güzel kaynaklar olabilir.

İkisinin de internet üzerinde fazlaca konuşması var ve gayri müslim ülkelerde akademisyen olmaları da senin açından bir artı. Ayrıca konuşurken de rastgele konuşmuyorlar, yani karşıdaki insanların bilgisinin çok az olduğunu ve manipüle etmeye müsait olduğunu bilerek cümleleri seçiyorlar.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    badass
    badass's avatar
    Erkek
    Daniel-Koo bunu yazdı
    badass bunu yazdı

Eger gercek arastirma yapmak istiyorsan bilim kitaplarindan daha kolay arastirma yaparsin. Sonucta arastirma ile insanlarin nerden geldigini kanitlarla aciklamislar. 2-3 saatlik bir belgesel var Walking with Cavemen diye, belki ilgini cekebilir. 

Muslumanlikta diger dinler gibi insan hayali bir urun. Olumun hayatin bitisi olmasi insanlari korkutan bir kavram.

Ilk insan fosil kaniti 2-2.5 yil oncesine dayaniyor. http://www.nhm.ac.uk/nature-online/life/human-origins/modern-human-evolution/when/index.html

Ki insanlarin bundan cok daha once yer yuzunde yasadiklarina inaniliyor. 

Hadi diyelim ki 2 milyon yil once evolusyonumuzu tamamladik. Su an inandigimiz en yaygin dinler 2000 sene oncesine bagli. Yani 1998000 yil kimse ne Muslumanligi duymus ne baska bir dini. Sonucta Muslumanlikta Yunan Mitolojisi gibi birsey. Eskiden Zeus'a inaniyorlarmis simdi bakiyoruz sacmalik diyoruz.

Yanlis anlama, amacim senin inaclarina karsi cikmak degil sadece Musluman olmayanlarin bakislarindan bir parca paylasmak. 

Karikateist mezunu musun nesin?

Mesala İbrahim peygamber'in 4000 yıl önce yaşadığı biliniyor. Bilinmiyor inaniliyor. http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0brahim

İbrahim veya Abraham[1] (İbraniceאברהם‎), yaklaşık olarak MÖ 2. binyılda[2] yaşadığına inanılan İbranî[2][3] dinî şahsiyet. İslam'a göre bir peygamber,[4] Musevilik ve Hristiyanlığa göre ise din büyüğüdür. İshak ve İsmail'in babası olduğuna; Yahudilerin İshak'ın soyundan geldiğine, İsmail'in ise Arapların atalarından olduğuna inanılır.[5]

Yahudilikten 1000 küsür yıl önce bir topluluğa ait olan Ebla Tabletlerinde İbrahim'in adının geçmesi, ona bir delil oluyor.

http://www.nytimes.com/2000/07/04/science/greek-myths-not-necessarily-mythical.html

http://en.wikipedia.org/wiki/File:RomanVirgilFolio014rVergilPortrait.jpg 

MO, 1500 yilindan sonra yukarda bir adamin sinirlenip sopasini yere vurdugunda simsekler cakip yagmur yagicagina dair yazilar var, simdi hangisine inanicaz? Ibrahime mi Zeus'ami? 

Yirmi yıl kadar önce Şanlıurfa da yapılan arkeolojik kazılar sonucunda milattan önce 10 bin yıllık göbeklitepe höyüğü bulunmuş ve bu medeniyetin din kavramına çok fazla önem verdiği görülmüştür.

Ayni sekilde milattan once 3.2 milyon yil once yasamis insan iskeletleri bulundu. 

http://www.bbc.co.uk/sn/prehistoric_life/human/human_evolution/mother_of_man1.shtml

http://en.wikipedia.org/wiki/Lucy_(Australopithecus)

Buda Kurani Kerim'in insanligin yaratilisi konusunda yanlis oldugunu kanitliyor. Eger bu konuda yanlissa baska hangi konuda yanlis olabilir? Ozamanlarda bir kisinin cikipta, eger hayatimizi yasarken ornek alabiliecegimiz bir kural grubu olursa daha guzel bir yasam surdurebilirmiyiz diyip bir kitapta toplayip sonra bunu yaymis olabilir mi? Yani modern gunumuzdeki kanunlardan bir farki var mi? Zaten zamaninda kanun olarak kullanilmadi mi? 

Kur'an'ın çizdiği algıya göre Hz. Adem ilk bilinçli insan modeli. Ve bir tarihi yok Kur'an'da. Eğer, Adem'i (Kur'an bağlamında) ilk 'BİLİNÇLİ' insan modeli görürsek: senin verdiğin rakamın bir önemi yani dinler açısından verdiğin tarihin önemi kalmıyor. Hadi Kur'an'ı, İncil'i falan geç Hinduizm, upanişadlar, brahma purana falan da boru değil MÖ. 3000'e dayanır ve daha eski kalıntıları da mevcut. Günümüzde hala metinleri var.

Bilincli insan modeli ne demek biraz daha aciklar misin? Bilincli insanin maymunda farki ne? Konusabiliyor olmasimi? Eger konusmaksa dilsiz insanlar bilincsiz mi? Maymunlarda haraketlerle ve farkli seslerle anlasiyorlar. Ayni dilin konusmayan insanlarda anlasiyor. Maymunlar bilinsiz mi? Onlarda plan yapiyorlar, nasil avlanacaklarini dusunuyorlar. Ceverelerindeki aletleri kullaniyorlar. Ve hatta gurup olarak esit paylasimi dusunup uyguluyorlar ve gereginde protesto yapiyorlar. http://www.youtube.com/watch?v=QijfsvQO-54

Ve bunu bu şekilde gördüğümüzde ise Adem'in bir peygamber olduğunu, kavmine ya da çevresindekilere İslam'ı tebliğ ettiğini görebiliriz.

Tabi Adem derken, aslında bazı düşünürlere göre tek kişi değil bir topluluktan bahsedildiği görüşleri de vardır. Adem, sembolik geçer vs diyorlar. Olabilir de olmayabilir de.

aralara yazdim daha kolay anlasilsin diye. 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    badass
    badass's avatar
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

sağol hocam fikirler için :) senin söylediğin şey benim 2. kategori olarak nitelendirdiğim şey. Her toplumun kılık kıyafeti bir kültürel öğedir, ya da yemekleri.. Din konusunda da bazı şeyler kültüre adapte edilmiş, bunun yararları ve zararları farklı bir konudur ama kur'an da geçenden farklı bir yorum kullanılıyorsa o zaman o din Allah ın dini değil. İşte  ben bunun ayrımını yapmak istiyorum

Kur'anda söylenen ile, müslümanların uyguladıklarını göstermeye çalışacağım. Bazen paralel olur bazen zıt olur.. Ama hala inanırlar.. Mesla bir grup müslümanlar kerbela dolayısıyla kendilerini kesip biçmekte... Mesela bu kültürel bir şey ama adamlar bunu islam dininin bir parçası olarak görüyor..

işte bu ayrımları yapmak lazım..

Reza Aslan'ı biliyorum hocam daha önce bazı şeylerini izledim, kitabını da incelemiştim. Bakarım tekrar ona sağolasın

Kolay gelsin, isin kolay degil. Umarim guzel bir sonuc cikiar. Turkiyenin ihtiyac duydugu seylerden birisi Turkce (anlasilabilen) din kaynaklari. Umarim seninde katkin olur. 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

eyv. hocam ama ben ingilizce olarak hazırlayacağım bunu :) çünkü hoca ve öğrenciler yabancı.. benim alanım değil bu konu aslında ama nedense böyle tuhaf bir ders aldım interdisciplinary computing.. genelde bu tarz araştırmalar var, insan düşünce biçimi, kültürel etkisi v.s. sanırm ona göre yazılımları hazırlama üzerine kurulu bir şey. farklı şeyler öğretirip bunu mesleğimiz olan yazılımda kullanma sanatı gibi bir şey. adamlar çok yönlü görüyor

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek
    pcdoktor636 bunu yazdı

Hocam Hamza Tzortzis ve Reza Aslan bu konuda güzel kaynaklar olabilir.

İkisinin de internet üzerinde fazlaca konuşması var ve gayri müslim ülkelerde akademisyen olmaları da senin açından bir artı. Ayrıca konuşurken de rastgele konuşmuyorlar, yani karşıdaki insanların bilgisinin çok az olduğunu ve manipüle etmeye müsait olduğunu bilerek cümleleri seçiyorlar.

Hamza Tzortzis i nedense sevemedim bi türlü hocam :) ama kitabı varsa bakayım.. aslında konuşmaktan çok bana yazılı döküman gerekiyor ki kaynak göstereyim.. videolarla bu iş olmaz bakalım sağolasın

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

unbalanced tarafından 04/Kas/14 22:08 tarihinde düzenlenmiştir

Toplam Hit: 5739 Toplam Mesaj: 51