İTÜ Ay-Ti-Yu Olmasın
-
itüye şu anki rektörü kim atadı >> abdullah gül...
o eylemde protesto edenler ilerici genç arkadaşlarımızdır..başındaki rektör senatosu gericilerdir...
Yaşasın Anadilde eğitim...
-
Hocam konuyu geç açtın, dun açsan en azından dünkü protestonun da reklamını yapardın
-
Egitim anadilde yapilmalidir ek olarak yabanci dil egitiminde kalitesi artirilmalidir.Oktay Sinanoglunun guzel makaleleri vardir anadilde egitimle ilgili...
-
EmiRReiS bunu yazdı:
Sen bu düşünce ve bu kafayla hayatta bi baltaya sahip olamazsın, buna emin ol !
Gel sana bunu açıklayalım sayın çömez:
Öncelikle 2 öğrenci düşün, birisi süleyman demirel ünv. diğeride odtü de bilgisayar mühendisliği okuyor olsun.
Birisi 4 yıl boyunca ingilizce eğitim alacak ve anadili gibi ingilizce öğrenecek ve uluslar arası platformda yetkiye sahip olacak. Dünyanın herhangi bir yerinde mesleğini icra ettirecek.
Diğeri de bilgisayar gibi teknik bir konuyu bile türkçe görecek, kendi ülkesinde bile ingilizcesi yetersiz olduğu için iş bulamayacak...
Sen bunun ne demek olduğu o yobaz kafanla anlayabilecek kapasitede değilsin. He sen şimdi dersin yobaz ne alaka diye, sorun değil onuda açıklarım, inandığı şeye körü körüne bağlı olanlara denir.
Şunu söylerim ki, kim olursa olsun, üniversitede öğretim dili ingilizce diye eleştiren geri kafalıdır !!!
Eğitim gibi mukaddes konuda bile ingilizcenin yerini anlamayıp başka açılara çeken kişilere sorsanız, kristal kola almak varken gider cola cola alır. Ve kullandığı bir çok ürün ve mal, yerli malı varken yabancı mal alıyorlar, sonra vatan elden gidiyo diye gelir ahkam keserler.
Biraz persfektinizi geniş tutun, ingilizce eğitim kimseye zarar vermez. Dün türkçe dersinde bile kopya çeker şahsiyet bugun bana türkçenin hesabını sorar.
...
-----------------------------Oktay Sinanoglu Türkçemizin vahim durumunu anlatiyor:
"Insanlar istedikleri dili ögrensinler, ama egitim bir ülkenin kendi diliyle yapilir. Az bilenlerin hiç bilmeyenlere ögrettigi bilim, bilim degildir." diyor.
Örnekler veriyor, milletlerin yabanci dille egitim yaparak kimliklerini, bagimsizliklarini nasil kaybettiklerini, ama buna karsilik sömürgecilerin nasil kazandigini anlatiyor. Ve bunlari anlatan deha, yillarini Amerika'nin en büyük üniversitelerinde hocalik yaparak, dünyada konferanslar vererek geçirmis bir kisi.
Yabanci dil ögrenmenin bu kadar revaçta oldugu, dil bilmeyenin ikinci sinif vatandas muamelesi gördügü bir ülkede bu tür konusma önce ters gibi geldi, sonra Alman, Fransiz, Italyan, Ispanyol, hatta Isveç üniversitelerini düsündüm. Hiçbirinde kendi dillerinden baskasi kullanilmiyordu. Bilim dilini(!) seçen bir biz kalmisiz, anlasilan.Baska dilden okutulan bir bilim dali ülkenizde kullanilamadigi gibi yabanci ülkelerde de ise yaramayacak, çünkü o dili daha iyi konusanlar sizi geçecekler. O zaman ülkede bilim adami yetismeyecek, ülkeyi baska ufuklara tasiyan kimseler de... Çünkü dil kullandirmak ülkenin sömürgelestirilmesidir. Yabanci dili iyi konusanlar isletmeci, borsaci olur. Bilim ve digerleri o dili kendi öz dili olarak konusanlara kalir. Bunlar Sinanoglu'nun ileri sürdükleri.
Sinanoglu'nun en ilginç yaklasimlarindan biri de kendi ülkesinin yabanci dille egitim yapan bir üniversitesiyle ilgili anisiydi. Orta Dogu Teknik Üniversite'sinde kuramlari ile ilgili olarak verdigi konferansta ünlü bir profesörün yanina yaklasip kulagina "Burasi ODTÜ, lütfen Türkçe degil, Ingilizce konusun." dedigini anlatiyor.Oktay Sinanoglu sabaha kadar konustu. Ülkesinin gelecegi için, Türk insaninin gelecegi için. Çünkü dili kullanmamanin bir buçuk nesil sonra o milleti yok ettigini gözleriyle görmüstü ve bunun Türkiye'ye uygulanmasini istemiyordu. Sabah kiminle konussam bana Sinanoglu'ndan söz ediyordu. Amerika'da ve dünyada bilim dalinda büyük hizmetler veren, Nobel'e aday olan Meydan Larousse'da söz edilen bir adam kendisini bilimden sonra ülkesinin gelecegine adamisti.Bugün herkes onun söylediklerini ve bundan sonra yapacagini söyledigi savasi tartisiyor. Artik hiçbir sey eskisi gibi olmayacak.Ülkenin durumu karanlik ama en azindan onun gibiler, düsünenler, savasçilar var.Tuna Serim (internethaber)
-
öyle düşünme bence sonuçta teknoloji dili ingilizce.. ne kadar olursa olsun ingilizce şart ve bu okuyan ögrencilerin ingilizce bilmeden tam bir mühendis olamayacağını düşünüyorum. korkacak bişey yok ingilizce bilen. ülkemde ingilizce bilen adamlar sadece Türkçe bilen adamlardan çok daha iyi Türkçe konuşuyo.. Sanki dilimiz elden gidiyo gibi bi izlenim uyandırdı bende bu yazı.. Bence de ingilizce olması çok normal ve iyi.
-
%100 desteq. amk türkiyedeyiz iş hayatımız büyük ihtimalle burda olacak kalkıyorular %100 ing yapıyorlar öyle niyeti olan dışarı gitsin...
-
EmiRReiS bunu yazdı:
-----------------------------
2arti8 bunu yazdı:
-----------------------------İngilizcenin önemli olduğu aşikar ama bunun yolu eğitim diliinin ingilizce olması değildir. Bu konuda ne kadar basit düşünüyorsun hatta düşünmüyorsun diyebilirim. Avrupadan gelen herkes çok iyi ingilizce biliyor demişsin, soruyorum sana avrupada hangi üniversite anadili dışındteknika eğitim veriyor? Her aklı başında ülkede bilim anadilde yapılıyor ve yabancı dil de çeşitli tekniklerle öğretiliyor. Biz de bu teknikleri uygulayalım, ama eğitim dilimiz TÜRKÇE olsun diyeceğine çıkmış bütün üniversiteler ingilizce olsun diyorsun. Arkadaşlar artık kendimize gelelim ve bu tür oyunlara gelmeyelim. Atatürk'ten sonra bu ülkenin eğitimi nasıl çökertildi bunları konuşalım. Biz hangi aşamalardan geçtik de bu durumdayız bunları düşünelim. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum. Saygılar...
-----------------------------Sen bu düşünce ve bu kafayla hayatta bi baltaya sahip olamazsın, buna emin ol !
Gel sana bunu açıklayalım sayın çömez:
Öncelikle 2 öğrenci düşün, birisi süleyman demirel ünv. diğeride odtü de bilgisayar mühendisliği okuyor olsun.
Birisi 4 yıl boyunca ingilizce eğitim alacak ve anadili gibi ingilizce öğrenecek ve uluslar arası platformda yetkiye sahip olacak. Dünyanın herhangi bir yerinde mesleğini icra ettirecek.
Diğeri de bilgisayar gibi teknik bir konuyu bile türkçe görecek, kendi ülkesinde bile ingilizcesi yetersiz olduğu için iş bulamayacak...
Sen bunun ne demek olduğu o yobaz kafanla anlayabilecek kapasitede değilsin. He sen şimdi dersin yobaz ne alaka diye, sorun değil onuda açıklarım, inandığı şeye körü körüne bağlı olanlara denir.
Şunu söylerim ki, kim olursa olsun, üniversitede öğretim dili ingilizce diye eleştiren geri kafalıdır !!!
Eğitim gibi mukaddes konuda bile ingilizcenin yerini anlamayıp başka açılara çeken kişilere sorsanız, kristal kola almak varken gider cola cola alır. Ve kullandığı bir çok ürün ve mal, yerli malı varken yabancı mal alıyorlar, sonra vatan elden gidiyo diye gelir ahkam keserler.
Biraz persfektinizi geniş tutun, ingilizce eğitim kimseye zarar vermez. Dün türkçe dersinde bile kopya çeker şahsiyet bugun bana türkçenin hesabını sorar.
...
-----------------------------hacam ilk önce şu cömez olayını bırakalım. hani bu siteyi yeni görmesi veya yeni üye olması sende az şey bildiği anlamına gelmiyor . hani site yönetimi ile bir tartışma veya site içeriği ile ilgili birşeyler söylese tamam ama bununla hiçbir ilgisi yok...
2. olarak, çok yüzeysel bakmışssın. karşılaştırma yapıp hangimizi işe alırlar vs. burada uzun vadeli duşununce, ülkenin bütünlüğünün zedelenmesine kadar gidiyor. bir üniversitenin bütünüyle anadilini bir kenara atması sence mantıklı bir kararmı? biz birilerinin himayesi altında yaşamıyoruz. bu iş dilimizin özelliğini kaybetmesine kadar gider.
eğer iş ile bu kadar kafayı bozan biriysen ne yapıp edip ingilizceni istenilen seviyeye çıkarırsın ve iş yaşamında uygularsın (öğrenci değişim programlarına katılarak, iyi ve başarılı olduğunu kanıtlayıp bir yerden burs alarak vs. )
-
RockZs,
Bir söz vardır, dinime küfreden müslüman olsa diye...
Oktay Sinanoğlu milliyetçilikden bahsederken amerika ile ve amerikan eğitim kurumları ile ilişkisi, söylediği sözler ile yaptığı eylemlerin ne kadar tezat olduğunu göstermektedir...
Bana alıntı yapma, araştır kendi fikrini ortaya sun.
-
xxxmstxxx bunu yazdı:
-----------------------------
%100 desteq. amk türkiyedeyiz iş hayatımız büyük ihtimalle burda olacak kalkıyorular %100 ing yapıyorlar öyle niyeti olan dışarı gitsin...
-----------------------------senin gibi düşünen adamlar bu ülkede oldukca millet aya biz yaya dewam.. neden olmasın ki yurt dışında sözü geçen bir şirketin elemanı neden olmayasın.. senin veya herhangi birinin diğer adamlardan farkı ne söylermisin..??
hedefin yoksa bi bq olamazsın zaten.. bizim milletimizin en büyük sorunlarından biri bence büyük düşünmeyişi.. bu kafayı değiştir bence..
-
Zamanında acele 1 karar ile Osmanlıca'yi terk ederek latin alfabesine geçip,halkını ülkesine yabancılaştıran ve ilime bilime ırak eden zihniyetle bu zihniyet arasında bir fark göremiyorum...