İyi Uyumak Ve Dikkat İçin Ne Kullanıyorsunuz ?
-
Dostum aslında çok önemli iki soru sormuşsun o kadar önemli ki bir ülkenin sosyolojik derinlerine kadar inen bir soru. Benim uzun zamandır araştırdığım, bir çok araştırmacıyla iletişim kurduğum bir konu. Bildiğim kadarıyla yazmak isterim,eksik yanlış varsa bilenler düzeltir zaten :) öncelikle şu ''bir ülkenin sosyolojik derinlerine kadar inen '' konuyu açıklamak isterim ...
Spor- Uyku- Beyindeki bazı kimyasalların ve reseptörlerin uyarılması- Yardımcı kimyasallar...Rekabetin çok çetin olduğu bir ülkede yaşamak, bireyin ailevi sorunları, hayattaki yeri ve hayat hikayesini tamamen etkileyen bu konuda en önemli kavramlar dopamin,dikkat, öğrenme ve duygu durumu. Bazen çok çalışırsın, bir çok kişiye göre daha stratejik çalışırsın ama kalıcı olmaz, ya da yavaş gidersin, uzun ve derin odaklanamadığın için verimsiz olur ve zaman kaybı olur...
Öğrenme ve dikkat dopaminle ilgili ama burada beyinde dopamin reseptörlerinin uyarılması ve hassasiyeti çok önemli.Bu konuda genetik çok önemli bazı insanların oradaki reseptörleri o kadar güçlü ki bazen gerçekten hayret ediyorum biraz dikkatliysen günlük hayatta anlayabiliyorsun :) Bazı şeyler genetik... Sen anca buradaki reseptörleri dışardan spor ,uyku, uyarcılarla etkileyebilirsin, ritalin ve türevlerini biliyorsundur..
Bazı ilaçların kötüye kullanımı, resmi görevler ve yanlış bakış açılarından dolayı artık bulmak çok ve zahmetli. Zamanla keşfettiğim yardımcı ilaçlardan bahsetmek isterim araştır bak detaylı , bende işe yarayanlar oldu, mesela Modafinil, hem uyku hemde odak dikkat sorununa iyi geliyor, beynin uyku dalgasından çıkmasına gerçekten yardımcı oluyo.. Modafinil normal reçeteye tabi. her hangi bir doktora uyku apnesi için yazdır ama reçeteyi eczanede sisteme girdirme, seve seve yapıyorlar çünkü ilaç reçetesiz pahalı :) işlerine geliyor. denetim olursa reçete burada diye fotokobisini bulunduruyorlar ama sisteme girmediği için dışardan para ile aldığın için senin sgk sisteminde görünmeyecek... Modafinili araştırdığında askeri operasyonlarda neden kullanıldığı anlarsın...
Bir diğeri Sitikolin, bunun sade olanını (d vitamin çart curt karışık olmayanı , benim alerji sorunum olduğu için... ) denedim. Biraz işe yaradı farkedersin ... ben filitre kahve ile alıyorum ama sen deneme :) araştır dostum ben biraz çılgın olabilirim tavsiye olarak alma sadece paylaşıyorum...
Magnezyum L-treonat da etkili sabahları 2 tane almak etki yaratıyor, 1 tane de akşam 6 gibi... faydalı bir mag. çeşidi biraz özel bir ürün bir tık pahalı diğer çeşitlerine göre , alırken sövme ama iyidir... :)
En önemliside Spor. kardiyolojik egzersizler hakkında araştırmalar bilimsel çalışmalar çok. Hızlı yürüme ve hafif tempolu koşu... sabahları işe giderken hızlı yürümen çok faydalı, ya da metro çıkışı yürüyen merdiven yerine klasik hızlı merdivenleri çıkman mükemmel olur.
Uyku... Son araştırmalar ve okuduklarım nefesin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. F. Altaylı youtube da ünlü bir hocayı çıkarmıştı biraz izle... koşarken veya gece yatmadan nefes çalışmalarının beyindeki etkisi şaşırtıcı...Melatonin önemli bir hormon... 3 mg bizim ülkemizde konuşulur ama bir kaç yabancı kaynakta bu oranın komik olduğu okumuştum yetiyorsa işini görüyorsa arttırma ama ben 9-10 mg denedim sonuç şaşırıtıcı :)
Dostum ben bunları ( ilaç vs desteğini ) her gün yapmıyorum, işim gereği uzun odaklanma okumam yapamam gerekenler çoksa veya geçirdiğim süreç mecbur bırakıyorsa yapıyorum.....
Sporu yaşam bicimi haline getirmeni tavsiye ederim, kas yapmak iyi görünmek tamam ama yaşam bicimi yaparsan duygu durumunu düzenler ve dopamin endorfin gibi hormonlarla süreci daha iyi yönetirsin. Lütfen dediklerimi araştırarak hareket et, hayat hikayende başarılar dilerim, şansın bol olsun. Konuyu takip ediceğim...
Davos tarafından 27/Tem/24 21:09 tarihinde düzenlenmiştir -
Akşam saat 6 dan sonra kahve çay içmiyorum. Yatmadan önce meditasyon yapıyorum 10 dakika, kafam çok dolu ise bir şeyler yazarim
-
Günde ortalama 4-5 saat uyuyorum yıllardır. Herhangi bir yorgunluk ta hissetmiyorum. Uykuya dalmakta zorlandığım zaman youtube uzay ile ilgili biseyler açıyorum tv de. Işıkları kapatıyorum. En fazla 20 dk sonra derin uykuda oluyorum.
Beslenmene dikkat et. Asitli ve çok şekerli şeyleri kesinlikle uzak tut akşam. Uyku zamanı yemekten en az 2-3 saat sonra olmalı. Uykudan 1 saat kadar önce duş alırsan daha rahat bir uyku olur.
Ayrıca tam dinlenmiş olmak için sağ tarafın üzerine yat. Kalp üstte olacağı için 4 saatlik uyku tüm vücudunun yeterince dinlenmesine kanın tüm vücudu kolayca temizlemesine neden olur.
İmkan varsa sex yap. Duş ta alınca bayılırsın zaten.