Kalp Krizine Dikkat
-
Kalp krizi, kısaca kalbi besleyen damarın tıkanarak kalp kası hücrelerinin besinsizlikten ölmesi diyebiliriz. Kalp kasları sağlıklı insanda %60 verimle kabı pompalar. Bunu, EKO da EF %60 olarak görürüz. İşte bu kas hücreleri kalp krizi gibi etkenlerden ölmeye başladığında verim yani EF düşmeye başlar. %40 'ın altına düştüğünde ise ciddileşen bir kalp yetmezliği senaryosudur. Ömürboyu kontrol ve ilaç tedavisi gerektirir. Dolaysıyla EF değerini yüksek tutmak için damar sağlığını korumak; miyokardit gibi hastalıklara yakalanmamak gerekir. BT anjiyo belli bir yaştan sonra mantıklı. Bunun bir de kolonoskopi ayağı var. Özellikle 50 den sonra 5 senede bir öneriyorlar (:
-
DjBlueMaN bunu yazdıerdem358 bunu yazdı
Her yerde bt anjiyo yok olanda uzun randevu veriyor özel dersen para tuzağı tamam parayı verip çektireyim desende acaba radyolog DR iyimi vs vs. Dediklerine tamamen katılıyorum
Hocam ilaçlı bt de damarlarda biriken kalsifik plaklar çok net bir şekilde belirgin olarak görünüyor.Radyoloğun uzaktan eğitim görmesi lazım o plağı görmemesi için :)
Ben hastanede çalışıyorum neler (gözden kaçıyor ) bir bilsen
-
erdem358 bunu yazdıDjBlueMaN bunu yazdıerdem358 bunu yazdı
Her yerde bt anjiyo yok olanda uzun randevu veriyor özel dersen para tuzağı tamam parayı verip çektireyim desende acaba radyolog DR iyimi vs vs. Dediklerine tamamen katılıyorum
Hocam ilaçlı bt de damarlarda biriken kalsifik plaklar çok net bir şekilde belirgin olarak görünüyor.Radyoloğun uzaktan eğitim görmesi lazım o plağı görmemesi için :)
Ben hastanede çalışıyorum neler (gözden kaçıyor ) bir bilsen
Tahmin edebiliyorum hocam az çok,kanserli veya kansersiz tümörleri görüntü içerisinden seçmek gerçekten çok zor,müthiş bir bilgi birikimi gerektiriyor.
Fakat kalp damarlarının kontrolünde yılların tecrübesine gerek yok,kısıtlı bir alan üzerinde tarama yaptıkları için tanı koymaları çok daha kolay oluyor.Ayrıca bu kalsifik plaklar öyle bir özellikte ki ilaç verildiği anda elmas gibi parlıyor damarlar içerisinde.
-
blackhorror bunu yazdı
geçen hafta hipertansiyon hastası olduğumu öğrendim kafa direkt olarak felç kalp krizi muhabbetlerine kaydı sağlığınıza elinizden geldiğince dikkat edin uzun zamandır hastalık denen şey arkadaşım oldu
birde konusu açılmışken bir soru sormak isterim bu yüksek tansiyon doğru tedavi uygulanır ve düzgün beslenilip spor yapılırsa atlatılabiliyormuş sanırım uzun bir süreç olsa da
değerler hap başladıktan sonra 15/9 şeklinde yaş 22+ olarak yapabileceğim bir şey var mı diye düşünüyorum
sigarayı bıraktım spor yapıyordum zaten devam ediyorum fast food vs tüketmemeye çalışıyorum artık sodyum tuz vsBütün hastalıkların temelinde aslında kanser dahil şeker var herkes tuzu suçluyor ama vücudun temel taşlarından biri sodyum tuz yeme içme alışkanlığı spor (düzenli) takiple kontrol altına alına bilir genetik yatkınlığın yoksa tansiyonu yükselten diğer bir etkende böbrek üstü bezleridir onlara da baktır DR gittiğinde
-
fiyatlar hakkında bilgisi olan var mı ? devlette sıra gelmez ya da yapmazlar sanırım... özelde ne kadar aşağı yukarı
-
mephisto bunu yazdı
fiyatlar hakkında bilgisi olan var mı ? devlette sıra gelmez ya da yapmazlar sanırım... özelde ne kadar aşağı yukarı
Ben devlet hastanesinde yaptırdım hocam.Yaklaşık 20-25 gün sonrasına gün verdiler.
Özel hastane fiyatlarıda ortalama olarak 7-10 bin arasında değişiyor.
-
Yurt dışında yaşayınca insan "gelişmiş ülke" romantizmiyle geliyor ama sağlık sistemi bazen sana bambaşka bir reality show izletiyor.
Hipertansiyon hastasıyım. Bir gün baş ağrısı başladı, mide bulantısı var, gözler çift görmeye başladı. Sonra damarlarımın resmen zonkladığını hissedince kendi kendime "tamam, yine 17-18 olmuştur" dedim. Bir tansiyonu ölçtüm...
22 / 17.
İlk düşündüğüm şey, "Tamam, kalp krizi geçiriyorum." Sonra kendi kendime garip bir teselli buldum: "Koluma ağrı vurmadı, belki kurtarırım." Ailede kalp hastalığı ve kalp krizi o kadar yaygın ki belirtileri ezbere biliyoruz artık.
Eşim paniklemesin diye en son ona söyledim. Söyleyince de evde doğal olarak kıyamet koptu. "911'i ara" dedim. Numara, adres, prosedür derken ben bir yandan saatten nabzımı takip ediyorum; 140-150. İçimden de "Herhalde arabada giderim, çocuk da var" diye hesap yapıyorum.
Hastaneye 16 saat sonra acilden giriş yapabildim. O zamana kadar dil altı ilaç, aspirin... "Bunu bari canlı tutalım" modundalar. Toplam 36 saat sonra taburcu oldum.
Dediler ki:
"Hipertansif kriz geçirmişsiniz. Beyin kanaması yok, böbreklerde hasar yok, kalpte akut bir sorun görünmüyor. Buraya kendi ayaklarınızla ve tam parça gelebilmiş olmanız büyük şans.""Tamam" dedim, aile doktoruna gittim. Adam beni dinledi, dinledi... Sonra bana anksiyete ilacı yazdı.
"Hocam," dedim, "benim diyastolik tansiyon 11'in altına inmiyor. Sen bana kafa hapı yazıyorsun."
"Stres yapıyorsun." dedi.
Dedim ki kendi kendime:
"Bu iş burada olmayacak."Bastım Türkiye'ye.
İşin en komik tarafı da şu; kız kardeşim kardiyolog. :)
BT anjiyo oldum. Sonuç? Koroner damarlarda kalsifik plaklar varmış.
Velhasıl... İnsan bazen hastalığıyla değil, ona "stres" deyip geçiştiren sistemle mücadele ediyor. Tansiyon 22/17 olmuş, göz çift görüyor, nabız 150... Sen hâlâ "Biraz rahatla, stres yapma." tavsiyesi alıyorsun.
Bazen en yüksek olan şey tansiyon değil, insanın sabrı oluyor.

-
blackhorror bunu yazdı
geçen hafta hipertansiyon hastası olduğumu öğrendim kafa direkt olarak felç kalp krizi muhabbetlerine kaydı sağlığınıza elinizden geldiğince dikkat edin uzun zamandır hastalık denen şey arkadaşım oldu
birde konusu açılmışken bir soru sormak isterim bu yüksek tansiyon doğru tedavi uygulanır ve düzgün beslenilip spor yapılırsa atlatılabiliyormuş sanırım uzun bir süreç olsa da
değerler hap başladıktan sonra 15/9 şeklinde yaş 22+ olarak yapabileceğim bir şey var mı diye düşünüyorum
sigarayı bıraktım spor yapıyordum zaten devam ediyorum fast food vs tüketmemeye çalışıyorum artık sodyum tuz vskilon varsa vermen lazım.
tuz'u kısıtlaman lazım.
spor yapman gerekiyor ama aerobik egzersizler yapabilirsin (tempolu yürüyüş-yüzme-hafif tempo koşu vs.)
sigara-alkolü bırakman lazım
kullandığın başka ilaç var mı ? (örneğin burun spreyleri mesela içinde psödoefedrin var ya da ağrı kesici olarak nsaii grubundan sık tüketiyor musun (arveles-cataflam-dolorex vs.))
ilaç kontrol altına almazsa doktora git ikili kombine tedaviye geçer muhtemelen
-
Khan23 bunu yazdıblackhorror bunu yazdı
sigarayı bıraktım spor yapıyordum zaten devam ediyorum fast food vs tüketmemeye çalışıyorum artık sodyum tuz vskilon varsa vermen lazım.
tuz'u kısıtlaman lazım.
spor yapman gerekiyor ama aerobik egzersizler yapabilirsin (tempolu yürüyüş-yüzme-hafif tempo koşu vs.)
sigara-alkolü bırakman lazım
kullandığın başka ilaç var mı ? (örneğin burun spreyleri mesela içinde psödoefedrin var ya da ağrı kesici olarak nsaii grubundan sık tüketiyor musun (arveles-cataflam-dolorex vs.))
ilaç kontrol altına almazsa doktora git ikili kombine tedaviye geçer muhtemelen
şuan 8 10 kilo fazlam var onu vermeye çalışıyorum
tuz tüketmiyorum zaten sevmem pek aram yoktur spor olarak ağır aletlerle yapmamam gerektiğini söyledi doktor normal hafif tempo koşu yürüyüş önerdi o şekilde devam ediyorum
sigarayı 1 haftadır kullanmıyorum bıraktım ayra 16mg ile başladık haftaya kontrolum var ilacı değiştirip dozu yükseltebiliriz dedi tansiyon durumuna göre zaten genelde pek hap kullanmıyorum şuan ek vitamin verdi b12 d ve folik asit bunları kullanıyorum