folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Kemalist Düşünce Yokmu



Kemalist Düşünce Yokmu

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FiLoZoF
    FiLoZoF's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2005
    Erkek
    xz bunu yazdı:
    -----------------------------

    Ancak herbişeyden de nem kapıp çok fazla hassas olduğumuzu bu ipnelere gösterip de adamları mutlu etmemek gerek. Bence de kemalizm diye bir doktrin ideoloji yoktur, Atatürk sağlığında hangi konuşmasında "kemalizm" diye birşeyden bahsetmiştir, nerede ve nezaman ortaya atmıştır, neyi amaçlamaktadır ? Kemalizm doktrinindeki "kemal" M.Kemal Atatürk değil ise ustura kemal midir ? Atatürkçü olmak Atatürk'ün fikirlerini benimsemek ve uygulamak, Atatürk'ü önder olarak kabul etmek anlamında kullanılması güzel ve vatansever onurlu bir davranış ancak Atatürk'ün kendisinin de fikirlerini bizzat Türkçü ve Türk milliyetçisi temel ile çağdaşlık / akılcılık ( rasyonalizm ) uygulamalarına dayandırdığını da göz ardı etmemek gerekir, Atatürk'ün yaptıklarına ve düşüncelerine yön veren tekşey Türk milliyetçiliğidir ki bunu da ulu önder defalarca ifade etmiştir , "Var oluşumdaki tek mucize Türk olarak doğmaktır" . Bundan dolayı benim anladığım, önder hatta başbuğ kabul ettiğim Atatürk, kesinlikle Türkçüdür.  Ortalıkta kemalist diye dolaşıp milletin içine bozgunculuk sokanlar, daha komünizm ile Atatürk ü ayıramayıp, sosyalist enternasyonellerde boy gösterip sonra bir Atatürkçülüğü sahiplenenler, filistinli terörist deniz gezmişi vatansever hatta önder ilan edip ( ki kendisi apo denen homonun akıl hocasıdır ), urus beslemesi nazımof yoldaştan kopamayanlar kendilerini ne hakla Atatürk ile birlikte görebilir? Kemalizm dediğiniz şey yahudi-marxist ideolojisinin başka bir şerri olan "sosyal - demokrasi" ise bırakın tüm kemalistler ya ölsün ya sürülsün


    -----------------------------

     

    Bravo. Birçok yönüyle tekrar tekrar okunup örnek alınası bir yazı.

    (Bir tavsiye arada bi enter yaparsan yazıların daha rahat okunur. )

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mtz
    mtz's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek

    FeRoCi bunu yazdı:
    -----------------------------
    bize dershanede hoca aslında öyle bir düşünce akımı yok, bizim milletimiz idol yaratmayı seven bir ülke... Atatürk aslında Fransız düşünce şeklini benimsemiş. birazda Amerika. falan gibisinden bişeyler dedi.. bilmem anlatabildim mi? yani heryerde duyduğumuz Kemalist akımın olmadığını söyledi.. aklım karıştı,, doğrumu diyor onu sorcaktım size,,,
    -----------------------------
    Cumhuriyetcilik, miliyetcilik, halkcilik, laiklik, devletcilik ve inkilapcilik ataturkun ilkeleri. ilke nedemek temel dusunce temel inanc demek. Ataturk'un dusunce akimi bu. Gunumuzde bakinca ozellikle gelismis ulkelerde bu dusunce akimlari cok mantikli geliyor ancak 80 sene once bunlar bir cok dis ulkede bile kavranmasi zor konulardi (friedman, sharpe, nash gibi bir cok ornek var). Neyse ataturkun en onemli ilkesi inkilapciliktir, devamli degisim ve yenilik bu yenilik ataturkun ilkeri icinde gecerli.

    Bu arada ataturkcugum diyipte geri kafali olanlarda var. bu yenilik kavramini anlayamayanlar cok.

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Dina_Kaki
    Dina_Kaki's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Ekim/2007
    Erkek

    Türkiye ve Fransa zaten dünya üzernde üniter yapıları açısından birbirne çok benzerler. İki devlette tek kimlikli vatandaş yaratmaya çalışır. Bu coğrafyada uygulanması gerekn en mantıklı sistemi Ata'mız yıllar öncesinden düşünmüş.Devlet ayrım gözetmeksizin herkezi tek kimlik altında toplamaya çalışır. 

    Bknz: Anayasaya vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkez Türk'tür.

    Bunun böle olmaması gerektiğini savunanlar va tabi. Federal yapıya geçmek isiteyenler. Bilmeden konuşmak çok kolay. Federasonyalrda bir bölgede topladığın vergiyi diğer tarafta harcayamazsın. Bazıları bu durumda idrarlarını yemek zorunda kalıcak..

    Kemalist akım darbe sonrası daha ağırlı kaznmış doğal olarak. Atatürk'ün söylemlerinde böyle bişey yok fakat 6 ilkeyide gözüne sok sen o hocanın..


    Ve blok yapılan derslerin tek güzelliği, bir sigara daha içmeyip düşünebilmek seni..A.Redif YANKI
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Florenzi
    Florenzi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Şubat/2006
    Erkek

    kemalizm:

    halkçıdır, solidaristtir, antiemperyalisttir, laiktir, türk temelli hars milliyetçisidir, milli menfaatlerin korunduğu karma ekonomiden yanadır, bilimi ve akılı rehber edinir, toplumun modernleşmesi ve sanayileşmesi esastır.

    ancak Atatürk ömrü boyunca düşüncelerini sistemleştirmedi.

    nedeni ise:

    ``ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. benim manevi mirasım bilim ve akıldır. zaman süratle ilerliyor, milletlerin,
    toplumların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilimin gelişimini inkar etmek olur.
    benim türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.``

    sistemleştiren 1937 kurultayıyla chp'dir. hatta kemalin öztürkçe'deki karşılığı olan kamalizm olarak geçmiştir.


    Tek Yol Atatürk 1881 - ∞
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tekuna
    tekuna's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Nisan/2008
    Erkek
    vardir ama sadece düşüncedir... ve dahada ileri gidememişdir...

    Türk Genci; Devrimlerin ve Cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir....
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Eylül/2007
    Erkek

    Dostum Atatürk İlkeleri Kemalizm adıyla anılır. Öğrenciyken milli güvenlik hocamla kafa bulurdum, darbe varmı hocam derdim :) Ben Lise2 öğrencisiyken Çiller Erbakan hükümeti işbaşındaydı darbe geyiklerimiz arasında Kemalizmi sorgulardık, hoca teker teker tanımladı ben kendi adıma ikna oldum.

    Milliyetçilik: Türkiye halkı (Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yaşayan insanlar) kan bağımlılığına bakmadan Türk adıyla tanımlanmıştır (ulusal kimlik yaratma). Ne mutlu Türküm diyen ve ülke menfaatleri için çalışan her vatandaş Türktür.

    Laiklik: Din ve Devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır, devletin dini olamayacağı gibi devlet dinsiz de denemez, devletin dini tanımsız olduğu gibi, dini inançtan örfi hukuka, örfi hukuktan yazılı hukuka geçen kabul görmüş toplumsal yasaklar, kanunen de yasak olarak kabul edilir ve yasalarda yerini alır, yani devlet dindar da değildir dinsiz de değildir. :) Dini motiflerin Ordu ve Resmi kurumlara girmesi kati suretle yasaktır. Diyanet İşlerinin kurulmasının mecburiyeti de inanç istismarı üzerinden ulusal bütünlüğe saldırılmasının önüne geçmektir.

    Devletçilik: Ekonominin temel dayanak noktalarının yerli sermaye ve devlet tarafından yönetilmesini öngörür, özel teşebbüsün gerçekleştiremeyeceği yatırımları devlet yapar, ulusal çıkarları riske atmayan yabancı yatırımlara da destek verir, komünizmle alakası yoktur.

    İnkilapçılık: Atatürk İlke ve İnkilaplarının Tamamlanmasının sağlanması, Türk devlet gelişiminin devamına katkı sağlayacak ilerlemelerin hayata geçirilmesidir.

    Halkçılık: Milletin kendi geleceğine sahip çıkması (çıkabilecek yeteneğe getirilmesi), toplumsal dayanışmanın artırılması, toplum düzeninin çalışma ve hukuka (babadan oğula değil) dayandırılması, her bireyin eşit hakla doğması ve eşit imkanlardan yararlandırılması.


    ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek
    http://images.gittigidiyor.com/322/3223524_0.jpg

    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fistandantilus
    Fistandantilus's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Eylül/2004
    Erkek

    Öncelikle şunu söyleyeyim Kemalizm'in olmadığını iddia edenler en çok liberallerdirler.

    Atatürk'ün Fransa sisteminden etkilendiği oldukça açıktır; örneğin bunu bi somut örnekle açıklamak isterim: "Dinin devlet işlerinden ayrılması": İngiltere'de bu olay sekülerizm ile olmuştur. Sekülerizm "evrimsel" bir sonuçtur. Özellikle 100 yıl savaşlarından sonra(Fransa-İngiltere arasında geçer 106 yıl sürmüştür)ingilterede insanların dinsel inançların siyasete etki etmesinin olumsuz karşılaşması sebebiyle soğumuşlardır ve anglikan kilisesi bir nevi ulusal sayılabilecek(ülkesel) kilise kurulmuştur ve dinin devlet işleriyle ayrışması uzun bir süreçte kendiliğinde olmuştur.

    Fransa'da ise aynısı evrimle değil devrimle olmuştur. değinmesi çok zamanımı alacak fransız devrimi sonucunda din devlet işleriyle yukarıdan ayrılmıştır. laiklik, seküler topluma(dinsiz değil, dinin devlet işlerinden ayrılmasını bilinç edinmiş toplum) bir geçiş sürecidir aslında. laiklik bir diktadır ve Fransa'da 1789'dan 1900lere kadar tamamlanmıştır. Türkiye'de ise bu, en başından beri laik olması gereken siyasetçiler yüzünden kısmen başarılı olabilmiştir ancak.

    Ama bu esinlenmedir, Kemalizm vardır. Çünkü Türk toplumu çok farklı bir toplumdur; Fransa'da olanların hepsi parayı elinde bulunduran tüccar zümrenin "ulan para bende, güç bende; bu herifler sırf kanı bilmemneye dayanıyor diye yetersiz bile olsa yönetime geliyor; beni yönetiyor; bi Siktirsin ulan" demesiyle başlar, ve son derece rasyon(mantık) üzerine dayalıdır. Bizde ise cidden bu ülkede yaşayan insanların en yüksek çıkarını düşünen insanlar tarafından yapılmıştır.

    Kemalizm öyle bir sistemdir ki(Bahsedeceğim sistemlerin zaman dilimi Kemalizmin Atatürk ile çıktığı zaman dilimidir. şimdi değil.) ne kapitalist liberal demokratik Fransa'ya benzer; ne de sosyalist otokratik Sovyetler'e. şunu da şu örnekle açıklayayım: o dönemin ekonomik modelinden ki bu pek bilinmez. Kurtuluş savaşı sonrası Türkiyede burjuva olmadığından bütün ekonomik sistem devletçidir ve bütün halk hissedardır; hatta kar payları da dağıtılmıştır halka. Bu dünya tarihinde bir ilkdir. Kısaca söylemek gerekirse:

    Kapitalizm: Maksimum kar amaçlı; en yüksek kaliteyi arar.
    Sosyalizm: Karsız; olabildiğince düşük kaliteyi arar.
    Kemalizm: Minimum kar amaçlı; olabilecek en yüksek kaliteyi arar.

    Yani Kemalizm, Kapitalizm, Sosyalizm gibi bir ekonomik model sunar aslında. Derin bilgi için: Suna Killi- Atatürk devrimi(Yapı Kredi Yayınları) tavsiye ederim.


    Fakat söyleyin kardeşlerim; insanlığın bir ereği eksikse, eksik değil midir- bizzat kendisi de?
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Geenmeboo
    Geenmeboo's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Nisan/2007
    Erkek

    kemalizmi daha çok hem sosyalist hem Atatürkçü olmaya çalışanlar kullanır.

     

    Atatürkçülük wardır bana göre, Atatürk'ün eserlerini, düşüncelerini ve ideallerini devam ettirme yolunda olanlar.

     

    arkadaşlardan biri de    düşünce akımına -izm gelmesi için bilimsellik gerekir falan demiş.(BKNZ: Marksizm vs vs.)


    NEDEN? (soru olarak)
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fistandantilus
    Fistandantilus's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Eylül/2004
    Erkek

    NowalgiN bunu yazdı:
    -----------------------------
    kemalizm diye birşey yoktur. hoca demek istediğin pek anlatamamış.   bir akımın -izm  taşıması için bilimsel verilere dayanması lazım. Oysa Mustafa Kemal böyle birşey yapmamıştır, kural koymamıştır, ya da kendini anlatmamıştır.
    -----------------------------

    bir şeyin -izm akımı taşıyan bir ideoloji olması için bilimsel olması gerekmez.

    İdeoloji siyasi, sosyal, ekonomik hayata karşı tavır almış bir düşünce bütünüdür. İstenirse politikaya giriş kitaplarından vikipedilere kadar pek çok bilimsel kaynağa bakılınabilir bu tanım için.

    Örneğin Marks kendi düşüncesine göre ideolojiyi "yöneten sınıfların ezilenleri ezmek için kullandığı araçlar bütünüdür" diye tanımlar ve kendi yaptığının ideoloji yaratmaya uğraşmak yerine bilim olduğunu iddia eder meşhur Kapital'inde. Ama Marks'ın amacına, isteğine tezat oluşturacak şekilde onun peşinden gelenler Marks'ı ideoloji olarak algılamıştır ve buna göre davranmıştır.


    Fakat söyleyin kardeşlerim; insanlığın bir ereği eksikse, eksik değil midir- bizzat kendisi de?
Toplam Hit: 4864 Toplam Mesaj: 39