Kurtuluş Savaşı
-
1. dünya harbi kayıp edilmiş ve ülke düşman ülkeleri tarafından paylaşılmıştır bu durumda gazi Mustafa Kemal Paşa tüm türkiyeyi dolaşarak tekrardan düşman kuvetlerden ülkeyi kurtarmak için planlar yapmakda ve örgütlenmektedir bunu hepimiz biliyoruz ama sonrasına baktığımızda 3 ilde bir halk ayaklanması var antem urfa ve maraş bu ayaklanmalardan sonra iki adet muhabere ve zafet 1. ve 2. inönüden bahsediyorum yani 1. dünya harbini kazanmış ülkeler karşısına tam organize olmuş bir ordu çıkmadı aksine bazı illerde halk ayaklanmalarıyla karşılık kondu buraya kadar bir sorun yok ama merak ettiğim konu şu ne olduda birden bir bu şerefsizler vatanı bize bırakıp çekip gittiler ve giderken neden gittikleri yerleri yakmadan yıkmadan gitmediler bu konuda fikri olan mürit varmı
-
Hoca aslında bize anlatılan tarih kitaplarını bile biz yazmamışızdır. Ama derinlemesine bir araştırma yapıldığında "ABD'yle bile karşı karşıya geldiğimiz olmuştur". Hulki Cevizoğlu'nun kitabı (Yanlış hatırlamıyorsam 1919'un Şifresi).
-
kardeş nereyi yakmadılar?nereyi yıkmadılar??? saçma bi soru bu ve bilgi eksikliğin var....git öğren öyle gel... ayıp yaa insan bi soru soruyosa biraz bilgi sahibi olcak????
-
dostum kurtuluş savaşında yunanları yendik.onlarıda denize döktük.ve geri çekilirken tüm köyleri talan ettiler.ama ingilizler fransızlar vs.bunlar anlaşmayla ülkeden çekildiler.dolayısıyla etrafı yakıp yıkmazlar.neden çekiildiler dersen
1.Atatürkü tanıyıp tırstılar
2.bir zor durumda sovyetlerin savaşa gireceğinden korktular.
3.zaten savaştan çıktıkları için (almanya+osmanlı) toparlanmaya ihtiyaçları vardı.
ama ülkemiz üzerindeki planlarından asla vazgeçmediler...
-
omerali bunu yazdı:
-----------------------------
kardeş nereyi yakmadılar?nereyi yıkmadılar??? saçma bi soru bu ve bilgi eksikliğin var....git öğren öyle gel... ayıp yaa insan bi soru soruyosa biraz bilgi sahibi olcak????
kusura bakma kardeş cahilliğime ve okumamışlığıma ver soru sorarken biraz daha bilmem gerekli haklısın özür dilerim tahsilim senin kadar yok daha yeni okuma ve yazma öğreniyorum tarih desen hiç bilmem senden özür dilerim sadece bir ricam olacak benim sorularıma sen cevap verme olurmu ben senin eşsiz bilgi seviyene denk değilim o sebebden anlamaya bilirim seni seviyemde olanlar yani benim gibi cahil olanlar yanıtlasın okeydodobig
evet yunanlıları yendik bahsetiğim gibi birinci ve ikinci inönü zaferleri fakat yunanlılar o zaman devlet bile sayılmazdı osmanlıdan kopan azınlıklardı Atatürk büyük bir deha ve komutan ama sende hak verki ondan korkmak bir bahane sayılmaz müktefikler için
-
yunanlılar hala izmir gibi ege kıyılarını ve istanbulu kendi vatanları gibi görüyorlar. dolayısıyla çok yürekli çarpışmışlar.(tabi türkler in yanında hiçbirşey) birde buna itilaf devletlerinin müthiş malzeme teçhizat desteği eklenince bence önemli bir güçtü ozaman yunan ordusu.
kaldıki bizim kurtuluş savaşımız okadar kolay geçmemiştir. tabi savaştan çekilme sebepleri sadece Atatürk olamaz.ama bu ülkelerinde vatandaşları ve iç politikası var.türkiye ozaman işgal altında ama onlar işgal eden durumunda ve ülkeleri refah içinde.buyüzden yenilmeyi ve iktidarı elden kaybetmeyi goze alamamalarından tutta daha önce saydığım maddelere kadar birçok etken bu kararın alınmasını şağlamıştır.
ayrıca tek bir sebepten bir anda kesin alınan bir karar oldugunu sanmam.eminim büyük tartışmalar olmuştur. ama bence Atamızdan tırsmış olma ihtimalleri de çok yüksek. çünkü enver rusyadan çıkmış ve artık bir tehlike değil.doğu cephesindeki tüm ordu batıya çekilebilir. bunlarda Ata nın emrinde olacak.Ayrıca teçhizat sağlayacak birde sovyetler olacak. bende olsam bu riski göze almazdım..
-
Büyük devletler planlarını yüzlerce yıl sonrasınıda hesap ederek yaparlardı..o zamanlarda başta Rusya İngiltere ve Amerika'nın ultimatomlarıyla diğer kuvvetler pasif sayılacak bi şekilde geri çekilmeye başladılar..yunanlılar belkide sus payı olarak adaları aldı.İtalyan ve Fransızlarda farklı ganimetlerle geri döndüler kimbilir belkide ..hatta belki demeyelim büyük bi ihtimal öyledir .. yüzlerce yıl sonrası için Musul ve Kerküğün gelecekteki konumundan istifade etme hakkı kazanmıştır büyük devletlerden çünkü malumunuz Kuzey Irak'taki Türk topraklarının kaderide o zamanlar yazıldı...Yani sorunun cevabını özetlemem gerekirse...bu ülkeler yüzlerce yıllık hain planları yürürlüğe koymak için geri çekildiler sömürmek için..pay ve emeksiz bi rant için..bilirsinizki eşşek arıları yavrularını kendileri besleyemez ama yaşamasını ister...ve yumurtalarını başka hayvanların içine bırakırlar..eşşek arısını yavruları larvalar haline geldiğnde içinde bulundukları canlıyı yerler..ve eşşek arısı yavrularını yetiştirmek için hiç uğraşmamış olur..ama artık yavru sahibidir..onları emeksiz bi şekilde av yapma gereği duymadan kendini yormadan yetiştirmiştir..
-
fmk bunu yazdı:
-----------------------------omerali bunu yazdı:
kusura bakma kardeş cahilliğime ve okumamışlığıma ver soru sorarken biraz daha bilmem gerekli haklısın özür dilerim tahsilim senin kadar yok daha yeni okuma ve yazma öğreniyorum tarih desen hiç bilmem senden özür dilerim sadece bir ricam olacak benim sorularıma sen cevap verme olurmu ben senin eşsiz bilgi seviyene denk değilim o sebebden anlamaya bilirim seni seviyemde olanlar yani benim gibi cahil olanlar yanıtlasın okeydodobig
evet yunanlıları yendik bahsetiğim gibi birinci ve ikinci inönü zaferleri fakat yunanlılar o zaman devlet bile sayılmazdı osmanlıdan kopan azınlıklardı Atatürk büyük bir deha ve komutan ama sende hak verki ondan korkmak bir bahane sayılmaz müktefikler için
-----------------------------Malesef yunanistan osmanlıdan kopalı o zamn 93 sene olmuştu
-
Yunan yenilgisi sırasında büyük taaruzdu galiba İzmiri falan ele geçirdikten sonra Atatürk Yunan general le konuşuyo Atina dan onu atamışlar Generalliğe ama Radyolarla ilgili teşhisatları falan bozukmuş. Adam emir vericek ama general oldugunu savaştan sonra öğreniyo yani Yunanistan yenilgisi ile ilgili iç karışıklar falan var sebep olabilir. . .
-
fmk bunu yazdı:
1. dünya harbi kayıp edilmiş ve ülke düşman ülkeleri tarafından paylaşılmıştır bu durumda gazi Mustafa Kemal Paşa tüm türkiyeyi dolaşarak tekrardan düşman kuvetlerden ülkeyi kurtarmak için planlar yapmakda ve örgütlenmektedir bunu hepimiz biliyoruz ama sonrasına baktığımızda 3 ilde bir halk ayaklanması var antem urfa ve maraş bu ayaklanmalardan sonra iki adet muhabere ve zafet 1. ve 2. inönüden bahsediyorum yani 1. dünya harbini kazanmış ülkeler karşısına tam organize olmuş bir ordu çıkmadı aksine bazı illerde halk ayaklanmalarıyla karşılık kondu buraya kadar bir sorun yok ama merak ettiğim konu şu ne olduda birden bir bu şerefsizler vatanı bize bırakıp çekip gittiler ve giderken neden gittikleri yerleri yakmadan yıkmadan gitmediler bu konuda fikri olan mürit varmı
yaw kardeş, tarihi yeniden oku derim.özellikle ''şu çılgın türkler''önce lojistik destek kesildi.düşman aç ve cephanesiz kaldı. o kitabı mutlaka oku. adamlar bedavadan çeker gidermi hiç?
yakıp yıkmama olayına gelince . bu konunun bu satırını silebiliyorsan sil.
-
italyanlar çekildi çünkü izmir böglesi yunanlılara verildi yani müttefikler arasında anlaşmazlıklar ortaya çıktı,bu yüzden çekildiler.fransızlarda halk direnişiyle karşılaştılar.eğer kazanacakların kaybedeceklerinden fazla değilse savaşı sürdürmenin bi manası yoktur saldıran için.ingilizler kjendileri arabistana,petrolün oldugu yere yeleştirdiler.yunanlılar ve ermenileride çok iyi teçhiz edip bizim üstümüze yolladılar.