Laptop Birden Kapandı Ve Açılmıyor
-
Hocam, bilgisayarınız bataryasız kullanımlarınızda elektrik fazı dalgalanmalarına daha duyarlıdır. Bu nedenle batarya ölü dahi olsa adaptör takılı iken cihaz üzerinde takılı olmasını öneririm. Zaten yeni batarya temin etmek çok pahalı değil. Ama batarya parasından kaçmak için dizüstü bilgisayarı feda etmek pek akıl kârı değil :) Ayrıca bataryanın ölü olmadığını varsayarsak ani elektrik kesintilerinde bilgisayarınızın güvenli bir şekilde çalışmasını veya kapanması için gereken süre boyunca enerji sağlar. Çok eski nesilleri saymazsanız artık dizüstü bilgisayarlardaki bataryalar adaptör takılı olmasına rağmen bilgisayar tarafından yaklaşık %10'luk bir değerde doldur boşalt yaparak kullanılıyor. Yani bataryalarınız ölmüyor. Ama bu sürekli bilgisayarınızı batarya ve adaptör ile birlikte kullanmalısınız demek değil. Hiç olmazsa ayda bir kez ya da 2 haftada bir kez bilgisayarınızın bataryasını tüketerek kapanmasına neden olacak kadar batarya kullanın. Bataryanın performansını bir süre daha korumasına vesile olursunuz.
6-7 yıllık bir ASUS dizüstü bilgisayarım var, yaklaşık 3-5 senedir kullanmıyorum, bazaların altında bir yerde duruyor. Bir ara açmam gerekmişti, orada gördüm ki bilgisayarın bataryası ilk günkü kadar dayanıyor. Açmayalı baya oldu, şimdi nasıldır bilemiyorum, kurcalamak lazım :)
-
RaNGeR bunu yazdı
Hocam, bilgisayarınız bataryasız kullanımlarınızda elektrik fazı dalgalanmalarına daha duyarlıdır. Bu nedenle batarya ölü dahi olsa adaptör takılı iken cihaz üzerinde takılı olmasını öneririm. Zaten yeni batarya temin etmek çok pahalı değil. Ama batarya parasından kaçmak için dizüstü bilgisayarı feda etmek pek akıl kârı değil :) Ayrıca bataryanın ölü olmadığını varsayarsak ani elektrik kesintilerinde bilgisayarınızın güvenli bir şekilde çalışmasını veya kapanması için gereken süre boyunca enerji sağlar. Çok eski nesilleri saymazsanız artık dizüstü bilgisayarlardaki bataryalar adaptör takılı olmasına rağmen bilgisayar tarafından yaklaşık %10'luk bir değerde doldur boşalt yaparak kullanılıyor. Yani bataryalarınız ölmüyor. Ama bu sürekli bilgisayarınızı batarya ve adaptör ile birlikte kullanmalısınız demek değil. Hiç olmazsa ayda bir kez ya da 2 haftada bir kez bilgisayarınızın bataryasını tüketerek kapanmasına neden olacak kadar batarya kullanın. Bataryanın performansını bir süre daha korumasına vesile olursunuz.
6-7 yıllık bir ASUS dizüstü bilgisayarım var, yaklaşık 3-5 senedir kullanmıyorum, bazaların altında bir yerde duruyor. Bir ara açmam gerekmişti, orada gördüm ki bilgisayarın bataryası ilk günkü kadar dayanıyor. Açmayalı baya oldu, şimdi nasıldır bilemiyorum, kurcalamak lazım :)
Bilgilendirme için teşekkür ederim hocam,
Donanım konusunda bilgi danışmanı olarak sizi hafızama kaydettim. Eksik olma.
-
Samsara bunu yazdı
şimdi benim dizüstünde de böyle birdurum oldu. ancak benimkinde durum biraz daha belli. şöyleki: dizüstünü hybernation uyku moduna aldım sonra yaklasık 2-3 saat sonra açtim. sol eklem yerinin adaptör soket civarından çok az bi dymanla beraber "cıssss" diye bi ses geldi. açtim baktım soket girişine 1cm mesafede kömürleşmiş pirinç büyüklügünde eleman gördüm. bunu bi elemana degistirttim ancak görüntü gelmedi.elemanın yanında "D4101" yazıyor.1 bu eleman diyot demek mi?2 rakamların bi önemi var mi. 3. tut ki bulduk. bunu ters baglamanın bi sakıncası var mi4.çubuj havyanın anakarta zarar verme gibi bir durumu var mianlayan arkadaşlar bi el atın
bunlarda anakartın üzerinde yazanlar model versiyon gibi.
teresa20 mainboardp/n 08g2002ta22jtb
rev :2.0
yanindada "F4101“ yazan başka bi eleman, asıl sigorta bu jeralde fuse .. . ama saglam amk ya..teeaa
model toshiba L40 14h dd yazan evet diyot. yanındaki 41 bilmem ne parça numarası. değeri değil. üzerindeki değeri görebiliyorsan aynısı ile değiştirmeni salık veririm. diotlar farklı karakteristiktedir. farklı bişey takarsan ya daha fazla zarar verirsin yada hiç bişey olmaz. %50 yani şansın.
diyotun bağlı olduğu yere göre ters takman tabiki etkiler. artı uç eksi uç arasına konmuşsa ve sen ters takarsan kısa devre yaptırdığından en iyi ihtimal diyotu geri yakarsın.
f yazanlar evet sigorta. sağlam demişsin. ozaman ölçülmüştür. sıkıntı yoktur.
çubuk havya dediğin kalem havya demektir. eğer düzgün bir havya ise zararı olmaz zira ben senelerdir kalem havya kullanıyorum. ama havyada kaçak köçek varsa, anakartı skertir affetmez.
diyot bozulduysa, sadece diyotta olmaya bilir arızan. diyot açık devre olduysa sıkıntı yok. ama kısa devre olduysa, arkasında kalan elemanlarada bakmak lazım. daha ileri ditmiş olabilir arızası. görmeden bişey diyemem.