Mac Os Unix Tabanlı Mı?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Başarı Madalyası
    Erkek

Şöyle ozetleyeyim olayı size. MAC OS X unixtir. X11 kullanıyor o da. O grafiklerin memory yönetiminin sağlam olmasının sebebi odur.

Unix 40 yıldır geliştiriliyor. 80 lerin sonuna doğru bir çok unix türedi.  Bunlar netbsd = 58 farklı işlemcide çalışır. Windows sadece 32/64 bit x86 larda çalıştığını düşünüp ordan yorumlayabilirsiniz. Bir diğer FreebSD bu genelde server olarak kullanılır (ör yahoo). bir diğer BSD de openBSD buda IDS olarak kullanılır firewall önünde yada arkasında kullanılır. Dünyanın en güvenli işletim sistemidir. OpenBSD kurucusu (teo de radt) güvenlik üstadı olara da tanınır. 90 ların sonuna doğru At&T ile mahkemelik oldukları için BSD ler unix ismini bir süre kullanamadı oyuzden bunlara unix yerine BSD denir.

Apple BSD çekirdeği kullanıyor dolayısıyla BSD koduna apple developerları direk erişim hakkı var. Ayrıca BSD lisansı kodu istediğiniz gibi kullanmanıza izin 

verdiğinden sağda solda BSD ismini duymamanız doğa ama Windows tan tutunda bir çok işletim sisteminde BSD kodları çalışmaktadır. bu arada kodun 

açık olması nedeniye MAC OS X normal pclere de kurulabiliyor.

ftw
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

tagext saol hocam güzel bir açıklama olmuş bunca yıldır mac osu aslında normal kendi bulduğu işletim sistemi sanardım.Ancak şu var ki ilk bulunan işletim sistemi nedir unix.Unix sonra windows vs.. bi ton olay üst üste.Ondan sonra bulunanlar mutlaka unixteki bir şeyleri kendi sistemlerinde kullanmıştır diyorum.

Yani windows mutlaka unixten birşeyler almıştır.Unix aynı şekilde windowstan almıştır.Ancak benim kızdığım iki olay şu oldu ;

İlk zamanlarda mac os pencereli sistemi bulmuş windows ta kopya..

Daha sonra ilk sayfada verdiğim resimde lat tarafta kısayol paneli var.Bakıyorum vista bunuda çalmış.Daha neler çalınacak bu piyasadan.Daha bilmediğimiz neler vardır neler.. 

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Erkek
    apple ile ms arasında bu sebeplerden dolayı onlarca dava açıldı. hepsinde ms tazminatı odedi. özellikle win ilk çıktığı sıralarda fontlardı pencere yoneticileri vs.. hepsi osx den arak diyebiliriz.

ftw
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek
    vallahi bilmiyordum :S bir çok insanda bilmez ne diyim vallahi.Ama dediğim gibi ilk çıkan sistem den sonrakiler mutlaka ilklerden alıntı yapmışlardır.Billy billy madem çok iyi biliyor bunlarıda söylesin.Kodlarda dahil hepsi demek ki gizlilik üzerineymiş :S harbiden şaşırdım.Bunca zamandır savunduğum şeyler resmen çürüdü.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Erkek
    en basitinden internet explorerın yardım menüsünden hakkında kısmına tıkla orda mosaicle ilgili birşeyler yazar. sp1 lerde yoktur bu. geçen yıl ms a dava açıldı ve 400m dolar odedi. unix linux heryerde.

ftw
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tagext
    tagext's avatar
    Erkek
    http://flickr.com/photos/stevenconte/442050979/ adam 2735 tane quicktime videosu açmış :D unix olunca

ftw
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

:S

süper :) 

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek
    pühh bune :D hangi windows gerçekleştirebilir bilemiyorum :) Windowsun dos doneminde mac pencereli sistemdeymiş.O zamanlarda ünüverstede olan anlatıyordu bana dedi ki macta çok güzel grafik işleri yapılıyordu.Windows o kadar iyi değldi sonra windows pencereli sistem geçerken 9 saat uğraştım bir yayının başını yazdım dedi.Daha sonra kapatmış çıkmış.Geri geldim dosya yok dedi meğersem kaydetmek istiyormusunuz gibi birşey sormuyormuş.Ancak mac te yazsaydım böyle bir olay olmazdı demişti bana.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    morportakal
    morportakal's avatar
    Erkek
    firefoxda 4-5 tab açınca sapıtan bir işletim sistemi olsada mecburum.... adobe, sierra ve joymax unix paketlerini cıkarana kadar ben windeyim  gerçi onlarında pek unixi takacakları yok..iyi böyle..parayı basıp .mac alıcam sanırım...olmazsa ileride bi kampanya cıkar mac dagıtan

bassinyourface
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

morportakal adobe falan diyorsunda;Wine diye bir prgoram var windows uygulamalarını çalıştırabilrisin.Hadi çalışmadı diyelim;

Araştırırız mutlaka eş değer bir program vardır. 

Toplam Hit: 3391 Toplam Mesaj: 24