folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Meslek Liselerinin Katsayı Sorunu



Meslek Liselerinin Katsayı Sorunu

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    qral
    qral's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    Meslek liselerinin katsayı sorunu

    Meslek liselerine yapılan uygulamaya katılmıyorum. Büyük bir haksızlık olarak görüyorum. Mevcut uygulamada meslek lisesi öğrencilerine siz dört yıllık yükseköğretim programlarını seçmeyin deniyor.
    İnsanların eğitim özgürlüğünün olması gerekiyor. Siz hangi tür okulda okursanız okuyun, mezun olduğunuz zaman istediğiniz meslekler olacaktır. Herkes kendisini o öğrencilerin yerine koysun. Genç on iki, on üç yaşlarında ilgi, istek, yeteneklerini ve kendini tanıyamıyor. Ancak ailelerinin ekonomik durumlarından dolayı kısa yoldan meslek sahibi olması düşüncesiyle bu meslek liselerine gönderiliyor. Ailelerin yönlendirilmeleriyle o meslek liselerine giden çocukların, belli bir yaşa geldiği zaman tercihi değişebilir.
    Ancak o çocuğa istediği bölümde okuma hakkı vermediğiniz takdirde, bu defa aile ile çocuk karşı karşıya geliyor. Genç istemediği halde okuduğu o meslek dalında hayat biçimini zorla belirlemiş oluyor. Çocuklarımızın gittikleri okulun türü ne olursa olsun, bunların hepsi bizim çocuklarımız. Mutlu olacakları gelecekleri sunmak ve bu çocukları kazanmak bizim görevimiz.
    Meslek liseleri öğrencileri kendi branşları dışında herhangi bir bölümü seçtiklerinde ortaöğretim başarı puanı o kadar düşürülüyor ki, bu öğrencilerin üniversiteyi kazanma şansı kalmıyor.
    Türkiye'nin okul türlerinin yüzde 35'ini meslek liseleri oluşturuyor. Bunun sadece yüzde 4'ü imam hatip liseleri. Bu tür liselerde okuyan gençler sınavlarda sorulan kültür derslerini görmedikleri için zaten yeterince başarılı olamıyorlar. Bir de ortaöğretim başarı puanından bu çocuklara bir darbe daha vurmanın ne anlamı var?..
    Tamam, amaç öğrencileri kendi alanlarına yönlendirmek. Bu düşünceye, ülkemizin kaliteli ara elemana ihtiyacından dolayı tüm kalbimle katılıyorum. Ancak bu öğrenciler merkezi yerleştirmede kendi alanları dışındaki 4-5-6 yıllık fakülteleri (tıp, mühendislik, işletme, iletişim vb...) tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim puanları 0.3 katsayısıyla değerlendiriliyor.
    Üniversiteye girişteki bu yeni sistemde kullanılan katsayılar neredeyse onlara "Siz 4-5-6 yıllık fakülteleri kazanmayın" mesajını veriyor. Artı şu noktayı kesinlikle atlamayalım. Üniversiteye giriş bir sıralama sınavı. Kim kimden daha çok net yaparsa,onun kazanacağı bir sınav. Ancak meslek lisesi öğrencileri müfredatlarından dolayı soruların çıktığı ana dersleri az görmektedirler. Kısacası bu mağdur gençler bir taraftan puan, bir taraftan bilgi kaybıyla iki cendere arasında sıkışıyor ve eziliyorlar.
    Eğitim sistemimizin içerisinde bu gençlere yapılan haksızlık değil de nedir?.. Üniversite giriş sınav sisteminde yapılacak değişiklik çok basit. Meslek lisesi öğrencisi; "kendi alanlarıyla ilgili" 4 yıllık fakülteleri (mesleki öğretmenlik... vb.) tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.88 katsayısıyla, " yine kendi alanlarını takip eden" (Bilgisayar alanı Bilgisayar müh., Muhasebe alanı İşletme, Makine alanı, Makine müh., İletişim alanı Gazetecilik, RadyoTelevizyonvb.) 4-5-6 yıllık fakülteleri tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim puanları 0.8 katsayısıyla , "kendi alanı dışındaki" seçimlerinde ise 0.3 katsayısıyla değerlendirilebilir.
    Üniversiteye giriş sınavında meslek lisesi öğrencilerine uygulanan farklı katsayının kaldırılması yönünde istediği değişikliği yapamayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişi düzenleyen yönergeyi değiştirdi. Meslek liselerinin hazırlık ve 9'uncu sınıfında başarısız olan öğrencilere genel liselere nakil yaptırma olanağı tanıyan yönergenin kapsamı genişletildi. Böylece meslek liselerinden genel liseye öğrenci geçiş yasağı kaldırıldı. Yeni yönergeye göre geçişler şöyle düzenlendi:
    - Meslek lisesi öğrencileri hazırlık sınıfında başarısız olursa veya 9'uncu sınıfın sonunda yeterli ortalamayı tutturursa genel liseye nakil yaptırabilecek.
    - Öğrenciler 10'uncu sınıfın sonunda genel lisede okumak istediği alanla ilişkili derslerin yıl sonu notlarının ortalamasının en az 3 olması durumunda nakil yaptırabilecek.
    - Meslek liselerinden genel liselere geçen öğrenciler, görmedikleri dersleri aldıkları halde, haftalık ders saati sayısı 1 ders saatinden fazla olan derslerden de sorumlu tutulacak.
    Öğrenciler ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları dönemlerinde sınavlara alınarak borçlu derslerini verecek.
    Bu yapılan değişiklikler, bana göre patlayacak duruma gelen bir balondan hava alma işleminden başka bir şey değil. Meslek lisesi öğrencilerinin çektikleri katsayı zorlukları 2006 ÖSS uygulanmadan giderilmelidir. Kısacası iş işten geçmeden bu gençlere yardımcı olmalıyız. Hiç kimse "Meslek lisesi gerçeğini" göz ardı edemez.


    sait gürsoy/sabah

    siz ne düşünüyosunuz bu konuda?

    bokvarsendegel@hotmail.com iletişim adresim;)
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nemesis
    Nemesis's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2006
    Erkek
    abi süper bişi gibi bişe ama a.q benim merak ettiğim bişi var şimdi hani öss ye giriş klavuzunda iki seçenek var işte össye girmek istiyorum, yüksekokul a girmek istiyorum die yani sınavlı sınavsız geçiş :D şimdi ben meslek lisesi mezunuyum ve ben sınavlı geçişi işaretledim benim yüksek okula gitme gibi bi şansım yokmu a.q kafamı ziktim yinede bulamadım a.q gecen sene de aynısı olmustu 0 puan almustum :D

    !!! ---Biomedical Technician---!!! .."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    qral
    qral's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    süper olan seyi biraz acarmısın?

    bokvarsendegel@hotmail.com iletişim adresim;)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    Meslek lisesindeyim.. öss ye gircem.. hiç bi skim olamıyom .. mecbur 2 yıllığa gidicem.. 2 yıllığa gideceğime son bi üst sene daha var bizim zamanımızda hazırlık + 3 sene +1 sene yüksek eğitim.. yani 5. sene.. 4 yıldır okuldayım 5. seneyide okuyamam bıktım .. hem kimse tercih etmiyo fakat 2 yıllık üni = 5. sene anlamına geliyo.. kafam allak bullak .. ne yapıcam bilmiyom .. 2 gün kaldı öss ye.. oof of.. ölsem kurtulsam aq işkenceden..

    @nemesis işaretleyip öss ye girsen bile kazanamzsan 2 yıllığa gidebiliosun.. bende o hesap yapıcam işte

    :|
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2005
    Erkek
    bence iyi..
    anadolu fen lisesine giden örencinin arasında bi fark olması lazım.o adam o kdr çalışmış girmiş oralar millet skni taşaını gezdrrken.nedn ona böyle bir hak tanınmasın.
    meslek lisesine girerken biliodunuz böle olacaını.neden uzatıyosunuz hala annamış deilim
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    qral
    qral's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    bende meslek lisesindeydim vaktiyle. cok savastık bekledik önümüz acılsın diye ama olmadı. vaktiyle okulun bana sağladığı ek puanla girdim, okuyorum boğaziçinde, 285 ham puanla(ea). bilgisayar mühendisliği istemiştim cok ta calısmıstım ama birkac serefsiz yüzünden kestiler önümüzü. eğer önümüz acık olsaydı ve normal lisede kırılmamış bi puanım olsaydı kafadan 365 puan yapmıstım sayısaldan. ama su anda ea bi bölümdeyim. ve sıkıntısını cekiom ezberler falan. yapılan büyük bi haksızlık var ama kimsede bişeyler yapacak otorite(göt) yok. imam hatipler in önünü kesmek istedikleri için hani su bizim laik düşünen, laik yasayan üçüncü şahıslar, (yök) tüm meslek liselerindeki öğrencileri uçuruma itiyor...

    bokvarsendegel@hotmail.com iletişim adresim;)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    qral
    qral's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    tabi bu durumun anadolu ve fen lisesi cephesi var. onlar durumdan tabiki hoşnutlar. nihayetinde 0,001(abartmadım umarım) lik puan farklarıyla bi üniversite yi kazanıp kazanmamak durumu söz konusu. ki yaklasık 100 bin kişiyi arkanda bırakmak büyük bir şans. ben liseye yazılırken kimse bana meslek lisesinde mi okucaksın da dememişti bende isterdim ama maddi problemler falan engellemişti. hemen okuyup calısma fikrindeydi ailem. tabi bunlar kişisel sorunum ama bilmiyolardı böyle bi boq cukurunun olduğunu aslında onlarda.
    neyse ya cok uzattım..

    bokvarsendegel@hotmail.com iletişim adresim;)
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gencprens
    gencprens's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    bende meslek lisesi öğrencisiyim şuannn hapı yuttuk arkadaşlarr a.q önümüz kapalıı ahh öss ahh
    :S

    Dünya hayatı kırlmaya mahkum şişeler hükmündedir...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2005
    Erkek
    tecavüz kaçınılmazsa zevk almaya bak
    imzanda dio ya ondan dedim .. ;)
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek
    Hiç olmazsa bölümlerin kendi alanlarında mühendisliklerini açsınlar.Neymiş efendim ara eleman yetiştiriliyormuş orada.Sanki meslek lisesine giden herkes hemen girdi mühendisliğe zaten oralarında eğitiminide bok ettiler.Bir öğretmenliği açmışlar başka birşey yok.Hiç olmazsa insan mühendisliğide açar.Hiç bir şey bilmeyen adam mühendislik gibi bir üst sıfatı alıyor.Meslek lisesinde bir öğrenci o mesleğin temellerini atsa sonrada mühendislikte geliştirse o zaman bir sürü kendi alanında başarılı insan çıkar.Tabi bu söylenince hemen bu yökteki kafasızlar meslek lisesi ara eleman içinde bilmem ne de zırvalıyor.Siz bir açın gerizekalılar sanki herkes bilgisayar elektronik mühendisi oldu.30 kişiden kazanacak adam en fazla 2-3 kişi olacak zaten..

    λ
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AntiOksidan
    AntiOksidan's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ekim/2005
    Erkek
    o zmn tum sistemn deişmesi gerekr sadece meslke lisesile kalmaz...
Toplam Hit: 7377 Toplam Mesaj: 37