Mevlana‘Dan Mükemmel Bir Şiir
-
etme cahille sohbet,delirirsin.
-
Nikoteen bunu yazdı:
-----------------------------
etme cahille sohbet,delirirsin.
--------------------------Delirmene gerek yok seven sever sevmeyende sevmez bu kadar basit.Mevlana demek hoşgörü demektir zaten.Fikrine saygım var,ki eminim mevlanayı biraz anlayan herkesinde saygısı olacaktır.Ama insanları cahil diye damgalamak yanlış.
-
yanlışlarımız olur zaten yanlışsız olmaz.Ama yanlış vardır yanlışçık vardır.
mevlananın allah dostu olduğuna inanılır ve her ne hikmetse gerçekten de öyleymiş gibi korunur,sevilir (!)
değil sen,ben.tüm dünya buna inansa bu bu hadisenin gerçek olduğunu göstermez.Adamın kafasının ne kadar güzel olduğunu anlamak için şiirlerini,hikayelerini okumak yeterde artar bile.
Burda mevlana hakkında ahkam kesen bir avuç cahilin mevlana hakkında kulaktan dolma bilgilerden başka birşeyleri olmadığına hele hele mesneviyi hayatında açıp okumadıklarına bile eminim.
yanlış dedin ya sen şimdi kardeş..Anlamsız bir şiiri böyle kutsallaştırıp anlamlı gibi göstermek mi (ama kasıtlı ama kasıtsız) daha büyük yanlış yoksa eğriye eğri demek mi daha büyük yanlış orasınıda sen düşün.Hee ama tabi sizin felsefeniz hoşgörüyse eğer elbetteki eğriye eğri denmesini tasdikleyemezsin.
Ne diyiyim walla özeniyorum size,bu kafası güzel hallerinize.. -
Nikoteen bunu yazdı:
mevlananın allah dostu olduğuna inanılır ve her ne hikmetse gerçekten de öyleymiş gibi korunur,sevilir (!)
değil sen,ben.tüm dünya buna inansa bu bu hadisenin gerçek olduğunu göstermez.Adamın kafasının ne kadar güzel olduğunu anlamak için şiirlerini,hikayelerini okumak yeterde artar bile.
Burda mevlana hakkında ahkam kesen bir avuç cahilin mevlana hakkında kulaktan dolma bilgilerden başka birşeyleri olmadığına hele hele mesneviyi hayatında açıp okumadıklarına bile eminim.
yanlış dedin ya sen şimdi kardeş..Anlamsız bir şiiri böyle kutsallaştırıp anlamlı gibi göstermek mi (ama kasıtlı ama kasıtsız) daha büyük yanlış yoksa eğriye eğri demek mi daha büyük yanlış orasınıda sen düşün.Hee ama tabi sizin felsefeniz hoşgörüyse eğer elbetteki eğriye eğri denmesini tasdikleyemezsin.
Ne diyiyim walla özeniyorum size,bu kafası güzel hallerinize..
-----------------------------Hocam ben mesnevi'yide mecalis-i seba'yı da okudum.Bence mevlana gerçek bir Allah dostu.Ölüm gününü şeb-i arus yani sevgiliye,Allah'a kavuşma günü sayan bir kimse dediğin gibi birisi olamaz.Tevazu ve hoşgörü tüm felsefesi bu.Bence biraz araştırmalısın.Mevlana ve şems tebriz-i hakkında son zamanlarda saçma sapan kitaplar yazıldı.İnsanların aklını karıştırmayı başardılar.Hoş gerçi kitap yazılmasınada gerek yok ilköğretimden başlayarak kendimizden olanı hiçe sayarak batı edebiyatını öğrendiğimiz için.Kısaca Leyla vü mecnun gitti romeove juliet geldi.Mesnevininde yerine birşeyler bulur elbet bizim insanımız.
-
Dedim ya asimile kafa mesnevi den bile anca bu sonucu çıkarır. senin değer yargıların anca böyle herşeyi yakar yıkar ve hiçbir renge tahammül etmez tepeden bakarda bakar birilerinin demesei önemli değilde hiç demezmisin kendine yav laf söylüyorum dil uzatıyorum da ben ne yaptım yoksa sadece bakıp bakıp yargılıyormuyum ?Yav ben bu laf söylediklerimin yaptığının onbinde birini yapabildim veyahut düşünebildimdemi konuşuyorum diye? Gerçi bu soruları sorabilecek kadar dimağ birikmiş olsa bu türden densizlik yapmazsın. Mesnevi kim sen kim senin mesneviyi okuyabilmen için on fırın tüm dünya edebiyatından tecrüben olması lazım heyhat ondan kafan bulanmış okuduklarında kafası güzel edebiyatı gibi gelmiş de boşver bunları da sadece yorumlarına dikkat et dipsiz kuyu.
-
Kim olursa olsun. Saygılı olmak gerek. Seven var sevmiyen var. Sevmiyorsan illa bişey yazmak zorunda degilsin çünkü hassas bir konu saygılı davranmak gerek. Bence Her öğüdü başka başka güzel şeyler söyle oku bence.
-
Fatih bunu yazdı:
6 yön neymiş?
-----------------------------sağ sol ön arka aşağı yukarı
-
Nikoteen bunu yazdı:
bi bok anladıysam arap olayım.Şiirde giriş var gelişme,sonuç hak getire..Sonrada herkes anlamaz derler ulan herkes anlamaz diye diye bu adamı gönüllerin sevgilisi yaptınız zaten.Hayatımda mevlana kadar kafası güzel bi insan görmedim
-----------------------------nokitincim sana Mevlana'nın bi sözü ile tavır göstereceğim,
"Burnuna sarmısak dayamış, gül kokusu arıyorsun."
Sen Hiçbirşey anlamadın değilmi?
Anlayamazsın zaten :) anlayanları da anlayamazsın Baktığın pencere daracık bi bok göremiyosun şu anda.
Şiirde aslında senin gibilerden bahsediyor,
Güzeller sıltanı gel demiş,
evine çağırmış beni.
Ben bir yolunu bulmuşum,
yola baş kaldırmışım.peygamber beni çağırmış
Güzelliklere davet etmiş beni
Ben bir yolunu bulup
güzellik yoluna baş kaldırmışım
Sevgilim baş çeker, naz ederse,
gamlara atar, kararsız korsa beni,
bir kez olsun ah demem, inad için.
Ah'a da kızmışım ben.Peygamber bana naz eder yani benim hakkımda kendi düşüncelerimle yanlış şeylere sevk ederse
ben ona kızmam beni ne kadar karamsarlık içinde bıraksa da
bir kere bile olsun şeytana he demem ona hizmet etmem
ben şeytanın ne olduğunu bilirim
Bir bakarsın altınla aldatırlar beni o.
Bir bakarsın şanla şerefle aldatırlar beni.
Oysa altın falan istemiş değilim ondan,
şanla şerefe hele çoktan boş vermişim.Şeytana bak diyor, Beni malla para pul ile allah yolundan caydırmaya çalışıyor diyo,
ama ben ne şan ne şeref istemiş değilim allahtan, Ben onları çoktan boşverdim Allah'ın Kulunun aşkı bana yeter diyo
Ben bir demirim,
mıknatıstan kaçıyorum.
Bir saman çöpüyüm ben,
mıknatıslara yan çizmişim.Ben bi demirim diyor ve mıknatıs derken Kötülüklerden bahsediyor jkaçıyorum onlardan diyor,
ve ben saman çöpüyüm mıknatısın benle işi olmaz..
Ben öyle bir zerreyim ki,
bütün âleme isyan etmişim.
Havaya, toprağa isyan etmişim,
Ateşe, suya isyan etmişim.
Altı yöne isyan etmişim.
Beş duyuya isyan etmişim.ve ben öyle birşeyim ki (insan)
Alemlere isyan ettim yaradılana isyan ettim herşeye isyan ettim insan böyle birşey demek istiyo,
Hava, toprak, ateş, su da neymiş ki,
altı yön de neymiş,
beş duyu da ne.
Benim için hiç bir şey umurumda değil.ve en sonda da İnsanları kandırmak için gereken şeyler benim Umrumda bile değil.. onalr mal mülk için şeytan tarafından kandırılır taşa suya ateşe yaratılana isyan eder.. Ama benim için bunların hiçbirisinin önemi yok.. Benim için yaradılan önemli..
Diyor ve senin anlamanı da pek beklemiyo zaten fazla zorlama :)
-
Nikoteen bunu yazdı:
Ne diyiyim walla özeniyorum size,bu kafası güzel hallerinize..
-----------------------------hocam çok iddialısın,
Hadi gel tartışalım,, Saygılı ol ama..
Gel bi cahille muhabbet et..
Ben sana mevlananın Allah dostu olduğunu yüzlerce sözüyle hayatından kesitlerle anlatabilirim Ama sen inanmazsın bunu biliyorum.
Peki sen bana Mevlananın Allah Dostu olmadığına dair ne söyleyebilirsin?
-
Yav dostum bırak aman tartışmaya çağırma daha fazla asabımızı bozar şimdi bu doğru sözü bulanık gören birnden bahsediyoruz onun söylediği birşey yok sadece söz söyleyebilme ihtiyacı ve bunu hak görmek. Ben anlayamadım nedir bu Mevlana nedir bu tasavvuf filan diyen biri çıksa neyse bırak beri gelsin ona ispat edecek ne bir şey var nede bizim buna ihtiyacımız var. Kötü söz sahibininde olsa söylediğinde tepki almalı ama tek mesele budur bana göre sadece bu konuda değil genel bir kural oluştu forumda her konuda mutlaka 1-2-3 sivilce çıkıyor işte sıkarız rahatlar forum karşıdaki vatandaş anlatılanı anlayacak biri değil o anlattığının dinlenmesini istiyor dinleyecek kimse bulamamış belliki.