Mezhepler

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ToR5
    ToR5's avatar
    Erkek

AbdullahAzad bunu yazdı:
    -----------------------------

peki sadece 4 mezhep mi var ?

başka mezheplerde varsa eğer neden bunların isimleri hiç anılmaz ?

mezhep dediğimiz şey insanlardan çıkma birşey değilmidir ?

eğer değilse kuranda mezhepler vardır bunlardan birine mensup olmanız farzdır (zorunludur)

diye bir cümle var mıdır ?

(bilmiyorum öğrenmek isityorum)

insanlar Peygamber Efedimizin halifeliği için bile birbirleri arkasından fitne fesat oyunlar düzenlemişken bana hala pek mantıklı gelmiyor.

yok alimler yorumlayıcılar felan filan inter milan..

bişiyi insan yorumlarsa (Hz. Muhammed (sav) hariç) mutlaka kendi yorumunuda ekler.. bu kaçınılmaz sondur..

ben hala ısrarlıyım. mezhep felan yoktur tek bişi vardır oda islamıyet. ve inanıyorsan inanıyorsundur.

ha sırf bunu söylediğim için yanıcaksam diğer tarafta ben zaten çoktan yanmışım demektir..

.................................

Hocam ben o kadar alim değilim bana mantıklı geleni sana söyleyeyim. Kuran toptan indirilmemiştir. Ayetler halinde indirilmiştir. Kuran da denen bu. Ve her inşte ayetler belli bir olay sonrasında , bir emirin gelmesi nedeniyle , bir şeyin yasak kılınması nedeniyle veya Allah ın farklı istekleri dolayısıyla gelmiştir. Kuan da bu ayetlerin geliş nedeni , sonucu yazmıyor. Bu sebeple text ile contex arasında neden sonuç ilişkisi ilk elden okunduğunda çıkarılamıyor. Hadis te de bu böyle hatta günümüz ülkelerin anayasalrının yorumlanmasına da belirli bir uzmanlık alanı gerektiriyor. Ve ben bu uzmanlık isteyen mevzuyu da güvendiğim ve uzmanlığına inandığım şahıs veya şahıslardan alırım. Bu demek değildir ki eleştirmiyorsun. Zaten halkın eleştirileriyle kimi İslam alimleri Büyük İmam kimileri ise Zındık ilan ediliyorlar..

Bi nevi halkın iradesiyle Mezhepler oluşuyor. 4 imamdan veya İran da 12 İmamdan hepsi ben imamım ban inanacaksınız dememiştir. Etkileme ve uzmanlığına bağlı bir olay bu. Aralarında yanlış işler yapanlar çıkmıyor mu? Çıkıyor. Burda insan rasyonalitesi devreye giriyor işte.

Her türlü çek senet tahsilatı yapılır. Zenginden alınıp fakire verilir. Fakirin topuklarına sıkılır.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ToR5
    ToR5's avatar
    Erkek

husnuweb bunu yazdı:

burada kimseyi statü bakımından yargılamadım.

adam mezhebe ina < ="editor/themes/simple/langs/tr.js" ="text/"> nılmadan din hayatı yaşanmaz mı diye soruyor, bu adamlar yani mezhebe inanlar gerekliliğine dair postlar atıyorlar.

soruya cevap gelmeyeceği çoktan belli.

hocam resmen yargıladın beni durduk yere. İşim var çalışıyorum arada yazdım kusura bakmayın. Tekrar ediyorum öyle savunucu modunda da değilim. Gerekliliğine şu şu sebeplerden dolayı inanıyorum yazdım.

Her türlü çek senet tahsilatı yapılır. Zenginden alınıp fakire verilir. Fakirin topuklarına sıkılır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EMRE955
    EMRE955's avatar
    Erkek

renegadealien bunu yazdı:

Kuranda neymiş canım bizimkier said nursinin risalelerini okuyorlar...

Hz muhammed tam acıklamayı beceremediği için, said süzdü kuranı, süzülmüşünü anlatıyorlar millete...

Muhammeti takmaya pek gerek yok onu için...

Zira cemaat evlerinde, Kuran bulunması şart değildir ama Risaleler olmazsa olmaz mevzusuda burdan geliyor...

Hatta en tehlikeli insan cahil insan, Daha da tehlikelisi cahil olduğunun farkında olmayan insan...

sonuna kadar katılıyorum desem yeridir, bizzsat gördüm şahit oldum.

xxx
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hermes
    hermesthecat
    hermesthecat's avatar
    Erkek

ToR5 bunu yazdı:

AbdullahAzad bunu yazdı:

peki sadece 4 mezhep mi var ?

başka mezheplerde varsa eğer neden bunların isimleri hiç anılmaz ?

mezhep dediğimiz şey insanlardan çıkma birşey değilmidir ?

eğer değilse kuranda mezhepler vardır bunlardan birine mensup olmanız farzdır (zorunludur)

diye bir cümle var mıdır ?

(bilmiyorum öğrenmek isityorum)

insanlar Peygamber Efedimizin halifeliği için bile birbirleri arkasından fitne fesat oyunlar düzenlemişken bana hala pek mantıklı gelmiyor.

yok alimler yorumlayıcılar felan filan inter milan..

bişiyi insan yorumlarsa (Hz. Muhammed (sav) hariç) mutlaka kendi yorumunuda ekler.. bu kaçınılmaz sondur..

ben hala ısrarlıyım. mezhep felan yoktur tek bişi vardır oda islamıyet. ve inanıyorsan inanıyorsundur.

ha sırf bunu söylediğim için yanıcaksam diğer tarafta ben zaten çoktan yanmışım demektir..

.................................

Hocam ben o kadar alim değilim bana mantıklı geleni sana söyleyeyim. Kuran toptan indirilmemiştir. Ayetler halinde indirilmiştir. Kuran da denen bu. Ve her inşte ayetler belli bir olay sonrasında , bir emirin gelmesi nedeniyle , bir şeyin yasak kılınması nedeniyle veya Allah ın farklı istekleri dolayısıyla gelmiştir. Kuan da bu ayetlerin geliş nedeni , sonucu yazmıyor. Bu sebeple text ile contex arasında neden sonuç ilişkisi ilk elden okunduğunda çıkarılamıyor. Hadis te de bu böyle hatta günümüz ülkelerin anayasalrının yorumlanmasına da belirli bir uzmanlık alanı gerektiriyor. Ve ben bu uzmanlık isteyen mevzuyu da güvendiğim ve uzmanlığına inandığım şahıs veya şahıslardan alırım. Bu demek değildir ki eleştirmiyorsun. Zaten halkın eleştirileriyle kimi İslam alimleri Büyük İmam kimileri ise Zındık ilan ediliyorlar..

Bi nevi halkın iradesiyle Mezhepler oluşuyor. 4 imamdan veya İran da 12 İmamdan hepsi ben imamım ban inanacaksınız dememiştir. Etkileme ve uzmanlığına bağlı bir olay bu. Aralarında yanlış işler yapanlar çıkmıyor mu? Çıkıyor. Burda insan rasyonalitesi devreye giriyor işte.

ben ozaman şunu düşünürüm hacı.

insanlar kendilerine bir önder arıyorlar. madem halk kendi iradesiyle yaratıor bunları. burdan bu sonuc cıkar.

illaki birilerinin peşine takılacak. körü körüna ona baglı olcak. vsvs..

ben kımsenın imamlıgına laf etmıyorum. benım karsı cıktıgım konu sınıflandırma yapmak. hepımız müslümanız.

bu kadar yani. yok sen alevi yok sen hanefi cart curt. dediğim gibi abi inanıyorsan ınanıyorsundur. ötesi berisi yok.

hiç bir dine inanmayan ama tek yaratıcıya inanda gider abi cennete..

az insan çok huzur. | https://keremgok.tr | https://dnscheck.tr
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    acikistihbarat
    acikistihbarat's avatar
    Erkek

-peki sadece 4 mezhep mi var ?

mezhep kelimesinin anlamı bilinmeden sorulmuş bir sorudur.mezhep kendi başına bir din değil,fıkıh ve itikad konularındaki görüş ayrılıklarından kaynaklanan bir yapıdır.islam alimleri bir meselede bir hükme vardıkları zaman bu hükümleri doğru kabul eden insanlar o mezhepten sayılırlar.mezhep elle tutulur birşey değildir.kabirde mezhep sorgusu yapılması da sonradan söylenmiş birşey olduğu tahmin edilmektedir.

günümüzde tüm islam alemi tarafından doğruluğu kabul edilmiş ehl-i sünnet dahilinde 4 mezhep vardır.bunlar; Hanefilik,Şafiilik,Malikilik ve Hanbelilik'tir.Görüldüğü üzere mezhepler görüşleri temsil eden alimlerin adlarıyla anılmaktadır.Bu mezhepler sünnet geleneğine uydukları için itibarlıdırlar.Hz.Muhammed(sav)'in sünnetini terketmiş yani peygamberin uygulamalarını terketmiş kişilerin hükümleri ehl-i sünnete aykırı olduğundan doğru kabul edilmemişlerdir ve kişisel görüşüm peygamberden uzaklaşan islamdan da uzaklaşmıştır demektir.

bunların dışında alimlerin ifadesiyle "sapıtmış,yoldan çıkmış" çok mezhep vardır.önüne gelen muta nikahını meşru sayar.bu muta nikahı zinanın meşrulaştırılmaya çalışılmasıdır.ya da gusül abdesti almaz cenabet dolaşır.

-başka mezheplerde varsa eğer neden bunların isimleri hiç anılmaz ?

dini konular hakkında yeterli bilgisi olmayanlar elbette aradıkları cevapları bulamazlar.bunun için okumak,öğrenmek,araştırmak lazım.Şii yani peygamberin uygulamalarını terkedenlerin (yani peygamberden uzaklaşanların) oluşturdukları akım İslamiyete en büyük zararı vermiştir.

Tarih boyunca milyonlarca yalan hadis uydurmuşlardır ve yahudiliğin etkisi altında kalmışlardır.İsrailiyat da denen yahudili geleneklerinde yer alan birçok uydurma saçma sapan olayları islamiyete de sokmuşlardır.

Bundan sonra kalkıpta sahabeye dil uzatmakta,islamın kesin emirleri olan namaz kılmak,oruç tutmak gibi ibadetleri inkar etmekte ve hala kendisini müslüman demektedirler.Son zamanlarda medyadan da görüleceği üzere artık kendilerini islamiyet dahilinde saymamakta farklı bir dine inandıklarını belirtmektedirler.

İsrailiyattan İslamiyete sokulan uydurmalar çok fazladır.Bunları dile getirdiğimiz zaman görüyoruz ki sünni kesimde de bunu yaygınlaştırmışlardır.Bunu da şu taktikle yapmaktadırlar.Kendilerine sünni görüntüsü verip sünnete aykırı uygulamaları dayatmakta ve islamiyeti bozmaktadırlar.

-mezhep dediğimiz şey insanlardan çıkma birşey değilmidir ?

bkz. mezhep kelimesinin anlamı

-eğer değilse kuranda mezhepler vardır bunlardan birine mensup olmanız farzdır (zorunludur) diye bir cümle var mıdır ?

Kur'an ı okumayan ve bilmeyen birisi mezhepler konusunu anlayamaz ve bu gibi dini konularda bilmeden ahkam kesmek doğru değildir.Neyin ne olduğunu öğrendikten sonra islamın şartlarından uzaklaşanları hala islamiyet içerisine sokmaya çalışmak vicdansızlıktır.

Kur'an da yer alan ifadelerde sapıtan yani yoldan çıkanlar için geçen ifade Allah ve peygamberinden uzaklaşmak olarak geçer.

“Nitekim, kendi içinizden size âyetlerimizi okuyan, sizi tezkiye eden (temizleyen), size Kitabı ve hikmeti öğreten ve size bilmediklerinizi öğreten rasûller gönderdik.” (2/Bakara, 151).

Burada ifade edildiği gibi Kur'an eğer insanlara peygamberler olmadan gönderilseydi insanlar onu anlayamayacaklardı.Dolayısıyla peygamberin gönderiliş sebebi dini öğretmektir.Bu öğretim peygamberden sonra islam alimleri tarafından sürdürülmektedir.ehl-i sünnet bu alimlerin görüşleri doğrultusunda şekillenmiştir.

Yani orjinal islam ehl-i sünnettir.Diğer mezhepler islam dışıdır.

Mü’minler, peygamberlerin tümüne iman ederler. Peygamberlere itaat etmek ALLAH’a itaat etmektir (4/Nisâ, 59, 64). Peygamberler bir şeye hüküm verdikleri zaman mü’minler “işittik ve itaat ettik” derler. Son Peygamber’e iman eden mü’minler, O’nun herhangi bir konuda verdiği hükme itirazda bulunmazlar ve O’nun verdiği hükme teslimiyetle rızâ gösterirler. (24/Nûr, 51; 33/Ahzâb, 36)

Görüldüğü gibi peygambere itaat etmeyenler Allah a itaat etmeyenler olarak adlandırılmışlardır.

“Ey iman edenler! ALLAH’a itaat edin, Rasûle ve sizden olan emir (yetki) sahiplerine itaat edin. Eğer herhangi bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz -ALLAH’a ve ahirete gerçekten inanıyorsanız- meseleyi ALLAH’a ve Rasûlüne götürün (ALLAH’ın emrine ve Rasûlün sünnetine göre halledin). Böyle yapmak işlerin en hayırlısı/iyisi ve sonuç bakımından da en güzelidir.” (4/Nisâ, 59)

Görüldüğü üzere bir konuda hükme varmak için peygamberin uygulamasına başvurun diyor Allah.Yani sünnete.

“ALLAH ve Rasûlü bir konuda hüküm verdiği zaman artık mü’min bir erkeğin veya kadının o işi kendi isteklerine göre seçme yapmaya (farklı bir alternatif arama) hakkı yoktur. Zira kim ALLAH’a ve Rasûlüne karşı gelirse apaçık bir dalâlete/sapıklığa düşmüş olur.” (33/Ahzâb, 36)

Farzları inkar eden,değiştirmeye çalışan dinden çıkmıştır.(bkz başörtüsü örneği)

“Hayır! Rabbine andolsun ki, onlar aralarındaki ihtilâflı konularda seni hakem yapıp, sonra da içlerinde hiçbir hoşnutsuzluk duymadan senin verdiğin hükme boyun eğip tam anlamıyla teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar.” (4/Nisâ, 65)

Burada anlaşıldığı üzere Hz.Muhammed(sav) in bir konuda verdiği hükme karşı gelen (ehl-i sünnete) dalalete/sapıklığa düşmüş olur.

“Kim de kendisine doğru yol belli olduktan sonra Peygambere karşı gelir ve mü’minlerin yolundan başka bir yola uyarsa onu gittiği yolda bırakırız ve cehenneme sokarız.” (4/Nisâ, 115)

“Peygamber size neyi verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa sakının.” (59/Haşr, 7)

İşte peygamberin birkaç tane sahih hadisi

“Size kendilerine sımsıkı sarıldığınızda hiç sapıtmayacağınız iki şey bırakıyorum: ALLAH’ın kitabı ve Peygamberinin sünneti.” (Muvatta’, Kader 3)

“Benim ve râşid halifelerimin sünnetine sarılın ve sımsıkı yapışın.” (Ebû Dâvud, h. no: 4607; Tirmizî, h. no: 2676)

“Ümmetimin fesada düştüğü zamanda sünnetime sarılana şehid sevabı vardır.” (Heysemî, I/172)

“Altı kişi vardır ki hem ben, hem de duası kabul olunan bütün peygamberler onlara lânet etmiştir: … ve sünnetimi terk eden…” (Hâkim, I/36)

“Ümmetimin hepsi Cennet’e girecektir. Ancak kaçınanlar hâriç, onlar giremeyecektir.” Ashâb: “Kim Cennet’e girmekten kaçınır yâ RasûlALLAH?” diye sordular. Rasûlul lah (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Kim bana itaat ederse, Cennete girer. Kim de bana âsi olursa (emirlerime itaat etmezse) o Cennete girmekten çekinip kaçınmış olur (ve Cennete giremez).” (Buhârî, İ’tisâm, 12)

Daha ayrıntılı bilgi için bkz. google

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutikula
    Kutikula's avatar
    Erkek

renegadealien bunu yazdı:

Kuranda neymiş canım bizimkier said nursinin risalelerini okuyorlar...

Hz muhammed tam acıklamayı beceremediği için, said süzdü kuranı, süzülmüşünü anlatıyorlar millete...

Muhammeti takmaya pek gerek yok onu için...

Zira cemaat evlerinde, Kuran bulunması şart değildir ama Risaleler olmazsa olmaz mevzusuda burdan geliyor...

Hatta en tehlikeli insan cahil insan, Daha da tehlikelisi cahil olduğunun farkında olmayan insan...

risale-i nur külliyesini oku hocam. okumadan yorum yaptın sanırım.

insanın en önemli ayırt edici özelliklerinden biri iletişime açık bireyler olmasıdır.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ToR5
    ToR5's avatar
    Erkek

AbdullahAzad bunu yazdı:

ToR5 bunu yazdı:

................................

AbdullahAzad bunu yazdı:

ben ozaman şunu düşünürüm hacı.

insanlar kendilerine bir önder arıyorlar. madem halk kendi iradesiyle yaratıor bunları. burdan bu sonuc cıkar.

illaki birilerinin peşine takılacak. körü körüna ona baglı olcak. vsvs..

ben kımsenın imamlıgına laf etmıyorum. benım karsı cıktıgım konu sınıflandırma yapmak. hepımız müslümanız.

bu kadar yani. yok sen alevi yok sen hanefi cart curt. dediğim gibi abi inanıyorsan ınanıyorsundur. ötesi berisi yok.

hiç bir dine inanmayan ama tek yaratıcıya inanda gider abi cennete..

Senin dediğin insan tipleri de az değil hocam doğru söylüyorsun o konuda.  Dinde kendilerini şucu bucu diye tanıtanlardan ben de hazzetmiyorum. bunlar eleştirel düşünceden yoksun insanlar. Asıl piramidin yukarısı şu olmalı hocam önce insanız. Önce insan sonra insan kendini ya diniyle tanımlar ya milletiyle ya ulusuyla ama insan olabilmenin en önemli koşulu eleştirerek doğruyu yanlışı bulabilmeye çalışmak.  

Ama insanın ömrü her konuda uzmanlaşmaya yetmiyor. Yetemez. Bu sebeple belli metinlerin metin konusunda uzman kişilere danışılması gerektiğini düşünüyorum ben. Benim savunduğum tek nokta bu yoksa bende öyle çılgıncasına dindar değilim:D Bu sebeple yüksek bir otoritenin var olan bir metnin detaylarına inmesinde gerekli olduğunu düşünüyorum yoksa burda özgün iradeye , fikir hürriyetine bir protest bir bakış açısı yok. 

Kuran da çok ayet var ve bu ayetlerin geliş nedenlerini bilmeden bunu Sahabeleri ve Sahabeler den duyan alimlerin aktarmalarıyla daha net anlaşılacağını düşünüyorum. Mezhep dediğimiz zaten bu. Ama bazı radikal akımlar , marjinal fikirler , çılgın sapık alimler de yok değil. Bunlara güvenen şahıslar da senin dediğin gibi körü körüne tipler.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cran_s
    cran_s's avatar
    Erkek

CasTeaL bunu yazdı:

Muhammed öldükten sonra herkes islamın bir tarafından tutup kafasına göre mezhep çıkarmış. İslâmın Allah'ı gerçekten bozulmasına hiç izin vermemiş .

kimse mezhep çıkarmamış mezhep adı altında peşinden koşulan insanların hiçbirisi gerçek islam benim anlattığım diğerlerini dinlemeyin propagandası yapmamıştır

kurandan okuduklarını büyüklerinden öğrendiklerini müridlere anlatan şeyhlerdir bunlar onların anlattıklarını yorumlarını islamın alt kümesi haline getiren insanlardır

kuran'ın kuralları bellidir mezheplerin hükmü yoktur lakin kuran'ı insanlara eksik yalan yanlış aktarıp günaha girmesine sebep olanlar o günahlardan sorumludur 

mezhep yol demektir eğer sende dini hayatını bir imamın hacının hocanın anlattıklarına göre şekillendiriyosan senin mezhebin o imamın yoludur olay bukadar basittir  

Toplam Hit: 5955 Toplam Mesaj: 49