Neden Dilimizden Bu Kadar Utanıyoruz?
-
Neden vermeyeyim? Kanada, İsviçre diye ilerletebilirim hatta.
Peki Myanmar, Banladeş, Madagascar ne bileyim Afganistan? Pakistan ve Hindistan'ın da kendi dilleri var.
Bana örnek verdiğin ülkelerin kendi dillerini kullanmamalarının sebebi vaktinde sömürge ülke olmaları, asıl senin verdiğin örnekler geçersiz. Bu adamlar kendi dillerini kullanmadıkları için sömürülmediler, sömürüldükleri için kendi dillerini kullanmıyorlar.
krypt tarafından 21/Ara/12 13:47 tarihinde düzenlenmiştir -
KrypT bunu yazdı
Neden vermeyeyim? Kanada, İsviçre diye ilerletebilirim hatta.
Peki Myanmar, Banladeş, Madagascar ne bileyim Afganistan? Pakistan ve Hindistan'ın da kendi dilleri var.
Bana örnek verdiğin ülkelerin kendi dillerini kullanmamalarının sebebi vaktinde sömürge ülke olmaları, asıl senin verdiğin örnekler geçersiz. Bu adamlar kendi dillerini kullanmadıkları için sömürülmediler, sömürüldükleri için kendi dillerini kullanmıyorlar.
Kanada ve İsveç çok kültürlü bir yapıya sahip yani Türkiyede de 20 milyon İngiliz,15 milyon Fransız falan olsaydı heralde Türkiyede de onlar resmi dil olurdu.
Verdiğin o örnekdeki ülkeler evet gelişmemiş.Pakistan ve Hindistanda da 2.resmi dil İngilizcedir.
Son satırda sölediğin mantıklı bir cümle.Ama ben hala gelişmiş ülkelerin dillerini kullanmanın ülkeyi geliştirmeyeceğini düşünüyorum.Benim ülkemde İngilizce tabela asıyorsam dükkanıma o zaman ülkem biyolojide,kimyada,bilişimde ilerleyecekse neden olmasın? Ama sadece özentilik adına başkalarının dillerini kullanmakdansa kendi dilimi ön plana çıkarmayı tercih ederim.
Yabancı dil öğrenilmesine kesinlikle karşı değilim hatta "ben nie onların dilini öğreniyorum onlar benimkini öğrensin" mantığına karşıyım.Ama dili yabancı dil olarak öğrenmekle kendi anadilini o dille değiştirmeye calısmak arasında fark var.
Bir İngilizce bilen adam gider Amerikalıların yazdığı teknik makaleleri okur.Ve bu da o kişinin hatta çoğunluk olduğunda ülkenin gelişmesine katkıda bulunur.Ama dükkanına İngilizce isim vermek,birisi bişey söylediğinde okey diye cevap vermek,yeniliklere girişimleri kesinlikle İngilizce bir isim verilmeli diye düşünmek falan hiçbir boka yaramayacak aptal adam işi davranışlar.
Açılmış konu üzerine yorum yapmıyorum çünkü iki tarafında kendine özgü + ları var baktığında.Ama genel olarak cevap vermem gerekirse düşüncem bu yönde.
-
Bende diyorumki abartıyorsunuz, bir iki kelimenin İngilizce telaffüz edilmesi ülkenin gelişimine negatif etki edecek olsaydı en önde Japonya sıçardı. Adamların yabancı dillerdeki haliyle kullandıkları kelimeler (gairaigo) ve yabancı dillerden kendi dillerine geçirdikleri kelimeler (wasei-eigo) için kullandıkları ayrı bir alfabeleri (Katakana) var.
-
krypt tek derdin polemik değil mi:)
nikimden girmişsin:) ilk kapak geliyor..
rap (bildiğin rap dünya üzerinde her yerde rap)
p (adı bende saklı)
er (asker bildiğin er)
mc (bilmediğin mc dünya üzerinde her yerde mc)
s (adı bende saklı)
boş polemikleri boş adamlarla yap krypt tbt çatısı altında pek fazla bulamazsın salak saçma tip.. (istisnalar kaideyi bozmaz..)
hemen 2. soruna cevaben yazıyorum.
çünkü cahil cüheyla ordusunda bir nefersin..
edit: Alıntıyı da buraya koyayım belki yazdıklarını tekrar tekrar okumak istersin..
KrypT bunu yazdırappermcs bunu yazdıBir ülkenin dili herşeyidir!
eğer sen dilinden utanıyorsan. yok efendim ipekböceği demek zor onun yerine ingilizcesini kullanalım gibi cahil bir yaklaşıma sahipsen arkadaşım sen asimile edilmeyede, sömürge olarak yaşamayada, gelişmemeye hep geride kalmayada mahkumsun..
Önce durun ve mantalitenizi değiştirin. En kaliteli ürünler neden en pahalı ürünler? Çünkü kaliteliler.. Bu cümleyi oturup düşünürseniz herşey net zaten..
Ya rappermcs ismiyle geziyorsun hahahahah. Neden nickin rapçimerasimustaları değil?
Ayrıca ilk cümlenin mantıksal olarak anlat bakalım ya, neden geri kalmaya mahkummuşum? Sana kendi dilini kullanmayan bir ton gelişmiş ülke ile kendi dilini kullanan bir ton gelişmemiş ülke gösterebilirim TÜRKİYE başta olmak üzere. Açıkla bakalım, aradaki bağlantıyı kur bana burada.
rappermcs tarafından 21/Ara/12 14:41 tarihinde düzenlenmiştir -
rappermcs bunu yazdı
mc (bilmediğin mc dünya üzerinde her yerde mc)
bu cümleyi anlamadımda şu kullanılan mc
master of ceremonies değilmi
neyse konu bu değil
bence bunun böyle olmasının sebebi
"Neden dilimizden bu kadar utanıyoruz?"
gibi saçma sapan tartışmalara girip
bir sik üretemediğimizden kaynaklanıyor
-
Ee şimdi ben göt mü oldum? Hayır bu kasıntı açıklamanın bana hiç inandırıcı gelmemesini bir kenara bıraktım süper dandik nickinde adı bende kalsın dediğin yerleri çıkarsam, hadi rap'e de bir müzik janrı desem, MC kelimesi Türkçe'ye çevrilebilecek bir kelime olarak hala duruyor orada. Ulan hala nik yazıyorsun takma ismimden değil nikimden girmişsin yazıyorsun dil faşizmi yaptığın halde. Ya da madem nickindeki farklı harflerin farklı anlamı var neden perrapsmc değil de özellikle ingilizce bir cümleyi andıracak şekilde dizilmiş?
İkinci sorduğum soruya cevaben herhangi bir şey yazamamışsın. Çünkü konu ile ilgili sağda solda duyduklarından ve kendince yaptığın çocuksu faşizminin temelsiz normlarından başka herhangi bir fikrin yok.
Bana laf koymuş olduğunu düşünerek girdiğin sevinç ve mutluluk artı konu ile ilgili hala herhangi somut bir şey yazmamış olman ve sebepsiz yere benim cahil olduğum çıkarımına varman üzerine derdi polemik olan benim öyle mi?
Komiksin sayın dolu adam. Ama çok yanlış şeylerle dolmuşsun.
krypt tarafından 21/Ara/12 15:06 tarihinde düzenlenmiştir -
hı hı krypt hı evet..
benim derdim seninle değil sen niye üzerine alınıyorsun ki?
Senin algın dışında konuşuyorum ben ve tek derdim de bu postları okuyan müridlerin senin düştüğün duruma gülümsemeleri:) aaaa post dedim zinhar atın bunu zindana değil mi ey zihniyet? Düşünün o kadar hayatımıza girmiş ki bir ateistin korktuğu anda ALLAH diye bağırmasından farksızdır bu durum.
İngilizce kelimeleri hayatınızdan çıkarmalısınız demiyorum lakin ülken adına bir oluşum içindeysen özün gibi davran diyorum ama anlayana diyorum:)
Velhasıl diline sahip çıkmazsan adamı dünya üzerinden silerler!
“Ülkesini ve yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır.”
“Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir.Çünkü, Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felâketler içinde ahlâkını, ananelerini, hatıralarını, menfaatlerini, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyinin dili sayesinde muhafaza olunduğunu görüyor.
“Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.”
ATATÜRK -
Yo dostum nigga man ben hangi duruma düşmüşüm de komikmiş şimdi? Madem takıldığın nokta o değil neden iki saat nickini açıklamaya çalışıp sonra kötülük yapmış bir Erol Taş gibi eğlendin. Bu söylediğini o postunda söyleyip açıklayabilir ve TARTIŞABİLİRDİRDİN ama sen dolu bir adam olduğun için "ay kapak gördüm" ne de olsa repçiyim diss benim ruhumda var deyip klavyene boşaldın. Şimdi de tbt'deki her DOLU ve ELİT adam gibi "hıhı, sen haklısın, ehehe ve smileylerden oluşan" sen haksızsın ama sana laf anlatılmaz anlamına geliyormuşçasına tribünlere oynayan, halbuki çok DOLU olmandan dolayı yazacak başka bir şey bulamamandan kaynaklanan triplere giriyorsun. Kıvırmayalım hocam.
Süper DOLU olduğun halde hala sorduklarıma bir cevap vermiş değilsin. Hala mantıklı açıklamalar yapmış değilsin. Hala dilin ekonomik gelişimdeki yeri üzerinde bir adet cümle kurmuş değilsin. Her DOLU adamın yaptığı gibi çeşitli büyük insanlardan alıntılar yapıyorsun. Seni dolum dolum dolduran o kadar çok fikrin var ki, hangisini seçeceğine karar veremediğin için başkalarının fikirlerini öne sürüyorsun. Ama DOLU arkadaşım malesef hala o fikirlerin ardında yatan sebepleri açıklayamıyorsun.
Umarım tbt senin gibi DOLU insanlarla DOLU değildir.
krypt tarafından 21/Ara/12 16:32 tarihinde düzenlenmiştir -
KrypT bunu yazdı
Çünkü orjinal ve güzel bir isim. İpekböceği dediğinde aklında tramwayla bir alaka kurabiliyorsun, akılda kalıcı. Ama gevur adam gördüğü ö ve ğ gibi çirkin harflere anlam veremez ve epekboseyy diye okumaya çalışırken aklında kalacağını sanmıyorum. Benim aklıma gelmiş olsa bu isim, bende ipekböceği değil silkworm derim. Ha mesela ay yıldız iç çamaşırı markası benim olsa ismini moon and stars diye değiştirmem, ay yıldız daha akılda kalıcı çünkü.
Marka algısı yaratma çabası hepsi. İpekböceği güzel isim. Bundan faydalanmamak akıl işi değil. Hem herkes pazar araştırmasını yapıyordur burada nefesinizi yormayın.
-
opensource2009 bunu yazdıKrypT bunu yazdı
Çünkü orjinal ve güzel bir isim. İpekböceği dediğinde aklında tramwayla bir alaka kurabiliyorsun, akılda kalıcı. Ama gevur adam gördüğü ö ve ğ gibi çirkin harflere anlam veremez ve epekboseyy diye okumaya çalışırken aklında kalacağını sanmıyorum. Benim aklıma gelmiş olsa bu isim, bende ipekböceği değil silkworm derim. Ha mesela ay yıldız iç çamaşırı markası benim olsa ismini moon and stars diye değiştirmem, ay yıldız daha akılda kalıcı çünkü.
Marka algısı yaratma çabası hepsi. İpekböceği güzel isim. Bundan faydalanmamak akıl işi değil. Hem herkes pazar araştırmasını yapıyordur burada nefesinizi yormayın.
Çok güzel isim ve evet bundan faydalanmamak akıl işi değil o yüzden adam Türkiye'de bu isimle çıkarırken yurtdışında aynı anlama gelen Silkworm ismini kullanıyor, bence gayet mantıklı ve üzerinde bu kadar kompleks yapılacak bir durum değil.
krypt tarafından 21/Ara/12 15:51 tarihinde düzenlenmiştir