Neden Yerli Ürünlerimizi Destekleyemiyoruz ??
-
Arkadaşın açmış olduğu pardus-anka konusundan esinlendim ve biraz düşündüm..
Yıllardır internet ortamını takip ediyorum, şu yazılım ya da site ya da her neyse Türk yapımı diye bir şey duymadım görmedim. Tabii dünya
çapından bahsediyorum. Bunu da geçelim
Kendimizi "milliyetçi" bir halk olarak tanımlıyoruz, bayrağa saygılıyız, ülkemizi seviyoruz (genel olarak) ancak iş yerli ürünlere gelince
desteklemiyoruz. Burada bir çelişki yok mu?
Örnek vereceğim ülke 10 milyonluk orta avrupa ülkesi çek cumhuriyeti. Bu adamların kendilerine ait bir araç firmaları vardı (sanırım
almanlar satın aldı) skoda ismini biliyorsunuz, bu firma arabalar dışında, tramvay, otobüs ve troleybus üretti ve tamamen yerli olarak. 10
milyon nüfusa sahip bir ülke bunu başarabiliyor biz kendimizi zeki millet olarak tanımlayan türkler neden yapamıyor? Birileri yapmak
isterken birileri engel olmaya çalışıyor ..
Gazete Ishak Alaton un röportajını okudum yerli otomobille ilgili, ne gereği var zaten piyasada çok var diyor. Ben o adama katılıyorum,
kendisi bir yahudi ve türkiyenin milli projeler üretmesine karşı olabilir diye düşündüm. Ama topluma bakıyorum bir çoğu da böyle
düşünüyor. Oysa gerek devlet gerek türk iş adamları bu tarz projelere 4 elle sarılması gerekmez mi? Hadi özel sektör parayı düşünüyor
ve zarar edeceğini hesaba katarak korkuyor. Ya devlet neden kendi fabrikasını kurup işletmiyor, buna gücü mü yok da birilerinden
bekliyor? Türkiyede otomobil üretimi yapılıyor ama farklı markaların.. Küçük çin gibi bir ülkeyiz. Büyük devletlerin ucuz iş gücü olarak
gördüğü ülkelere açtığı fabrikalar burada var. Ağır metal sanayi,deri sanayi gibi yerler de bizde var ama kendileri bunlarla uğraşmıyor.
Bizim gibi 3. dünya ülkelerine veriyorlar, iki kuruş pahalı olsa bile toplumunun sağlığını düşünerek hareket ediyorlar. Biz ise ne çevreyi, ne
doğayı ne de insanlarımızı düşünüyoruz
Ve yazılım kısmına geleyim, bir konu açılmıştı dünya çapında türk yazılımları diye.. Orada türk olarak tanınmış yazılımlar yok. mesela
facebook u ya da twitter i türkler yapsaydı bu kadar tutulur muydu? eminim kendi ülkemin insanları bile destek olmazdı. Yerli bir antivirus
yapılmıştı orada bile bazıları ne gerek var gibilerinden karşı çıkıyorlardı. Yazılımın çakma olduğu ortaya çıktı ama neden böyle bir adım ciddi
olarak atılamıyor.. Bir yerli arama motorumuz yok. Ama çeklerin seznam.cz isimli yerli arama motoru var ve inanın tanıdığım her çek
vatandaşı bu arama motorunu kullanır bir kişi bile google.cz yi kullanmaz ya da çok nadirdir (görmedim çünkü) Bu adamlar milliyetçi bir
halk olmasa da kendi ürünlerine sahip çıkartıyor ve değer veriyorlar. Bu değerden sonra zaten yaygınlaşıyor ucuzluyor (araba için mesela)
Bizim de pardusumuz vardı, eminim türkiyenin %90 ının haberi bile yok, yabancı üniversitelerde genelde linux dağıtımları kurulu, biz
milyonlarca dolar microsofta veriyoruz. hala şifresini 12345 olarak yapan bilişim özürlü insanların elinde bu sistemler işliyor. devlet yerel
yazılımlara önem verse ve bilinçlendirse olmuyor mu olamaz mı..
ben yarın XXX projesini gerçekleştirsem biliyorum arkamda kimse olmayacak. Ama aynı olayı yurtdışında yapsam eminim çok kişi destekler
ki desteklediler de. Yaptığım projeyi türkiyedeki hocalarım, arkadşalarım desteklemedi. Ama yurtdışında çalıştığım firma ortak geliştirmeyi
teklif etti. Bizim insanımız neden bu kadar sığ, üniversitede profesor olsa bile öküzün önde gidenleri.. Bilim diyip tutturanlar bilimi evrim
teorisinden öteye atamıyorlar oysa dönüp baktığında bir gram bi şey yapmamışlar.. Diğerleri desen onların da durumu aynı..
Başarılı türklere bakıyorum hepsinin yurtdışı deneyimleri var ve oralarda bu işleri yapıyorlar ve gerçekten işlerini yapıyorlar, saçma sapan
tartışmalara girip zaman kaybetmiyorlar.. Ama bu insanlar artı bir değer oluşturmuyor ülkem için, üzücü olan da bu.
İçimdekileri döktüm biraz, kabullenemiyorum bu durumu, çok uzun yazdım biliyorum ama içimde birikmiş çok şey var özellikle utanç.. Ben
milletimden çok daha fazla şeyler bekliyorum çünkü.
sizinde fikirlerinizi alabilirm neden bunları yapamadığımız hakkında
-
biraz değil içini fazla dömüşsün :\
yerli ürünlere ilgi duyanlarda var hemde haddinden fazla sıkma canını.
-
Mantık ; bunda kesin bir ibnelik vardır :-):-)
Ben casper aldım iyimi ettim sence ? Allah belamı verdi
-
çok doğru söylemişsin, türkiyede insana ve düşüncelere ne yazıkki değer verilmiyo, bu yüzden beyin göçü yaşıyoruz, ya değerli insanlarımız gidiyo ya da projeleri satın alınıyo, her şey lafta kalıyo, bi adım öteye geçemiyoruz
-
Mesela ben Maestro paneli destekliyorum ve kullanıyorum. hem türk yapımı, hem kolay kullanımı, hem ucuz ne diye gidip gavura para ödeyim ki yayınlandığı günden bugüne windows makinalara maestro panel kuruyoruz.
-
İşin doğrusu, biz Türklerin asla vazgeçmediği bişey vardır.
Bir oyunu öğrenmeden, çözmeden, o oyunun hilesini arar buluruz...
Eskiden esnaflar varmış ki sabah ezanında dükkan açarmış. Burada esnaf derken sadece bakkal dükkanı işletenleri kastetmiyorum. Her türlü ticari faaliyetin içinde olanları düşünün. Pazara gidiyorsunuz mesela, bakıyorsunuz elmalar süper, ver bakalım 2 kilo. POrtakallar kocaman ve yusyuvarlak, ver bakalım 3 kilo. Muzlar sapsarı ve maşallah kocamanlar, ve bakalım, ver ondan ver bundan, ancak aldıklarınızın neredeyse yarısı daha 2, ve ya 3. gününe girmeden kararmaya ve çürümeye başlıyor. E bilişim ürünleri alacaksınız, Türk malı yok ki alasınız. Araç alacaksınız, Türk Malı yok. Kılık kıyafet alacaksınız, eğer Türk Malı istiyorsanız çoğu zaman büyük mağazalarda çok kısıtlı miktarda Türk Malı var, gidiyorsunuz rastgele yerlerden alayım da yeter ki Türk Malı olsun diyorsunuz, adam tişört üretmiş, üzerine de Adidos yazmış. Ayakkabı üretmiş üzerine Nikee yazmış. Aynen Çin malı taklitleri ve hatta ithalatlarını Türk Malı diye satmaya çalışıyorlar. Kalite sıfır..
Market alışverişlerimi, %100 Türk Sermayesi reklamına binaen Pehlivanoğlundan yaparım. Ama bakıyorsunuz marketin için dünyanın çeşitli ülkelerinden markalarla donatılmış. Yine de Kipa'dan Karfur'dan alışveriş yapmaktansa Pehlivanoğluna giderim. Sırf yerli malı olduğu için Şahin kullandım uzun süre, sonra kalite olayına daha fazla katlanmamak için gittim arabayı değiştirdim Fiat aldım. Sırf Türk ortaklığı var diye. Oysa o arabaya verdiğim parayla bir yabancı marka araba da alabiliyordum.
Böyle işe özetle.
Ülker, Eti, Sütaş gibi yerli malları tüketmekte kesinlikel tereddüt etmem alırım. Ama keşke tüm sektörlerde kaliteli mal ve hizmet üretilse..
Uzatmamayım, Türk Mallarının çoğuna karşı ciddi bir güzensizlik duyuyorum.
Çaresizlik te var tabii. Laptop alıcam ne aliyim? Gittim Toshiba aldım..
Çok dökülmeyeyim başkalarına da yer kalsın.
Zaten uzun yazılar da okunmaz :)
-
KuZeTaR bunu yazdı
çok doğru söylemişsin, türkiyede insana ve düşüncelere ne yazıkki değer verilmiyo, bu yüzden beyin göçü yaşıyoruz, ya değerli insanlarımız gidiyo ya da projeleri satın alınıyo, her şey lafta kalıyo, bi adım öteye geçemiyoruz
Katılıyorum.
Yerli malları herkes kullanmak siter yabancıların kalitesinde olduğu sürece neden kullanmıyalım ama yok işte yeterli destek ve mkan sağlanmadığından o kaliteye o teknolojiye ulaşılamıyor Milli projeler diyoruz ama milli destek sağlanmıyor özel yatırımlarda çok pahalı olduğu için tercih edilmiyor haliyle kimse yatırırm yapmıyor
Geçenlerde bir arkadaş örnek verdi msn benzeri bir Türk yazılımcılar arafından bir yazılım yapılmıştı ne oldu hani nerde ??? yalan oldu -
Elixiron bunu yazdı
Mantık ; bunda kesin bir ibnelik vardır :-):-)
Ben casper aldım iyimi ettim sence ? Allah belamı verdi
:d
arkadaşa katılıyorum
-
Bi kere en önce pek zeki millet olduğumuz fikrine katılmıyorum doğruya doğru.Bizim milletin cogunun genel kültür yerlerde ama sorsan hepsi başbakan olur.Sen toplumu baz alırken burdaki insanlarıda baz alma burdakiler genele göre daha iyi olan kitle.Osmanlıydı falan karıştırmayın savaşcı yada iyi kalpli olmayı kastetmiyorum.Yenilikci bir milletde değiliz.Ama iyi olduğumuz alanlar var yazılım olmasada.
Çalışkanlık zekadan daha önemlidir.Bizim milletimizde çalışkanlık biraz olsada çakallık ve haksız yoldan kestirmeden kazanc sağlamaya daha hevesli olduğumuz için yenilikler icatlar olmuyor.Bunun yanında çekememezlikde çok.Ben yapamıyorsam kimse yapmasın yapanın işini baltalayayım mantığı var.
Gıda ve kıyafet sektöründe gayet iyiyiz şahsen yerli malı kullanmaya özen gösteriyorum ben.
u235 tarafından 07/Şub/13 01:53 tarihinde düzenlenmiştir -
Hepsine katılıyorum özellikle de yerli otomobil olayına...Yerli bir otomobil yapacak güçte olduğumuza inanıyorum.
Yapabiliriz ama ozman herkes yerli araba alacak ve kimse avrupadan gelen arabaları almayacak.Bazıları da bir kaç trilyon az kazanacak.Buna izin vermezler bence :) -
Sana bi örnek vereyim.Casper'da yerli ona bakarsan,Casperin neresini destekleyeyim.