Ölüm Fikrini Egale Etmek
-
zeybekustasi bunu yazdı
Great :)
“Tanrı’ya inansan iyi olur, çünkü eğer haklıysan ebedi mutluluk seni bekliyor; ancak hatalıysan zaten bir şey farketmeyecek.
Diğer taraftan eğer Tanrı’nın var olmadığına inanıyorsan ve hatalıysan o zaman ebedi azap seni bekliyor, ancak haklıysan zaten bir şey farketmeyecek”.on numara laf felsefe edinile bilir :)
-
Arslan25 bunu yazdı
sevgili murit aylar aylar once gordugum bı hıkayeyı arastırdım senın ıcın tekrar buldum.umarım bı faydası olur.
Hz. Ali'ye (r.a), birisi geldi. Adam, ölümü, tekrar dirilmeyi, ahirette hesabı, cenneti ve cehennemi inkar ediyordu. Hz. Ali'ye:
- Ya Ali, siz müslümanlar ölüme ve ölüm ötesine inanıyorsunuz; biz ise inanmıyoruz. Siz cehennemden kurtulmak, cennete girmek için bir sürü ibadet ediyor, mal harcıyor, zahmete giriyorsunuz. Bu zahmet değer mi? Hem ölümden sonra tekrar dirilmenin olacağı ne malum?" diye sordu.
Hz. Ali (r.a) adamı sükunetle dinledi, sonra ona şu cevabı verdi:
"Evet, ölümden sonra dirilmek, hesaba çekilmek, cennete veya cehenneme girmek, ya senin dediğin gibi yoktur; ya da bizim dediğimiz vardır. Önce senin dediğinin doğru olduğunu düşünelim. Ölümden sonra ahiret hayatı yoksa, seninle biz aynı durumdayız. Sana da yok bize de yok. Bu arada bizim Yüce Allah için kıldığımız namazların, yaptığımız ibadetlerin, hayır ve iyiliklerin, güzel ahlakın, verdiğimiz zekat ve sadakaların bize bir zararı olmaz. Ama, ya ahiret varsa, bizim dediğimiz doğru çıkarsa, senin hâlin nice olur? diye sordu. Adam, biraz durdu, düşündü ve sonra: " Vallahi, her iki durumda da siz kârdasınız, ahiret varsa vay bizim hâlimize! Yolunu öğret, ben de müslüman olacağım," dedi ve müslüman oldu.“Tanrı’ya inansan iyi olur, çünkü eğer haklıysan ebedi mutluluk seni bekliyor; ancak hatalıysan zaten bir şey farketmeyecek.
Diğer taraftan eğer Tanrı’nın var olmadığına inanıyorsan ve hatalıysan o zaman ebedi azap seni bekliyor, ancak haklıysan zaten bir şey farketmeyecek”.iki sözde aynı kapıya çıkıyor :)
-
Arslan25 bunu yazdı
sevgili murit aylar aylar once gordugum bı hıkayeyı arastırdım senın ıcın tekrar buldum.umarım bı faydası olur.
Hz. Ali'ye (r.a), birisi geldi. Adam, ölümü, tekrar dirilmeyi, ahirette hesabı, cenneti ve cehennemi inkar ediyordu. Hz. Ali'ye:
- Ya Ali, siz müslümanlar ölüme ve ölüm ötesine inanıyorsunuz; biz ise inanmıyoruz. Siz cehennemden kurtulmak, cennete girmek için bir sürü ibadet ediyor, mal harcıyor, zahmete giriyorsunuz. Bu zahmet değer mi? Hem ölümden sonra tekrar dirilmenin olacağı ne malum?" diye sordu.
Hz. Ali (r.a) adamı sükunetle dinledi, sonra ona şu cevabı verdi:
"Evet, ölümden sonra dirilmek, hesaba çekilmek, cennete veya cehenneme girmek, ya senin dediğin gibi yoktur; ya da bizim dediğimiz vardır. Önce senin dediğinin doğru olduğunu düşünelim. Ölümden sonra ahiret hayatı yoksa, seninle biz aynı durumdayız. Sana da yok bize de yok. Bu arada bizim Yüce Allah için kıldığımız namazların, yaptığımız ibadetlerin, hayır ve iyiliklerin, güzel ahlakın, verdiğimiz zekat ve sadakaların bize bir zararı olmaz. Ama, ya ahiret varsa, bizim dediğimiz doğru çıkarsa, senin hâlin nice olur? diye sordu. Adam, biraz durdu, düşündü ve sonra: " Vallahi, her iki durumda da siz kârdasınız, ahiret varsa vay bizim hâlimize! Yolunu öğret, ben de müslüman olacağım," dedi ve müslüman oldu.+1
-
Yüzyıllar sonra bile hatırlanacak kadar ünlü olamayabiliriz ancak hepimiz toplumun-milletin bir parçasıyız. Öncelikle aile ve çevremize daha sonra ise vatana ve insanlığa yararlı olmak, çocuklarımıza iyi bir gelecek ve miras bırakmak bizim en küçük hedefimiz olmalıdır.
Neredeyse her dinin kendine göre cenneti var, inananlarına ölümsüzlük vaad ediyorlar. El kaide militanları için hava hoş, cennet garanti ama işlediği veya işleyebileceği söylenen günahların farkında olan dindar bir insan ölümden daha doğrusu cehennemden korkar. Çünkü birileri sürekli ona iyi bir dindar olmazsa cehennemde nasıl acılar çekeceğini en ince detayına kadar anlatır.
Tanrılara inanmayanlar ise 2. hayat ve ölümsüzlük gibi hayalleri olamayacağından durumu peşinen kabul etmiş oluyorlar. Onlarda da dinin getirdiği manevi rahatlık yok.
Kafaya takan adama soluduğu havadaki mikroplar bile rahatsızlık verir, en iyisi kafaya takmamak. Bana göre en rahat inanış ise nasıl olsa müslümanız er geç cennete gideceğiz düşüncesi.
-
Ayazz bunu yazdı
Hocam yazışmalara vs biraz baştan savma bakmıştım. Şimdi baştan göz gezdirdim de şunları eklemek istiyorum. O biraz yanarız sonra cennete gideriz düşüncesinde olan ve hayata islami çerçeveden baktığını düşünen arkadaşlarına söyle, öyle bir dünya yok. Cennette olan da cehennemde olan da baki olacak. Yani bu cümleyi binbir şekle de soksan cehennemden cennete geçme gibi bir olayı ima edemezsin hem zaten kuranda da yer almıyor.
Neyse gelelim korkularına. 20 yaşına kadar inançlı bir insandım diyorsun. Kuran kursuna gitmiştim diyorsun. Aslında inançlı bir insansın. Zaman zaman inançlarının dışına çıkıyorsun ve bunu yapmak seni vicdanen rahatsız ediyor. Bilinçli bir azap yaşamıyorsun ama için çok farklı. Neden farklı? Çünkü inandığın bir takım değerler var ve sen kimi zaman bu değerleri çiğniyorsun. Bundan ötürü ani bir ölüm söz konusu olduğunda bazı şeyleri kaçırmış olabileceğini düşünüyorsun. Tüm korkuların bundan kaynaklanıyor aslında.
Gelelim soruna. Evet, hiçbir şey gerçek anlamda hiçbir şey ifade etmiyor. Yalnız bu farkındalığı kavramak kötü işte. Bu farkındalığı kavramak o ince çizginin tam ortasında durmak gibi. Bir bankta oturuyorsun ve etrafından hızlıca geçen insanları anlamsızca izliyorsun.
"Kırmızı ceketli kız aşağıdaki mağazada kasiyerlik yapıyor. Şu takım elbiseli adam a bankasında çalışıyor. Şurada oturan genç devlet memurluğunu kazandı. Şu adamın 50 bin TL kredi borcu var..." tüm insanlığın içini görebildiğin o anlarda yaşamaktan tiksiniyorsun ve aslında tüm bu olup bitenlerin hiçbir şey ifade etmediğinin farkına varıyorsun bir kez daha.
- "Neden ifade etmesin ki? Filancanın oğlu mühendis çıktı ve 2 yılda sıfır bir daire aldı. Aylık 6000 lira da maaş alıyormuş." İnsanlarda tanrı egosu var. Belli etmeseler bile içten içe kendilerinden çok tanrılarıyla yarıştalar. Tanıdığım birçok insanda gördüm bunu. Sanki hiç ölmeyecekmiş gibiler. Sanki tüm düzen, tüm kainat onlardan yanaymış gibi.
Ölmek düşüncesini egale etmenin iki yolundan birisi, dünyanın güzelliklerine hırs duymaktan geçer hocam. Bu yolla aklına gram gelmez ölmek korkusu. Bir diğeri de inandığın şekilde ve yapabildiğinin en iyisi şeklinde ibadetini yerine getirmekle olur. Böyle de ölmek aklına pek fazla gelmez.
Güzel bir yazı olmuş teşekkürler :)
İyi tespitte bulunmuşsun :)
En sonarkadaşta yazmışya inanıyoz nasılsa cennete gitçez kafası gerçektençok rahat bir kafa
Gecenin bir yarısı arkadaşlar otururken sabah ezanı okudu aradaşa sordum bak biz uyumadık adamuykunun en tatlı yerinde kalkıp namazkılacak sen şimdi ölene kadar inanıyom deyip yatacaksın sonra bunların cezasını veririm diyorsun sence bu kadar borcun cezasını kaç yılda verirsin diyorum tık yok. Adam tümüyle keyfine odaklı...
İnsanlar düşünmüyor ben biraz fazla düşünüyorum.
-
zeybekustasi bunu yazdı
Great :)
“Tanrı’ya inansan iyi olur, çünkü eğer haklıysan ebedi mutluluk seni bekliyor; ancak hatalıysan zaten bir şey farketmeyecek.
Diğer taraftan eğer Tanrı’nın var olmadığına inanıyorsan ve hatalıysan o zaman ebedi azap seni bekliyor, ancak haklıysan zaten bir şey farketmeyecek”.bu tarz bir inanma inanmak değil iki yüzlülüktür.yani sen tanrıya her ihtimale karşı mı inanacaksın ? tanrı senin sağlık sigortan falan mı ne olur ne olmaz diye tanrıya inanacaksın :) tanrıya bu şekilde inanıp seni takdir etmesini beklemek çok saçma bir çıkarım.Kar-zarar mantığıyla tanrıya inanmak zaten ancak bir tüccarın getirdiği dinde olabilirdi o da oldu zaten size kolay gelsin bu mantıkla.
sokoban tarafından 02/May/13 11:08 tarihinde düzenlenmiştir -
adam beni anlatmış lan
neredeyse aynısı bende yazacaktım banada herşey boş gelıyor
25 yaşındayım şurada ya 30 yada 40 sene yaşarım bukadar çaba ne için diyorum
psikolojik sıkıntılarımız var ki böyle düşünüyoruz
özenle takip ediyorum hocam konuyu
-
zeybekustasi bunu yazdıGreat :)
Diğer taraftan eğer Tanrı’nın var olmadığına inanıyorsan ve hatalıysan o zaman ebedi azap seni bekliyor, ancak haklıysan zaten bir şey farketmeyecek”.yazmadan geçemedim , ebedi azap? beni yaratan tanrı mı bana ebedi azap verecek komikleştiniz yine, şimdi bir bilgisayar üretsek ve hatalı çıksa yanlış davransa istediğimiz şekilde çalışmasa benim verdiğim komutları yerine getiremezse ben gidipte ürettiğim bilgisayara mı kızarım yoksa hatalı üreten kendime mi? özgür irade diyorsunuz kötülük yapıyorsan kendi içindeki kötülük yüzünden diyorsanız şu varki inanca göre eğer beni tanrı yarattıysa ben onun bir parçasıyım , bilgisayarların gerçekten random sayı üretemiyor olmasını düşünün mutlaka bir şekile göre olmak zorunda tanrı fikirine bu örneği adapte edin random insan üretilmiş olamaz rastgele üretelim istedikleri tarz davransınlar diye bir fikir olamaz beni tanrı yarattıysa onu yansıtmak zorundayım , anlatamadıysam bile anlamaya çalışın , ilk mesajdaki ana konuya gelince öldüğünde herşey bitecek doğmadan önceki gibi bu biraz can sıkıcı olsada önündeki 60-70 belki 80 seneyi bir gün biteceği gerçeğiyle bunu düşünerek geçiremezsin matrixteki abla diyordu hani başlangıcı olan herşeyin birde sonu vardır bu olmak zorunda
-
DanqerLine bunu yazdı
Diğer taraftan eğer Tanrı’nın var olmadığına inanıyorsan ve hatalıysan o zaman ebedi azap seni bekliyor, ancak haklıysan zaten bir şey farketmeyecek”.iki sözde aynı kapıya çıkıyor :)
Aslına bakarsan inançlı insan her iki durumdada karlı çıkıyor hocu.
Birinde sonsuzu kazanmak, diğerinde sonsuzu kaybetmek var. :)
-
egale demezsin
imzam Yeter...