Oruç Psikolojisi Üzerine
-
Botulinum bunu yazdı:
-----------------------------
Başlık ise yorum yapmaya bile değmez. Ekşi sözlükte olsak "marjinal" "entel" tayfanın çok takdirini alır, aslansın kaplansınlarla omuzlarda taşınırsın ama burada olmaz o iş. Burası tavuk dönerle ayranı aynı anda bitirmeye çalışan insanların yeri. Tespit sıçacaksanız bari düzgün sıçın. Muhalif olma sevdasıyla "ergenusvari" hareketler yapmayın. Öyle bir genelleme yaparlar ki yoksa insanlar "vay ben nettim" dedirtirler adama.
-----------------------------Buraya 8 gün önce üye olmuş adam buraya 2002'den beri üye olan adama(prometheus) tbt'nin ne olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bu mesaj şimdiye kadar tbt'de gördüğüm en inanılmaz/ilginç mesaj.
-
Botulinum bunu yazdı:
ultrasker:
Oruçlu olmak yalnızca aç kalmayı gerektirmez. Oruçluyken özellikle cinsel istek te kontrol altına alınmalıdır. Aynı şekilde dikkat ettiysen eğer küfür içeren söz söylememeye gayret eder şahıslar. Bak yalnız açlık değilmiş di mi?
Tutarsın veya tutmazsın bu ne beni ne bir başkasını ilgilendirir. Ama ne olduğunu bilmediğin bir konu hakkında yorum yaparken 2 kez düşün , taşın vazgeç yorum yazmaktan. Komik duruma düşüyorsun zira.
-----------------------------şimdi hocam komik duruma düşen sensin. bakış açına hayran kaldım.
oruçluyken her türlü kötü davranıştan uzak durmalıyız. küfür etmemeliyiz , sex falan tamam yok bunlar. eyv.
peki açlık ne arkadaş? bana bunu bi açıkla. aç kalınca çükümüz kalkmıcak daha rahat mı kontrol edicez kendimizi? nedir yani
-
Fatih bunu yazdı:
Botulinum bunu yazdı:
Başlık ise yorum yapmaya bile değmez. Ekşi sözlükte olsak "marjinal" "entel" tayfanın çok takdirini alır, aslansın kaplansınlarla omuzlarda taşınırsın ama burada olmaz o iş. Burası tavuk dönerle ayranı aynı anda bitirmeye çalışan insanların yeri. Tespit sıçacaksanız bari düzgün sıçın. Muhalif olma sevdasıyla "ergenusvari" hareketler yapmayın. Öyle bir genelleme yaparlar ki yoksa insanlar "vay ben nettim" dedirtirler adama.
-----------------------------Buraya 8 gün önce üye olmuş adam buraya 2002'den beri üye olan adama(prometheus) tbt'nin ne olduğunu anlatmaya çalışıyor. Bu mesaj şimdiye kadar tbt'de gördüğüm en inanılmaz/ilginç mesaj.
-----------------------------ne alaka hocam tahribatta bu sene gizli konular olayı oldu ondan önce adam takip ediyorsa prometheusun gördüğü her şeyi görmüştür?
ultrAsker bunu yazdı:
Botulinum bunu yazdı:
ultrasker:
Oruçlu olmak yalnızca aç kalmayı gerektirmez. Oruçluyken özellikle cinsel istek te kontrol altına alınmalıdır. Aynı şekilde dikkat ettiysen eğer küfür içeren söz söylememeye gayret eder şahıslar. Bak yalnız açlık değilmiş di mi?
Tutarsın veya tutmazsın bu ne beni ne bir başkasını ilgilendirir. Ama ne olduğunu bilmediğin bir konu hakkında yorum yaparken 2 kez düşün , taşın vazgeç yorum yazmaktan. Komik duruma düşüyorsun zira.
-----------------------------şimdi hocam komik duruma düşen sensin. bakış açına hayran kaldım.
oruçluyken her türlü kötü davranıştan uzak durmalıyız. küfür etmemeliyiz , sex falan tamam yok bunlar. eyv.
peki açlık ne arkadaş? bana bunu bi açıkla. aç kalınca çükümüz kalkmıcak daha rahat mı kontrol edicez kendimizi? nedir yani
-----------------------------Hocam fakirin halinden anlamak, nefsi kontrol etmek, psikolojik olarak etkisiyle ilgili makele görmüştüm bulursam paylaşıcam -
Bu sene Oruc hakkinda cok fazla tartisma yasandi..Belki de ben önceki seneler pek takip etmiyordum gündemi..
Tartisilan seyler iste 45 derecede ibadet yapilir mi? Agustosta 16 saat oruc tutulur mu? Iste tutuyormus gibi yapiyorlar,taklitciler,tutanlar ibadet yaptigini zannediyor..Gibi uzar gider bu tartismalar..
Ama ben daha oruc tutupta acliktan ve susuzluktan öleni görmedim. Sonucta inanc meselesi bu. Yani sen tutmayabilirsin, ben sana karismam, ben tutabilirim, sen bana karisamazsin.
Gecen gun okulun kafesine gittim, patronuyla samimiyim,her oturdugumda soguk suyumu filan getirir,bu defa oruc oldugum icin dedim zahmet etme bosuna,bu ay ramazan ayi, detaylardan filan bahsettim adam hakli olarak destekledi, sonucta bu benim inancim. Gitti elma getirdi bir tane, aksam yersin oyleyse dedi. Yani hic sevmedigim Cinliler bile bu kadar basit dusunuyor..:) Biz cok kompleks insanlariz, bukadar cok sey dusunmeye gerek yok.
Burada herkes yemek yiyor,oruc tutan az insan var..Sonucta onlarin inanclari farkli.Turk arkadaslarda var,kimliginde musluman yazan arkadaslar, onlarda tutmuyor. Yani adamimi elestireyim kalkip.
En iyisi herkes inandigi gibi yasasin.. Bidi bidi yapmadan..:)
-
iLLuMiNaTi bunu yazdı:
İki yüzlülükmü ??
Bende tutmuyorum ama dışarda yada başka yerde yemek yemiyor ve suç içmiyorum ??
Bu şimdi iki yüzlülükmü oluyo
Gel senin kelime dağarcığını genişleteyim BUNA SAYGI DENİR
Bana sorsalar oruç değilim derim kime ne bundan ??
Ama yolda şurda burda yiyecek kadarda SAYGISIZ DEĞİLİM
Önce bu iki kavram arasındaki farkı öğrenmeni tavsiye ederim
----------------------------- -
ultrAsker bunu yazdı:
Botulinum bunu yazdı:
ultrasker:
-----------------------------Hocam fakirin halinden anlamak, nefsi kontrol etmek, psikolojik olarak etkisiyle ilgili makele görmüştüm bulursam paylaşıcam
-----------------------------tekrar yazıyorum. fakirin halinden 16 saatligine anlıyosun. sonra fakirin yılda belki bir kere buldugu bir sofra kuruyosun.neden? çünkü 16 saat aç kalmışsın öküz gibi yemeyi haketmişsin. bu da fakirin halinden anlamak oluyor.
nefisle ilgili düşüncelerimi zaten belirttim. makaleyi paylaşırsan çok sevinirim
-
iLLuMiNaTi bunu yazdı:
İki yüzlülükmü ??
Bende tutmuyorum ama dışarda yada başka yerde yemek yemiyor ve suç içmiyorum ??
Bu şimdi iki yüzlülükmü oluyo
Gel senin kelime dağarcığını genişleteyim BUNA SAYGI DENİR
Bana sorsalar oruç değilim derim kime ne bundan ??
Ama yolda şurda burda yiyecek kadarda SAYGISIZ DEĞİLİM
Önce bu iki kavram arasındaki farkı öğrenmeni tavsiye ederim
-----------------------------Ona saygı denmez, ona başkaları ortaçağ kanunnamesindeki aç kalmayı uyguluyor diye uluorta rahat yemek yiyememek denir. Bir nevi psikolojik baskı.
-
Öküz gibi ye diyen var mı? Herhangi bir hadis ya da dini başka bir kaynakta böyle geçiyor mu?Uygulamanın yanlış olması, kuralın/sistemin yanlış olduğu anlamına gelmiyor.
-
ultrAsker bunu yazdı:
ultrAsker bunu yazdı:
Botulinum bunu yazdı:
ultrasker:
-----------------------------Hocam fakirin halinden anlamak, nefsi kontrol etmek, psikolojik olarak etkisiyle ilgili makele görmüştüm bulursam paylaşıcam
-----------------------------tekrar yazıyorum. fakirin halinden 16 saatligine anlıyosun. sonra fakirin yılda belki bir kere buldugu bir sofra kuruyosun.neden? çünkü 16 saat aç kalmışsın öküz gibi yemeyi haketmişsin. bu da fakirin halinden anlamak oluyor.
nefisle ilgili düşüncelerimi zaten belirttim. makaleyi paylaşırsan çok sevinirim
-----------------------------hocam oruçla ilgili ayetlere bakarsan orucu doğru düzgün tutanlar gibi bir terim geçiyor sürekli. Yani 16 saat aç kalmak küfretmemekle oruç olmuyor. Olduğunu sananlar olabilir herkes istediğini yapar ama orucun amacı halinden anlamayı sağlayıp karakteri geliştirmek. Öküz gibi yemek yemeye de bilirsin o senin sorunun bir zamanlar herkes Dünyanın evrenin merkezi olduğunu söylüyordu 1 2 eleman hayır diyordu ama Dünya Güneşin etrafında dönüyordu? Anlatabildim mi?
Oruç tutup gerekli dersi almak insanın elinde. Din kişisel bir şeydir genelleme yapılmaz. Kimsenin ne yaptığını da bilemeyiz.
düzenleme: Araştırıyorum bulunca koyucam hocam makaleyi
@Casteal
Hocam kimin ne yapıp yapmadığını sen bilemezsin genelleme yapamazsın kimse hakkında. Herkesin beynini mi okuyorsun sen?
-
Botulinum bunu yazdı:
Öküz gibi ye diyen var mı? Herhangi bir hadis ya da dini başka bir kaynakta böyle geçiyor mu?Uygulamanın yanlış olması, kuralın/sistemin yanlış olduğu anlamına gelmiyor.
-----------------------------oruç tutan her insan bunu yapar. kendine iftar için güzel bir sofra hazırlar. bunun sebebi o insan değil, insanın doğasıdır. yani denklemdeki bir eleman baştan sorunlu. denklemin diğer elemanı var mı yok mu hala tartışılıyor :)