folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Öysm De İkinci Skandal ! Yeni Bir Şifreleme Yöntemi Daha Bulundu !



Öysm De İkinci Skandal ! Yeni Bir Şifreleme Yöntemi Daha Bulundu !

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    balik_
    balik_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Ocak/2010
    Erkek

    1.7 milyon öğrencinin kaderini belirleyen YGS'de ikinci şifre de bulundu. İlkinden çok daha basit şifreyle başka kitapçıklarda 40 sorudan 30'u yanıtlanıyor. ÖSYM Başkanı Demir, "Şifre basın kopyası için geçerlidir" demişti. Oysa 11183. 80782 no'lu kitapçık da aynı düzende 'şifreli' hazırlanmış.


    Radikal gazetesinin özel haberi:

    Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın kamuoyuna ilan edilen kopyasında tespit edilen şifre üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in tüm adayların kitapçıklarını görünür hale getirmesi, yeni ve daha basit bir şifreyi ortaya çıkardı.

    Yeni şifreye göre, matematik testinde şıklar arasında en yüksek sayının sağındaki şık her zaman doğru yanıt oluyor. Kural, uygulandığında 40 matematik sorusundan 30’un üzerinde doğru yanıt çıkarılabiliyor. 

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in ikili kopyanın önüne geçmek için ‘adaya özel kitapçık’ uygulaması, sistemi arapsaçına çevirdi.

    Basına dağıtılan YGS kitapçığında tespit edilen şifrelemenin ardından basının karşısına çıkarak, “Şifre olarak bahsedilen durum hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değildir” açıklaması yaptı ve tüm kitapçıkları kamuoyuna açtı.

    Kitapçıklar yayımlanır yayımlanmaz, Türkiye’nin dört bir yanından, bilgisayar uzmaları, veliler ve üniversite adayları harıl harıl şifre çözmeye çalıştı. Amerika gibi başka ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlar bile kendilerini Türkiye’nin gündemine kaptırarak, ÖSYM’nin sistemine girip, şifre arayışına girdi. Ancak dün akşam itibariyle henüz Bursa gemlik ilçesindeki salonlardaki kitapçıklar görünebildiği halde, birden fazla şifre tespit edildi. 

    Bir şifre de Radikal’den 

    11183.80782 nolu kitapçığa bir okurun uyarısıyla ulaşan Radikal, matematik testinde yaptığı inceleme sonucunda, seçeneklerin basın kopyasındaki temel sıralama korunarak yerleştirildiğini tespit etti.

    Buna göre en basit ifadeyle seçenekler arasındaki en büyük rakamsal değerin sağındaki şık işaretlendiğinde 30’a yakın soruda doğru sonuca ulaşılıyor. Ayrıca soruların küçükten büyüğe dizilimi yeniden düzenlendiğinde 30’un üzerinde soruyu doğru yapmak mümkün. İşte birkaç örnek. 

    Soru 15: x.(10!) çarpımı bir pozitif tam sayının karesi olduğuna göre, x’in alabileceği en küçük değer kaçtır? 

    a) 21 b) 7 c) 5 d) 10 e) 14 

    Şıklarda en yüksek sayı 21. 21’in sağında b) şıkkı var, b şıkkı doğru yanıt oluyor. 

    En yüksek rakamın sağındaki şıkkın doğru olması kuralı 11250.36833 no’lu kitapçıkta da uygulanabiliyor. Radikal’in editörleri dün akşam saatlerinde, çok kısa sürede bu formülü uygulayarak, 20’nin üzerinde soruya doğru yanıt vermeyi başardılar. 

    Sınavda şaibe kalacak 

    ÖSYM bu şifrelemeyi kasıtlı yapmamış bile olsa, tespit edilen bu şifreli kitapçığın sahibi olan aday, gerçekten başarılı bile olsa, üzerinde bir şaibe kalacak ve mağdur olacak. Demir’in bu öğrencilerin karşı karşıya kalacağı mağduriyeti nasıl gideceği de merak ediliyor. 

    “Donanım haber” isimli bir forum sayfasında ise yayınlanan bazı kitapçıklarda “Çembersel modlama” isimli bir algoritma türünün kullanıldığı iddia edildi ve buna ilişkin örneklere yer verildi. Bu yöntemle doğru cevabı bulma oranının yüzde 80’e ulaşılabildiği öne sürüldü. 


    Konu Da Vinci şifresi oldu! 

    Türkiye’nin Da Vinci şifresi olma yolunda ilerleyen skandalla ilgili şimdilik kesin olan sınırlı sayıda şeyin oluşturduğu tablo ise şu: 

    Skandalın 3. gününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ÖSYM’ye güveninin tam olduğunu söyleyerek adaylara güven telkin etti. Ardından dün hükümet adına Cemil Çiçek, “Endişe edecek bir şey yok” açıklaması yaptı. 

    12 Haziran genel seçimlerine sayısı gün kala, tüm muhalefet partileri, adaylar ve aileleriyle birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren konuyu gündemden düşürmemeye kararlı. Konuyla ilgili TBMM’ye soru önergesi yağdı.

    Savcılık ve Emniyet birimleri inceleme başlattı. YGS ile ilgili iddiaları, KPSS’deki kopya iddialarını da inceleyen ekip inceliyor. TÜBİTAK’ın da aralarında olduğu özel bir heyet soruları incelemeye aldı.



    ABBAS GÜÇLÜ'DEN GÜL'E MESAJ

    Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü de Cumhurbaşkanı Gül'ün "ÖSYM beni tatmin etti" açıklamasını bugünkü köşesinde eleştirdi:

    "ÖSYM Başkanı Demir'i önceki gün iki saate yakın dinledik. Hem de onlarca gazeteci. İkna olanı görmedim. Ekran başında canlı yayını izleyenler arasında da  ereddütte olanlar çoğunluktaydı. Zaten gelen maillere ve dünkü gazete manşetlerine baktığınızda durum bu yönde.

    İşte bu noktada asıl şaşırtıcı olan Sayın Gül'ün, ÖSYM Başkanı'nın anlattıklarını tatmin edici bulması!

    Oysa ortada cevaplanması gereken onlarca soru var.

    Sayın Gül, kendi emrindeki Devlet Denetleme Kurulu'nu ya da konunun uzmanı isimlerden oluşan bir bilirkişi heyeti oluşturup inceleme yaptırdıktan sonra bu açıklamayı yapsaydı, sanki çok daha doğru olurdu!..

    Kitapçıklar açılmıyor

    Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamasında, YÖK Başkanı'nın kendisine "Bugün (dün) öğle itibarıyla herkesin sorusunu, kâğıdını, cevabını internete koyduklarını söyledi" dedi. Ama bu cümle ne kadar gerçeği yansıtıyor sırasıyla hep birlikte bakalım:

    Madde 1: Dün öğle itibarıyla internete konuldu denilen soru kitapçıklarına bir türlü ulaşılamıyor. Hele hele tümüne ulaşmak hâlâ mümkün değil.
    Madde 2: Sayın Cumhurbaşkanı ÖSYM Başkanı'ndan aldığı bilgiler doğrultusunda herkesin soru kitapçıklarının internete yüklendiğini söylüyor ama ÖSYM'nin dün akşam saat 19.00'dainternet sitesinde aynen şu bilgi vardı:
    "2011-YGS'ye giren adaylar kendisine ait soru kitapçığı koduna http://sonuc.osym.gov.tr/Sorgu.aspx?SonucID=1097 adresinden erişebilirler. Soru kitapçık numarası ve bina kodu bilgisiyle kendi kitapçılarını ftp://2011ygs-kitapcik.osym.gov.tr adresinden görüntüleyebilirler. Şu ana kadar ADANA - BURSA/GEMLİK illeri arasındaki sınav merkezlerinde sınava giren adayların soru kitapçıkları hazırlanmıştır. Diğer illerde sınava giren adayların kitapçıkları hazır olduğunda sisteme eklenecektir. Kitapçıklar tüm kamuoyuna açıktır.
    Şu ana kadar 349.154 adayın soru kitapçıkları kamuoyuna açılmıştır.
    Kamuoyuna duyurulur.
    1. Güncelleme: 03.04.2011 Saat: 20:30
    2. Güncelleme: 04.04.2011 Saat: 10:00
    Son Güncelleme: 04.04.2011 Saat: 17:00"
    Yani, dün akşam itibarı ile 1 milyon 700 bin adaydan, sadece 349 bin adayın bilgisi internete yüklenmiş, tamamı değil. Yani Cumhurbaşkanı'na tam doğru bilgi verilmemiş.
    Madde 3: Kâğıdından kastettiği herhalde adaylara yönelik cevap kâğıdı ki, böyle bir uygulama söz konusu değil. Hem daha cevap kartları da okunmadı.
    Madde 4: Cevap kâğıdı yani cevap kartı gibi o kitapçığın cevap anahtarı da internette görünmüyor.
    Madde 5: Sayın Cumhurbaşkanı'nın ortada böylesine bir şefaflık varken tatmin olduğunu söylemesi ilginç ama tabii eğer o bilgilere ulaşılabiliyorsa... Ama ÖSYM'nin internet sitesine girip, bu bilgilere ulaşmak istediğinizde karşınıza bakın nasıl bir açıklama çıkıyor:
    "Bu web sayfası kullanılamıyor.
    ftp://2011ygs-kitapcik.osym.gov.tr/ adresindeki web sayfası, geçici olarak kullanılamıyor veya kalıcı olarak yeni bir web adresine taşınmış olabilir. "
    Peki yönlendirilmiş bir web sayfası var mı? Hayır. Peki buna şeffaflık denilebilinir mi, bu sizi tatmin eder mi?...
    Özetin özeti: Bu tartışma daha çookkkkkkkk su kaldırır...  

     

    kaynak: http://www.cnnturk.com/2011/yazarlar/04/05/ygsde.ikinci.bir.sifre.daha.ortaya.cikti/612187.0/index.html


    Ben yüzmeyi ördeklerden öğrendim.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tahref156
    tahref156's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ekim/2009
    Erkek

    Ösym'nin anasını ziktiniz gitti yaf. Rahat bırakın şunları. eğer siz herşeyin altında bir ipnelik ararsanız bir sürü şey var bizim bilmediğimiz... Bırakın yaf zittir edin gitsin hacı.


    the man who gets tired after eating a ban
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Facebook
    Facebook's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Kasım/2010
    Erkek

    tahref156 bunu yazdı:
    -----------------------------

    Ösym'nin anasını ziktiniz gitti yaf. Rahat bırakın şunları. eğer siz herşeyin altında bir ipnelik ararsanız bir sürü şey var bizim bilmediğimiz... Bırakın yaf zittir edin gitsin hacı.


    -----------------------------

    yok ya

    bizi siksinler

    bizde izleyelim öyle mi ?

    akp li misin canım sen ?


    evet facebook adminiyim, 300 tl den aşşa profil kapattırmak için mesaj atmayın lütfen.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opensource2009
    opensource2009's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Aralık/2008
    Erkek
    Kendileri dışında kimseye yaşam alanı bırakmamaya başladılar, zaten öyleydi ama iyice azıttılar. Konunun üstüne gidilecek tabii ki. Sizin gibi eyvallahçılara ihtiyaç yok hiçbir toplumda. İnsan haklarının peşine düştüğü sürece insandır.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aLcoL
    aLcoL's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2009
    Erkek

    ösym başkanı olsam  intihar ederdim artık  hala çıkıp açıklama yapıyor ve yapacak...

    insanların hayatlarıyla oyuncak gibi oynuyorlar..


  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    stux
    stux's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ekim/2008
    Erkek

    haydaaa

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tahref156
    tahref156's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ekim/2009
    Erkek

    Facebook bunu yazdı:
    -----------------------------

    tahref156 bunu yazdı:
    -----------------------------

    Ösym'nin anasını ziktiniz gitti yaf. Rahat bırakın şunları. eğer siz herşeyin altında bir ipnelik ararsanız bir sürü şey var bizim bilmediğimiz... Bırakın yaf zittir edin gitsin hacı.


    -----------------------------

     

    yok ya

    bizi siksinler

    bizde izleyelim öyle mi ?

    akp li misin canım sen ?


    -----------------------------

     

    :):) Hocam o kadar konu açıldı eee sistem değişcekmi sanki yapan yine yapar çokmu zor yani. 


    the man who gets tired after eating a ban
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    karahanx
    karahanx's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Haziran/2007
    Erkek

    bu muhabbetınde bku cıktı ıyıce . kımın eli kimin cebinde belli değil . la nereye cideyruk boyle  :)


    Hayat Bizi 61 kenara...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    aLsanCaK
    aLsanCaK's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Kasım/2007
    Erkek
    tahref156 bunu yazdı:
    -----------------------------

    Ösym'nin anasını ziktiniz gitti yaf. Rahat bırakın şunları. eğer siz herşeyin altında bir ipnelik ararsanız bir sürü şey var bizim bilmediğimiz... Bırakın yaf zittir edin gitsin hacı.


    -----------------------------
    sen ve senin gibileri daha cooooooook zikerler bu mantikla.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    tahref156
    tahref156's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Ekim/2009
    Erkek

    aLsanCaK bunu yazdı:
    -----------------------------
    tahref156 bunu yazdı:
    -----------------------------

    Ösym'nin anasını ziktiniz gitti yaf. Rahat bırakın şunları. eğer siz herşeyin altında bir ipnelik ararsanız bir sürü şey var bizim bilmediğimiz... Bırakın yaf zittir edin gitsin hacı.


    -----------------------------
    sen ve senin gibileri daha cooooooook zikerler bu mantikla.

    -----------------------------

     

    vala kim kimi zikiyo belli 


    the man who gets tired after eating a ban
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cia
    Cia's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2008
    Erkek

    yaşanmaz lan bu ülkede


    ..savrulurken raconun kırmızı pelerini o zarif öfkeye,zaman ki sana hasta olmuş,incelikli haytasın,raksederken mahallenin maşallahı-eyvallahı,güzelleş be oğlumm.!şimdilik,ölümüne kadar hayattasın..
Toplam Hit: 8823 Toplam Mesaj: 87