folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Programlama Dillerinin Geleceği



Programlama Dillerinin Geleceği

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LaNCeLoT
    LaNCeLoT's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Mart/2003
    Erkek
    by_Tet bunu yazdı
    furkiak bunu yazdı
    yolbulucu bunu yazdı
    furkiak bunu yazdı

    biten yok olan desteği kesilen dil mi oldu ki

    Aslında oradaki bitenden kastım tam olarak bitmek deneyelim hocam lafın gelişi öyle dedim. Şöyle açıklayayım JavaScript temelinde olanlarda popülerlik biraz on planda bı anda vuejs popülerken bı anda başka bir dil popüler olabiliyor. Yada versiyon arası değişiklikler yapısal durumlar daha fazla olabiliyor. Sanki yeni bir dil öğreniyor gibi. Bu nedenle o örneği verdim. C# Java gibi dillerde aynı kaliplar var. bu nedenle çoğu şirket neredeyse aynı iş ilanı aynı standartlarda kişi arıyor. Fakat JavaScript Temelli işlerde bir şirket bir js dili istersen birisi başka bir js arıyor. Temel aynı olmasına rağmen farklı yapılar var oluyor. Birini öğreniyorsun 1 2 yıl içinde popülerlik gidiyor yerine başkası geliyor yada onu istiyorlar. 

     

    )Sektör şişti para azalıyor kaygılı yeni yetme savar yorumumu bırakayım): Yapay zeka yüzünden yazılım bitecek. Bilgisayar zaten bitecek. İnsanlık bitmese bari. Tanrıya ibadet eden robotlar varken ne yapsınlar insanı

    Öldük bittik öldük bittik, mafolcaz :D.

    Hiç sevmiyorum DAİMİ negatif dalyarakları


    Kurtlar tasma takmaz....
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi

    ben yazilimci degilim ancak 10 yildir su sitedeyim.  bu soru her sene defalarca soruldu . her seferinde ayni  cevap verildi. ben sorulmasin demiyorum asla.

    cünkü 10 yil önce msn vardi :) hersey hizla degisiyor. ayni soruyu tekrar sormak zorundayiz.

    dün starwars izledim. 1980ler.. harrison ford abimiz yagiz bir delikanliyken  yapay zekayi adamlar düşünmüş  ve filmini yapmis. öngörünün korkuncluguna bakin. 

    yanlis soru soruyorsunuz...soru. soyle olmali

    bir projem var ..bu proje icin hangi dil lazim????

    yada ilerde dunyada ne degisecek? ucan arabayi gorecekmiyiz ? zamanda yolculuk yapabilecekmiyiz? 

    ışınlanma makinesi olsa hangi dilde calisirdi ??

    çok distopik demeyin.hersey hayalle baslar. 1980 de kanali degistirmek icin bizimkiler kumanda diye  beni kullaniyordu :))  ama abd 3d yazicinin temelini atan belki de vardi ama gorevimiz tehlikede kullanmis.40 yil gecmis ben daha yaziciyi görmedim...

    bu bilgiler isiginda ben ne öğrenirdim?.

    big data tabiki... ( veri bilimi) bu kadar devasa bilgiyi yönetmek lazim.  simdi chatgbt ye birsey soruyorum. yapay zeka mi ? degil.. sadece daha kapsamli bir arama motoru.

    açim ac oldugumu bilmiyor. canım sıkkın  derdin ne diyemiyor. ne yapayim boyle yapay zekayi :) 

    ama yilmayin yapay zeka da bence gelecekte önem kazanacak ama biz görürmüyüz bilmiyorum. 

    kuveytturk yapay zeka musteri hizmetine basladi. bir anlasamadik :) derdini 3 kelime ile anlat diyor.

    kartimdan para cekilmis diyorum.. çekilmeyi anlamiyor. gerizekali kart diyorum... para diyorum .. ne çekilebilir :)

    halay mi .. sonra insan olanini buldum :)) bunu gelistirin iste :))

    ve suan icin bence parlak bir diger IOT... neslerin birbiriyle iletisimi.. abd bir programda gordum. kopek bahceyi asinca kopek zili calan bir mekanizma var.. kopek serbest ama siniri asamiyor :)

    türkiyeye de lazim. sana yaklasinca basacak zile. 

    alin size proje yapin. bu iyiligimi de unutmayin.

    açim kahvalti yapmadim evde ekmek yok bir kisi soruyor mu :)) ben kacar. 


    Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antichrist
    antichrist's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Ağustos/2021
    Erkek

    hocam dil araçtır. işi yapmana yarayan yardımcı co-pilot'tur. işin mahiyetine ve kapsamına göre dil seçilir. ufuk darsa insan bildiği dilleri frameworkleri kullanarak iş yapar. genişse zaten nerede neyi kullanacağını bilir hemen kısa bir araştırmayla herhangi bir dili işe uyarlayacak şekilde kullanabilir. dil fetişi ve fanatizmine bu sebeplerden ötürü gerek yok ve yanlış kanımca.

    internetin hala % bilmem kaçlık büyük yüzdesi php. ama mühendislik açısından fecaat bir dil, community ile olan işlerin hiç birisinde hele büyük işlerde php'nin adı geçmez. ama bu php bitti demek değil. güzel örnek olduğu için php dedim.

    .net ve C#'daki gelişmeleri takip edenler bilir ki son birkaç senedir, hele cross platform ve open source olduktan sonra büyük atılımlar yaptılar. kıçı başı ayrı oynayan bir dil istenmiyorsa, 2 ay sonra deprecated uyarıları, versiyon yükseltme, 0.5 sürüm arttı diye baştan proje yaratmakla vs. uğraşılmak istenmiyorsa bu platformdan devam edilebilir. azure devops süreçleriyle hibrit güzel işler yapılabilir. blazor ile frontend de katarak full stack işler yapılabilir.

    web frameworkleri ise fecaat durumda. her gün yeni bir javascript library yayınlanıyor. react, vue, angular neyi tercih istiyorsa, proje neyi gerektiriyorsa hala o kullanılmalı. gerekirse pure html, css, jquery kullanılmalı. el neye yatkınsa o kullanılmalı. ama kıçı başı ayrı oynayan tabiriyle kastettiğim diller maalesef bunlar. deployuyla ayrı, dependency takibiyle ayrı uğraşmak gerekiyor. yorucu işler bunlar. 

    hocam dil seçme, teknoloji seç derim ben nacizane olarak. istersen 10 yıl önceki teknolojiyi kullan ama temiz ve stabil deploy etmeyi ve işi ayakta tutmayı öğren (devops). docker öğren, kubernetes öğren. gerisi kendi kendini halleder. AI'ı kendine yardımcı nasıl kullanabileceğini öğren. stackoverflow'da 3-5 retired düz görüşlü senior'un kaprisleri ve aralarında kapışmalarına bel bağlamamayı öğren. nasıl AI ile efektif araştırma yapılır onu öğren. günümüz teknolojileri bunlar.

    şu dil popüler olacak şu ölecek demek bence bu sebeplerden ötürü yanlış. hiçbir dil komple ölmez. hala ne projeler, akla hayale sığmayan mimariler hangi diller ve versiyonlarla çalışıyor görseniz bu tartışmalara hiç girmezsiniz.

     

    antichrist tarafından 13/Nis/24 13:28 tarihinde düzenlenmiştir

    ~
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2010
    Erkek

    "Programlama dilleri yalnızca birer araçtır" cümlesine katılmıyorum. Özellikle yazılıma yeni başlayan kişiler sosyal medyada bu cümleyi çok kullanıyor.
    İyi dil ve kötü dil diye bir olay var. Çok berbat tasarlanmış diller var. Bu sebeple biz "Diller sadece araçtır" dersek mükemmel tasarlanmış dillerin hakkını yemiş oluruz.

    Rezil bir programlama diline örnek verelim; Swift. 2015 yılında C Derneğinde Swift kursuna gidiyordum. Kurs için macbook da almıştım. C# yazıyordum o zaman ama ekstra olsun diye Android ve IOS olaylarına da
    girerim diye düşünmüştüm(gereksiz bir hareketti.). Swiftte geriye doğru uyumluluk diye bir şey yoktu. Kaan hoca derste bir şey anlatıyo. 1-2 ay sonra anlattığı konunun syntaxı değişiyor.
    Swift 2.0 çıkmış. Bizim öğrendiğimiz syntax geçersiz. Değişmiş. Aynı durum daha sonra da devam etti. Apple resmen programlama dili hazır olmadan erkenden dili piyasaya sürmüş.
    Düşünsene swift 1 çıkıyo proje yapıyosun. Gelecek sene swift 2 çıkınca projen patlıyo. Swift 2 ye göre düzeltiyosun projeyi. Gelecek sene swift 3 çıkıyo projen yine patladı. Sonra internette yazılımcılar yazıyo; "Diller yalnızca birer araçtır. İyi dil kötü dil diye bir şey yoktur.".

    Apple'ın farklı olmaya çalışmak için oluşturduğu saçma syntax kurallarından bahsetmiyorum bile. Neyse Swift'i bıraktım sonra zaten. İşte böyle örnekleri yaşayınca insanın C#'a olan hayranlığı kat kat artıyor.

    Şimdi swift için durum nedir bilmiyorum. Belki bu geriye dönük uyumluluk olaylarına dikkat ediyorlardır. Ama 2014-2016 dönemlerinde saçmalıktı.

    https://www.linkedin.com/pulse/ios-frameworks-swift-britton-katnich/

    Burada da bu sorundan bahsedilmiş. Aşağıdaki linkteki yorumlarda da benzer cümleler var.

    https://stackoverflow.com/questions/32708245/upgrading-a-swift-1-1-1-2-project-from-xcode-6-to-swift-2-project-on-xcode-7

    Dökümantasyon konusuna gelelim. PHP'nin resmi sitesindeki dökümantasyona bak.(PHP'yi severim.) Sonra gel Microsoft'un C# için oluşturduğu dökümantasyona bak. Hatta diğer dillerin resmi dökümantasyonları ile C#'ın dökümantasyonlarını
    karşılaştırabilirsiniz. Microsoft'un nasıl mükemmel bir iş ortaya çıkardığını göreceksiniz.

    Sonuç olarak kötü/eksik tasarlanmış programlama dilleri var. Diller yalnızca birer araçtır diyerek bu konuyu basitleştiremeyiz. Belirli dönemler için de sevmediğimiz diller olabilir. Örneğin "X dili falanca yılları arasında
    kötü bir dildi. Sonradan gelen güncellemeler ile topladılar." diyebiliriz. 

    Benzer cümleleri geliştirme ortamları ve frameworkler için de kullanabiliriz.

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antichrist
    antichrist's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Ağustos/2021
    Erkek
    Hannibal_King bunu yazdı

    "Programlama dilleri yalnızca birer araçtır" cümlesine katılmıyorum. Özellikle yazılıma yeni başlayan kişiler sosyal medyada bu cümleyi çok kullanıyor.
    İyi dil ve kötü dil diye bir olay var. Çok berbat tasarlanmış diller var. Bu sebeple biz "Diller sadece araçtır" dersek mükemmel tasarlanmış dillerin hakkını yemiş oluruz.

    ...

    Sonuç olarak kötü/eksik tasarlanmış programlama dilleri var. Diller yalnızca birer araçtır diyerek bu konuyu basitleştiremeyiz. Belirli dönemler için de sevmediğimiz diller olabilir. Örneğin "X dili falanca yılları arasında
    kötü bir dildi. Sonradan gelen güncellemeler ile topladılar." diyebiliriz. 

    Benzer cümleleri geliştirme ortamları ve frameworkler için de kullanabiliriz.

    hocam katılıyorum. düzgün yapılandırılmamış, dökümante edilmemiş, hayatı ızdırap haline getiren dil sayısı fazla. güncelleme alıp rezil duruma gelen dil sayısı da fazla.

    bu dillerin araç olduğu gerçeğini değiştirmiyor ama. dilin yapılandırılması ile dilin kullanım amacı iki ayrı konu. diğer türlü dil sempatizanlığına gidiyor konu. nacizane fikrim senior düzeyinde çalışmayı hedefleyen, bir yazılım mimarı vb. ünvanlara ulaşmayı hedefleyen herkes dilleri değiştirilebilir araçlar olarak görmeli. teknoloji konusunda esnek olmalı. başkalarının kullandığı anlamı bilemem ama benim felsefi görüşüm bu şekilde. nihai olan hedef her daim ürün yaratabilmek, sorun çözebilmek. buna a dili de b dili de hizmet ediyorsa hangisi daha fazla kolaylığı daha rahat ortamlarda ve güvenilir şekilde sağlıyorsa o seçilmeli elbette. atıyorum matlab varken matematiksel hesaplama vb. yazılacaksa burada .net solution oluşturulmamalı. yapay zeka kütüphaneleri rüştünü ispatlamışken python yerine gidip aynı işi C++ da yapmaya çalışmamalı. bu şekilde yaklaşınca doğru "aracın" seçilmesi gereksinimi ortaya çıkıyor.  vidayı pense kullanarak takamama örneğindeki gibi. tabiki hedeflenen iş, yapılacak iş burada kilit nokta. bir web arayüz programcısının oturup devasa backend kütüphaneleri öğrenmesine ihtiyaç yok elbet. ya da bir backend developer'ın frontend frameworklerinde vakit kaybetmesine gerek yok. gibi gibi, konu uzar gider.

     

    antichrist tarafından 13/Nis/24 17:56 tarihinde düzenlenmiştir

    ~
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Mart/2007
    Erkek
    antichrist bunu yazdı

    hocam dil araçtır. işi yapmana yarayan yardımcı co-pilot'tur. işin mahiyetine ve kapsamına göre dil seçilir. ufuk darsa insan bildiği dilleri frameworkleri kullanarak iş yapar. genişse zaten nerede neyi kullanacağını bilir hemen kısa bir araştırmayla herhangi bir dili işe uyarlayacak şekilde kullanabilir. dil fetişi ve fanatizmine bu sebeplerden ötürü gerek yok ve yanlış kanımca.

    internetin hala % bilmem kaçlık büyük yüzdesi php. ama mühendislik açısından fecaat bir dil, community ile olan işlerin hiç birisinde hele büyük işlerde php'nin adı geçmez. ama bu php bitti demek değil. güzel örnek olduğu için php dedim.

    .net ve C#'daki gelişmeleri takip edenler bilir ki son birkaç senedir, hele cross platform ve open source olduktan sonra büyük atılımlar yaptılar. kıçı başı ayrı oynayan bir dil istenmiyorsa, 2 ay sonra deprecated uyarıları, versiyon yükseltme, 0.5 sürüm arttı diye baştan proje yaratmakla vs. uğraşılmak istenmiyorsa bu platformdan devam edilebilir. azure devops süreçleriyle hibrit güzel işler yapılabilir. blazor ile frontend de katarak full stack işler yapılabilir.

    web frameworkleri ise fecaat durumda. her gün yeni bir javascript library yayınlanıyor. react, vue, angular neyi tercih istiyorsa, proje neyi gerektiriyorsa hala o kullanılmalı. gerekirse pure html, css, jquery kullanılmalı. el neye yatkınsa o kullanılmalı. ama kıçı başı ayrı oynayan tabiriyle kastettiğim diller maalesef bunlar. deployuyla ayrı, dependency takibiyle ayrı uğraşmak gerekiyor. yorucu işler bunlar. 

    hocam dil seçme, teknoloji seç derim ben nacizane olarak. istersen 10 yıl önceki teknolojiyi kullan ama temiz ve stabil deploy etmeyi ve işi ayakta tutmayı öğren (devops). docker öğren, kubernetes öğren. gerisi kendi kendini halleder. AI'ı kendine yardımcı nasıl kullanabileceğini öğren. stackoverflow'da 3-5 retired düz görüşlü senior'un kaprisleri ve aralarında kapışmalarına bel bağlamamayı öğren. nasıl AI ile efektif araştırma yapılır onu öğren. günümüz teknolojileri bunlar.

    şu dil popüler olacak şu ölecek demek bence bu sebeplerden ötürü yanlış. hiçbir dil komple ölmez. hala ne projeler, akla hayale sığmayan mimariler hangi diller ve versiyonlarla çalışıyor görseniz bu tartışmalara hiç girmezsiniz.

    Guzel özet olmus hocam.


    Sen hiç kaval çaldın mı?
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ayhun
    ayhun's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Temmuz/2005
    Erkek
    fly_on_the_shit bunu yazdı
    Antikky bunu yazdı

    Hoca konuyu goygoy yapmak icin actiysan bir sey demicem ama kariyerine yon vermesi acindan buradan gelecek cevaplari degerlendirceksen, tbt de oyle aman aman sektore yon veren firmada calisan adam falan yok. Hele hele sektore yon veren adam hic yok.

    Bunu uzulerek soylemem gerek.

    tabi siz yine tartisin...

    ne salakca bir yorum amq

    Senin seviyene pek uygun degil sag ustteki x isaretine bas ve olayi terket. Bos beles dukkanin onunu kapatma


    delimiyim ben?
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2010
    Erkek
    antichrist bunu yazdı
    Hannibal_King bunu yazdı

    "Programlama dilleri yalnızca birer araçtır" cümlesine katılmıyorum. Özellikle yazılıma yeni başlayan kişiler sosyal medyada bu cümleyi çok kullanıyor.
    İyi dil ve kötü dil diye bir olay var. Çok berbat tasarlanmış diller var. Bu sebeple biz "Diller sadece araçtır" dersek mükemmel tasarlanmış dillerin hakkını yemiş oluruz.

    ...

    Sonuç olarak kötü/eksik tasarlanmış programlama dilleri var. Diller yalnızca birer araçtır diyerek bu konuyu basitleştiremeyiz. Belirli dönemler için de sevmediğimiz diller olabilir. Örneğin "X dili falanca yılları arasında
    kötü bir dildi. Sonradan gelen güncellemeler ile topladılar." diyebiliriz. 

    Benzer cümleleri geliştirme ortamları ve frameworkler için de kullanabiliriz.

    hocam katılıyorum. düzgün yapılandırılmamış, dökümante edilmemiş, hayatı ızdırap haline getiren dil sayısı fazla. güncelleme alıp rezil duruma gelen dil sayısı da fazla.

    bu dillerin araç olduğu gerçeğini değiştirmiyor ama. dilin yapılandırılması ile dilin kullanım amacı iki ayrı konu. diğer türlü dil sempatizanlığına gidiyor konu. nacizane fikrim senior düzeyinde çalışmayı hedefleyen, bir yazılım mimarı vb. ünvanlara ulaşmayı hedefleyen herkes dilleri değiştirilebilir araçlar olarak görmeli. teknoloji konusunda esnek olmalı. başkalarının kullandığı anlamı bilemem ama benim felsefi görüşüm bu şekilde. nihai olan hedef her daim ürün yaratabilmek, sorun çözebilmek. buna a dili de b dili de hizmet ediyorsa hangisi daha fazla kolaylığı daha rahat ortamlarda ve güvenilir şekilde sağlıyorsa o seçilmeli elbette. atıyorum matlab varken matematiksel hesaplama vb. yazılacaksa burada .net solution oluşturulmamalı. yapay zeka kütüphaneleri rüştünü ispatlamışken python yerine gidip aynı işi C++ da yapmaya çalışmamalı. bu şekilde yaklaşınca doğru "aracın" seçilmesi gereksinimi ortaya çıkıyor.  vidayı pense kullanarak takamama örneğindeki gibi. tabiki hedeflenen iş, yapılacak iş burada kilit nokta. bir web arayüz programcısının oturup devasa backend kütüphaneleri öğrenmesine ihtiyaç yok elbet. ya da bir backend developer'ın frontend frameworklerinde vakit kaybetmesine gerek yok. gibi gibi, konu uzar gider.

     

    Dediklerine katılıyorum. Elbette kullanım alanı için hangi dil uygunsa o dil seçilmeli. Yapay zeka işlemleri için pythonda birsürü kütüphane varken, python yerine yapay zeka işlemlerini sevdiğimiz dil ile yapmaya çalışalım demiyorum. Körü körüne A'dan Z'ye her alanda sevdiğimiz dili kullanacağız diye bir şey olmamalı tabii ki. Ben bu hafta solidity öğrenmeye başlayacağım. Çünkü akıllı kontrat yazmam gerekecek. Akıllı kontratı C# ile yazmalıyım diye kendimi zorlamıyorum.


    "Diller sadece araç" cümlesi bende "3 aşağı 5 yukarı tüm diller aynı kalitede" algısı oluşturuyor. Sanki seçilen dil çok önemli değilmiş gibi bir durum ortaya çıkıyor. Bence seçilen dil aşırı derecede önemli. Ve dillerin kalitesi, tasarımı kesinlikle aynı değil. Yazılımcının dil sempatizanlığı yapmasında da anormal bir durum yok bence. Çünkü o seçtiğin dil ve geliştirme ortamı senin üretkenliğini bile etkileyecek. İyi tasarlanmış programlama dillerine sempati duymak son derece normal.

    Ayrıca yazılım geliştirme işi benim için bir hobi. Kod yazdığım zaman kullandığım dilin syntaxını sevmeliyim. Ben keyif almadığım işi yapamam. Bu sebeple sadece syntax nedeniyle bile bir dile sempati duyabilirim. Benim bakış açım bu şekilde. İstediğim dilleri kullanabilmek için de mümkün olduğunca hep kendi projelerimde çalışmaya çalışıyorum. 


Toplam Hit: 1681 Toplam Mesaj: 29
windows web programlama dili yazilım