Ramazan Ayı İçin Sahur-İftar Vakitleri Sıkıntısı
-
LynXMaSTeR bunu yazdı
Hocam 15 saat tutup da 1 saatin hesabini yapionuz? Kışın neden çıkmıyor bu tartismalar...
Aynen hocam sanki 70 dk daha dursa açlıktan susuzluktan ölecek o kadar din adamı var onlar bu saati zaten hilal ve tan ağarmasına göre ayarlıyor ilk yorumda yazmışlar 4-5 e kadar sürmesi gerekiyor diye öyle şey mi olur sabah ezanından sonra imsak olduğunu nerde görmüşler.Bence 1 saatlik bir ayrım için orucunuzu riske atmayın zaten sadece 1 ay oruç tutuyoruz onu da tam olarak tutalım :/ -
açlık insana neler yaptırıyo hacı ben fazla tutulması taraftarıyım hatta ezan okunsa bile ne kadar daha dayanabiliyorsanız dayanın bence insan açken normalden aşırı farklı davranışlar sergiliyo karnın doyunca ulan ne kadar sinirli bi insan olmuşum diyebiliyorsunuz sanırım buda aç insanların neden bu kadar ilkel davrandıgını kanıtlıyor :)
-
GUS bunu yazdı
açlık insana neler yaptırıyo hacı ben fazla tutulması taraftarıyım hatta ezan okunsa bile ne kadar daha dayanabiliyorsanız dayanın bence insan açken normalden aşırı farklı davranışlar sergiliyo karnın doyunca ulan ne kadar sinirli bi insan olmuşum diyebiliyorsunuz sanırım buda aç insanların neden bu kadar ilkel davrandıgını kanıtlıyor :)
sonra boz pskolojiyi sinir sağlığını vücut sağlığını,insanın kendine zarar vermeside günah biliyorsundur
-
ArduouS bunu yazdıGUS bunu yazdı
sonra boz pskolojiyi sinir sağlığını vücut sağlığını,insanın kendine zarar vermeside günah biliyorsundur
işte 1 kere yap bu olayı o kadar bilinçleniyosunki direk anlıyosun ne kadar degiştigini
-
Selamlar,
Sanırım konuyu iyi açıklayamamışım. Mesele 70 dakika fazla oruç tutup tutmamak değil, yani o kadar farktan dolayı bir problem yok. Benim asıl söylemek istediğim nokta sabah namazı kılan kişiler, diyanete göre namaz saatini ayarlar ise yanılırlar çünkü o vakitte saate girmemiş oluyorlar haliyle vakit dışında kılındığı için kabul olmuyor.
Maalesef tipik türk toplum bilinci var, suçu başkasına atmak, diyanet böyle dedi o zaman biz ona uyalım yanlışsa da problem onun. İyi de arkadaşlar, bir müslüman olarak araştırıp öğrenmek sizin asli görevinizdir. İslam da hakikat sayı ile belirenmez. 1 milyar kişi böyle dese de bu doğru olacak diye bir şey değildir.
Bu vakit hesaplama sistemi osmanlının son döneminde bilmem ne paşa tarafından hazırlanmış ve şuan tüm dünyadaki müslüman ülkeler bu sistemi kullanmakta. Verdiğim uzun videolarda bunla ilgili zaten konuşuyorlar.
Benim üzüldüğüm konu, sorgulamayan, araştırmayan, nasıl öğrenmişse öyle devam eden bir topluluk oluşumuz. Oysa tam tersi davranmamız gerekli !! Ve unutmayın bu din diyanetin dini değil, Allah ın dinirdir. Ve Allah hükümlerini en açık şekilde kur'an da belirtmiştir. Ne kadar az düşünüyorsunuz?
3. Ali imran / Ayet 65: …Siz hiç düşünmüyor musunuz?
3. Ali imran / Ayet 118: …Düşünürseniz, biz size ayetleri açıkladık.
3. Ali imran / Ayet 191: Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler…
6. Enam / Ayet 50: De ki: ‘‘Kör ile gören bir olur mu? Hiç düşünmez misiniz?’’
6. Enam / Ayet 80: …Hiç düşünmez misiniz?
7. Araf / Ayet 57: …Gerekir ki düşünür, ibret alırsınız.
7. Araf / Ayet 130: …düşünüp ibret alsınlar.
7. Araf / Ayet 176: …Bu kıssayı iyice anlat, belki biraz düşünürler.
8. Enfal / Ayet 22: Çünkü yeryüzünde dolaşan canlıların Allah katında en kötüsü anlamayan ve düşünmeyen sağırlarla dilsizlerdir
10. Yunus / Ayet 3: …Hala düşünüp ibret almayacak mısınız?
10. Yunus / Ayet 100: Akıllarını kullanmayanlar üzerine Allah bir uğursuzluk yükler.
11. Hud / Ayet 24: Bu iki ayrı grubun meseli, kör ve sağır ile gören ve işiten gibidir. Bunlar hiç eşit olabilirler mi? Hala düşünmeyecek misiniz?
11. Hud / Ayet 30: …Siz hiç düşünmez misiniz?
11. Hud / Ayet 114: …Bu ise, düşünebilenlere bir öğüttür.
15. Hicr / Ayet 75: Gerçekten bunda, düşünen keskin anlayışlılar için ibretler vardır.
16. Nahl / Ayet 17: …Artık siz düşünmez misiniz?
21. Enbiya / Ayet 10: Hala akıllanmayacak mısınız?
23. Müminun / Ayet 85: …”Öyle ise siz hiç düşünüp taşınmaz mısınız?” de.
24. Nur / Ayet 27: …Herhalde (bunu) düşünüp anlarsınız.
27. Neml / Ayet 33: …Düşünsenize!
28. Kasas / Ayet 46: …ola ki onlar düşünüp öğüt alırlar.
29. Ankebut / Ayet 43: İşte biz bu temsilleri insanlar için getiriyoruz; fakat onları ancak bilenler düşünüp anlayabilir.
29. Ankebut / Ayet 63: …Fakat çokları akıllarını kullanmazlar.
30. Rum / Ayet 21: …Şüphesiz ki bunda düşünecek bir kavim için nice ibretler vardır.
30. Rum / Ayet 28: …İşte biz, düşünecek bir kavim için ayetleri böyle açıklıyoruz.
32. Secde / Ayet 4: …Artık düşünmeyecek misiniz?
35. Fatır / Ayet 37: Onlar, orada şöyle feryat ederler: “Ey Rabbimiz! Bizleri çıkar, yapa geldiklerimizden başka Salih bir amel yapalım.” (Onlara): “Size düşünecek olanın düşüneceği kadar bir ömür vermedik mi? Hem size uyarıcı da gelmişti. O halde azabı tadın. Çünkü zalimleri kurtaracak yoktur.” (denir).
36. Yasin / Ayet 62: …Ya o zaman düşünmüyor muydunuz?
36. Yasin / Ayet 68: …Hala akıllanmayacaklar mı?
37. Saffat / Ayet 13: Kendilerine hatırlatıldığında da düşünmüyorlar.
37. Saffat / Ayet 137-138: …Hala akıl edip düşünmez misiniz?
37. Saffat / Ayet 155: Hiç düşünmüyor musunuz?
38. Sad / Ayet 29: Bu, sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır ki, insanlar onun ayetlerini düşünsünler ve temiz akıl sahipleri ibret alsınlar.
39. Zümer / Ayet 9: De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak temiz akıl sahibi olanlar anlar.
39. Zümer / Ayet 21: …Elbette bunda temiz akıllılar için bir ihtar vardır.
39. Zümer / Ayet 27: Yemin ederim ki, bu Kuran’da insanlar için her türlüsünden temsil getirdik. Gerek ki iyi düşünsünler.
39. Zümer / Ayet 42: …Şüphesiz ki bunda düşünecek bir kavim için nice ibretler vardır.
40. Mümin / Ayet 58: Kör ile gören bir olmaz, Ne kadar da az düşünüyorsunuz!
44. Duhan / Ayet 13: Onlar için bunu düşünüp öğüt almak nerede?
45. Casiye / Ayet 13: …Şüphesiz bunda düşünen topluluklar için ibret ve deliller vardır.
45. Casiye / Ayet 23: Hala düşünmez misiniz?
47. Muhammed / Ayet 24: Onlar Kuran’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerinin üzerinde kilitleri mi var?
51. Zariyat / Ayet 49: …Umulur ki, iyice düşünürsünüz.
52. Tur / Ayet 36: …onlar düşünüp hakikati anlamazlar.
56. Vakıa / Ayet 62: …Düşünüp ibret almanız gerekmez mi?
67. Mülk / Ayet 10: Ve derler ki: “Eğer biz dinleseydik, yahut düşünüp anlasaydık şu çılgın ateşin halkı arasında bulunmazdık!”
69. Hakka / Ayet 40-41-42: O bir şair sözü değildir, siz çok az inanıyorsunuz. Bir kahin sözü de değildir, ne de az düşünüyorsunuz!
-
hocam bak diyorum ki oruc konusunda sıkıntı yok çünkü orucu geçirmediğin için yarım saat erken tutsan bile sorun yok ama namaz için de havaya bakıp normal ezan saatinden 30-40 dakika sonra namaz kıldın mı bi sorun çıkmaz bu kadar kasmaya da gerek yok diye düşünüyorum
-
KaRaKuLe bunu yazdı
hocam bak diyorum ki oruc konusunda sıkıntı yok çünkü orucu geçirmediğin için yarım saat erken tutsan bile sorun yok ama namaz için de havaya bakıp normal ezan saatinden 30-40 dakika sonra namaz kıldın mı bi sorun çıkmaz bu kadar kasmaya da gerek yok diye düşünüyorum
Hocam adam abdul aziz bayındır denen bayığı dinlemiş daha iflâh olur mu o konuda ben bilemiyorum, gerçekten üzülüyorum o adamı çok iyi araştır reddiyeleri dinle ona karşı anlayacaksın ne kadar saçma sapak ambale bir kişi olduğunu.
-
unbalanced bunu yazdı
Selamlar,
Sanırım konuyu iyi açıklayamamışım. Mesele 70 dakika fazla oruç tutup tutmamak değil, yani o kadar farktan dolayı bir problem yok. Benim asıl söylemek istediğim nokta sabah namazı kılan kişiler, diyanete göre namaz saatini ayarlar ise yanılırlar çünkü o vakitte saate girmemiş oluyorlar haliyle vakit dışında kılındığı için kabul olmuyor.
Maalesef tipik türk toplum bilinci var, suçu başkasına atmak, diyanet böyle dedi o zaman biz ona uyalım yanlışsa da problem onun. İyi de arkadaşlar, bir müslüman olarak araştırıp öğrenmek sizin asli görevinizdir. İslam da hakikat sayı ile belirenmez. 1 milyar kişi böyle dese de bu doğru olacak diye bir şey değildir.
Bu vakit hesaplama sistemi osmanlının son döneminde bilmem ne paşa tarafından hazırlanmış ve şuan tüm dünyadaki müslüman ülkeler bu sistemi kullanmakta. Verdiğim uzun videolarda bunla ilgili zaten konuşuyorlar.
Benim üzüldüğüm konu, sorgulamayan, araştırmayan, nasıl öğrenmişse öyle devam eden bir topluluk oluşumuz. Oysa tam tersi davranmamız gerekli !! Ve unutmayın bu din diyanetin dini değil, Allah ın dinirdir. Ve Allah hükümlerini en açık şekilde kur'an da belirtmiştir. Ne kadar az düşünüyorsunuz?
3. Ali imran / Ayet 65: …Siz hiç düşünmüyor musunuz?
3. Ali imran / Ayet 118: …Düşünürseniz, biz size ayetleri açıkladık.
3. Ali imran / Ayet 191: Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler…
6. Enam / Ayet 50: De ki: ‘‘Kör ile gören bir olur mu? Hiç düşünmez misiniz?’’
6. Enam / Ayet 80: …Hiç düşünmez misiniz?
7. Araf / Ayet 57: …Gerekir ki düşünür, ibret alırsınız.
7. Araf / Ayet 130: …düşünüp ibret alsınlar.
7. Araf / Ayet 176: …Bu kıssayı iyice anlat, belki biraz düşünürler.
8. Enfal / Ayet 22: Çünkü yeryüzünde dolaşan canlıların Allah katında en kötüsü anlamayan ve düşünmeyen sağırlarla dilsizlerdir
10. Yunus / Ayet 3: …Hala düşünüp ibret almayacak mısınız?
10. Yunus / Ayet 100: Akıllarını kullanmayanlar üzerine Allah bir uğursuzluk yükler.
11. Hud / Ayet 24: Bu iki ayrı grubun meseli, kör ve sağır ile gören ve işiten gibidir. Bunlar hiç eşit olabilirler mi? Hala düşünmeyecek misiniz?
11. Hud / Ayet 30: …Siz hiç düşünmez misiniz?
11. Hud / Ayet 114: …Bu ise, düşünebilenlere bir öğüttür.
15. Hicr / Ayet 75: Gerçekten bunda, düşünen keskin anlayışlılar için ibretler vardır.
16. Nahl / Ayet 17: …Artık siz düşünmez misiniz?
21. Enbiya / Ayet 10: Hala akıllanmayacak mısınız?
23. Müminun / Ayet 85: …”Öyle ise siz hiç düşünüp taşınmaz mısınız?” de.
24. Nur / Ayet 27: …Herhalde (bunu) düşünüp anlarsınız.
27. Neml / Ayet 33: …Düşünsenize!
28. Kasas / Ayet 46: …ola ki onlar düşünüp öğüt alırlar.
29. Ankebut / Ayet 43: İşte biz bu temsilleri insanlar için getiriyoruz; fakat onları ancak bilenler düşünüp anlayabilir.
29. Ankebut / Ayet 63: …Fakat çokları akıllarını kullanmazlar.
30. Rum / Ayet 21: …Şüphesiz ki bunda düşünecek bir kavim için nice ibretler vardır.
30. Rum / Ayet 28: …İşte biz, düşünecek bir kavim için ayetleri böyle açıklıyoruz.
32. Secde / Ayet 4: …Artık düşünmeyecek misiniz?
35. Fatır / Ayet 37: Onlar, orada şöyle feryat ederler: “Ey Rabbimiz! Bizleri çıkar, yapa geldiklerimizden başka Salih bir amel yapalım.” (Onlara): “Size düşünecek olanın düşüneceği kadar bir ömür vermedik mi? Hem size uyarıcı da gelmişti. O halde azabı tadın. Çünkü zalimleri kurtaracak yoktur.” (denir).
36. Yasin / Ayet 62: …Ya o zaman düşünmüyor muydunuz?
36. Yasin / Ayet 68: …Hala akıllanmayacaklar mı?
37. Saffat / Ayet 13: Kendilerine hatırlatıldığında da düşünmüyorlar.
37. Saffat / Ayet 137-138: …Hala akıl edip düşünmez misiniz?
37. Saffat / Ayet 155: Hiç düşünmüyor musunuz?
38. Sad / Ayet 29: Bu, sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır ki, insanlar onun ayetlerini düşünsünler ve temiz akıl sahipleri ibret alsınlar.
39. Zümer / Ayet 9: De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak temiz akıl sahibi olanlar anlar.
39. Zümer / Ayet 21: …Elbette bunda temiz akıllılar için bir ihtar vardır.
39. Zümer / Ayet 27: Yemin ederim ki, bu Kuran’da insanlar için her türlüsünden temsil getirdik. Gerek ki iyi düşünsünler.
39. Zümer / Ayet 42: …Şüphesiz ki bunda düşünecek bir kavim için nice ibretler vardır.
40. Mümin / Ayet 58: Kör ile gören bir olmaz, Ne kadar da az düşünüyorsunuz!
44. Duhan / Ayet 13: Onlar için bunu düşünüp öğüt almak nerede?
45. Casiye / Ayet 13: …Şüphesiz bunda düşünen topluluklar için ibret ve deliller vardır.
45. Casiye / Ayet 23: Hala düşünmez misiniz?
47. Muhammed / Ayet 24: Onlar Kuran’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerinin üzerinde kilitleri mi var?
51. Zariyat / Ayet 49: …Umulur ki, iyice düşünürsünüz.
52. Tur / Ayet 36: …onlar düşünüp hakikati anlamazlar.
56. Vakıa / Ayet 62: …Düşünüp ibret almanız gerekmez mi?
67. Mülk / Ayet 10: Ve derler ki: “Eğer biz dinleseydik, yahut düşünüp anlasaydık şu çılgın ateşin halkı arasında bulunmazdık!”
69. Hakka / Ayet 40-41-42: O bir şair sözü değildir, siz çok az inanıyorsunuz. Bir kahin sözü de değildir, ne de az düşünüyorsunuz!
Tartışma amaçlı yazmadım diyorsun ama konuyu hafiften hafiften farklı yerlere çekiyorsun. Neyse;
Arkadaşlar kafanızı böyle şeylerle meşgul ettiğinize değmez. Dikkat ederseniz zaten her sene Ramazan ayında çıkıyor böyle şeyler. Önceki senelerle ilgili haberlere arşivlere bakarsanız görürsünüz.
Bu konuda yetkili merci Diyanet İşleri Başkanlığı'dır. Biz buradan hakında bilgimizin olmadığı bir konuda "o bunu dedi mantıklı aslında" , "bence de böyle olmalı gibisinden" şeyler diyerek tartışırşak ne derece doğru olur takdirinize bırakıyorum.
Not : Konu sahibi arkadaşa değildir bu laflar. Ortaya söylüyorum.
-
Zeytun-i bunu yazdıKaRaKuLe bunu yazdı
Hocam adam abdul aziz bayındır denen bayığı dinlemiş daha iflâh olur mu o konuda ben bilemiyorum, gerçekten üzülüyorum o adamı çok iyi araştır reddiyeleri dinle ona karşı anlayacaksın ne kadar saçma sapak ambale bir kişi olduğunu.
@karakule, hocam sen kendine göre çözmüş olabilirsin olayı ama unutma ki 3 milyar müslüman bu hesaplamalara uyuyor. Yani olayı bireysel boyuta indirmek yanlış ya da -sadece kendini düşünmek- yakışmıyor
@zeytun-i, hocam ben aklına gelen gelmeyen yandaş ya da aykırı her adamı dinlerim okurum öğrenirim. At gözlüğü ile bakmamayı yıllardır öğrendim. Sadece abdulaziz bayındır ile alakası yok bu olayın, yanında güvendiğim ali rıza demircan da var ki o da şart değil. Ortada akıl denilen bir şey var. Bizim evdekiler gece 2 civarı kalktı, hangi akıl mantıkla bunu izah edebilirsin? Ezan okunduğunda zifiri karanlık ve güneşin doğmasına 2 saatten çok fazla var.
Bu adam gerekli araştırmaları yapmış ve ortaya bir tez atmış, varsa argümanın elinde söyle. Diyanet diyor problem yok rahat olsunlar, iyi de arkadaş adamın söylediklerine bi cevap versenize ? Abdülaziz in her görüşüne katılmıyorum elbette ama yine de deve idrarı şöyle faydalı böyle faydalı diyip uyduruk bir hadis i savunan ya da ete kemiğe büründüm mahmud diye göründüm diyip peygambere iftira eden, kafasına göre 100 yılın alimi şuydu buydu onlardan icazet almadan yok hayır duasını almadan cennete girilir mi diyen, cebrail in ayetleri h.z. peygamber den aldığını iddia eden, sahabenin peygamberin idrarını içtiğini söyleyen, islamda kesinlikle haram edilmiş kanı yine sahabeye içirten, milletin aklını bulandırıp, korku imparatorluğu yaratıp lüks villalarda yaşayıp lüks ciplere binip sonra da bizim aile zengindi diyen ama infak ın sadece kelime anlamını bilen cübbeli den mi öğreneyim ?
@halat, hocam bu ramazanla ilgili bir durum olduğu için zaten ramazanda dillenmesi normal değil mi sence? işte sıkıntı insanların bu denli araştırma yoksunu olmalarından kaynaklanması. Yahu abdülaziz yanlış söylüyor olabilir ancak karşı delil yok, kimse karşısına çıkıp da ya birader bak sen şöyle hesap etmişsin ama aslında böyle olacak DİYEMİYOR. ki madem diyanetin uygulaması doğru, 1980 de neden yarım saat ileri aldılar ? Yani sizin yaptığınız bir nevi şirke giriyor. Diyanet en iyisini bilir,o ne derse o olur. İslamın mantığına aykıdırıdır. Peygamberler bile hata eder ( zelle) ama bizim millet diyaneti kanun koyucu olarak belirlemiş !! Oysa kanunları koyan da bozan da Allah dır inançlı insanlara göre. Lafım sana değil ortaya
unbalanced tarafından 09/Tem/13 12:22 tarihinde düzenlenmiştir -
unbalanced bunu yazdıZeytun-i bunu yazdıKaRaKuLe bunu yazdı
@zeytun-i, hocam ben aklına gelen gelmeyen yandaş ya da aykırı her adamı dinlerim okurum öğrenirim. At gözlüğü ile bakmamayı yıllardır öğrendim. Sadece abdulaziz bayındır ile alakası yok bu olayın, yanında güvendiğim ali rıza demircan da var ki o da şart değil. Ortada akıl denilen bir şey var. Bizim evdekiler gece 2 civarı kalktı, hangi akıl mantıkla bunu izah edebilirsin? Ezan okunduğunda zifiri karanlık ve güneşin doğmasına 2 saatten çok fazla var.
Bu adam gerekli araştırmaları yapmış ve ortaya bir tez atmış, varsa argümanın elinde söyle. Diyanet diyor problem yok rahat olsunlar, iyi de arkadaş adamın söylediklerine bi cevap versenize ? Abdülaziz in her görüşüne katılmıyorum elbette ama yine de deve idrarı şöyle faydalı böyle faydalı diyip uyduruk bir hadis i savunan ya da ete kemiğe büründüm mahmud diye göründüm diyip peygambere iftira eden, kafasına göre 100 yılın alimi şuydu buydu onlardan icazet almadan yok hayır duasını almadan cennete girilir mi diyen, cebrail in ayetleri h.z. peygamber den aldığını iddia eden, sahabenin peygamberin idrarını içtiğini söyleyen, islamda kesinlikle haram edilmiş kanı yine sahabeye içirten, milletin aklını bulandırıp, korku imparatorluğu yaratıp lüks villalarda yaşayıp lüks ciplere binip sonra da bizim aile zengindi diyen ama infak ın sadece kelime anlamını bilen cübbeli den mi öğreneyim ?
Güzel abicim akışkanlı ve cafcaflı konuşmak bir bilginin bize getirdiği doğru bir mesnet değildir.
Zirâ bu insanlardan zamanında fahri kahinat bile sakınmıştır duâsında, dili keskin olan şeytan tipli insanlardır, sen hiç insanın hakkında bu kadar reddiyeye göz atmadan bu videolarına göz atarsan çok güzel, ayrıca mustafa islamoğlu gibi bir adamda var bunla aynı kafada, o adama kendi öz babası bile reddiye yaptı, bu adamı durdurun dini mahvedecek diye.
Abdul aziz dediğin adam ayet'e tefsirsiz meâl veren bir adamdır işine geldiği gibi okur işine geldiği gibi dinler, bu adama göre fatihâ'da yalnız benden yardım isteyin kısmında, isteriz/ evliya'dan medet uman başkasından dua isteyen vs kafir gibi bakıyor bu lap diye ayeti alıp ortaya atan bir adam.
Hüküm sadece ALLAH'INDIR diye ayeti okur, biri ile birisi arasında tartışmada bu haklı dersen belki sana bile reddiye yapar tefsirsiz meal olur mu hiç ?
Bu adam gayb'ı bilmez diyen adam yani olay olacak anca öyle bilirmiş mevlâ ?
YA lütfen araştır bu adamı. sadece google'a aziz bayındır reddiyeler yaz bir ton reddiyeyi dinle.