Roman Okumak Faydalı Mıdır?
-
Fatih bunu yazdı:
-----------------------------
Açıkçası ben görsel canlandırma dışında pek bir fayda görmüyorum o da gözlere zararı, vakit kaybı gibi nedenlerden dolayı eksiler artıyı götürüyor. Romandan bir şeyler öğrenmeye gelince, ne hatırlayacağız ki ne öğrenmiş olalım?
Bu arada okuma alışkanlığım da hızlı okumam da kuvvetli, roman dışında günde en az 3 saat okurum.
-----------------------------roman okuyorum ayağına gidipte dan brown,j.c. grange okursan dediğine katılırım ne bişey öğrenirsin ne de bişey hatırlarsın. ama gidipte suç ve ceza okursan ve raskolnikov'un iç bunalımları aklında kalmaz yada sana birşeyler öğretmezse zaten okuma pek okumaya elverişli bir yapıda değilsin demektir.
-
hepsi bir yana konuşmayı öğrenirsin zaten konuşabiliyorum deme mesut yılmazda konuşuyordu eeeee ııııı iiiii eeeee vs...
okursan seri ve geniş bir cümle dağarcığı ile konuşursun.
-
Ama yazmayı öğrenemezsin bak. Örnek; konudaki mesajlar.
-
okuma hizini arttirir, muhabbet konusu olur ayni kitabi okuyan insanlarla, ama sonucta internette de bir suru yazi okuyorsun, eksisozluk vs gibi.
-
esasında çok güzel bi olaydır farklı hayatlar yaşarsın farklı mekanlar zamanlar yaşarsın filmden farkı sen tasarlarsın karakterlerin duruşunu mimiklerini hatta ses tonunu dahi kurgulaman mümkündür eğer bunu yapabilirsen hiç bir film senin hayalin kadar güzel olamaz ayrıca her yazarın bakış açısı olaylara yaklaşımı bambaşkadır roman okurken bi nevi yazarın da iç dünyasına yolculuk edersin nerden aklına gelmiş neyden esinlenmiş acaba o an ne düşünüyodu da böyle bi fikir kafasında cereyan etmiş diyebilirsin kelime hazinen genişler bu kuru kuruya sözlük ezberlemek gibi değil cümle içinde belki nükteli söyleyişleriyle öğrenirsin cümlelerindeki akıcılığa hayret edebilirsin inanki farkeder yaşadığın dünyadan ayrılır sıkıntılarını umursamazsın bazen :D
-
xxjokerxx bunu yazdı:
hepsi bir yana konuşmayı öğrenirsin zaten konuşabiliyorum deme mesut yılmazda konuşuyordu eeeee ııııı iiiii eeeee vs...
okursan seri ve geniş bir cümle dağarcığı ile konuşursun.
----------------------------- -
MaTRiXe bunu yazdı:
esasında çok güzel bi olaydır farklı hayatlar yaşarsın farklı mekanlar zamanlar yaşarsın filmden farkı sen tasarlarsın karakterlerin duruşunu mimiklerini hatta ses tonunu dahi kurgulaman mümkündür eğer bunu yapabilirsen hiç bir film senin hayalin kadar güzel olamaz.
-----------------------------Katılıyorum
-
Yaratan Rabbinin adıyla oku,
-
ozsar07 bunu yazdı:
oku kardeşim oku ne bulursan oku
tuvalete sıçmaya gidip çamaşırm makinasının üstünde duran deterjan ambalajını okurken kendini yakalayana kadar ne bulursan oku...
okumak candır...
kedi canını senin... :)
-----------------------------ben bunu yapıyorum :|
-
Faydası yadsınamaz ama kimi okuduğun da bir o kadar önemli. Direkt romanlarla değilde öykülerle, denemelerle, hikayelerle başlaman okuma azmini perçinleyebilir. Diğer türlü Tolstoy ile filan başlarsan sıkılabilirsin.