Sağlam Bir Olasılık Sorusu
-
konpi bunu yazdı:
-----------------------------flassy bunu yazdı:
-----------------------------ndmylmz bunu yazdı:
-----------------------------evet 11 / 384 olma ihtimalide var :D Amma çok sonuç buldum la :D Ama art arda kısmını kaçırmışım şimdi zar 4 geldiğinde ard arda 4 kez tura gelmesi 1 / 96
5 geldiğinde yazı ya başta olur yada sonra o yüzden olasılık 2 / 192 oluyor.
6 geldiğinde yazıların 2side başta olabilir yada 2 side sonda olabilir 1 i başta 1i sonda olabilir. onun olasılığıda 3 / 384 oluyor. işte 11 / 384 olmuyor mu ? neyi yanlış düşünüyorum hocalar ?
-----------------------------Cevap 17/384 iki kere yazdım ama arkadaş cevap vermediğine göre yanlış heralde yinede:
6 lı olunca
T T T T Y Y
T T T T T Y
T T T T T T
Y Y T T T T
Y T T T T T
T Y T T T T
Y T T T T Y
7 şekilde olabilir 7/64.
5 li olunca
T T T T Y
T T T T T
Y T T T T
3 şekilde olabilir 3/32
Soruda en az dememiş.En az dese benim yaptığım gibi olacak.En az demediği için sadece 4 tane tura geldiği versiyonları saymak lazım ama o zaman çıkan sonuca (11/384)arkadaş gene yanlış demiş.Bu yüzden ben en az dediğini varsayarak çözdüm.
-----------------------------TTTTYT nerde hocam
-----------------------------hı onu unutmuşum 8 oluyo ama o zaman 3/64 mü oluyo öyle olsa bile gene soru yanlış çünkü soruda en az 4 dememiş.4 kere demiş sadece.11/384 olması lazım cevabın.
-
flassy bunu yazdı:
-----------------------------konpi bunu yazdı:
-----------------------------flassy bunu yazdı:
-----------------------------ndmylmz bunu yazdı:
-----------------------------evet 11 / 384 olma ihtimalide var :D Amma çok sonuç buldum la :D Ama art arda kısmını kaçırmışım şimdi zar 4 geldiğinde ard arda 4 kez tura gelmesi 1 / 96
5 geldiğinde yazı ya başta olur yada sonra o yüzden olasılık 2 / 192 oluyor.
6 geldiğinde yazıların 2side başta olabilir yada 2 side sonda olabilir 1 i başta 1i sonda olabilir. onun olasılığıda 3 / 384 oluyor. işte 11 / 384 olmuyor mu ? neyi yanlış düşünüyorum hocalar ?
-----------------------------Cevap 17/384 iki kere yazdım ama arkadaş cevap vermediğine göre yanlış heralde yinede:
6 lı olunca
T T T T Y Y
T T T T T Y
T T T T T T
Y Y T T T T
Y T T T T T
T Y T T T T
Y T T T T Y
7 şekilde olabilir 7/64.
5 li olunca
T T T T Y
T T T T T
Y T T T T
3 şekilde olabilir 3/32
Soruda en az dememiş.En az dese benim yaptığım gibi olacak.En az demediği için sadece 4 tane tura geldiği versiyonları saymak lazım ama o zaman çıkan sonuca (11/384)arkadaş gene yanlış demiş.Bu yüzden ben en az dediğini varsayarak çözdüm.
-----------------------------TTTTYT nerde hocam
-----------------------------hı onu unutmuşum 8 oluyo ama o zaman 3/64 mü oluyo öyle olsa bile gene soru yanlış çünkü soruda en az 4 dememiş.4 kere demiş sadece.11/384 olması lazım cevabın.
-----------------------------evet soruda bi geriplik var :D
-
VisualBoy bunu yazdı:
-----------------------------
3/64
-----------------------------Tebrikler hocam.
@flassy işte yanlış mı yoksa sorunun esprisi mi bilemiyorum. İlk bakışta 4 tane art arda demek sadece 4 tane gibi ama..
-
konpi bunu yazdı:
-----------------------------VisualBoy bunu yazdı:
-----------------------------
3/64
-----------------------------Tebrikler hocam.
@flassy işte yanlış mı yoksa sorunun esprisi mi bilemiyorum. İlk bakışta 4 tane art arda demek sadece 4 tane gibi ama..
-----------------------------Soru yanlış çünkü biz 5 kere hatta 6 kere üst üste tura geldiği varyasyonlarıda sayıyoruz.Soruda 4 kere üst üste gelme olasılığını soruyor.Cevabın 11/384 olması lazım.Ya da sorunun en az 4 kere üst üste demiş olması lazımdı.
-
Zarın 4 ve 4den büyük gelme ihtimalini
4-5-6 için TTTT ve artanlarda TTTTY ve TTTTYY ihtimallerini, hepsinin T gelme ihtimallerini ve tabi bunları düşünürken Y lerin başta ve sonda olma ihtimallerini de düşünmek lazım. Ben anlattım hesaplayın aga. :D
-
edit degilmis :D
-
j4x bunu yazdı:
-----------------------------Zarın 4 gelip, 4 kere atildiginda hepsinin tura olma olasılığı: 1 / 6 * 1 / 16
+
Zarın 5 gelip , 4 tanesinin ard arda tura gelme olasılığı: 1 / 6 * 3 / 32
+
Zarın 6 gelip 4 tanesinin ard arda tura gelme olasılığı: 1 / 6 * 1 / 8
= 9 / 192 = 0.046875
-----------------------------İlk ben buldum hocam 9 / 192 nin 3 / 64 e eşit olduğunu anlaman lazimdi... olmadi..
-
j4x bunu yazdı:
-----------------------------j4x bunu yazdı:
-----------------------------Zarın 4 gelip, 4 kere atildiginda hepsinin tura olma olasılığı: 1 / 6 * 1 / 16
+
Zarın 5 gelip , 4 tanesinin ard arda tura gelme olasılığı: 1 / 6 * 3 / 32
+
Zarın 6 gelip 4 tanesinin ard arda tura gelme olasılığı: 1 / 6 * 1 / 8
= 9 / 192 = 0.046875
-----------------------------İlk ben buldum hocam 9 / 192 nin 3 / 64 e eşit olduğunu anlaman lazimdi... olmadi..
-----------------------------Pardon hocam dikkat etmedim pek :D Tebrikler