Şarap Ve Rakı Yapımı Hakkında Bildikleriniz?
-
şişesi 30 liraya boğma rakı satarım hocam arkadaşın dayısı yapıyor çorumda
-
Weldox bunu yazdı:
-----------------------------
şişesi 30 liraya boğma rakı satarım hocam arkadaşın dayısı yapıyor çorumda
-----------------------------hocam eminmisin 30 tl oldugundan adanada ben boğmayı litresini 10 tl alıyorum eger ordaki piyasa 30 tl ise iyi iş yaparız :D
-
amcam yapıyor newşehirde.
satmalık değil kendi içmeye yapıyor :)
mukavva gibi bi karton var 5 -6 sıra onunla süzüyor motoru filan var.
çanak testi de tutuyor ama çok büyük devasa bişey :)
şişe mişe hepsini kendi ayarlıyor. kendi içiyor :) yanlız beyaz şarabı oldukca güzel :)
-
arog'u izle :D
-
rakı yapımını bilmiyorumda oteldeyken yarım şişelere suyu basıp dolduruyoduk.Ama sıcak su olcak o zaman beyazlamıyo:)
-
Hocam biz köyde (Bulgaristan) kral eriğinden rakı yapıyoruz, şöyle ki:
Öncelikle bilinmeyeni tanımyayım: kral eriğinden kasıt siyah büyük erik, elips şeklinde (teyzemler de köpek eriğinden 'sarı olanından, toparlak' yapıyorlar)...
1-) Erikleri toplarken olgun olanları (yere düşenler) almaya gayret ediyoruz (sıvısı bol olduğu için).
2-) Erikler toplandıktan sonra büyükçe bir leğenin içinde erikleri çizmelerle eziyoruz (maksat fermantasyonu hızlandırmak).
3-) Ardından erikler varillere koyulur ve gün aşırı çivili sopalarla ezilir.
(Bu arada varillerdeki eriklere sinekler gelir, kurt atar, arılar gelir vs vs... hepsi fermantasyon için :) )Zamanla varillerdeki eriğin kabardığını görürsünüz, taşmayı engellemek için başka varillere de ihtiyacınız olur, eriğin bir kısmını aktarırsınız. Bir süre sonra kabarma biter ve sönme görünür, erikleri tekrar eski varillere koyarsınız (çivili sopayla ezmeye devam).
Kanaat getirdiğiniz zaman (6 ile 8 hafta arası) şeker eklersiniz (eklediğiniz şekerin miktarıyla doğru orantılı olarak rakının güzelliğini bok edersiniz). Bir varile 5 kilo normaldir. Birde şekeri ne kadar fazla eklerseniz o kadar fazla rakı alırsınız.
Ardından biraz daha çivilemeye devam, tamam dediğiniz zaman da götürün rakı kazanına*... :)
*Rakı kazanı: Bildiğin damıtma işlemi, kazan sanırım bakırdan...
(Öyle dama damla akması yok mu, offfff)Sonrasında afiyet olsun.. :)
Not:
Bizde rakıya su katılmaz, katılsa da rengi değişmez (rakıyı mındar etmeyin, sek için).
Rakının yanında meze olarak kavun, peynir, domates... yenir.
Başın mı ağrıdı, dişin mi sızladı, miğdende sorun mu var al biraz iç kendine gel (ilaç olarak kullanıyoruz).Not 2: Çorlu'da göçmen dayılardan bir tanesi bahçesinde yapmayı denemiş ama jandarmalar mis gibi erik kokusundan evi basmışlar. Özet: Türkiye'de yasak :)
-
vallahi şarabı bilmem de rakı sakata getirir adamı he an kör olma ihtimlin var amk elde yapılan rakdan hayır gelmez git it ölrdüren bi şarab ic daha ii
-
Rmk bunu yazdı:
-----------------------------:) hoca merlot üzümündeki alkol oranı %35 civarındadır eger kesme şeker yada toz seker ilave etmessen zehirlenmessin
-----------------------------
seker olayında kafam karıstı.. cogu yerde seker ilavesi yapılır diyor ama siz seker zehirler diyorsunuz acaba bilimsel bir acıklamanız varmı? neye dayanarak zehirler diyorsunuz? link filan verirseniz arastırma konusunda sevinirim.. -
Rmk bunu yazdı:
-----------------------------
opter hocam ben zaten sarap yapıyorum 2-3 senedir bu işin içindeyim bilinenlerin dışında yöntem varmı diye merak sardım mesela yıllandırmak için ne gerekiyor vs. gibi ..cünkü el yapımı şarapların ömrü 2-3 sene arasıdır üzümdeki glikoz oranına baglı olaraktan ..
-----------------------------hocam ev saraplarının ömrü iki üc sene demişssin? sarap yıllandıkca içimi kafası daha guzel olmuyormu yani bende busene kendime 50 kilo yaptım ilk defa yapıyorum ve yarısını kara üzümden cekirdekli cinsini bilmiyorum ve diğer yarısınıda cekirdeksiz sofra üzümden yaptım,
yaptığım sadece suyunu cıkarmak ve bir bidonda kaynaması sen formatasyon diyorsun galiba bitince bu 6 gun sordu sonrasında süzerek kara üzüm suyunu 1.5 lt şişelere mantarlayıp karanlık bir depoya kaldırdım,beyaz uzum suyunuda bidonlarda hava almıyacak sekilde kapatım ve aynı yere kaldırdım.
şimdi sişelediğim kara üzüm suyunu ben yıllandırmak istiyordum bozulurmu diyorsun hocam biraz bilgi verirmisin
-
Atillla bunu yazdı:
-----------------------------Rmk bunu yazdı:
-----------------------------
opter hocam ben zaten sarap yapıyorum 2-3 senedir bu işin içindeyim bilinenlerin dışında yöntem varmı diye merak sardım mesela yıllandırmak için ne gerekiyor vs. gibi ..cünkü el yapımı şarapların ömrü 2-3 sene arasıdır üzümdeki glikoz oranına baglı olaraktan ..
-----------------------------hocam ev saraplarının ömrü iki üc sene demişssin? sarap yıllandıkca içimi kafası daha guzel olmuyormu yani bende busene kendime 50 kilo yaptım ilk defa yapıyorum ve yarısını kara üzümden cekirdekli cinsini bilmiyorum ve diğer yarısınıda cekirdeksiz sofra üzümden yaptım,
yaptığım sadece suyunu cıkarmak ve bir bidonda kaynaması sen formatasyon diyorsun galiba bitince bu 6 gun sordu sonrasında süzerek kara üzüm suyunu 1.5 lt şişelere mantarlayıp karanlık bir depoya kaldırdım,beyaz uzum suyunuda bidonlarda hava almıyacak sekilde kapatım ve aynı yere kaldırdım.
şimdi sişelediğim kara üzüm suyunu ben yıllandırmak istiyordum bozulurmu diyorsun hocam biraz bilgi verirmisin
-----------------------------
cok erken siselemissin sampanya olur onlar yaw :D