Şaraptan Anlayan Varmı?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Durqrimast
    Durqrimast's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Mayıs/2006
    Erkek
    bulutbey bunu yazdı:
    -----------------------------

    jezreel bunu yazdı:
    -----------------------------
    Durqrimast olm senin taksimde içemicem diyip bıraktığın şarabı biliyorum ne konuşuyorsun artist artist
    -----------------------------
    hehuuheuhe :D:D

    olum karizmanı çizdiler lan :D 


    -----------------------------

    :D sizde icemedinizki ben alırken dedim :D ben icip geldm sarap kaldirmaz mide daha insaf egle :D

    bak yine yardim ettigm kadar ettim


    Nerede o eski günler...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    bassicam
    bassicam's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek
    cumartesi iyidir iyi.

    need the end to set me free
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ---RudeboY---
    ---RudeboY---'s avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Haziran/2007
    Erkek

    Aq şarapçının hası burda B)

    Adam gibi bi tad istiyosan ağzında ne olursa olsun beyaz şarap içmiyceksin!İğrenç bi kokusu ve tadı var bence,bikaç kere içtim yanlışlıkla midem bozuldu her seferinde :D

    Valla genelde köpeköldüren içerim ama eer düzgün bişi olsun diosan öküzgözüydü fln daha güzeldir :) ama haa ben zenginim diosan gider şişesi 50-100 kaıda baba şaraplar alırsınki bunlarla pek işim olmaz :P ayriyeten şarap sadece üzümden deil başka meyvelerdende üretilir(Bknz:meyve şarapları) Böğürtlen şarabıydı sanırım arkadaş baya güzel diye öneriyordu ama hala denemedim :D

    Neyse üretime geçelim;

    Valla halk arasında ayakla eziliyo diye bilinir ama aq içilmezki lan öylede :D bi sıkıcı makinası fln vardır heralde,ama yoksada içine alkol koyunca zate mikroplar ölür :P

    Aşağı yukarı üzümden çıkan suyun 10da 1i kadar alkol oluyo içinde.Tam detaylı bi anlatım olursa uygula dicem ama değmez aq sittiret git bakkala ver 3ytl al bi şişe pagos :D ama kesinlikle kırmızı olsun ;)

    Şimdi bunun tadı acı içemiyom dersen;

    Bi tane milka beyaz çikolatalardan al,saf beyaz çikolata,içinde başka bişi olmucak,onunla birlikte iç güzel oluyo :D

    Ha çikolata olmaz dersen git bi şişe sade gazoz al(sprite fruko fln,dandik marka olmasın) ondan sora şarap şişesinin yarısını bi yere boşalt,şişede boşalan yere doldur gazozu,kapa şişenin tıpasını çalkala ve koy dolaba,minimum 30dk beklet buzdolabında sora aç tıpayı ve lezzete bak =) şişeden boşalttığın şarabıda gazoz şişesine koymayı unutma,onuda gazoz şişesinde beklet,ziyan olmasın sora içersin :D


    Söz gümüşse, altın paradır...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cold-m4
    cold-m4's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Temmuz/2007
    Erkek
    ---RudeboY--- bunu yazdı:
    -----------------------------

    Aq şarapçının hası burda B)

    -----------------------------

    çantasından 2 şişe şarap ve 15 bardak çıktığı için okuldan atılan insan :D :D phueheha 

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ---RudeboY---
    ---RudeboY---'s avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Haziran/2007
    Erkek
    cold-m4 bunu yazdı:
    -----------------------------
    ---RudeboY--- bunu yazdı:
    -----------------------------

    Aq şarapçının hası burda B)

    -----------------------------

    çantasından 2 şişe şarap ve 15 bardak çıktığı için okuldan atılan insan :D :D phueheha


    -----------------------------

    Yayma aq yayma :D rezil ettin aq :P hem ben atılmadım kendi isteimle ayrıldım :D 


    Söz gümüşse, altın paradır...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Chaoser
    Chaoser's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Temmuz/2005
    Erkek
    Duriq ten şarapçı sıfatının alınıp gerçek şarapçılara verilmesini talep ediyorum. Rude beyaz şarap kötü demiş ben çok severim beyaz şarabı ekşi tada düşkünlüğümden olsa gerek, beyaz şarabı şargoz(şarap+gazoz tercihen uludağ gazoz daha tatlı olduğu için daha iyi bir kafası var) olarak dene hoşuna gidecektir. Kaan olm pembe(rose) şarapları bir tanedir. Kız arkadaşınla içiyorsan tek geçeciğim şaraptır kayranın lâl şarabı var uygun fiyatlı 12 mi neydi en son içitğimde herkese tavsiye ederim.

    dünyada en güzel 3 şey vardır; et yemek, ete binmek, etin içine et koymak.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Chaoser bunu yazdı:
    -----------------------------
    Duriq ten şarapçı sıfatının alınıp gerçek şarapçılara verilmesini talep ediyorum. Rude beyaz şarap kötü demiş ben çok severim beyaz şarabı ekşi tada düşkünlüğümden olsa gerek, beyaz şarabı şargoz(şarap+gazoz tercihen uludağ gazoz daha tatlı olduğu için daha iyi bir kafası var) olarak dene hoşuna gidecektir. Kaan olm pembe(rose) şarapları bir tanedir. Kız arkadaşınla içiyorsan tek geçeciğim şaraptır kayranın lâl şarabı var uygun fiyatlı 12 mi neydi en son içitğimde herkese tavsiye ederim.
    -----------------------------

    ahanda işi bilen biri çıktı; biliyor...ortam görmüş :P :D 


    herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ---RudeboY---
    ---RudeboY---'s avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Haziran/2007
    Erkek
    Valla bilmiyorum beyaz içemiyorum,tadından ziyade direk midemi yakıyor bulantı başlıyo bende :D ama evet sevenide var :) bana kalırsa kırmızı :D köpeköldüren genel içilen ama kavaklıdere fln adam akıllı şeyler içmek daha ii :D

    Söz gümüşse, altın paradır...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolyDemon
    HolyDemon's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Temmuz/2005
    Erkek

    Evde Şarap Yapmanın En Kolay Yolu

    Evde şarap yapımının sayısız yolu var. Burada ilk olarak, en basit, en pratik şarap yapım yöntemini tarif edeceğiz. Bu işe bir kez başladıktan sonra, herkes, bu yöntemi kendince geliştirebilir, zenginleştirebilir. Daha doğrusu, aksi mümkün değil zaten! Bu sitede de şarap yapımıyla ilgili pek çok ayrıntıyı tartışacağız. Ama kolay bir başlangıç yapmak isteyenler, bunu yapabilmeli... Öyle değil mi?

    Şarap yapımı için, 1 litrelik cam şişelerde ya da kutularda satılan ve üzerlerinde “%100” yazan üzüm sularını kullanacağız... Marka seçimi size kalmış. Ama uyarmakta yarar var: Bazı ünlü markalar bile, çok kötü sonuç verebiliyor. Büyük olasılıkla, “%100” ibaresini kullanmalarına rağmen, katkı maddeleri ekledikleri için... Dolayısıyla, “güvenilir” bir üzüm suyunu tercih etmenizde sonsuz yarar var...


    GEREKLİ MALZEMELER:

    • 1 litrelik 3 şişe ya da kutu %100 üzüm suyu
    • 4-6 tane 1 litrelik boş şişe
    • Ekmek mayası (kuru maya)
    • Toz şeker
    • Peçete (ya da temiz/kokusuz bez, kağıt havlu vs.)
    • Paket-ambalaj lastikleri ve/veya seloteyp
    • Çok az miktarda su
    • Plastik huni (işleri kolaylaştırır)

    FERMANTASYON SÜRECİNİ BAŞLATIYORUZ...

     

    3 litrelik “parti”ler halinde çalışacağız... En azından şimdilik...

     

    Üç şişe ya da kutu üzüm suyunu önce dörde böleceğiz. Yani, bir boş şişeye ihtiyacınız olacak. İçi temizlenmiş şarap ya da meyve suyu şişeleri olabilir...

     

    Üç şişe/kutu meyve suyunu yaklaşık 75 cl’lik dört şişeye/kutuya böldükten sonra, her birine 2.5 (iki buçuk) tepeleme yemek kaşığı toz şeker ekleyip, eriyene kadar çalkalayın. (Toz şeker, alkol oranını yüzde 10-11 civarına yükseltebilmek için gerekli. Fermantasyon sırasında, üzüm suyunda doğal olarak bulunan şeker ile eklediğimiz toz şeker alkole dönüşür.)

     

    Bir bardağa 2-3 cl (santilitre) oda sıcaklığında su, 1 silme çay kaşığı ekmek mayası ve 1 tepeleme çay kaşığı toz şeker koyup, şeker ve maya eriyene kadar karıştırın. Daha sonra, bardağın üzerini herhangi bir şeyle (örneğin bardak altlığıyla) örtüp, karanlık bir yere bırakın. Hava sıcaklığına bağlı olarak, bir-iki saat içinde, mayalı-şekerli suyun üzerinde kalınca bir köpük tabakası oluşacak (daha sıcak havalarda daha çabuk olur).

     

    Dört üzüm suyu şişesinin/kutusunun her birine, köpük tabakasının dörtte biri ile 3 çay kaşığı mayalı-şekerli su ekleyin. Mayanın üzüm suyuyla tam olarak karışması için kapaklarını yeniden kapatıp çalkalamanızda yarar var.

    Daha sonra, fermantasyon işlemi sırasında şişelere/kutulara hava girmemesi, ama oluşan gazın dışarıya çıkabilmesi için, şişelerin/kutuların ağızlarını peçeteyle kapatın. Genişçe ağızlar için üç, çok dar ağızlar için iki kat peçete kağıdı yeter. Peçeteyi sabitlemek için de, şişelerde ve ağız yapıları uygun olan kutularda paket-ambalaj lastiği kullanın. Yapısı uygun olmayan kutularda da seloteyp kullanabilirsiniz (tabii ağız kısmına gelen peçetenin üzerini bantlamayın; yoksa içerideki gazlar dışarı çıkamaz ve bir süre sonra taşma görülür).

    Ağızlarını kapattığımız şişeleri/kutuları, güneş ışığı almayacakları, mümkün olduğunca kokusuz bir yere bırakın (aslında, ortamın kokusuzluğu, şarap yapımının tüm aşamaları için gerekli, çünkü şarap çevrenin kokusunu alır).

    Fermantasyon için ideal sıcaklık, 25 derece (santigrad) civarında... Bu sıcaklıkta, 9-12 günlük bir ilk fermantasyon süreci yeterli olacaktır... Daha düşük sıcaklıklarda süre uzayacaktır... (Şarap yapımında en uygun süreler zamanla netlik kazanır.)

    9-12 günün sonunda, şişelerin/kutuların diplerinde bir hayli tortu birikmiş olur. Elinizde bulanık bir alkollü meyve suyu vardır artık...


    AKTARIM İŞLEMLERİ

     

    Hem fermantasyon sürecini yeniden canlandırmak, hem de bulanıklığı gidermek için, birer-ikişer gün arayla üç ya da dört kez aktarma işlemi yapmalısınız. Dört şişeyi/kutuyu bu kez üç boş/temiz şişeye aktarın. İlk iki seferde, mümkün olduğunca yukarıdan, köpürterek aktarma yapın. Ama şişe/kutu diplerindeki tortuları aktarmayın. Dolayısıyla, her bir aktarımda, bir miktar kaybınız olacak.

    Her bir aktarımdan sonra, şişelerin ağızlarını aynı şekilde peçeteyle kapatıp yine karanlık/kokusuz bir yere koyun.

     

    Eski şişelerinizi bol suyla (ve gerekirse diş fırçası yardımıyla) temizleyerek yeniden kullanabilirsiniz...

     

    Bu arada, her bir aktarım sırasında, ürününüzün tadına bakın... Çok şekerliyse, henüz yeterince fermante olmamış, şeker alkole dönüşmemiş demektir... Bu durumda bir sonraki aktarımı daha geç yapın... Fazlaca ekşimişse, aktarımları hızlandırmanızda yarar var...

     

    Son aktarımda (tercihinize göre üçüncü ya da dördüncü aktarım), bu kez köpürmeyi en aza indirmeye çalışın. Bu aktarımın temel amacı, bulanıklığı en aza indirmek...

     

    Artık elinizde şarap var! Afiyetle içebilirsiniz!




    DİNLENDİRME

    Eğer dinlendirmek ve güzelleştirmek isterseniz, tadı hoşunuza giden şarabı, 1 litrelik, kapaklı şarap şişelerine aktarabilirsiniz. Şişeyi tam doldurun ve kapakla şarap arasında neredeyse hiç hava kalmasın. Dinlendirme işlemi de karanlıkta olacak elbette... Şişeyi de yatık bir şekilde koyacaksınız. Bu kez, ortamın serin olması gerekiyor. Yaz aylarında bunu sağlamanın basit bir yolu var: Şişenizin çevresini yeterince su emen temizlik bezleriyle sarıp, sürekli ıslak tutabilirsiniz. Böylece sürekli bir buharlaşma sayesinde şarap serin kalır. Sabrınıza göre, 1, 3 ya da 6 ay kadar dinlendirebilirsiniz... Ama unutmayın: Kötü bir şarabı dinlendirmek, tadını güzelleştirmez... Yalnızca memnun kaldığınız şarapları dinlendirin...



    BAŞKA MEYVELERLE DE OLUR!

    Bu arada, aynı yöntemle, elma şarabı, nar şarabı, vişne şarabı ve başka meyve şarapları yapabilirsiniz.

     

    Bunlar arasında, en kolay sonuç alınanı ve en ucuzu, elma şarabı... Nar şarabı ise belki de en güzeli...

    Afiyet olsun...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yerebakan
    yerebakan's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Kasım/2007
    Erkek
    Hacı ben şaraptan manyak anlarım.Önce üzümleri uzun süre bekletiyon sonra hepsini küvette ayaklarınla eziyorsun(el değmedn üretim hesabı).........Yukarı gel anlataım ben sana:)))Anladın sen onu

    -_-
Toplam Hit: 5927 Toplam Mesaj: 35