folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Satranç Oynayan Bilen Müridlerden Tavsiyler İstiyorum.

Satranç Oynayan Bilen Müridlerden Tavsiyler İstiyorum.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Erkek

Arkadaşlar en son netflixde chess.com un belgeselini izledim sanırım 3 ay önceydi. O zamana kadar sadece taş hareketleri biliyordum . Arkadaşlarla oynamışlığım vardı ama bilinçsizce. 

Şimdi sanırım chess.com da 130. günüm filan 1000 üzeri maçım var. puanımdan memnun değilim . teori videoları filan izliyorum ama işe yaramıyor gibi . 

Gelişim açısından yani somut puan yükseltme açısından izlenebilecek bir yol var mı? Bu konuda içerikte bulamadım . Yenib ir hobim oldu keyifliyim ama az puanla da bunu desteklemek istiyorum.  chess nickim Patatez8

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Erkek

puanından memnun degılsen baska bır yapay zekalı macta rakıbının hamlesini diğer maçta taklit et cevaplarını sana makina verecek aynısını asıl rakibinde uygula, gelişmek için ise güzel açılış stratejileri ezberle,zaten mat kombinasyonlarını biliyorsundur diye yazmıyorum oyun sonu az taşla yapılabilecek matlar falan, birde en önemlisi tabiki kaybettiğin macları neden kaybettıgını kavramak ,şahsen 1000 maç iyi bir sayı daha herseyı bılmen lazım benım o kadar hayatta maçım yoktur ama iyi bir oyuncuydum :P birebirde benimle oynayacak adam ya öğrenir ya da kaybeder.

Bosluk tarafından 17/Tem/26 11:58 tarihinde düzenlenmiştir

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Erkek
    Bosluk bunu yazdı

puanından memnun degılsen baska bır yapay zekalı macta rakıbının hamlesini diğer maçta taklit et cevaplarını sana makina verecek aynısını asıl rakibinde uygula, gelişmek için ise güzel açılış stratejileri ezberle,zaten mat kombinasyonlarını biliyorsundur diye yazmıyorum oyun sonu az taşla yapılabilecek matlar falan, birde en önemlisi tabiki kaybettiğin macları neden kaybettıgını kavramak ,şahsen 1000 maç iyi bir sayı daha herseyı bılmen lazım benım o kadar hayatta maçım yoktur ama iyi bir oyuncuydum :P birebirde benimle oynayacak adam ya öğrenir ya da kaybeder.

ya  o dediğin sistemi süresiz maçlarımda öğrenmek adına bir gerçekten ne yapacağımı hiç bilemediğim zamanlarda evet destek olarak yaptım. şöyle maç çok var ama ilk 120 gün filan aynı anda toplamda 15 20 maçım açık oluyordu çok odak koyamıyordum bence. Son zamanlar 2 den fazla maç açmamaya çalışıyorum. O zaman biraz daha iyi gibiyim .süresizde 650 filanım sürelide 300- 350 arasına sıkıştım kaldım . beyazlarla italyan siyahlarla caro kan kendimce takılıyorum :)

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoktaliVirgul
    NoktaliVirgul's avatar
    Erkek

Bilmediğim için soruyorum:

Sadece oynamaktan zevk alsanız, puana takmasanız olmuyor mu? Yani somut puan yüksek gözükünceki tatmin, oyunun kendisini oynarken aldığınız tatminden daha mı fazla?

If my calculations are correct, when this baby hits eighty-eight miles per hour... you"re gonna see some serious shit.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Erkek
    NoktaliVirgul bunu yazdı

Bilmediğim için soruyorum:

Sadece oynamaktan zevk alsanız, puana takmasanız olmuyor mu? Yani somut puan yüksek gözükünceki tatmin, oyunun kendisini oynarken aldığınız tatminden daha mı fazla?

burda da çok  haklısın . aynı dönem en yakın arkadaşımla başladım o da beni bu konuda eleştiriyor. Müsabık olmayacaksın sonuçta ne değiştirecek hayatında diyor. 

temelde doğru . Fakat ben bunu biraz kendime meşgale edindim sanırım. Yani arada açıp oynamak gibi değil. Bilerek oynamak . aynı zamanda birşeyler öğrendikçe bunun somut oalrak puana yansıması bir gelişim göstergesi olduğu için onu baz alıyorum. Yoksa bu yönde bir hedefim yok. sadece yaş 39 ,çocuk yaşta başlamadığım için şu aşamada puanım artsa sanırım biraz tatmi olucam hala yaşlanmamışız birşeyler öğrenebiliyoruz gibi.

Anneanne ve dede de alzhemier olduğu için belkide beyin fonkisyonlarını yitirmekten çok korkuyorum ve bu sanki ona iyi gelir gibi düşünüyorum.

Bu son dediğimi hiç araştırmadım tamamen zırva olabilir. ben öyleymiş gibi algıladım son zamanlar

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mavitutku
    mavitutku's avatar
    Erkek

Herşeyde kendini geliştirmek iyidir. Önemli olan sevdiğin alanlarda. Eski profesyonel bir satranç oyuncusu olarak sana tavsiyem; temel açılışları öğren. sonrasındada oyun sonu videolarını izle.

boş kaldıkça bulmaca çöz , kombinezon videoları izle.

Satranç uzun bir yolculuk. 

Selamlar.

Sabahları HeRo Akşamları MeRrO
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek

Platformlardaki rating oyun gucunun bir ölcusu/yansimasi oluyor. Asil amac ratingini yukseltmek degil oyun gucunu yukseltmek olmali.
    Bilgisayar hamlesini rakibe karsi oyna diyenlere kanip da kendini banlatma ya da anana bacina sövdurme hocam. Yaygin kullanilan platformlarin cogu artik bilgisayar hamlelerini otomatik algilayip banliyorlar hilecileri.
    Acilis ögren/ezberle diyen olursa onlardan da uzak dur derim. Temel acilis prensipleri (10-12 tane falan) ögrenip uygulasan seni yillarca idare eder, herhangi bir acilis icin hamle sirasi ezberlemene gerek kalmaz.
    Ayrica gunluk duzenli puzzle cözmek en etkili yöntemlerden biri. Ama her soruda, özellikle dogru yapamadiklarinda hamle hamle bakip cözumu anlamaya calismak önemli. Bunlar da taktik konusunda cok gelismeni saglar.
    Bunlari yaparak belli bir seviyeye geldikten sonra (mesela 1200-1400 rating) bunlar yetmemeye baslar, sonrasinda zaten kendin de kaynaklar bulmus olursun. Bulamazsan yine yaz hocam (PM de atabilirsin).

Sen hiç kaval çaldın mı?
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Erkek
    JPriest bunu yazdı

Platformlardaki rating oyun gucunun bir ölcusu/yansimasi oluyor. Asil amac ratingini yukseltmek degil oyun gucunu yukseltmek olmali.
    Bilgisayar hamlesini rakibe karsi oyna diyenlere kanip da kendini banlatma ya da anana bacina sövdurme hocam. Yaygin kullanilan platformlarin cogu artik bilgisayar hamlelerini otomatik algilayip banliyorlar hilecileri.
    Acilis ögren/ezberle diyen olursa onlardan da uzak dur derim. Temel acilis prensipleri (10-12 tane falan) ögrenip uygulasan seni yillarca idare eder, herhangi bir acilis icin hamle sirasi ezberlemene gerek kalmaz.
    Ayrica gunluk duzenli puzzle cözmek en etkili yöntemlerden biri. Ama her soruda, özellikle dogru yapamadiklarinda hamle hamle bakip cözumu anlamaya calismak önemli. Bunlar da taktik konusunda cok gelismeni saglar.
    Bunlari yaparak belli bir seviyeye geldikten sonra (mesela 1200-1400 rating) bunlar yetmemeye baslar, sonrasinda zaten kendin de kaynaklar bulmus olursun. Bulamazsan yine yaz hocam (PM de atabilirsin).

Hocam çok sağol takılırsam özelden de yazarım . oyun gücü dediğiniz . Chess de oyun sonlarında  bi doğruluk yüzdesi veriyor . Onu diyorsun değil mi

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    slanger
    slanger's avatar
    Erkek

İyi açılış, merkez karelerde hakimiyet, açarak şah, rakip şahın önündeki değerli taşı açmaza almak, savunmada değil saldırıda olarak rakibi hata yapmaya zorlamak, daha iyi bir hamle için taş feda ederek tuzağa düşürmek. Aşağı yukarı bunlarla 1050 rating'i gördüm, ama 850'lere kadar geri düştüm. Bunun sebebi de uykusuzken veya dikkatimi veremeyecek durumdayken oynamak, bugün modumda değilim herhalde deyip kapatmak yerine devam edip zorlamak. 

edit: + öngörüde bulunmak, mesela adam şahın bir tarafındaki taşları boşaltmaya başladığında rok yapmak istediğini tahmin edip o taraftaki piyonları ilerletmeye başlayabilirsiniz. rok yaptığı tarafı atla koruyorsa fille takasa girerken hiç tereddüt etmem, böylece piyon pozisyonu da bozulur

slanger tarafından 17/Tem/26 20:15 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    JPriest
    JPriest's avatar
    Erkek
    patates bunu yazdı
    JPriest bunu yazdı

Hocam çok sağol takılırsam özelden de yazarım . oyun gücü dediğiniz . Chess de oyun sonlarında  bi doğruluk yüzdesi veriyor . Onu diyorsun değil mi

Hayie degil hocam, bildigin ne kadar kuvvetli bir oyuncu oldugunun göstergesi. Gercek hayatta resmi turnuvalarda elde edecegin, online platformdakilere benzer sekilde UKD (Ulusal Kuvvet Derecesi) ve ELO (bunun uluslararasi olani ve tum dunyada gecerli) puanlari var. chessCom ya da lichess'teki online rating puanlari genelde gercek hayattakinden cok daha yuksek oluyor. Kabaca bir örnek 1800 ELO birisi lichesste 2000-2100 rating arasi olabilir.
    Senin dedigin ise oyun sonundaki dogruluk yuzdesi: o oyun özelinde yaptigin hamlelerin kac tanesi bilgisayarin ilk 3 hamlesi arasinda yer aliyor, onun istatistigi. Genel oyun gucunden ziyade tek bir oyun icin bir degerlendirme diyebiliriz yani.

Sen hiç kaval çaldın mı?
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

Bir yaştan sonra çok kasmamak lazım..

Ek olarak bazı insanlarda orta yaş dikkat dağınıklığı başlıyor işi daha da zora sokuyor. Yaşlanmak çok kötü mk. 

Toplam Hit: 615 Toplam Mesaj: 22
chees