Satrançtan Anlayan Müridler Yardım
-
Geç fark ettim gerçi gereken cevaplar verilmiş ben yine yenileyim...
sağlam kaynak ile
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/satranc/sat/sorun1.shtml
-
merhabalar...
1. uyarmak zorundasın . imkansız hamleye girer . adam şahı piyonun çaprazına oynadı sende vezirin önüne oynadın adam seni uyarmak zoorunda. 3 kere aynı hatada oyun mat olur . turnuvalarda bu yüzden maç kaybetmiştim hatırlıyorum
2. olarak istediğin kadar vezir kale alırsın. piyon hariç her taşı ala bilirsin . uzmanlar ve dünya satranç federasyonu böyle diyor...
3. oyun pat olur. pat: berabeerlik... 3 kere aynı pozisyon tekrarlanamaz... bu 3. kezlik pozisyon tekrarlamada güçlü bir adamla berabere kalmıştım :d
saygılar/
-
bende oynamayı bilmiyorum gidip öğreneceğim yaw acayip merak ediyorum valla...
-
bilie_jean bunu yazdı:
-----------------------------
hacılar birkaç sorum olacak.
birincisi şah çektiğimde rakip oyuncunun kaçtığı yerdede şah oluyorsa şah alınıp oyun bitermi yoksa uyarmak zorundamıyız.
2.si piyon u karşı tarafa geçirdiğimizde 1 den fazla vezir alabiliyormuyuz.biraz araştırdım.farklı yanıtlar buldum.
son olarak örneğin vezirle şah çektiğimde rakip şah ın önüne vezir getiriyor.sonra ben vezirimi aşağıya çapraz olarak yer değiştirerek tekrar şah çekiyorum.oda tekrar şah ın önüne vezir koyuyor.bende tekrar yukarıya çapraz olarak şah çekiyorum.oda tekrar veziri şahının önüne koyuyor.oyun kısır döngüye giriyor.sürekli aynı hamleler yapılıyor.bunun bi kuralı mutlaka vardır ama ben bilmiyorum.
-----------------------------1. Uyarmak Zorundasın Hocam Çünkü İmkansız Bir Hamle Yapıyor
Ya Şah yapamicağın bir Yere Kaçar Yada Saldıracağın yolun Üstüne Bir Taşını Koyar.
2. Piyon Karşı Son Kareye Gelirse İstediğin Taşı Alırsın Ama 3-4 Tane Vezir Alınmaz
Her Taştan 1 Tane Alabilirsin. Her Taş Deyince Şah'ı Alabilirmiyim Diye D*şak Geçmiyorsunuzdur İnş :D
3. Hocam Aynı Şahı en Fazla 5 Kez Yapabilir Taktik Değiştirip Saldırması Gerekir yoksa Oyun Bitmezki Aq.
-
IronEagle bunu yazdı:
1. Uyarmak Zorundasın Hocam Çünkü İmkansız Bir Hamle YapıyorYa Şah yapamicağın bir Yere Kaçar Yada Saldıracağın yolun Üstüne Bir Taşını Koyar.
2. Piyon Karşı Son Kareye Gelirse İstediğin Taşı Alırsın Ama 3-4 Tane Vezir Alınmaz
Her Taştan 1 Tane Alabilirsin. Her Taş Deyince Şah'ı Alabilirmiyim Diye D*şak Geçmiyorsunuzdur İnş :D
3. Hocam Aynı Şahı en Fazla 5 Kez Yapabilir Taktik Değiştirip Saldırması Gerekir yoksa Oyun Bitmezki Aq.
-----------------------------"2. Piyon Karşı Son Kareye Gelirse İstediğin Taşı Alırsın Ama 3-4 Tane Vezir Alınmaz"
Yanlış.
Soru: Tahtada bir vezirim varken yeni bir tane çıkabilir miyim?
Cevap: Veziriniz oldugu halde yeni vezir çıkabilirsiniz. Tahtada bu şekilde bir tarafın 9 tane veziri olabilir. Aynı şekilde yine tahtada ikiden çok at veya fili olabilir.http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/satranc/sat/sorun1.shtml
-
diamonique bunu yazdı:
IronEagle bunu yazdı:
1. Uyarmak Zorundasın Hocam Çünkü İmkansız Bir Hamle YapıyorYa Şah yapamicağın bir Yere Kaçar Yada Saldıracağın yolun Üstüne Bir Taşını Koyar.
-----------------------------"2. Piyon Karşı Son Kareye Gelirse İstediğin Taşı Alırsın Ama 3-4 Tane Vezir Alınmaz"
Yanlış.
Soru: Tahtada bir vezirim varken yeni bir tane çıkabilir miyim?
Cevap: Veziriniz oldugu halde yeni vezir çıkabilirsiniz. Tahtada bu şekilde bir tarafın 9 tane veziri olabilir. Aynı şekilde yine tahtada ikiden çok at veya fili olabilir.http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/satranc/sat/sorun1.shtml
-----------------------------Bir Vezir İçin Birbirimizi Kırmaya Değermi Ha değermi ?
-
IronEagle bunu yazdı:
Bir Vezir İçin Birbirimizi Kırmaya Değermi Ha değermi ?

-
Cevaplar verilmiş zaten de 2. sorun hakkında ben de yorum yapayım.
2) Her karşı tarafa ulaştırdığın piyonla istediğin taşı alabilirsin.
Alınabilecek taşlar: Fil,kale,at,vezir...
1. Niye "VEZİR" almayıp fil ya da kale alıyorsunuz "Piskopat" mısınız arkadaşım???
2. İki vezirden bilemedin taş çatlasa üç vezirden sonra oyunu çeviremiyorsan bu oyunu oynamayı bırak hoca :P
-
İmkansız hamle 3 kez yapılırsa oyun içinde, 3 kez yapan taraf hükmen kaybetmiş sayılır.
Ayrıca imkansız hamle yapıldığında hakemi çağırırsın, durumu belirtirsin, hakem turnuva öncesinde belirlenen kurallara göre sana süre ekler, ya da rakibinden süre çıkarır.
Piyon terfiinde istediğin kadar vezir, kale, at, fil alabilirsin.
Oyun içinde aynı konum 3 kez tekrarlanırsa pat olur, hakemler oyunları inceler genelde. Ve de sürekli şah denen bir kavram var, sürekli aynı taş ile şah çekersin, mat edemeyecek durumdaysan pat olur, sürekli şah ile berabere denir.
Bazı konumlarda Vezir yerine başka taşlar tercih edilir. genelde kazanç konumlarda bir piyon terfiisinde vezir gelirse pat konumu çıkabilir. Bunu önlemek için vezirden başka taşlar da tercih edilir.
-
Bir sürü cevap verilmiş ama aynı pozisyonun üç defa tekrarı halinde pat olur falan denmiş, özellikle bir üstteki mesajı yazan arkadaş da öyle söylemiş. Pat ve beraberlik farklı şeylerdir, 3 konum tekrarında pat değil beraberlik olur.