Şebeke Arızasından Dolayı Çıkan Hasar
-
yunusdogan bunu yazdı
başganım bknz
parafüdür https://www.youtube.com/watch?v=NOfzR_Yq58w
kakr
regülatör
ups
akım korumalı prizHocan videoyu izledim, beynimin daha çok skilmesine sebep oldu.
-
Elektrikci geldi bakti bu eski tip sistem buna pano yapmak lazim dedi kacak akim seysi takmak icin onun icin akim korumali prize kaldim galiba
-
HolyOne bunu yazdı
Beyler sakaryadaki evde elektrik direğine ağaç düşmesi sonucu evde prizlerdeki adaptörler patlamış
Modem, Gitar anfisi ve kombi uçtu.
Şimdi hasarlı mazemeleri tamir ettim/yeniledim
Fakat bu bir daha olursa nasıl korunacağımı bilmiyorum
Akım korumalı priz böyle birşeyden korurmu?
öneriniz nedir? regülator mu? akım korumalı prizmi?
Napmalı? hangi marka ne almalı
Evde kaçak akım rölesi yok mu?
Kaçak akım rölesinin durdurması gerekirdi.
Yada ben yanlış biliyorum !!!
ran tarafından 02/Ara/23 15:56 tarihinde düzenlenmiştir -
HolyOne bunu yazdıyunusdogan bunu yazdı
başganım bknz
parafüdür https://www.youtube.com/watch?v=NOfzR_Yq58w
kakr
regülatör
ups
akım korumalı prizHocan videoyu izledim, beynimin daha çok skilmesine sebep oldu.
Yokmuş :)
-
HolyOne bunu yazdı
Elektrikci geldi bakti bu eski tip sistem buna pano yapmak lazim dedi kacak akim seysi takmak icin onun icin akim korumali prize kaldim galiba
Malesef işçilik ve malzeme fiyatları feci arttı. Ayrıca adam gibi işi bilen elektrikçi bulmakda çok zor artık. Tesisatı yeniletmek sana 10-30k gibi bir maliyet çıkartabilir. Yaptırmak senin faydana olacaktır. Evdeki tüm elektrik tesisatı ve ona bağlı cihazları düşün, ayrıca yangın çıkma riski veya elektrik çarpmalarına karşı koruma olması şart."Akım korumalı priz", ki akımdan korumaz, fazla gerilimden korur, yıldırım düşmesi gibi anı fazla şiddetli gerilimden koruması çok zor. Mantık şöyle; şebeke faz 220 volt, "akım korumalı priz" içindeki varistör eşik gerilimi 250 volt ise, şebeke gerilimi 250v çıktığı zaman devreye girer ve hattı keser. Ama yıldırım düşmesi gibi aniden min> 500 volt üzerin gibi gerilimlerde bir işe yaramaz. Kömür olur, elektrik devreyi delerek yine cihazları bozar.
Gerçekten; aşırı akım(A), aşırı yük(max load), aşırı gerilim(volt), kısa devre korumalı priz varsa bilmiyorum. varsada fiyatı 300-500 tl değil, en az >1500 tl aşağı olmaz.
Alternatif olarak; Priz vs. yerine elektronik cihazlarını korumak için kaliteli bir online bir UPS almak olur. Tabii alırken teknik özelliklerine bak, koruma sıfını ve değerleri yazar datasheetde.
En azından bir sigorta kutusu yaptırıp; hem sigortaları yeniletmeni hemde kaçak akım rölesi koydurmanı tavsiye ederim. Senin sağlığın elektronik cihazlarından daha önemli. Marka olarak yazdığım markaların hepsi iyiydi. Hangisi sana uyarsa onu kullan. Siemens genelde rahat bulursun.
-
Şeyhim sakardaya sedaş var ve arıza şebeke kaynaklı ise yaptırdığın tamir ettirdiğin herseyin faturasını alıyorsun.
Tamir edilemeyecek durumda olanlara ise ürünün servisinden tamir edilemez diye yazi alıp aynı üründen gidip yenisini alıyorsun.
Faturaları sedaşa verince zararını telafi ediyor aynısı yaklaşık 8-9 yıl önce başımıza geldi.
Aynı hattı kullanan evler bu sekilde zararlarini karşıladı.
Geçmiş olsun.
-
sigorta. konut sigortası tamir edemesen bile en azından masrafı karşılar. yardımcı olabilirim :)
-
Gecmis olsun seyhim, konu bana iki sene once actigim bir konuyu hatirlatti sen isi kokten cozmek istiyorsun anladigim kadariyla. Ben de actigim konuda aarstirma yaparken soyle bir sey bulmus ve konuya yazmistim sonradan masrafli geldigi icin korumali prizde karar kilmistim neyse konudaki mesaji buraya copy paste ediyorum bi arastir sanirim senin istedigin seyin cozumu bu:
Nikoteen bunu yazdıedit: Teşekkürler arkadaşlar şu parafudr işini çözene kadar bunlarla bi önlem almış olurum ena zından, sağolun.
Az önce biriyle görüştüm Schneider elektrikte bir mühendismiş bana "parafudr" dedi senin aradığın şey tamam dedik alalım (komple hattı koruyormuş bu prizler gibi alet alet değilde işte komple) 4tane soru sordu 50metre yakında paratöner var mı diye e diyelim ki yok yarın öbürgün bir komşunun taktırmayacağı ne malum? taktırırsa ne olacak diye sormayı da akıl edemedim bu paratöner ile parafudr ilişkisini bilen var mı ? bi arattım da parafudr diye baya tanıdık geldi sanki her evde standart olan bir donanım gibi ama acaba ani aşırı gerilim koruyucu olduğu için sınıfları mı farklı oluyor orasını anlamadım..edit: Tabii bu sistem icin pano gerekli mi degli mi onu da ogrenmek lazim once sizde pano yoksa.
Nikoteen tarafından 03/Ara/23 06:33 tarihinde düzenlenmiştir -
Tedaş bir ara elektrik projelerinde trimbox ü şart koştu 1500 lira gibi bişeydi ama tesisatta kaçak akım yangın koruma şart trimbox tek başına korumaya yeterli olmuyor malesef bunların mantıgı evdeki aletlerin toprağa 30mA üstünde bir akış olursa devreyi direk kesiyor ama yüksek akım voltaj geldiğinde yüksek akım veya yüksek gerilim geldiğinde devreyi kesmez bunun içinde yüksek gerilim akım rölesi kullanman gerekecek bunların hepsini alayım desen 5 bini rahat bulur birde sigorta kutusu degişecek 10 binliksin en önemlisi toprağın sağlam olması gerekiyor çukurova arkadaş çok güzel anlatmış geçmiş olsun
-
https://www.tahribat.com/forum/akim-korumali-prizler-ve-regulatorler-hk-256328 buradaki postta @cache hocaya danismistim
hocam degerli zamanindan ayirip oldukca etkili ve guclu bir sekilde neleri nasil almam gerektigi hakkinda yardimci oldu
oncelikle pano yapisi monofaze mi trifaze mi bunu belirlemek gerekiyor
ardindan (yanlis hatirlamiyorsam sirasiyla) trimbox, gerilim akim koruma rölesi, kacak akim rolesi -> sigortalar seklinde bir elektrik panosu olmasi lazim
cache hocamiz ve diger muritlerimiz daha iyi aydinlatacaklardir
buradan kendisine tekrar tesekkur ediyorum
seyhe de gecmis olsun diliyorum
umarim tekrari yasanmaz elektrik isi sakaya gelmez