Soğuk Savaş Dönemine Ait Belgesel
-
The Americans vardı, onun 2. sezonu çoktan yayınlanmış. İzlemeye başladım. Sonra fark ettim ki , 1. ve 2. Dünya Savaşlarına ait bir kaç belgesel izledim. Kitaplardır şudur budur derken az çok bilgim var. Ancak Soğuk Savaş konusunda başlangıç ve bitişini biliyorum. ARada senelerce garip garip şeyler yaşanmış ama sır gibi.
MEsela onlardan birisi ;
https://www.youtube.com/watch?v=gAcWE_KmM40
Rus uçaklarının uçamayacağı yükseklikte uçaklar yapılmış.
Rusya'yı baştan başa geçmeye çalışmışlar....***
Bu konuda neredeyse hiçbir şey izlemediğimi fark ettim.
Adam gibi anlatan, farklı yönleri anlatan (Türkçe öncelik) belgesel, video, e-kitap, film varsa sevinirim.
Ancak Amerikan proapgandası yapan filmler değil (Rambo gibi), gerçek bir olayı anlatan (esinlenmiş) filmler varsa tercihim.
Tabi sadece Amerikan değil, Rus taraflı film, belgesel, video varsa oda olur (altyazı veya dublaj olmalı malum Rusçam yok).
-
çizik
-
Ben daha sonra izlerim bunu.
Rusların Ukraynada yaptıkları gizli deniz üsleri ve sığınaklar vardı birinde izlemiştim.Denizaltılarının giriş çıkışı için falan yerler yapmışlardı daha sonra Sovyet yıkıldıkdan sonra bu sığınakları bazı uyanıklar az paralara mafyalara,iş adamlarına falan satılmış.Satın alanlarda sadece sığınakların içindeki eşyaları,demirleri şunları bunları satarak milyonlarca dolar kazanmışlar.Muhabir içeriyi gezerken içerisi talan edilmiş durumdaydı.
Sovyetlerin yaptıkları dünyanın en büyük atom bombası falan var.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Çar_Bombası
Bide Amerikalı bir arkadaşım bu soğuk savaş zamanında "Ruslar geliyor Ruslar geliyor" diye çocuklar aralarında bağırıp sağa sola kaçıyorlarmış olayını anlatmıştı.
Amerika tarihde Ruslardan korktuğu kadar kimseden korkmadı.Çünkü ikinci dünya savaşından sonra Sovyetler Almanlarla olan savaşlarından ders alıp tekrar savaş çıkma tehlikesine karşı orduya inanılmaz yatırımlar yaptılar,geliştirdiler.Hala dünyanın en çok askeri mühimmat üreten 2. ülkesi Rusyadır.
-
İlk ve son kez "up"layı ver çekirge...
-
Hocam the Americans gerçek değil ki ;) kurgu bir şey hatta geçenlerde birisi eğer Rusya bu dizide ki kadar çaba gösterseydi sonuçları farklı olabilirdi, demişti. "Salt" filminde de benzer konu vardı o yüzden hani belki bir ihtimal olabilir diye düşünmeden edemiyorum. Neyse Amerika'nın gizli tarihi diye bir belgesel var orada soğuk savaşa denk gelen yerleri izleyebilirsin. Aklıma geldikçe yazarım geçenlerde ödevim için epey bir şeyler izlemiştim.
Edit: birde şöyle bir şey var belgesele konu olması için belge lazım ki o tarihe ait amerikan belgelerinin gizliliği daha kalmadı.Sonuçta dizideki gibi aktüel şeyler resmi politika ile uygulandığı için kolay kolay kabul edilmez. Mesela İran'da ki ihtilali Amerika'nın desteklediği ve bir kısmında aktif rol aldığı gizliliği kalkan belgeler ile daha geçenlerde kabul edildi.
heza tarafından 20/May/14 19:04 tarihinde düzenlenmiştir -
bu tip şeyleri severim. yazın bakalım neler var.
amerikanın gizli tarihi pazar günü sabah tvde yayınladılar sonuna yetiştim çok güzeldi.
özellikle gerçek videolardan derleme çok hoş oluyor.
hep şu ingilizlerin neden kıyıdaki yerleri sömürdüler diye düşünürdüm. ta hongkonga kadar ne zoru var bunların diyordum
o belgeselde anladım tarih çalışmama gerek kalmadı.
-
Amerika'nın gizli tarihi tvyo'da mevcut. Oradan izleyeblirsiniz (Hitler ve Putin ile ilgili belgeselleri tavsiye ederim).
--
heza :
hocam biliyorum gerçek olmadığını. Ancak gönderdiğim belgesel var. Yaptıkları uçaklar, farklı teknikler var. Psikolojik savaş ve propaganda konusunda ilginç şeyler yaptılar. Onları arıyorum. Adam gibi bir belgesel vs.. bulamadım.
Soğuk Savaş'a ait farklı şeyler yaptılar. Onları anlatan (ufak ufak) şeyleri merak ediyorum. Önemli günleri, önemli olayları.
-
Stalingrad, film.
-
futurist bunu yazdı
bu tip şeyleri severim. yazın bakalım neler var.
amerikanın gizli tarihi pazar günü sabah tvde yayınladılar sonuna yetiştim çok güzeldi.
özellikle gerçek videolardan derleme çok hoş oluyor.
hep şu ingilizlerin neden kıyıdaki yerleri sömürdüler diye düşünürdüm. ta hongkonga kadar ne zoru var bunların diyordum
o belgeselde anladım tarih çalışmama gerek kalmadı.
bir belgesel vardı linkini bulursam atayım sana ingiltere nin Hong Kong u almsindan öncesiyle alakalı çarpıcı bilgiler mevcut. o belgeselde adamların zekasına hayran kaldım.
Neyse ben bölüm icabı bu tarz şeyler ile meşgul olduğumdan artık pek çekici gelmiyor sabah akşam siyaset, gelmiş geçmiş gelecek vs kusacağım artık size tavsiyem boş verin. insan siyaseten (akademik düzeyde) olması gerekenler ve gerçekleri öğrenince yaşadığı dünyadan soğuyor. -
Cosmos: A Spacetime Odyyses'ı izleyin savaştan çok çok ötesi var. :-)
-
3-4 parçalık uzun bir film serisine denk gelmiştim. Belki daha uzundur, belki dizidir bilmiyorum, sadece arka arkaya aynı gün yayınlanan bir bölümünü ve sonunu tam izleyebildim.
Konu soğuk savaş döneminde CIA. CIA'deki bir sovyet ajanı ve CIA'in açıkladığı operasyonları üzerine.
İzlediğim bölümde: Cosa nostra, fidel castroyu öldürmek için taşeronluk yapıyordu, işe yaramayınca domuzlar körfezi çıkarmasını planlayıp gerçekleştiriyordu. Bayağı sağlamdı ismini bilen?