folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Soğuk Savaş Dönemine Ait Belgesel

Soğuk Savaş Dönemine Ait Belgesel

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Erkek

Bu işe Fahir Armaoğlu'nun 20.YY Siyasi Tarihi ile başlayabilirsin. Muntazam bir kaynaktır. Sayfa sayısı ve ders kitabı olması seni korkutmasın. İkincil olarak önerebileceğim kaynaklar Amerikan Dış Politikası temalı eserlerdir. Tabi bunlar biraz akademik eserler. Senin istediğin ise daha bilinmeyen şeyler. Aradıklarını CIA ve KGB'nin geçmiş operasyonlarını konu edinen kitaplardan bulabilirsin. Özellikle eski mensuplarının-şeflerinin hatıratları biçilmiş kaftan. Küllerin Mirası adlı eser buna örnek. Memlekette olmadığım için birebir kitaplığa bakıp yazamıyorum ama en azından kategorik anlamda yardımcı olmak istedim.

Edit: Bir tane daha geldi aklıma Ruzi Nazar CIA'in Türk Casusu isimli eser. Enver Altaylı'ya aittir. Kendisi de eski bir istihbaratçıdır.

literatur tarafından 21/May/14 01:21 tarihinde düzenlenmiştir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anarsistherif
    anarsistherif's avatar
    Erkek

futurist, kore savasi ikinci dunya savasindan sonra oldu. yani ayni zamanlara denk gelmiyor.

=)
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MGT
    MGT's avatar
    Erkek

çizik

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oturuyorum
    oturuyorum's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

arayıpta bulamadığım.

Ellerinde Pankartlar / Gidiyor Bu Çocuklar / Kalkın Ayağa, Kalkın / Gidiyor Bu Çocuklar
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi
    anarsistherif bunu yazdı

futurist, kore savasi ikinci dunya savasindan sonra oldu. yani ayni zamanlara denk gelmiyor.

haklısın orada bir yanlışlık yapmışım. ama almanaya ayağı vardı. yazıyı bulmaya çalışıyorum. bulursam düzelticem o kısımı.

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek
    Sencer bunu yazdı

Bu işe Fahir Armaoğlu'nun 20.YY Siyasi Tarihi ile başlayabilirsin. Muntazam bir kaynaktır. Sayfa sayısı ve ders kitabı olması seni korkutmasın. İkincil olarak önerebileceğim kaynaklar Amerikan Dış Politikası temalı eserlerdir. Tabi bunlar biraz akademik eserler. Senin istediğin ise daha bilinmeyen şeyler. Aradıklarını CIA ve KGB'nin geçmiş operasyonlarını konu edinen kitaplardan bulabilirsin. Özellikle eski mensuplarının-şeflerinin hatıratları biçilmiş kaftan. Küllerin Mirası adlı eser buna örnek. Memlekette olmadığım için birebir kitaplığa bakıp yazamıyorum ama en azından kategorik anlamda yardımcı olmak istedim.

Edit: Bir tane daha geldi aklıma Ruzi Nazar CIA'in Türk Casusu isimli eser. Enver Altaylı'ya aittir. Kendisi de eski bir istihbaratçıdır.

Çok sağol hocam Türkiye'ye gittiğimde bakayım.

Uluslararası İlişkiler bölümündeyim, bir kaç ders dışında siyasal bilimler ile temel dersleri alıyoruz. Ders kitabı yada fazla sayfa olması önemli değil aksine ben seviyorum. Kitaplığa ulaşabildiğinde politik kitapları da ekleyebilirsen sevinirim.

Notları aldım.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi
    futurist bunu yazdı
    anarsistherif bunu yazdı

haklısın orada bir yanlışlık yapmışım. ama almanaya ayağı vardı. yazıyı bulmaya çalışıyorum. bulursam düzelticem o kısımı.

yazıyı bulamadım aslında nazilerdeki biriyle amerikadaki bir adamın akrabalığı dosluğu gibi ilişkilerden bahsediyordu

o yıllardaki abd-almanya ilişkisi ve deneylerini yazıyordu. neyse .

son şunu yazayım öyleyse. arkadaş japonya yazınca yanlış bilgi demiştim. ama haklıymış şaşırdı diye düşünmüştüm. kusura bakma..

şimdi kafama takılınca biraz araştırdım:

tarih sıralaması:

1933 de nazi almanyası kuruluyor

1937 lerde japonya insan deney bilimi kuruyor adıda " birim 731"

1939 da 2. dünya savaşı başlıyor bu savaş esnasında japonlardan bir kişi almanaya gidiyor ve oradaki deneyleri görünce ülkeye dönüyor ve kore-çinli kişiler üzerinde deneyler yapmaya başlıyor.

1941 yıllarında almanlar zivaneden çıkıyor ve tam kıyıma dönüşüyor ve deneyler hızlanıyor

1945 de 2. dünya savaşı bitiyor ve hitler ölüyor. nazi almanyası bitiyor.

1945 de fransa ve abd japonyaya çok deney yaptın insanlık suçu diye diretsede japonya direniyor

1945 de albert einstein abdye kaçıyor atom bombası yapılıyor ama o işin içinde değilmiş bilemiyorum.

1945 atom bombası atılıyor japonyaya ama bu arada 731 birim doktorlarının abd tarafından kaçırıldığı söyleniyor. abdde deneyler yapmaya devam ediyorlar

yine 1945 de almanya gidince nazi doktorları soykırımla suçlanıyor onlarda abdye kaçıyor.

yani anlayacağınız abd ne kadar kaçık adi doktor varsa bünyesinde toplamış

1950 yılında kore savaşı patlak veriyor

kuzey kore- güney kore ve diğer ülkeler savaşırken abd askerleri esir düşüyor. ama bir süre sonra sağ sağlim evlerine dönüyor.

önceki mesajımda ola olaylar oluyor. tek fark ben almanya yazmıştım orası vietnammış meğer ...

1953 de korenin yaptığını anlayıpkendileride başlıyor

1955 vietnam savaşı olunca ekmeklerine yağ sürülüyor ordan burdan topladıkları doktorları  burada kullanıyorlar.

heralde şimdi sıralama doğru.

ben 1950den sonrasını okumuştum. karışmış biraz. diğerlerini bugün buldum.

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

@ futurist :

genel kanım (belgeseller, tarih dökümanları vs) ;

Nazi Almanyası'nda gerçekten büyük şeyler yapıldı. Malum insanlar kesilip biçildi ve bu, bir sürü deney demekti. Tıp alanında gelişmeler yaşandı. Teknoloji zaten Nazi döneminde çok yoğun şekilde devam ettiriliyordu. Bir sürü psikolojik deneyler falan yapılıyordu. En basiti : gettolarda yaşayan yhudilerin giriş kapıları belirli yükseklikteydi. Girip çıkarken baş eğmek zorundalardı. Baş eğmek kabulleniştir (otorite kabulüdür, çocuğun babası azarlarken duruşunu düşün). Bu, yahudilerin direncini kırmaya yönelik çalışmalardan sadece bir tanesiydi.

Nazi Almanyasının sonlarına doğru ve svaşın bitişinde Alman doktorlar ; Avrupa'ya, Rusya'ya, Amerika'ya kaçtı. Rusya ve Amerika bir çok bilimadamını devşirmeye çalıştı. Soğuk savaşın en temel nedeni bana göre budur ! Yani bilimi ele geçirme. Bu gösteriyor ki, Hitler'in döneminde bilim, teknoloji gibi alanlarda büyük çalışmalar yapılmıştır.

Sonra Rusya uzay çalışmalarına başladı. İlk araç gönderen, ilk hayvan gönderen, uzaya ilk insan gönderen vs.. gibi "ilk"leri yaşadı. Ne hikmetse(!) ABD ay'a ilk ayak basan taraf oldu. Bana göre Hollywood'un katkısı büyüktür ! ABD'nin soğuk savaş'ı kazanmasında en büyük etken kapitalist düşüncesi ve Hollywood'dur (bana göre).

**

Kısacası ; Rusya ve ABD'de , Nazi Almanyası dönemine ait bir çok bilim adamı ve çalışmaları yapılmıştır. UFO gibi çalışmalara ait belgeler bulundu Nazi'ler dökümanlarında. Bir çok uçuk kaçık deneylerini biliyorum.

İşin özü ; Soğuk Savaş'ın nedeni bilim yarışması + uzay yarışmasıdır. Nazi'ler Rusya'ya saldırmasaydı yada Soğuk Savaş'ı Rusya kazansaydı ne olurdu ? Çok ilginç şeyler olurdu bana göre. Eğer Nazi'ler ayakta kalsaydı "belki" Mars'a insan göndermişti dünya. Ancak Rusya Soğuk Savaş'ı kazansaydı, şu anki teknolojiye erişememiş olabilirdik.

Belkiler, eğerler... KEsin olan bir şey varsa; Nazi dönemindeki katliamlar tıp alanını, manyak bilim adamları ve mühendisler ise teknolojiyi epey geliştirmiştir.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek

Soğuk savaşı bencede eğer Rusya kazansaydı teknoloji bu kadar ileri olamayabilirdi.Ama tam terside olabilir çünkü soğuk savaşı Rusya kazansaydı zaten dünyanın en büyük otoritesi olur ve bilime yatırım yapmaya devam ederdi.Sovyet zamanında da bilime çok önem verilmiştir.Çok değişik projeler yapılmıştır.Gerek askeri,gerek tıbbi yada uzay konusundaki gibi.Zaten uzay yarışını sovyetlerin kazanması buna bir örnek.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Erkek
    Ayro bunu yazdı
    Sencer bunu yazdı

Çok sağol hocam Türkiye'ye gittiğimde bakayım.

Uluslararası İlişkiler bölümündeyim, bir kaç ders dışında siyasal bilimler ile temel dersleri alıyoruz. Ders kitabı yada fazla sayfa olması önemli değil aksine ben seviyorum. Kitaplığa ulaşabildiğinde politik kitapları da ekleyebilirsen sevinirim.

Notları aldım.

Yahu baştan niye söylemiyorsun hocam ui okuduğunu :) Siyasete pek ilgim yoktu falan yazmışsın ondan dönemsel bazda der tuttum kaynakları. E.Hobsbawm'ın 20.YY aşırılıklar çağı diye bir eseri vardı o da şimdi geldi aklıma bak.

Nerde okuyorsun, kaçıncı sınıfsın, eğitim dilin nedir bilmiyorum fakat birkaç temel kaynak da yazayım. Küreselleşen Dünyada Uluslararası İlişkiler kitabı var 2012 çıkışlı; bunun yanında Tayyar Arı'nın Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika kitabıyla Faruk Sönmezoğlu'nın Uluslararası Politika eseri temel kaynaklardır. Kavramsal ve teorik temeller için vazgeçilmez. 

Teorileri ele alan en iyi kaynak adına Küre Yayınları'ndan çıkan eseri methediyorlardı fakat Tayyar hocanın Teoriler faciasını yaşadıktan sonra epey soğudum açıkçası. Fazla yoruma kaçmadan kıl tüy detaylarla uzatmak istemiyorum iyisi mi direk eser yazar vereyim :

Ömer Göksel İşyar - Karşılaştırmalı Dış Politikalar

Rıza Arslan - Demokratik Yönetim Sistemleri

Ali Balcı - Türk Dış Politikası ( Baskın Oran'ın kultlerini yazmıyorum zaten)  

Kemal Karpat - Türk Demokrasi Tarihi , Türk Siyasal Hayatı, Kısa Türkiye Tarihi ( mumkünse tüm eserleri :) )

Memet Zencirkıran - Türkiye'nin Toplumsal Yapısı 

Tayyar Arı - Ortadoğu / Siyaset, savaş ve diplomasi.  

Olivier Roy - Yeni Orta Asya ya da uluslann imal edilişi ( Yazarı yanlış hatırlıyor olabilirim.)

Vedat Gürbüz - Kafkasya'da Siyaset

Bunlar şu an aklıma gelen en temel kaynaklar. Memlekete dönünce unutmazsam kitaplığın capsini atarım. Yardımcı olabileceğim başka bir şey olursa pmden ya da burdan yazarsın.

Edit : Şarkiyatçı yavşak Bernard Lewis - Modern Turkiye'nin Doğuşu.  ( Tüm eserleri tetkik ve tahlil edilse iyi olur kanaatimce)

Feroz Ahmad - Modern Türkiye'nin Oluşumu ( Tüm eserleri tetkike şayandır)

Aylardır kitaplara vakit ayıramıyorum, bunları da çok önemli gördüğüm için hatırlayınca eklemek istedim.

literatur tarafından 22/May/14 01:55 tarihinde düzenlenmiştir
Toplam Hit: 4467 Toplam Mesaj: 32