Sokaktan Kedi Almak
-
ayda 1aşı mı olur la? hangi kediymiş o ? bende persian kedisi var.cinsin önde bayrak sallayanı. onda bile o kadar aşı yok.veteriner para kazanacam diye basıyo heral aşıları. maması,kumu bide aşıya para verirsin. benimki tüy yumağı.kısırlaştırdık ameliyatla. tüylri uzadı mı kırptırmaya..sıcaklarda bunalıyo bizimki.
-
Sokaktan alacaksan temizliğine ve dış görünüşüne dikkat et. Hastaysa zaten belli eder. Yavruyu alacaksan sütten kesilmiş olmasına dikkat et.
Direk yıkama, alışmasını bekle. 1-2 gün sonrada veterine götürürsün.
Kediler tuvalet eğitimi konusunda pek sorun çıkartmaz. Evde büyük çiçek saksısı varsa 1-2 hafta uzak tutsan yeterli. İster kuma alıştır ister tuvalete.
Tek sorun yemek alışkanlığı. Kesinlikle sofraya veya tezgaha çıkmasına izin verme. Alışırsa ileride mutfağın a.koyar. Çok fazla süt ve süt ürünü verme.
Çuval büyüklüğündeki kuru mamalardan alırsan ekonomik olur ama önce aynı markanın ufak paketinden al kedi beğenirse büyüğünü alırsın.
Mutlaka veterinere götür. Aşı fiyatları yerine göre değişiyor ama yılda 100 liradan fazla tutmaz.
-
kivanc bunu yazdı:
-----------------------------
ayda 1aşı mı olur la? hangi kediymiş o ? bende persian kedisi var.cinsin önde bayrak sallayanı. onda bile o kadar aşı yok.veteriner para kazanacam diye basıyo heral aşıları. maması,kumu bide aşıya para verirsin. benimki tüy yumağı.kısırlaştırdık ameliyatla. tüylri uzadı mı kırptırmaya..sıcaklarda bunalıyo bizimki.
-----------------------------Babaya sorayım bi en son ayda bir demişti diye hatırlıyorum
-
destekleyin beni :S
-
kivanc bunu yazdı:
-----------------------------hacı kediyi aldın 3-4 ayda bir iç parazit tedavisi var! ondan sonra kuduz aşısı var 1 doz, FelV var 2 doz, Fip var 2 doz, karma var 2 doz toplam aşı sayısı 8 yani 12 ayın neredeyse 8 ayı aşılama ile geçiyor! her aşı arası bırakılan süre 21 gün.
bunlar tabi ilk sene için geçerli sonrasında hepsi senede bir kereye düşüyor.
ayrıca her kedi ırkına göre aşılar değişmiyor ;) yaklaşık olarak kedi aşıları 30 tl civarında ( illere göre değişir) 8x30=240 tl senelik toplam aşı ücreti, 3 ayda bir parazit hapı verdin onu da sen kendin aldın diyelim 10 tl, kedinin dışarı cıkmadığını varsayarsak dış parazit tedavisine gerek yok bunu da pas geçiyorum ortalama olarak 45 tl lik profesyonel mama kullanacaksın bir ay gideri var 45x12=540 tl toplamda sana maliyeti 790 tl gibi bir rakam olacak senelik..
kivanç bana tutup da profesyonel mama ile ne işi var wiskas fln deme ;)
-
crafty bunu yazdı:
kivanc bunu yazdı:
-----------------------------hacı kediyi aldın 3-4 ayda bir iç parazit tedavisi var! ondan sonra kuduz aşısı var 1 doz, FelV var 2 doz, Fip var 2 doz, karma var 2 doz toplam aşı sayısı 8 yani 12 ayın neredeyse 8 ayı aşılama ile geçiyor! her aşı arası bırakılan süre 21 gün.
bunlar tabi ilk sene için geçerli sonrasında hepsi senede bir kereye düşüyor.
ayrıca her kedi ırkına göre aşılar değişmiyor ;) yaklaşık olarak kedi aşıları 30 tl civarında ( illere göre değişir) 8x30=240 tl senelik toplam aşı ücreti, 3 ayda bir parazit hapı verdin onu da sen kendin aldın diyelim 10 tl, kedinin dışarı cıkmadığını varsayarsak dış parazit tedavisine gerek yok bunu da pas geçiyorum ortalama olarak 45 tl lik profesyonel mama kullanacaksın bir ay gideri var 45x12=540 tl toplamda sana maliyeti 790 tl gibi bir rakam olacak senelik..
kivanç bana tutup da profesyonel mama ile ne işi var wiskas fln deme ;)
-----------------------------benimde kedim vardı bu kadar masraf etmiş miyiz diye düşündüm bir an . tavuk ciğer ve balığa bayılıyorlar. kuru mamayı yemeyebilir bi süreden sonra bunlara alıştırırsan . süt banko zaten sütünü de eksik etme . kedi yıkanmaz yıkamana gerek yok hem kendine hem hayvana eziyet etme. zaten diliyle temizliyor kendini. antibakteriyel bişeyler var tükürüğünde.
eşyaları tırmalayabilir ona da dilkkat et. tırmalaması için özel aparatlar oluyor ondan alabilirsiniz.
eve çıkayım ilk yapacağım iş bi kedi almak. inanılmaz komik bir hayvan . sinir stres hiçbirşey kalmıyor evde kedi varsa . sosyal ilişkileriniz filan düzeliyor daha stressiz olduğunuz için . ayrıca yine stres seviyesinin düşüklüğünden dolayı daha az hasta oluyorsunuz . hiç değilse ben de aynen bunlar yaşanmıştı
-
raul bunu yazdı:
-----------------------------benimde kedim vardı bu kadar masraf etmiş miyiz diye düşündüm bir an . tavuk ciğer ve balığa bayılıyorlar. kuru mamayı yemeyebilir bi süreden sonra bunlara alıştırırsan . süt banko zaten sütünü de eksik etme . kedi yıkanmaz yıkamana gerek yok hem kendine hem hayvana eziyet etme. zaten diliyle temizliyor kendini. antibakteriyel bişeyler var tükürüğünde.
eşyaları tırmalayabilir ona da dilkkat et. tırmalaması için özel aparatlar oluyor ondan alabilirsiniz.
eve çıkayım ilk yapacağım iş bi kedi almak. inanılmaz komik bir hayvan . sinir stres hiçbirşey kalmıyor evde kedi varsa . sosyal ilişkileriniz filan düzeliyor daha stressiz olduğunuz için . ayrıca yine stres seviyesinin düşüklüğünden dolayı daha az hasta oluyorsunuz . hiç değilse ben de aynen bunlar yaşanmıştı
-----------------------------hacı tavuk ciğer ve balığa bayılması gayet normal ancak sadece bunlar ile beslemen aşırı protein ağırlıklı beslenmesi yüzünden aşırı tüy dökümüne dermatolojik rahatsızlıklara neden olur. bunun yanında aynı zamanda ev yemekleri verilmesi de şart çünkü hayvanın vücudunun sadece proteine ihtiyacı yok. profesyonel mama diye tüm veterinerlerin tutturmasının sebebi de budur hayvana günlük vermen gereken miktar bellidir ihtiyacı olan herşeyi karşılar.
wiskas vs. gibi market mamaları ile besleyeceğine git ev yemekleri ile besle çok daha iyi. emin ol market mamaları hayvanı çok daha beter hale getiriyor...
kedi deyince akla aslında ilk gelen şey süttür ancak faydadan çok zarar getirir kediye. sindirimi zordur hazımsızlık yapar. sindirim sistemini aşırı yorar ve zorlar bu sebeple ishal vs. durumları baş gösterebilmekte. kedi yavruluk döneminden sonra laktozu sindirmekte aşırı zorlanır. bu yüzden sütü sulandırarak vermek gerekiyor. pastorize süt vereceksen eğer kiloya 1 gr laktoz şeklinde ayarla gerisini suyla tamamla o şekilde ver. süt verdiğin için kesinlikle suyu kesme suyun yerini hiçbirşey tutmaz.
kediler aslında çok titiz hayvanlardır yalanarak kendilerini temizlerler ve kesilikle banyo ihtiyacı yoktur. özellikle de evden dışarı çıkmayan kediler için. buna ek olarak tuvalet ile mama ve su kabını aynı yere koymak da çok büyük hata kedi mama ve su kabına yaklaşmayabiliyor. kedinin tuvalet kabı genelde gözden uzakta yerlerde olmalı zira kedi tuvaletini yaparken birini görürse işlemi o anda noktalıyor :D tuvalet kabının içine koyduğun kedi kumunu da günlük düzenli olarak temizlemelisin. bu konuda sana tavsiyem silikatlardan uzak durman yönünde. en azından büyük parçalı olanlardan alma. en son çektiğim rontgende kedinin bağırsaklarında silikatlardan dolayı bir tıkanma vardı hayvana sürekli olarak lavman yapılmıştı :S
tırmalama olayında çözüm tırnakların kesimi ve yün toplar tarzı kendine tırmalayacak şeyler almanız bayağı yardımcı oluyor.
-
Prometheus bunu yazdı:
destekleyin beni :S
-----------------------------Hocam son birkaç ay içerisinden bunu yaşayan birisi olarak söyleyeyim, kedi beslemek cidden çok güzel birşey.. :)
Bi kaç ay önce sitenin etrafında dolanırken peşimize takıldı bi kedicik.. Ev arkadaşlarımı da ikna ettim aldım eve.
Evde plastik bi kap ayarladık dışardaki inşaattan kum çaldık, doldurduk içine..
Kediyi 1-2 kere kumun içine bıraktım eve geldiği bikaç saat içinde. Sonra sabah namazına kalktıydım, bi baktım gitmiş bu kuma işini görüyo..
Tuvalet konusunda pek sıkıntın olmasın, acayip akıllı hayvanlar, düzgün kum alırsan, kumunu temiz tutarsan hiç sıkıntı çıkartmaz.
Ben o konuda bi hata ettim, inşaat kumu falan pek mantıklı değil hem koku yapıyo hem çok ıslanıyo. Kedicik o kum yüzünden 4 kere arkadaşın battaniyeye işedi. Tabi o zaman biz anlamıyoduk sebebini, hayvanı da fırçaladık biraz :) Sonra adam gibi kedi kumu aldım 3 aydır falan hiç sıkıntısı yok. Günlük veya 1-2 günde bi kumun içinden kakasını al, kaba koyduğun kum rahat 1 hafta gidiyo.
Aşı maşı olayını pek bilmiyorum. Nerdeyse 4 aydır bizde kedi, daha bu hafta götürcem veterinere.
1-2 Fotosunu da koyayım buraya :)
Bu eve getirdiğimiz ilk dönemlerden. (Multiplexer anlatırken :P)
Bu da yakın zamanda çektiklerimden.. (Cins kedi olmamasına rağmen acayip güzel tüyleri var :) )
Yanlız hocam ailen nasıl bakıyor olaya bilmiyorum ama, işin baya bi sorumluluğu var.
Sömestrda hayvanı ortada bırakmamak için kendi evime götürmem gerekti. Binbir çile ile ikna ettim annemi. Gerçi kedi geldikten sonra annem de epey sardı hayvana orası ayrı konu da :)
Yani ailen izin vermezse belli süre ile teslim edebileceğin birileri olsun :)
Ha bi de getir götür işleri zahmetlidir. Bizimki taşıma çantasına alışamadı bi türlü Tuzla-Başakşehir arası hayvanı kucağımda götürmek zorunda kaldım..
Bi sefer de halk otobüsü şöförü otobüse almadı beni :@
Sonuç olarak kesinlikle al derim, ilerde çoluğa çocuğa karışınca böyle bi imkanın olmayabilir... :)) İnsanda sinir stres bırakmıyo.. :)
-
@ NmC
hacı bu fotoları koydun iyice depreşti içimdeki kedi aşkı :) farz oldu artık . bir an önce almam lazım . stresli günler yaşıyorum ilaç gibi gelecek walla .
-
hocam madem bağlanmak istiyorsun köpek al.sen ona 1 bağlanırsın o sana 10 bağlanır bilmem anlatabildim mi.. yalnız tek sana sorumluluğu günde 2-3 kere çıkarıp tuvalete götüreceksin.golden,alman kurdu,rottweiler,labrador besleyen arkadaşlarım var sorun çıkardıklarını görmedim.. yalnız yavruyken alıp uğraşman gerekir biraz..büyüdükçe oynarsın onunla dur dediğin yerde durmasını da bilir yormaz seni pek ama kedi için aynı şeyleri diyemem..